میرنیوز
۱۹ آذرماه سال گذشته بود که خبری خوشحال کننده منتشر شد مبنی بر تولید نانوکیت تشخیص سریع کرونا توسط محققان مشهدی؛ با تشخیص ۹۵ درصدی در کمتر از پنج دقیقه، خبر امیدبخشی بود که در آن زمان منتشر شد؛ در روزهایی که بیش از ۲۵۰ نفر به دلیل کرونا فوت میشدند و ظرفیتهای کشور در حوزه تشخیص کرونا و استفاده از تستهای تشخیص کرونا هم محدود بود.
اما این خبر و کیتهایش در حد همان امیدبخش بودن باقی ماندند و هیچگاه مردم از نانوکیتهای تشخیص سریع محققان مشهدی بهرهمند نشدند. حالا و پس از گذشت هشت ماه از رونمایی کیتها، مجددا خبر رونمایی منتشر شده است. ۱۳ مردادماه ۱۴۰۰ خبرگزاری جمهوری اسلامی با تیتر «کیت تشخیص سریع کرونا در مشهد طراحی شد»، به نقل از مدیر مرکز رشد فناوریهای دارویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از طراحی و ساخت کیت تشخیص سریع کرونا بر پایه «نانوسنسور» خبر داد. همچنین روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ در خبری به نقل از برخی محققان نوشت «کیت تشخیص نانوسنسور ساخت پژوهشگران مشهدی، قابلیت پاسخگویی در کمتر از دو دقیقه را دارد».
اما ماجرای کیتهایی که تاکنون سه بار رونمایی شدند چیست؟
هادی منوری، مدیر مرکز رشد فناوریهای دارویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به سوال فوق گفت: این کیتها همان کیتهاییست که سال گذشته رونمایی شدند.
او در شرح آنچه اتفاق افتاده ضمن بیان اینکه وزارت بهداشت برای اینکه محصولی را تایید کند و مجوز تولید دهد قاعده و قوانینی دارد، اظهار کرد: سال گذشته که این کیتها ساخته شد، روی ۹۰ نفر مورد آزمایش قرار گرفت و نتایج آن به وزارت بهداشت ارسال شد تا مجوز بگیریم، اما وزارتخانه نپذیرفت و عنوان کرد که تعداد آزمایشها کافی نیست و باید حداقل روی ۵۰۰ نفر آزمایش شود. بنابراین کار تحقیقاتی مجددا ادامه یافت تا بر روی ۵۵۰ نفر آزمایش کردیم.
منوری ادامه داد: بنابراین الان کیتهای تشخیص کووید۱۹ مرحله آزمایش بالینیاش را سپری کرده و وارد مرحله اخذ مجوز شده است. وزارت بهداشت باید بررسیهای خود را انجام دهد تا مجوز تولید انبوه صادر کند. در این مدت هشت ماهی که از اولین خبر رونمایی کیتها تاکنون گذشت ما در حال اجرای آزمایشها و انجام ضوابط وزارت بهداشت بودیم.
مدیر مرکز رشد فناوریهای دارویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به اینکه چه زمانی این کیتها مورد استفاده مردم قرار خواهد گرفت و آیا برآوردی از زمان پاسخ دادن وزارتخانه دارند، عنوان کرد: نمیتوانیم بگوییم چه زمانی وارد بازار میشود؛ چراکه دست ما نیست و به بررسیهای وزارت بهداشت بستگی دارد. اگر وزارت بهداشت در اخذ مدارک ما و بررسیهایش سرعت بهخرج دهد، ما آمادگی این را داریم که سریعا این کیتها را وارد بازار کنیم.
منوری درباره اینکه آیا برآوردهای اقتصادی این کیتها، تامین بودن مواد اولیه انجام شده و چه حجمی در روز میتوانید تولید کنید، خاطرنشان کرد: ما بنا به نیاز بازار میتوانیم تولید کنیم. تمام امکانات دانشگاه علوم پزشکی مشهد را هم در اختیار این شرکت (نانو کاوشگران یکتاس توس) خواهیم گذاشت تا بتوانیم درصد بالایی تولید کنیم، اما عددی را نمیتوانیم الان بگوییم. امیدواریم مجوزها را ارائه کنند و ما هم تلاش میکنیم تا حد قابل قبولی تولید کنیم. لازم به ذکر است پس از این که وزارتخانه تایید کند، برای تولید کلی شرایط دارد که باید فراهم شود؛ به عنوان مثال باید کلینروم و شرایط محل ساخت با ویژگیها و شرایط استاندارد آماده شود و به این سادگیها نیست.
او در پاسخ به سوالی درباره تفاوت دقت تستها که در خبر سال گذشته ۹۰ درصد و در خبر جدید ۹۵ درصد عنوان شده است، گفت: درباره ویروس پیچیدگیهای خاصی وجود دارد و اینکه شرایط آدمها متغیر است؛ بهعنوان مثال امروز از فردی نمونهای گرفته میشود و پاسخ آزمایش منفی است، اما فرد فردا با روش دیگری مورد آزمایش قرار میگیرد و جوابش مثبت میشود؛ در این بین و فاصله یک روزه هزار سوال بهوجود میآید که آیا روش اشکال داشته، یا روز گذشته ویروس در بدن نبوده و حالا وارد شده و سوالات دیگر. درصد دقتی که عنوان میشود یعنی ما از ۵۵۰ مورد نمونه گرفتهایم و نمونه شاهد را هم گذاشته و تست کردهایم و با روشهای دیگر هم سنجیدهایم و در پایان به این نتیجه رسیدیم که ۹۵ درصد آزمایشهایی که انجام شده درست بوده است.
منوری درباره مقایسه این کیتها با سایر تستها مانند pcr عنوان کرد: تستهای دیگر مانند پیسیآر از چندین کشور وجود دارند و حتی نمونه ایرانی آن هم وجود دارد و این تستها از کشورهای مختلفی هستند که هر کدام دارای ضریب اطمینان متفاوتی هستند و ضریب کاراییهای مختلفی دارند. بنابراین نمیتوان نظری داد و درباره سایر تستها اظهار نظری نمیکنم.
این روزها کرونای دلتا در حال تصاحب شهرهای کشور است و کادر درمان در حال مچ اندازی با این ویروس هستند. در این موج پنجم، بنا به گفته مسئولان روزانه ۲۰ هزار نفر با علائم مشکوک به کرونا به مراکز درمانی مراجعه میکنند و حداقل ۷۵۰۰ تست مثبت ثبت میشود. نانوکیتهای تشخیص سریع کرونا محققان مشهدی که گفته شده در دو دقیقه یا حتی پنج دقیقه میتوانند کرونا را تشخیص دهند آیا به داد مردم و کادر درمان در موجهای آینده خواهند رسید؟
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
«علی لاریجانی» با آیت الله نوری همدانی دیدار کرد
دفترمقام معظم رهبری در قم از تلاشهای هیئت خادم الرضا(ع)تقدیر کرد
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفهای مهم برای توسعه است
مسمومیت ۱۲ نفر با گاز مونوکسیدکربن در استان مرکزی
مازندران مهد ورزش است؛ کسب ۲۸۰ مدال در سال جاری
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفه ای مهم برای توسعه است
اقدامات دشمنان خیال باطل است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند
صدورحکم بینالمللی علیه سران صهیونیست آرزوی چندین ساله بشریت بود
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنها است
کشف لاشه یک قلاده پلنگ در سمنان؛ محیط زیست تائید کرد
فرهنگ بسیج نسخه شفابخشی برای حل مشکلات و پیشرفت کشور
هر کسی با تلاش شبانهروزی مشکلی از مردم را برطرف کند بسیجی است
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنهاست
بسیج فراتر از تفکرات و گرایشهای جناحی در ایران است
ریشه گرانیهای بیضابطه بررسی شود
ناکامی آدم ربایان در کرمانشاه با هوشیاری اپراتور پلیس
امام جمعه قزوین: اعضای باندهای فساد نباید در قزوین مسئولیت بگیرند
ادامه انسداد جاده کرج- چالوس تا ۱۰ آذرماه
پاسخ قاطع به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام ضروری است
ضرورت شکلگیری هرچه بیشتر حلقههای صالحین بسیج در سرزمین آفتاب
امام جمعه شیراز: خواستار تحقق انتظارات رهبر انقلاب از دولت چهاردهم هستیم
دولت توجه ویژه به سفره و معیشت مردم داشته باشد
امام جمعه رشت: رژیم صهیونیستی رو به اضمحلال است
امام جمعه اصفهان: ایثار شهدا الگویی برای جوانان نسل جدید است
امام جمعه اهواز: کمک به مردم غزه و لبنان باید تداوم یابد
فرهنگ بسیج از مرزهای ایران به سراسر جهان رسیده است
خداحافظی آیت الله اسلامی از امامت جمعه تاکستان
حادثه رانندگی در محور دامغان_فولاد محله جان یک نفر را گرفت
صدور حکم بازداشت نتانیاهو در دادگاه «لاهه» اقدامی بجا بود