میرنیوز
اینکه همراهان بیمار باید شب از میان قبور مردگان گذر کنند تا بتوانند در امامزادهای سید محمد نزدیک بیمارستان استراحت کنند، یا در ماشین و کنار خیابان شب را به صبح برسانند، تنها یکی دغدغهها و نگرانیهای دکتر مهرداد معمارزاده- فوق تخصص جراحی کودکان و رئیس مرکز فوق تخصصی کودکان حضرت امام حسین(ع) است؛ پزشکی که حرفهاش را محدود به مطب و درمان بیمارانش نکرده و هرکجا که احساس نیاز کرده به میدان آمده تا از درد و رنج بیماران و خانوادههایشان کم کند.
به مناسبت روز پزشک گفتوگویی با این پزشک اصفهانی داشتیم که نامش بیشتر به تخصص اصلیاش یعنی کودکان و جراحیهای بینظیر کام و دهان در ایران گرهخورده است.
دکتر معمارزاده با رتبه ۶۶ در کنکور سراسری، توانست به علاقهای که از دوره دبیرستان به رشته پزشکی داشته جامه عمل بپوشاند و تحصیل در رشته پزشکی را در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، یک سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی آغاز کند.
از همان دوران تحصیل در رشته پزشکی عمومی، تصمیم گرفت پزشک اطفال باشد و ابتدا رشته داخلی اطفال را انتخاب کرد، اما به علت جنگ تحمیلی و نیاز جبههها برای مدتی بهعنوان پزشک به یاری جبهههای نبرد حق علیه باطل شتافت.
پس از بازگشت، رشته جراحی عمومی را شروع کرد، اما با پایان دوره جراحی عمومی، به سراغ همان عشق اول یعنی درمان کودکان (جراحی کودکان و نوزادان) رفت.
اگر هزار بار به عقب برگردم ...
معمارزاده میگوید اگر هزار بار به عقب برگردم باز هم تخصص کودکان را انتخاب میکنم. کار کردن برای کودکان برایم ارزش زیادی دارد، کودکان معصومیت خاصی دارند و مثل آیینه میمانند؛ نه چیزی را مخفی میکنند و نه دروغ میگویند، هر آنچه در دلشان هست را میگویند. از طرف دیگر وقتی کودکی درمان میشود، سالهای عمر طولانی پیش رو دارد و میتواند تا سالها به جامعه خدمت کند.
این پزشک جراح اطفال با تأکید بر اینکه پزشکی کار عشق است و بس...، ادامه میدهد: ممکن است فردی با رتبه کنکور رشته پزشکی را انتخاب کند، اما بعد برای گرفتن تخصص حتماً باید رشتهای را انتخاب کند که عاشقش است.
نعمتی به نام پزشکی اطفال
به اعتقاد او رشته اطفال یکی از سختترین رشتههای پزشکی است و توضیح میدهد: وقتی یک فرد بزرگسال بیمار میشود درد و ناراحتی خود را بیان میکند، اما یک کودک نمیتواند درد و مشکل خودش را بهراحتی توضیح دهد. به همین خاطر است که پزشکی اطفال عشق و هنر را همزمان میخواهد و البته صبر و حوصله بسیار، بنابراین پزشک اطفال بودن یک نعمت و توفیق الهی است. وقتی یک طفل بیمار میشود ما با یک خانواده نگران از پدر و مادر کودک تا پدربزرگها و مادربزرگهایش طرف هستیم و نباید امید آنها را ناامید کنیم.
درباره تفاوت تخصص اطفال در این سالها نیز میگوید: زمانی رشته جراحی در اصفهان شامل جراحی ارتوپدی، مغز و اعصاب، عمومی و حتی زنان میشد و همه یک تخصص بود، اما بهتدریج علم پیشرفت کرد و این رشتهها تخصصیتر شد. رشته جراحی کودکان نیز اقدامات جراحی برای افراد زیر ۱۵سال است و عمده کاری که انجام میشود مربوط به ناهنجاریهای مادرزادی و تومورهای کودکان است.
رئیس بیمارستان کودکان امام حسین(ع) با اشاره به اینکه در جامعه به علل مختلفی مثل آلودگیهای زیستمحیطی و سبک زندگی ناسالم، ناهنجاریها رو به رشد است، تأکید میکند: درمان این ناهنجاریها نیاز به تخصصی دارد که بهاصطلاح خودمان خلقت خداوند را تکمیل کند، چون کودکی که دچار ناهنجاری است در یک مرحله از خلقت به علت ژنتیکی، دارویی و یا هر علت دیگری، دچار اختلال شده و هنر جرح اطفال این است که این اختلال یا نقص را برطرف و خلقت خداوند را به نهایت خودش برساند.
از طبابت تا فعالیت در خیریههای سلامت
اما فعالیتهای دکتر معمارزاده تنها به امور پزشکی محدود نمیشود و او یکی از چهرههای خیر در حوزه سلامت اصفهان نیز است.
او با یادآوری اینکه از سال ۸۴ در تهران به همت دکتر دلشاد و یکی از خیرین به نام آن زمان یعنی مرحوم موسوی آل طعمه، خیریه محکم تأسیس شد که خیریهای برای حمایت از کودکان با ناهنجاری مادرزادی بود، میافزاید: این خیریه حدود ۳۶ بیمار را پوشش میدهد و در بیشتر مراکز استانها در کشور و ازجمله اصفهان شعبه دارد. از دو سال قبل به این فکر افتادیم که در اصفهان بهعنوان مهد خیریههای کشور، یک خیریه قویتر راهاندازی کنیم که بیماریهای بیشتری را تحت پوشش قرار دهد و در این راستا خیریه حامیان سلامت کودکان که بهاختصار "سلام" نامگذاری شد، در بیمارستان امام حسین(ع) تأسیس شد.
معمارزاده بابیان اینکه خیریه سلامت سه برنامه اصلی دارد؛ حمایت از بیماران نیازمند، خرید تجهیزات پزشکی برای بیمارستان و توسعه بیمارستان، ادامه میدهد: دو هدف مهم این خیریه تکمیل ساختمان منصوری است که به همت خیر بزرگ آقای منصوری و خانواده ایشان تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت داشته است و با تکمیل این ساختمان، بخشهای جراحی قلب کودکان و جراحی مغز و اعصاب کودکان و ۵۶ تخت مراقبت ویژه و ۲۵۰ تخت در استان اضافه میشود. هدف دوم ساخت مرکز جامع سرطان کودکان است؛ یک ساختمان با ۲۵ هزار متر ساخت و سه آشیانه رادیوتراپی و یک ساختمان مجزا برای بیماران غیرقابلدرمان که بهعنوان مرکز مراقبتهای تسکینی راهاندازی خواهد شد.
فعالیت تنها ۸ بیمارستان تخصصی کودکان در کشور
این متخصص بیماریهای کودکان با اشاره به اینکه بیمارستان امام حسین(ع) یکی از هشت بیمارستان بزرگ کودکان در کشور است، تصریح میکند: در تهران چهار بیمارستان و در شهرهای اصفهان، مشهد، تبریز و اهواز هم یک بیمارستان کودکان داریم. بیمارستان امام حسین(ع) اصفهان در حال حاضر قویترین بیمارستان تخصصی کودکان در کشور است که حدود ۸۰ عضو هیات علمی، ۲۵ پزشک متخصص غیر هیات علمی و ۶۵۰ نیروی کادر دارد که ۴۰۰ پرستار هستند و در ۱۱ بخش بستری، از تمام استانهای کشور بیمار پذیرش میشود.
وی با بیان اینکه در ۱۱ سال گذشته بیش از ۱۴۰ هزار بیمار کودک در این بیمارستان پذیرششده، میگوید: از این تعداد ۱۷ هزار بیمار از سایر استانها بودهاند که در استانهای خودشان قابلدرمان نبودند و به این بیمارستان آمدند.
دعوتی از خیران در سراسر نقاط جهان
رئیس بیمارستان تخصصی کودکان امام حسین(ع) با اعتقاد بر اینکه این بیمارستان بههیچعنوان پاسخگوی نیازهایی که وجود دارد نیست، تأکید میکند: به همین دلیل طرح توسعه بیمارستان را در ۳۰۰ هزار متر از زمینهای اطراف بیمارستان شروع کردیم و اولین پروژه ساختمان منصوری با ۲۵۰ تخت بود. پروژه دوم ساختمان سرطان، پروژه سوم ساختمان روانپزشکی کودکان و پروژه چهارم هتلی برای اقامت همراهان بیمار است و به همین ترتیب سایر نیازهای بیمارستان تکمیل خواهد شد. از خیرین بزرگواری که در هر نقطه از جهان که زندگی میکنند و علاقهمند بهسلامت کودکان سرزمینشان هستند درخواست میکنیم کمک کنند تا بتوانیم خدمات بهتری به کودکان بیمار ارائه کنیم.
معمارزاده بابیان اینکه تا ۵۰ سال قبل جمعیت کشور کمتر و مراقبتهای حین بارداری و تولد ضعیف بود، توضیح میدهد: با بهبود مراقبتهای دوران بارداری و تولد، کودکان بیشتری متولد میشوند که ممکن است دچار ناهنجاری و مشکلاتی باشند، از سوی دیگر در محیطزیست ما آلودگیهای محیطی و سوءمصرف مواد اعتیادآور نیز منجر به افزایش تولد کودکان مبتلابه ناهنجاریهای مادرزاد میشود. همچنین یکی از علل اصلی مرگ کودکان حوادث است که هرچقدر جمعیت و تردد و ترافیک بیشتر شود احتمال حوادث نیز بیشتر میشود. اخیراً هم با بیماری همهگیری کووید۱۹ مواجه شدهایم که همه این عوامل سلامت کودکان را به خطر میاندازد.
وی با اشاره به اینکه بیمارستان کودکان در اصفهان نقطه امیدی برای ساکنان مناطق جنوبی و مرکزی کشور است، توضیح میدهد: بهغیراز استان اصفهان، بیشترین بیماران از استان چهارمحال و بختیاری، خوزستان و لرستان هستند، البته از استانهایی مثل تهران، مشهد، اردبیل و زاهدان هم مراجعینی داریم که به همه آنها خدمترسانی میکنیم.
شهرداری اصفهان برای ساخت اقامتگاه مجاور بیمارستان همت کند
معمارزاده با تأکید بر اینکه ما پذیرای کودکان بیمار از هر نقطه کشور هستیم، میگوید: در حال حاضر بزرگترین مشکل ما محل اسکان است. اگر هر روز بین ساعت ۶ تا ۷ صبح به بیمارستان کودکان امام حسین(ع) سر بزنید خانوادههای زیادی را میبینید که اطراف بیمارستان خوابیدهاند و باعث شرمساری ما است که در شهری مثل اصفهان جایی برای پذیرش، اقامت و استراحت مطلوب آنها نداریم.
وی با اشاره به پروژه ساخت هتلی در نزدیکی بیمارستان میگوید: رفتوآمد بیش از سه سال در مسیر شهرداری و ادارات دیگر باعث شد خیر اولویت خود را صرف کارهای دیگر کند. در حال حاضر محل استراحتی در امامزاده سید محمد نزدیک بیمارستان هست اما جای مناسبی نیست، چون خانوادههای بیماران باید از وسط قبور گذر کنند تا به امامزاده برسند و به همین دلیل بیشتر خانوادهها مجبورند شب در ماشین یا کنار خیابان استراحت کنند. امیدوارم مسئولان جدید شورای شهر و شهرداری اصفهان همت کنند و محل اسکان خانوادههای بیماران را فراهم کنند. این موضوع علاوه بر کم کردن درد و رنج بیماران و خانوادههایشان، میتواند زمینهساز توسعه توریسم سلامت، اشتغالزایی و کمک به اقتصاد شهر هم باشد.
این پزشک متخصص بیماریهای کودکان با اشاره به اینکه هر روز با بیماری و ناهنجاری کودکان و استرس و نگرانی خانوادههایشان مواجه هستیم، یکی از این ناهنجاریها را شکاف کام و لب عنوان و اظهار میکند: وقتی کودکی با شکاف کام و لب به دنیا میآید غم و اندوه در دل مادر مینشیند، اما وقتی جلوی در اتاق عمل مادر با چهره جدید فرزندش مواجه میشود که گویی دوباره متولدشده است، بهترین لحظات برای من پزشک رقم میخورد.
بهترین صحنه پایان درمان
او لبخند مادران را بهترین هدیه برای خودش میداند و میگوید: امیدواریم همیشه لبخند را بر چهره مادران ببینیم. ناهنجاریهای مختلف سلامتی کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد، اما همیشه بیشترین کسی که آسیب میبیند و خودش را مسئول میداند مادر است، به همین دلیل رضایت مادر بهترین صحنه در پایان کار درمان است.
همه را با یک چوب نرانید
معمارزاده درباره رفتارهای غیرحرفهای برخی از همکاران پزشکی که خاطر مردم را مکدر میکند، میگوید: بههرحال در هر قشری ممکن است افرادی با دیدگاههای مختلف باشند. در حرفه پزشکی هم همینطور است و همه پزشکان یکشکل نیستند، ممکن است برخی وجدان کاری کمتری داشته باشند اما مردم نباید همه را با یک چوب برانند. ما پزشکان خوب زیادی داریم، خودمان هم استادانی داشتیم که الگوی ما بودند مثل استاد بهداد، استاد فیض، استاد اشرفی، استاد بهشتی که مردم واقعاً به آنها اعتقاد داشتند، اما اگر پزشکانی هم هستند که اخلاق مدار نیستند، درخواست میکنم مردم آنها را جزو این حرفه بهحساب نیاورند.
این پزشک متخصص در خاتمه آرزو کرد هرچه زودتر همهگیری کرونا تمام شود، مردم آرامشی داشته باشند، اقتصاد کشور پویا شود، جوانان به زندگی امیدوار شوند و بتوانیم مثل گذشته زندگی خوشی کنار همدیگر داشته باشیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تصادف در اتوبان کرج- قزوین دو فوتی و دو مصدوم بر جا گذاشت
نیم ضریح حرم حضرت علی (ع) در البرز رونمایی شد
ماموریت ناوگروه ۸۶ نقطه عطف تاریخ دریایی جمهوری اسلامی است
ترافیک در برخی نقاط آزادراهی البرز سنگین است
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شوند
تصادف تریلی و اتوبوس در محور گرمسار_آرادان/ ۲۰ نفر مصدوم شدند
تصویربرداری از یک قلاده «گربه پالاس» در «تنگه واشی» فیروزکوه
شهر زنجان سومین مرکز سرد کشور ثبت شد
استان کرمان مملو از فرصتهای خوب برای رشد و توسعه است
کلنگ زنی مزرعه پنل خورشیدی در گمیشان
برگزاری راهپیمایی جمعههای خشم در سراسر خوزستان
برخورد کامیون حمل شیر و پراید در خراسان شمالی۲ مجروح داشت
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شود
وزیر میراث فرهنگی: توسعه زیرساخت های گردشگری؛ «بوموسی» قطب گردشگری داخلی می شود
تردد در راه های مازندران روان است
برنامههای هشتاد و هفتمین سالگرد شهادت آیتالله مدرس تشریح شد
مقرّ «کنفدراسیون کبدی آسیا» در ایران افتتاح میشود
زیرگذر حرم مطهر رضوی تبدیل به رواقهای موضوعی میشود
املش لرزید
وزیر میراث فرهنگی: سهم پایین ایران از گردشگری؛ فقط ۴۰ درصد آثار باستانی ثبت شده است
قدرت جبهه مقاومت سبب شکست صهیونیستها و آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد/ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
اعتکاف کانون تربیت نسل جهادی و احیا کننده مساجد است
اختلاف مسوولان رژیم صهیونیستی با آمریکا سبب آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد؛ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
تبدیل ایران به هاب انرژی؛ سوآپ نفتی احیا می شود
تکلیف «هاشمی» به مدیران حوزه کشاورزی برای تدوین برنامه ۶ ماهه
دستگیری یک عضو شورای شهر گلستان؛ ۲کارمند شهرداری و ۲ دلال هم بازداشت شدند
تصویب منطقه گردشگری سبب جهش در کلاردشت می شود
ارسال کمکهای مردمی توسط آستان قدس رضوی به مردم مظلوم لبنان