میرنیوز
دکتر سیما اورنگ در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به ۲۰ اکتبر (۲۸ مهرماه) روز جهانی پوکی استخوان و لزوم مهار این بیماری با تشخیص به موقع اظهار کرد: قدرت استخوانهای بدن را دو عامل اصلی تراکم استخوان و کیفیت استخوان تعیین میکند؛ پوکی استخوان یک بیماری عمومی استخوان است که با توده استخوانی پایین و تخریب زیرساخت بافت استخوانی و متعاقبا افزایش شکنندگی و مستعد شکستگی، همراه است.
وی افزود: خطر ابتلا به پوکی استخوان با بالا رفتن سن افزایش مییابد. مطالعه آیموس نشان میدهد در سن ۵۰ سالگی و بالاتر، ۷۰ درصد زنان و ۵۰ درصد مردان دچار کاهش توده استخوانی یا پوکی استخوان هستند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: شکستگی مهمترین عارضه پوکی استخوان در سنین بالا است. شکستگی ناشی از پوکی استخوان با صدمات ناچیز مانند افتادن از حالت ایستاده نیز رخ میدهد. شکستگی مهرهای میتواند بدون افتادن یا آسیب خاص، حتی در فعالیتهای معمول روزانه مانند بستن بند کفش، سرفه یا در اتومبیل به دنبال عبور از موانع رخ دهد.
وی افزود: شکستگیهای مرتبط با پوکی استخوان اغلب منجر به درد، ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی میشوند اما میتوانند بدون علامت باشند که به همین دلیل به آن بیماری خاموش میگویند.
اورنگ بیان کرد: شکستگی لگن از جدیترین عواقب پوکی استخوان است که در موارد زیادی منجر به از دست رفتن استقلال فرد و سالهای مفید زندگی میشود.
وی گفت: تشخیص به موقع پوکی استخوان از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا با تشخیص به موقع به ویژه اگر در صورت صلاحدید پزشک با درمان و پیگیری دستورات درمانی همراه باشد، میتواند موجب کاهش احتمال شکستگی، کاهش هزینههای اقتصادی خانواده و سیستم بهداشتی، کاهش احتمال وابستگی و از بین رفتن استقلال فرد و همچنین کاهش مرگ و میر در افراد در معرض خطر شود.
مدیر گروه بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: انجام معاینه بالینی و گرفتن شرح حال و بررسی عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان در تمام زنان و مردان ۵۰ سال و بالاتر توصیه میشود.
وی بیان کرد: بسیاری از عواملی که منجر به بروز پوکی استخوان میشوند قابل اصلاح هستند و میتوان با اصلاح سبک زندگی از بروز پوکی استخوان پیشگیری و در صورت ابتلا، عوارض آن از جمله شکستگی را کنترل کرد.
اورنگ با بیان اینکه تغییرات شیوه زندگی میتواند یکپارچگی و تعادل اسکلتی عضلانی را بهبود بخشد، عنوان کرد: اقداماتی مانند داشتن تغذیه مناسب و انجام مداوم ورزش، موجب حفظ قدرت استخوانی و جلوگیری از شکستگیهای آینده میشود.
وی تصریح کرد: حداکثر توده استخوانی تا سنین ۲۵ تا ۳۰ سالگی به وجود میآید و تغذیه سالم مانند مصرف ویتامین D، کلسیم، پروتئین، میوه، سبزی و حبوبات، کم کردن مصرف فستفود، نمک، نوشابه، سوسیس، کالباس و غذاهای فرآوری شده، فعالیت فیزیکی و ورزش بیشتر، خودداری از مصرف دخانیات و الکل، ژنتیک و هورمونهای جنسی در افزایش این بانک استخوانی دخیل هستند.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بیان کرد: سبک زندگی "استخوان سالم" نه تنها در افراد مبتلا به کاهش توده استخوانی و بیماران مبتلا به پوکی استخوان بلکه برای همه مهم است.
وی گفت: مردم نباید اجازه دهند پوکی استخوان بر آنها تأثیر بگذارد و اگر در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند باید با پزشک خود مشورت کنند.
اورنگ افزود: در زنان بالای ۴۵ سال، تعداد روزهای بستری شدن به دلیل استئوپروز و شکستگیهای ناشی از آن بیش از مجموع روزهایی است که به دلیل عوارض دیابت، حملات قلبی و سرطان پستان اتفاق میافتد.
وی گفت: با افزایش جمعیت افراد مسن در بسیاری از کشورهای جهان، شیوع استئوپروز و بروز شکستگی ناشی از آن رو به افزایش است. در ایران نیز با افزایش سن جمعیت، این پدیده قابل انتظار است.
مدیر گروه بیماریهای غیر واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز تصریح کرد: از هر سه زن بالای ۵۰ سال، یک نفر و از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال، یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه میکند. همچنین تخمین زده میشود که در جهان در هر سه ثانیه یک شکستگی معادل حدود ۲۵ هزار شکستگی در روز و حدود ۹ میلیون شکستگی در سال اتفاق میافتد.
وی بیان کرد: شکستگیهای استئوپروتیک موجب افزایش ۳۰ درصدی مرگ در سال اول بعد از رخداد شکستگی میشود. افزایش خطر مرگ و میر تا پنج سال بعد از شکستگی نیز وجود خواهد داشت.
اورنگ گفت: سالانه در جهان حدود ۵.۸ میلیون سال از دست رفته به دلیل شکستگی ناشی از استئوپروز رخ میدهد. در پی شکستگی لگن نیز ۴۰ درصد افراد هرگز قادر نخواهند بود بدون کمک راه بروند و حدود ۸۰ درصد افراد نمیتوانند فعالیتهای اولیه مانند خرید روزانه را به طور مستقل انجام دهند.
وی افزود: ۱۰ تا ۲۰ درصد از افراد با شکستگیها نیز به دریافت خدمات نگهداری دائمی نیاز خواهند داشت.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند
آغاز بارش برف در جادههای اراک و شازند
آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
لنج صیادی متخلف ترالر در آبهای بوشهر توقیف شد
۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
اعلام آمادهباش به دستگاههای امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلالاحمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارشهای اولیه
هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
اعزام تیمهای اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
مسئله اصلی در سازمان فنی و حرفه ای موضوع مهارت است
دومین زلزله شدید «حسینیه» را لرزاند
اعزام تیمهای ارزیاب اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه
حسینیه بازهم به شدت لرزید
زلزله شدید حسینیه در اهواز هم احساس شد
آغاز ساعت کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
طرحهای پدافند غیرعامل باید بومی سازی و عملیاتی شوند
دستگیری دومین باند کلاهبرداری از پزشکان کشور در البرز
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی آسیا
آغاز کاری گمرک دوغارون از ۷ صبح خواهد شد
نماز طلب باران در حرم مطهر رضوی اقامه میشود
بازداشت ۳ پیمانکار دیگر شهرداری خرمآباد به اتهام تحصیل مال از طریق نامشروع
تمام دانش آموزان مسموم شده شاهین دژی از بیمارستان مرخص شدند
چگونگی انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی در سال ۲۰۲۵
دیدار استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
استاندار خراسان جنوبی با خانواده مرحوم «امیرمحمدخالقی»
شکستگی خط انتقال آب شرق گیلان