میرنیوز
به گزارش ایسنا، چهارمحال و بختیاری بهعلت وجود گسلهای مختلف از نقاط زلزلهخیز در کشور محسوب میشود که در این بین شهرستانهای کوهرنگ، اردل، شهر ناغان، گندمان و بلداجی بیشتر از سایر نقاط در معرض خطرپذیری قرار دارند.
بسیاری از منازل واقع در مناطق محروم و نقاط زلزلهخیز در چهارمحال و بختیاری از ایمنی بالایی در برابر زلزله برخوردار نیستند و این منازل مسکونی در حوادثی مانند زلزله، سیل، صاعقه و ... بسیار آسیبپذیر هستند، خوشبختانه زلزله اخیر در شهرستان کوهرنگ تلفات جانی در پی نداشت و بهعلت عمق بالای زلزله خسارات چشمگیری نیز به منازل و زیرساختها وارد نشد، اما نباید به این مسئله خوشبین باشیم، زیرا هر لحظه امکان وقوع زلزله با شدت بیشتر در این مناطق وجود دارد و ممکن است جان مردم در این منطقه را تهدید کند.
شهرستان کوهرنگ جزو مناطق سردسیر و کوهستانی در چهارمحال و بختیاری و حتی در کشور محسوب میشود، جادههای ارتباطی روستاهای این شهرستان بعد از اولین بارش بهمدت شش ماه مسدود میشود و دسترسی به این روستاها بسیار دشوار خواهد بود، بنابراین باید تا قبل از آغازش بارشها به سرعت تدبیری برای مناطق زلزلهزده برای اسکان موقت و بازسازی منازل، بهسازی منابع تامین آب و اصلاح محورهای ارتباطی آسیبدیده از زلزله اندیشیده شود.
قطعا وقوع حوادثی مانند زلزله در استان لرزهخیز چهارمحال و بختیاری دور از انتظار نیست و هر لحظه ممکن است جان مردم در اثر وقوع زلزله در معرض خطر قرار بگیرد، بنابراین مقاومسازی منازل مسکونی در شهرها و روستاها اهمیت بالایی پیدا میکند.
وقوع پسلرزههای متعدد در شهرستان کوهرنگ پس از زلزله ۵.۷ ریشتری
خسرو کیانی- مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری از خسارت ۶۰۰ میلیارد تومانی زلزله در شهرستان کوهرنگ به بخشهای مسکونی، تجاری، کشاورزی، ساختمانهای دولتی، مدارس، مساجد، سالنهای ورزشی، محورهای مواصلاتی، منابع تامین آب، زیربنایی و ایلراههای عشایری خبر داد و اظهار کرد: زلزله ۵.۷ ریشتری روز ۱۲ مهرماه در مرز استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری رخ داد و در استانهای مجاور نیز احساس شد.
وی با بیان اینکه در بحث سنجش خسارات زلزله دو مقایس عمق زمین و مرکالی مدنظر قرار میگیرد، گفت: مرکالی زلزله عموما عددی بین یک تا ۱۲ است، در زلزله اخیر مرکالی زلزله ۶.۵ بود که نشاندهنده قدرت متوسط زلزله بود و البته عمق بالای زلزله و کوهستانی بودن منطقه نیز در کاهش این خسارات تاثیرگذار بود.
کیانی با تاکید بر اینکه بالای ۶۰ پس لرزه تاکنون شهرستان کوهرنگ را لرزانده است، گفت: بزرگی این پسلرزهها ۴.۶، ۴.۲ و ۵ ریشتر بوده است.
مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری یادآور شد: زلزله ۵.۷ ریشتری در کوهرنگ موجب تخریب کامل ۲۴۶ واحد مسکن روستایی و ۶۸ واحد شهری شد، همچنین در پی وقوع این زلزله ۱۹۴ واحد مسکونی شهری و ۲۷۱۲ واحد روستایی آسیبدیده نیازمند تعمیر هستند.
هزینههای ساخت و ساز در مناطق محروم و صعبالعبور بالا است
فرشید ریاحی- مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه هزینههای ساخت و ساز در مناطق محروم و صعبالعبور به مراتب بالاتر از مرکز استان است، اظهار کرد: یکی از دلایل این افزایش قیمت هزینه حمل و نقل مصالح است، بههمین دلیل مردم در این مناطق نسبت به مقاومسازی و بازسازی منازل تمایل ندارند.
وی بیان کرد: بهعلت هزینهبر بودن ساخت مسکن در مناطق محروم شهرستان کوهرنگ مردم توان مالی برای بازسازی منازل خود باوجود اعطای تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی با سود چهار درصد ندارند، بنابراین برای منازل آسیبدیده و غیرمقاوم تعمیر واحد به شرایط قبل از ز لزله در دستور کار قرار گرفته است.
ریاحی با اشاره به سردسیر بودن منطقه کوهرنگ، عنوان کرد: باید بازسازی منازل زلزلهزده تا قبل از وقوع بارشها در دستور کار قرار بگیرد، همچنین برای اعطای تسهیلات در منطقه بازفت باید یک شعبه بانک مستقر شود که در حال حاضر این امکان در آن منطقه وجود ندارد و مردم دچار سردرگمی خواهند شد.
شهرستان اردل در نزدیکی کانون زلزله قرار دارد
کیانی- فرماندار شهرستان اردل در خصوص خسارات به وجود آمده زلزله اخیر در این شهرستان، گفت: این شهرستان در نزدیکی کانون زلزله قرار دارد و نگران روستای افسرآباد که از گذشته تاکنون درگیر مسئله رانش است، هستیم.
وی بیان کرد: در پی وقوع زلزله ۵.۷ ریشتری در چهارمحال و بختیاری منازل مسکونی در سه شهر و ۴۷ روستا در شهرستان اردل خسارتی بین ۱۰ تا ۳۰ درصد دیدهاند و خطر زلزله این شهرستان را نیز تهدید میکند.
آسیب زلزله کوهرنگ به ۵۶۷۰ نفر
ایرج کیانی- مدیرعامل جمعیت هلالاحمر چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه زلزله کوهرنگ حدود ۵۶۷۰ نفر دچار آسیب شدند، اظهار کرد: کل ارزیابی مناطق زلزلهزده در شهرستان کوهرنگ تا ساعت چهار عصر در ۱۰۶ روستا به پایان رسید.
وی بیان کرد: بیشترین میزان خسارات زلزله در روستای گراب، دره شیخ عالی، شهر چلگرد و روستاهای بخش صمصمامی به منازل مسکونی، تاسیسات، مدارس، ساختمان دولتی و ... وارد شد.
کیانی با تاکید بر اینکه تیم واکنش سریع جمعیت هلالاحمر بهعلت وقوع پسلرزههای متعدد در منطقه زلزلهزده کوهرنگ حضور دارند، گفت: حدود ۸۵ چادر در بین زلزلهزدگان توزیع شده است، اما باید به فوریت تدبیری برای اسکان موقت زلزلهزدگان اندیشیده شود.
کدام مناطق چهارمحال و بختیاری در معرض خطر زلزله هستند؟
عبدالله رحیمی- کارشناس مرکز زلزلهنگاری شهرکرد در گفتوگو با ایسنا در خصوص علل وقوع زلزله در مناطق مختلف، اظهار کرد: زلزله به دو صورت طبیعی و بر اثر دستکاری در طبیعت رخ میدهد، از نظر زمینشناسی زمین از تعدادی صفحه بر روی هم تشکیل شده است، انرژیهایی در محل شکستگی(گسل) این صفحات بر اثر اصطحکاک ذخیره میشود و پس از مدتی این انرژی بهصورت زلزله آزاد میشود که کاملا طبیعی است.
وی افزود: یکسری زلزلهها نیز بر اثر انجام پروژههایی مانند سدسازی و انفجار رخ میدهد، این عوامل مصنوعی باعث تحریک گسل و آزادسازی انرژیهای ذخیره شده میشود، اما عموما بزرگی زلزلههایی که بر اثر انفجار و سدسازی رخ میدهد از سه ریشتر تجاوز نمیکند، قطعا وقوع زلزلههای غیرطبیعی کاملا قابل تشخیص است.
رحیمی با تاکید بر اینکه گسلها در دورهای غیرفعال و سپس فعال میشوند، گفت: زلزلهها دارای دوره بازگشت هستند، در زمان وقوع زلزله انرژیهای ذخیره شده در گسلها آزاد میشود و با پسلرزهها این انرژی بهمرور تخلیه خواهد شد.
کارشناس مرکز زلزلهنگاری شهرکرد با اشاره به شاخص مرکالی در ارزیابی شدت زلزله، توضیح داد: زمانیکه یک زلزله به وقوع میپیوندد، کارشناسان پس ارزیابی خسارتهای وارده به منطقه میزان مرکالی را میسنجند، هر چه میزان خسارت پایینتر باشد، عدد مرکالی نیست پایینتر میآید.
وی با اشاره به بزرگی زلزلهها، یادآور شد: شاید از نظر ظاهری عدد زلزله ۵.۷ ریشتری با شش ریشتری کمتر از نیم درصد متفاوت باشد، اما هر دهم ریشتر در مقیاس ارزیابی حدود ۱۰ برابر در شدت زلزله تاثیرگذار است، خوشبختانه زلزله شهرستان کوهرنگ خسارت چندانی نداشت.
رحیمی با اشاره به اینکه گسل زاگرس از چهارمحال و بختیاری عبور میکند، بیان کرد: زلزله اخیر در شهرستان کوهرنگ بهعلت فعال شدن گسل سرخون رخ داده است، در حال حاضر شهرستان کوهرنگ، اردل، ناغان، بلداجی و گندمان بیشتر سایر نقاط استان در معرض خطر وقوع زلزله قرار دارند.
کارشناس مرکز زلزلهنگاری شهرکرد با تاکید بر اینکه وقوع زلزله با شدت بالا تنش در منطقه زلزلهزده را افزایش میدهد، تصریح کرد: این تنشها خود را در قالب پسلرزه با شدتهای مختلف نشان میدهد، بنابراین تا مدتها شاهد پسلرزه خواهیم بود، اما به مرور تعداد و بزرگی پسلرزهها کاهش پیدا میکند.
وی در پایان عنوان کرد: از نظر زمینشناسی شهرستانهای شهرکرد، بن و سامان میزان خطرپذیری کمتری از نظر وقوع زلزله نسبت به سایر نقاط استان دارند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مراجعه ۲۲ نفر به مراکز درمانی اردبیل به دلیل سگ گزیدگی/۷نفر متحمل آسیب جدی شدند
دمای هوای کرمانشاه به شکلی محسوس کاهش مییابد
نوای جاودانهی استاد احمد مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
نوای جاودانهی استاد حسن مراتب در آرامگاه تخت فولاد، به یادگار ماند
فیروزآباد فارس لرزید
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران مطرح کرد؛ ضرورت شناخت و نقش آفرینی در جبهه فرهنگی
پیگیری مشکلات پتروشیمی آبادان از طریق وزیر کار
همه وجود سپاه وقف خدمت به مردم است
امید بخشی به مردم با شعار محقق نمی شود؛ به وعده ها عمل کنیم
«شیراز» میزبان بیست و ششمین جشنواره ملی قصهگویی
۶۷۱ کلاس درس جدید به ظرفیت آموزشی مشهد اضافه شد
زادگاه حاج قاسم میزبان اختتامیه دهمین جشنواره روستا و عشایر دوستدار کتاب
ضرورت استفاده از نیروهای بومی در استان سمنان
مراجعه بیش از ۱۰۰۰ نفر با علائم تنفسی به بیمارستانهای خوزستان
نیروی دریایی ارتش آماده عملیاتهای برونمرزی است
رژیم صهیونیستی از مقابله با جوانان مقاومت عاجز است
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای هفته بسیج قدردانی کرد
احمد مراتب؛ میراثدار موسیقی مذهبی و مکتب تاج اصفهانی
سردار غیاثی از آحاد مردم برای مشارکت در برنامههای های هفته بسیج قدردانی کرد
افتتاح مدرسه خیرساز در قم با حضور وزیر آموزش و پرورش + تصاویر
آیت الله اعرافی: حضرت فاطمه (س) پیشگام تغییر معادلات تمدنی بود
ارومیه میزبان ۵ شهیدگمنام/جزییات تشییع شهدا اعلام شد
کلاهبردار ۲۰ میلیاردی توسط پلیس فرودگاههای خراسانرضوی دستگیر شد
مشکل تامین زمین ایثارگران در یزد حل شد
وزیرآموزش و پرورش: عقب ماندگی فضای آموزشی قم جبران می شود
دستگیری سارقان باغ ویلاهای خالی از سکنه در ساوجبلاغ
ترویج گفتمان مهدویت نیازمند مهدی باوری است
رجوع به سیره شهدا اکسیر شفابخش جامعه است
بازگشت ۵٠ واحد تولیدی راکد در کهگیلویه وبویراحمد به چرخه تولید
پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد امروز در پاریس بررسی میشود