میرنیوز
از خواص این زغال اخته نمیتوان غافل شد و هستند کسانی که از این میوه خوش طعم به عنوان دارو استفاده کنند، حتی چوب درخت این میوه برای ساخت برخی از ابزارآلات مورد استفاده قرا میگیرد چون بر خلاف سایر چوبها در آب غوطهور نمیشود.
حدیث باقری، دهیار روستای زناسوج از توابع الموت غربی با اعلام اینکه ۸۵ درصد زغالاخته کشور در الموت غربی تولید میشود، در گفتوگو با ایسنا میگوید: روستای هیر بیشترین میزان تولید زغالاخته را دارد؛ از اواسط مرداد تا اواسط شهریور فصل برداشت این میوه است؛ البته گاه تا اواخر شهریور هم برداشت از درختان دیررس ادامه دارد.
وی اضافه میکند: زغالاخته را قرمز برداشت میکنند بنابراین تا زمان عرضه به بازار به صورت کامل میرسد؛ زغالاختههای رسیده روی زمین میریزند به همین خاطر وقتی باغداران صبحها برای چیدن به باغات میروند چند نفر این زغالاخته را از روی زمین جمع میکنند. زغالاختههای روی درخت را کال میچیدند و محصول را در بازار قزوین و تهران عرضه میکنند.
باقری تصریح میکند: برخی زغالاختهها را خشک میکنند و عدهای نیز با آن لواشک و مربا درست میکنند بدینگونه زغالاخته بهصورت سنتی فرآوری میشود. البته باید بگوییم که هیچ صنایع تبدیلی در استان برای فرآوری زغالاخته دایر نشده است.
دهیار روستای زناسوج خاطرنشان میکند: زغالاخته طرفداران زیادی دارد و میشود گفت نوعی میوه لاکچری است، چون کمیاب است خیلی از مردم این میوه را ندیدند؛ حتی برخی از الموتیها هم درخت زغالاخته را از نزدیک ندیدند.
وی توضیح میدهد: نام زغالاختههای ریخته شده پای درخت «خُل پت» است و اگر میخواهید مزه اصلی زغالاخته را متوجه بشوید این را بخورید.
باقری با اشاره به برگزاری جشن زغال اخته، بیان میکند: در جشن زغالاخته خیلی از مردمی که حضور دارند و میتوانم بگویم خیلی از الموتیها درخت و محصولش را از نزدیک ندیدهاند؛ درخت تیغهای کوچک دارد و برای توریستهای داخلی هم جالب است و حتی برخی از آنان در عمرشان زغالاخته نخوردهاند، همانطور که وقتی بلوبری را میببینیم برای ما عجیب است زغالاخته هم برای برخی میوهای عجیبی است.
وی با اشاره به اینکه شربت زغالاخته هم طرفداران بسیاری دارد، خاطرنشان میکند: خیلی از افراد با فرآوردههای زغالاخته آشنا نیستند ولی وقتی میبینند از آن استقبال میکنند. برخی از افراد ساکن روستای هیر به زغالاخته «ارسوله» نیز میگویند که آشی مخصوص به این نام توسط زنان روستایی پخته میشود که ثبت ملی هم شده است.
رتبه نخست قزوین در تولید زغالاخته
محمد پیلهفروش، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین به ایسنا میگوید: سطح زیر کشت زغالاخته در استان قزوین ۷۲۰ هکتار است سالانه از این سطح ۳۴۰۰ تُن محصول برداشت میشود؛ ازنظر سطح زیر کشت و تولید محصول قزوین رتبه نخست کشور را داراست.
وی اضافه میکند: این محصول در استان قزوین در الموت غربی و بخشهایی از کوهین کشت میشود، این محصول برای رشد به آبوهوای معتدل و سرد احتیاج دارد و خاک آن باید سبک و مایل به اسیدی باشد. البته درخت زغالاخته در سالهای اولیه غرس باید در سایه درختان دیگر باشد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین خاطرنشان میکند: این محصول بیشتر بهصورت تازه خوری مصرف میشود و بخشی بهصورت خشک، مارمالاد، ترشی، و در مواردی هم از آن رب تولید میشود؛ میتوان گفت استانهای اطراف قزوین مانند استانهای شمالی و البرز تهران عمده خریداران این محصول هستند.
وی تصریح میکند: در استان، صنایع تبدیلی خاصی برای این محصول وجود ندارد، اغلب فرآوری توسط روستائیان و بهصورت سنتی انجام میشود اما بعضی از واحدهای فرآوری و تولید آبمیوه و کنسانتره طی سالیان گذشته از این محصول جهت تولید کنسانتره و آبمیوه استفاده کردند.
مشکلات باغداران زغالاخته
بهرام گرئی یکی از باغداران الموت غربی در گفتگو با ایسنا اظهار میکند: زغالاخته درختی آبدوست و سایهپسند است، این درخت در ابتدا وحشی بود و سپس تربیت و وارد باغات سنتی شد؛ زغالاخته میوهای است که کمترین آفت را دارد و برای پرورش آن از هیچ سمی استفاده نمیشود و تنها کود حیوانی به گیاه داده میشود و تا الان آفتی مشاهده نشده است اما ۲ سال اخیر گاهی اوقات و بهندرت دچار کرمخوردگی میشوند که بسیار نادر است.
وی اضافه میکند: درخت زغالاخته به سرما مقاوم است و در مناطق گرمسیر رشد نمیکند ولی گل میوه بهدلیل اینکه رو به بالاست با بارش برف بهاری از بین میرود. امسال باغات روستای هیر یکششم زغالاخته داشتند و بقیه باغات بهدلیل سرما سوختهاند حتی در برخی باغها ۲۰۰ گرم هم زغالاخته نداشتیم.
این باغدار تصریح میکند: اصلیترین مشکل باغداران قیمت است؛ باغداران بهدلیل آبدوست بودن درخت زغالاخته هر هشت روز باغات را آبیاری میکنند ولی محصول را با کمترین قیمت خریداری میکنند، برای کوتاه کردن دست دلالان و واسطهها درخواست تشکیل تعاونی روستایی را داریم تا دلالان حذف شوند و محصول را با قیمت واقعی از باغداران بخرند.
وی بیان میکند: امسال به دلیل کمبود زغالاخته قیمت بالاست و از کشاورزان ۵۰ هزار تومان خریداری میکنند، سال گذشته از باغدار هشت تا ۱۰ هزار تومان خریداری میکردند و در بازار ۳۰ هزار تومان میفروختند.
گرئی تصریح میکند: حمل زغالاخته از باغات تا مراکز خرید دشوار است و در هیچیک از باغات خودرو وارد نمیشود؛ نهر آب بسیار مهم است و همه انهار سنتی است و موجب هدر رفت آب میشود از جهاد کشاورزی و مسئولین مربوطه میخواهیم تا برای احداث انهار جدید و کانال آب کمک کنند.
این باغدار که خود یکی از کارمندان میراث فرهنگی است میگوید: آش زغالاخته «ارسوله» در میراث فرهنگی به ثبت ملی رسیده است؛ آش زغالاخته در نذورت و رسومات و جشنها و برای ورود میهمان پخته میشود. ترکیبات این آش زغالاخته، گندم کوبیده، سبزیجات معطر و ادویه است.
به گزارش ایسنا، در پهنه مینودری تنوع محصولات کشاورزی و باغی را شاهد هستیم، با تنوع محصولات کشاورزی راهاندازی صنایع تبدیلی بیش از پیش احساس میشود و بهتر است مسئولان و سرمایهگذاران برای این امر برنامهریزی داشته باشند تا علاوه بر ایجاد اشتغال و مهاجرت معکوس برای محصولات کشاورزی و باغداران ارزش افزوده ایجاد شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
شهید سیدحسن نصرالله محبوبیت فزایندهای نزد آزادگان جهان دارد
دفتر مقام معظم رهبری از تلاشهای هیئت خادم الرضا(ع) قم تقدیر کرد
دفتر مقام معظم رهبری از تلاش های هیات خادم الرضا(ع) قم تقدیر کرد
حادثه تاسف بار برای محیط بان شاهرودی
لنج صیادی متخلف در آبهای شمال استان بوشهر توقیف شد
«اصغر طهماسبی» به عنوان استاندار گلستان معارفه شد
سردار سلامی: کشورهای اسلامی راه کمک به رژیم صهیونیستی را ببندند
درخواست امام جمعه برای مزایده هرچه سریعتر اموال بدهکار بزرگ پیشوا
سردار سلامی: کشورهای اسلامی راه کمک به رژیم صهیونسیتی را ببندند
وزیر کشور: استان گلستان نماد وفاق در کشور است
بسیجیان همدلی خود را با مردم مظلوم غزه و لبنان ثابت کردند
بانوان زنجانی یک کیلو و ۵۳۴ گرم طلا به جبهه مقاومت اهدا کردند
تعداد قابل توجهی سلاح جنگی از انبار ساختمانی در تهران کشف شد
مهاجرانی: دولت حمایت ویژه از نخبگان را وظیفه خود می داند
رئیس جمهور: ایران در تراز کشورهای پیشتاز دانش پزشکی است
آغاز رزمایش ۶۰ هزار نفری «الی بیتالمقدس» با حضور سردار سلامی
رئیس جمهور» ایران در تراز کشورهای پیشتاز دانش پزشکی است
مرز مهران بازگشایی شد
گروه های جهادی پزشکی و دامپزشکی به روستاهای بیجار اعزام شدند
اراده ملت ایران در حال تغییر هندسه قدرت جهان است
برگزاری مراسم عروسی و جشن در تالارهای ورامین در فاطمیه ممنوع است
اردوی ۲روزه گروه جهادی پزشکی «یاوران جهادگر» در قرچک
راننده کامیون قانون شکن در رودان تاوان رفتار جنون آمیز خود را داد
همایش «یاوران اشتغال مددجویان» در مشهد برگزار شد
آغاز نمایش اقتدار بسیجیان البرزی در رزمایش الی بیت المقدس
ترویج ورزشهای همگانی با کمک هوش مصنوعی در سطح کشور
اصفهان در آستانه نابودی کامل؛ فاجعه فرونشست درپایتخت فرهنگی ایران
الگوی سیاسی اسلام جامعترین مدل در دنیا است
ابعاد دیگر ماجرای قتل بانوان سالخورده در فاروج روشن شد
مراسم تشییع نمادین حضرت زهرا (س) در ورامین برگزار می شود