میرنیوز
به گزارش خبرنگار ایسنا، جنوب استان کرمان به اذعان کارشناسان از نظر اقلیم و تنوع در تولید به عنوان گلخانه طبیعی و هند ایران شهرت دارد که اهالی این سرزمین چهارفصل همواره یا مشغول کشت و کار و یا برداشت محصولات خود هستند و با هر مشقتی شده سال زراعی جدید را شروع می کنند و امسال از اولین روزهای آغاز برداشت محصولات کشاورزی جنوب کرمان شاهد نابه سامانی بازار فروش بودیم.
از بازار بی رونق پیاز گرفته تا گوجه فرنگی، خیار و رها شدن مزارع کدو و ... که به غیر از بدهی چیزی عاید کشاورز نشده است.
و اما به بازار هندوانه این محصول منحصربهفرد در جنوب کرمان می رسیم که حال و روزی بهتر از بازارهایی که پشت سر گذاشتیم، ندارد و باز هم حاشیه سود دلالان به هزینه های بالای نهاده های کشاورزی و قیمت پایین محصول تنه می زند.
بازار عرضه و تقاضا همیشه در جنوب کرمان دستخوش بازار گرم و افسار گسیخته دلالی قرار می گیرد اما در مقابل دریغ از یک سال زراعی که کشاورزان جنوب کرمان با لبخند رضایت و بدون بدهکاری فقط خسته کار باشند و نه شرمنده خانواده و طلبکاران.
بررسی وضعیت کشت و بازار عرضه هندوانه در دو شهرستان رودبار جنوب و فاریاب نشان دهنده وضعیت سفره بی رونق هندوانه کاران است.
فقط بدهکاریم
"امیری" یکی از هنداونه کاران فاریاب در گفت و گو با خبرنگار ایسنا از وضعیت کشاورزی جنوب کرمان گله کرد و گفت: مسوولان با مصاحبه های متعدد با رسانه ها قیمت پایین پیاز و بقیه محصولات را با به کاربردن عناوینی همچون کشت بی رویه به گردن کشاورز می اندازند و کم کاری ها را اینگونه توجیه می کنند.
وی افزود: الان یک سوال از مسوولان بخش کشاورزی داریم اینکه میزان سطح زیرکشت هندوانه چقدر است و آیا طبق برنامه ابلاغی است یا خیر؟
"تاجیک" هندوانه کار دیگری است که با اشاره به سطح زیرکشت هندوانه در جنوب کرمان خطاب به مسوولان گفت: براساس بررسی که انجام دادم بنظر می رسد سطح زیرکشت هندوانه در شهرستان هایی که بیشترین میزان را دارند نسبت به سال قبل کمتر است اما چرا خبری از بهبود بازار فروش و قیمت ها نیست؟
"سابکی" یکی از کشاورزان رودبار جنوب که چندین هکتار هندوانه کشت کرده، گفت: قیمت های شکننده بازار محصولات را به کشت بی رویه و عدم رعایت الگوی کشت توسط کشاورزان و یا برداشت همزمان در سایر استان و واردات ربط می دهند. اکنون که بازار هندوانه چندان گُل و بلبل نیست و مشکل کار کجا است؟
"فتحی زاده" از اهالی جازموریان نیز از هزینه های سرسام آور نهاده های کشاورزی انتقاد کرد و گفت: تقدیر کشاورزان جنوب کرمان بر این است که همه ساله در اثر سرمازدگی، طوفان، سیل و ... مقروض بشوند و در نهایت اگر از بلایای طبیعی جان سالم به در ببرند به دام بازار دلالان می اُفتند.
"فرامرزی" نیز از کشاورزان ورشکسته رودبار جنوب گفت: فقط منتظریم ببینیم مسوولان امر بازار نامناسب و کج دار و مریز هندوانه را به گردن چه کسانی می اندازند.
وی داشتن سال زراعی بدون دغدغه ی فروش را یکی از آرزوهای کشاورزان عنوان کرد و افزود: سال زراعی با همه بدبختی هایی که برای کشاورزان به جا گذاشته با روزهای آخر برداشت هندوانه رو به پایان است اما کشاورزان باز چاره ای غیر از قرض و تدارک برای سال زراعی جدید را ندارند.
یکی از جوانان رودبار جنوب با صدای بلند و بغض در پاسخ به سوال خبرنگار ما که آیا با این همه بدهی باز هم کشاورزی می کنید گفت: اگر کشاورزی بکنم و محصولات مان فروش نداشته باشند بدهکار می شویم اما اگر وارد شبکه قاچاق سوخت یا مواد بشوم یا در میان شعله های آتش زنده و زنده می سوزم و یا پشت میله های زندان می روم و چاره ای غیر از تن دادن به بدهکاری نداریم.
وی از مسوولان خواست به جای اینکه زمان برداشت محصولات کشاورزی و اُفت قیمت ها دنبال مقصر باشند همین وقت را صرف چانه زنی و جذب سرمایه گذار برای احداث صنایع جانبی بخش کشاورزی بکنند.
هاشمی نیز یکی از جوانان کشاورز که همواره مقروض می شود به ایسنا گفت: صدای ما باشید، صدای جوانان رودبار و جازموریان باشید، صدای جوانانی باشید که سودای پیوستن به شغل های کاذب و خطرناک را در سر دارند.
احمدی نیز جوان دیگری که شغلش کشاورزی است گفت: در منطقه ما همواره یا سیل می آید و یا طوفان و هر چه در ذهنمان است و یا پدرانمان تعریف می کنند کشاورزی هم بازاری ندارد پس ما باید چه کار کنیم فقط همین سوال را جواب بدهند ما باید چه کاری بکنیم؟
"کوروش امیرمیجانی" مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فاریاب در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: کاشت هندوانه در این شهرستان با توجه به سرمای شدید و طولانی مدت زمستانه با تاخیر از اواسط بهمن ماه شروع شد و تا دهه دوم اسفندماه ادامه داشت.
وی سطح زیرکشت این محصول را در سال زراعی جاری 4000 هکتار اعلام کرد و افزود: سطح زیرکشت در مقایسه با سال زراعی قبل تغییر قابل توجهی نداشته است.
امیرمیجانی عملکرد متوسط هر هکتار هندوانه را ۴۰ تُن اعلام کرد و افزود: پیش بینی می شود ۱۶۰ هزار تُن هندوانه از مزارع این شهرستان برداشت شود.
وی گفت: کار برداشت از اواخر فرودین ماه شروع می شود و تا اواخر خردادماه ادامه دارد.
"محسن سعیدی" مدیر جهادکشاورزی شهرستان رودبارجنوب نیز در گفت وگو با ایسنا سطح زیرکشت هندوانه در این شهرستان را 3500 هکتار اعلام کرد و گفت: پیش بینی می شود از این میزان سطح زیرکشت بیش از ۱۱۰ هزار تُن محصول برداشت شود.
وی افزود: عمده محصول در بخش جازموریان کشت می شود و به منظور کاهش مصرف آب و افزایش راندمان آبیاری این محصول به صورت آبیاری تیپ و همراه با مالچ پلاستیکی کشت می شود.
پیش بینی برداشت 366 هزارتُن هندوانه در جنوب کرمان
دکتر"فرامرز رستگاری" مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در گفت و گو با ایسنا سطح زیرکشت هنداونه در منطقه را 9106 هکتار اعلام کرد و گفت: میزان سطح زیرکشت هندوانه در سال زراعی جاری کمتر از برنامه کشت است و پیش بینی می شود 366 هزار تُن محصول برداشت شود.
وی سطح کشت را بر اساس برنامه ابلاغی 12 هزار و 900 هکتار عنوان کرد که کمتر از این میزان کشت شده است.
رستگاری از روزهای پایانی برداشت هندوانه در رودبار جنوب خبرداد و افزود: تاکنون 40 درصد محصول هندوانه کاران شهرستان فاریاب برداشت شده و هم اکنون برداشت محصول رودبار جنوب رو به پایان است و با توجه به اینکه محصول هندوانه شهرستان فاریاب از کیفیت بهتری برخوردار است، قطعا قیمت افزایش می یابد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا هزینه های کشت هنداونه با درآمد تناسب دارد؟ گفت: هزینه تولید هر هکتار هندوانه برای مالک زمین زراعی ۳۵ میلیون و برای مستاجر ۴۳ میلیون تومان است و به عبارتی قیمت تمام شده هر کیلوگرم محصول برداشت شده سر مزرعه با احتساب ۳۵ تُن عملکرد برای مالک ۱۰۰۰ تومان و برای مستاجر ۱۲۰۰ تومان است که با ۳۰ درصد حاشیه سود به ترتیب ۱۳۰۰ و ۱۵۶۰ تومان برای هندوانه کاران خواهد بود.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان قیمت نوبرانه هر کیلوگرم هندوانه را 4000 تومان عنوان کرد و افزود: در حال حاضر قیمت یک کیلوگرم هندوانه ۸۰۰ تومان است که براساس ارزیابی صورت گرفته میانگین فروش فصل ۱۶۰۰ تا۱۸۰۰ تومان بوده است.
وی مهمترین مشکل کشاورزان را شبکه حمل و نقل، دلالان و هزینه بالای حمل دانست و گفت: 50 درصد زحمات کشاورزان کرایه حمل و سر جیب دلالان است که متاسفانه همچنان در قیمت ها نقش آفرینی می کنند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تصادف در اتوبان کرج- قزوین دو فوتی و دو مصدوم بر جا گذاشت
نیم ضریح حرم حضرت علی (ع) در البرز رونمایی شد
ماموریت ناوگروه ۸۶ نقطه عطف تاریخ دریایی جمهوری اسلامی است
ترافیک در برخی نقاط آزادراهی البرز سنگین است
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شوند
تصادف تریلی و اتوبوس در محور گرمسار_آرادان/ ۲۰ نفر مصدوم شدند
تصویربرداری از یک قلاده «گربه پالاس» در «تنگه واشی» فیروزکوه
شهر زنجان سومین مرکز سرد کشور ثبت شد
استان کرمان مملو از فرصتهای خوب برای رشد و توسعه است
کلنگ زنی مزرعه پنل خورشیدی در گمیشان
برگزاری راهپیمایی جمعههای خشم در سراسر خوزستان
برخورد کامیون حمل شیر و پراید در خراسان شمالی۲ مجروح داشت
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شود
وزیر میراث فرهنگی: توسعه زیرساخت های گردشگری؛ «بوموسی» قطب گردشگری داخلی می شود
تردد در راه های مازندران روان است
برنامههای هشتاد و هفتمین سالگرد شهادت آیتالله مدرس تشریح شد
مقرّ «کنفدراسیون کبدی آسیا» در ایران افتتاح میشود
زیرگذر حرم مطهر رضوی تبدیل به رواقهای موضوعی میشود
املش لرزید
وزیر میراث فرهنگی: سهم پایین ایران از گردشگری؛ فقط ۴۰ درصد آثار باستانی ثبت شده است
قدرت جبهه مقاومت سبب شکست صهیونیستها و آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد/ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
اعتکاف کانون تربیت نسل جهادی و احیا کننده مساجد است
اختلاف مسوولان رژیم صهیونیستی با آمریکا سبب آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد؛ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
تبدیل ایران به هاب انرژی؛ سوآپ نفتی احیا می شود
تکلیف «هاشمی» به مدیران حوزه کشاورزی برای تدوین برنامه ۶ ماهه
دستگیری یک عضو شورای شهر گلستان؛ ۲کارمند شهرداری و ۲ دلال هم بازداشت شدند
تصویب منطقه گردشگری سبب جهش در کلاردشت می شود
ارسال کمکهای مردمی توسط آستان قدس رضوی به مردم مظلوم لبنان