میرنیوز
زندگی جالب عشایر ایرانی باستانیترین روش زندگی بشر است، ویژگی که آن را به عنوان یک جذابیت از دوران فنآوری در میآورد. تقریباً در همه جای دنیا، عشایر عرف و آداب و رسوم محلی خود مانند سبک زندگی خود، زبان، موسیقی، غذای محلی، لباس و مراسم را حفظ کردهاند.
مهاجرت برای بقا، این روح زندگی عشایری در ایران است. در قلمرو عشایر آب طلاست و اهالی این سرزمین هیچ آرزویی به جز شنیدن صدای شرشر آب و هجوم قطرات دلانگیز باران بر سقف کوتاه چادرهایشان و مراتع ندارند؛ آنها همچنان عشایرنشین هستند و با خود میگویند، شاید امروز یا فردا باران بیاید. موج امید و دعا برای نزول باران، آنان را هنوزهم نسبت به زندگی در پهنه دشت و صحرا دلگرم میسازد.
تمام دلخوشی عشایر به این است که باران ببارد و طبیعت ساز ناکوک نزند زیرا عشایر در سالهای اخیر مدام از زهر خشکسالی کشیده و چشیدهاند طوری که گیاهان مرتعی نابود شدهاند. گوشت، لبنیات، پشم و صنایعدستی از سوی عشایر تولید میشود و باید بیشتر به فکر این قشر محروم بود، اما امسال خطر جدیتر است مسؤولان اگر به فکر سرپا نگه داشتن زندگی عشایری هستند باید از آنها طی امسال تمام قد حمایت کنند چرا که در غیر این صورت دیگر تولیدکنندهای باقی نمیماند و همه افراد مصرف کننده میشوند.
عشایر نقش بسیار مهمی در عرصه تولید دارند و تولیدات آنها از جمله صنایع دستی، محصولات لبنی و دام و طیور از نیازهای اساسی جامعه محسوب میشود. حدود ۱.۶ درصد از جمعیت کل کشور را با حدود ۲۱۳ هزار خانوار عشایر تشکیل میدهند، تولیدات در این جامعه بسیار موثر و شاخص بوده و حدود ۱۹۰ هزار تن گوشت در سال با عرضه ۹.۵ میلیون واحد دامی به بازار مصرف میرسد.
در واقع هر چادر عشایری، یک واحد تولیدی محسوب میشود که با تلاش خستگیناپذیر عشایر زحمتکش منجر به محصولات و تولیداتی پاک و سالم میشود. عشایر در کنار ظرفیتهای بسیار خوبی که در حوزه تولید دارند، با مشکلات بسیار زیادی نیز روبه رو هستند که میطلبد مسؤولان تلاش بیشتری برای رفع مشکلات و تأمین نیازهای آنها داشته باشند.
کاسه چه کنم در دست عشایر برای سیر کردن دام ها
چراغعلی عمارلو نماینده عشایری خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه وضعیت مراتع در مناطق ییلاقی و میانبندهای این استان برای عشایر بسیار بد است، گفت: تقریبا بسیاری از مناطق خشک شده اند و این اتفاق ناگوار برای عشایر بسیار مشکل ساز شده است.
وی افزود: مراتع خشک و بدون علف از یک سو، کمبود و گرانی نهاده های دامی از سوی دیگر موجب شده تا عشایر هم اکنون کاسه چه کنم برای سیر کردن گوسفندان خود در دست بگیرند.
عمارلو ادامه داد: در حال حاضر دام های عشایری سرگردان در مراتع برای پیدا کردن اندک علوفه ای هستند تا سیر شوند اما علوفه بسیار کم است و باید راهپیمایی زیادی کنند تا به مقداری علوفه ای برسند.
وی تصریح کرد: چشمه ها تقریبا خشک شده اند و ته چراهای دام های عشایری در مناطق ییلاقی دیم کاری بوده که متاسفانه افت شدید باران سبب شده تا ته چرایی نیز در مزارع دیم وجود نداشته باشد و از همین الان مزارع آبی برای استفاده از ته چراهای آن هکتاری پنج میلیون تومان به دامدار اجاره داده می شود.
این عشایر خراسان شمالی به کمبود و قیمت خیلی بالای نهاده های دامی نیز اشاره کرد و گفت: از سوی دیگر در همین زمان قیمت هرکیلوگرم کاه، آن هم اگر پیدا شود پنج هزار تومان است و قیمت جو به کیلویی هفت هزار تومان و کنسانتره به شش هزار تومان رسیده است و زمانیکه به این موضوع فکر می کنم گریه ام می گیرد.
وی با تاکید بر اینکه باید برای حل این مشکل جامعه عشایری به صورت اورژانسی از سوی مسئولان رسیدگی شود، خاطرنشان کرد: اگر به این موضوع بی توجهی شود بیشتر عشایر زندگی عشایری خود و دامداری را رها می کنند و این قشر مولد به جمع بیکاران افزوده می شود.
عمارلو تصریح کرد: این اوضاع دوباره وضعیت خوبی را برای فعالیت دلال ها باز کرده تا از فرصت پیش آمده و دست خالی دامدار عشایر برای تامین علوفه سوء استفاده کند و دام تولید شده را با قیمت ناچیز از چنگ آنان خارج کند.
به صدا درآمد زنگ خطر فروش زودتر از موعد دام های عشایری
غلامی رئیس بسیج جامعه عشایری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه عشایر خراسان شمالی به علت کاهش شدید بارندگی ها تحت فشار قرار دارند، گفت: دام عشایر در فصل زمستان در مناطق قشلاقی استان گلستان وابسته به دام دستی بودند و حال که اردیبهشت ماه فرا رسیده و باید دام در میانبندهای خراسان شمالی از علوفه مراتع استفاده کند، باز هم به علوفه دستی متکی است.
وی خاطرنشان کرد: کمبود شدید بارندگی، خشکسالی و مراتع خشک زنگ خطر فروش دام های عشایری را آن هم زودتر از موعد به صدا درآورده است.
غلامی تصریح کرد: متاسفانه دلال ها وارد عرصه شده اند و تعدادی از دامدارهای عشایری از سر اجبار دام های خود را به فروش می رسانند ولی پول حاصل از فروش دام بعد از گذشت ۱۰ ماه تا یک سال دست آن ها را می گیرد.
وی با اشاره به اینکه امسال سال مانع زدایی نیز نام گذاری شده است، ادامه داد: چه بخشی بهتر از عشایر که هر کاری را که انجام می دهند مربوط به تولید محصول است و حال که آن ها در شرایط بحرانی قرار گرفته اند باید مسئولان ورود پیدا کرده و از آن ها حمایت جدی کنند.
غلامی تاکیدکرد: اگر از هم اکنون از عشایر حمایت نشود آن ها زندگی عشایری خود را رها کرده و به جمع حاشیه نشین های شهر اضافه می شوند و در این وادی حال یک شغل کاذب خواهند داشت و در غیر این صورت باقی عمر را با بیکاری سپری می کنند.
نیاز عشایر خراسان شمالی به علوفه دستی به ۵۰ هزار تن رسیده است
محمدرضا قلی پور مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا در ارتباط با مشکلات پیش آمده گفت: میزان بارندگی ها در سال زراعی جاری در خراسان شمالی تا حدود ۵۰ درصد کاهش یافته و همین امر موجب شده تا میزان تولید علوفه در مراتع استان نیز تا ۴۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یابد.
وی با اشاره به اینکه وابستگی دام های عشایر در فصل بهار و تابستان به علوفه مرتعی سبب شده تا عشایر طی امسال با کمبود علوفه مواجه شوند، افزود: برای اینکه تاحدودی این مشکل مدیریت شود دامدارهای عشایری نیز باید اقداماتی انجام دهند از قبیل اینکه در حوزه تغذیه دام ها با دامپزشک و کارشناس دامپزشکی همکاری های لازم را داشته باشند تا بتوانند بهره وری بیشتری را داشته باشند.
قلی پور ادامه داد: در حال رایزنی با اداره کل منابع طبیعی استان هستیم تا این مجوز صادر شود که عشایر بتوانند از مراتع قرق هم استفاده کنند.
وی اظهارکرد: همچنین رایزنی و پیگیری با شرکت های سهامی زراعی کشاورزی نیز در حال انجام است تا ته چراهای مزارع را به دامداران خارج استان اجاره ندهند و این ته چراها به اجاره دامدارهای عشایری استان درآید.
این مقام مسئول تصریح کرد: از سوی دیگر تلاش ها در حال انجام است تا نهاده دامی یارانه ای را جذب و در اختیار عشایر استان قرار دهیم که تلاش برای در اختیار قرار گرفتن دو هزار تن نهاده یارانه ای در حال انجام است.
وی با تاکید بر اینکه هر چند این میزان ناچیز است، تاکید کرد: نیاز علوفه دستی عشایر خراسان شمالی در شرایط نرمال ۳۰ هزار تن بوده که با توجه به شرایط به وجود آمده پیش بینی می شود به ۵۰ هزار تن برسد.
مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی در ادامه در ارتباط با تامین آب مورد نیاز خانوار و دام عشایری نیز گفت: برخی از چشمه هایی که عشایر از آن استفاده می کردند خشک شده و تعدادی نیز بسیار کم آب شده اند.
وی افزود: در حال رایزنی با سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای هستیم که با کشاورزان صحبت کرده تا عشایر بتوانند از آب چاه های آن ها استفاده کنند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
دفترمقام معظم رهبری در قم از تلاشهای هیئت خادم الرضا(ع)تقدیر کرد
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفهای مهم برای توسعه است
مسمومیت ۱۲ نفر با گاز مونوکسیدکربن در استان مرکزی
مازندران مهد ورزش است؛ کسب ۲۸۰ مدال در سال جاری
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفه ای مهم برای توسعه است
اقدامات دشمنان خیال باطل است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند
صدورحکم بینالمللی علیه سران صهیونیست آرزوی چندین ساله بشریت بود
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنها است
کشف لاشه یک قلاده پلنگ در سمنان؛ محیط زیست تائید کرد
فرهنگ بسیج نسخه شفابخشی برای حل مشکلات و پیشرفت کشور
هر کسی با تلاش شبانهروزی مشکلی از مردم را برطرف کند بسیجی است
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنهاست
بسیج فراتر از تفکرات و گرایشهای جناحی در ایران است
ریشه گرانیهای بیضابطه بررسی شود
ناکامی آدم ربایان در کرمانشاه با هوشیاری اپراتور پلیس
امام جمعه قزوین: اعضای باندهای فساد نباید در قزوین مسئولیت بگیرند
ادامه انسداد جاده کرج- چالوس تا ۱۰ آذرماه
پاسخ قاطع به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام ضروری است
ضرورت شکلگیری هرچه بیشتر حلقههای صالحین بسیج در سرزمین آفتاب
امام جمعه شیراز: خواستار تحقق انتظارات رهبر انقلاب از دولت چهاردهم هستیم
دولت توجه ویژه به سفره و معیشت مردم داشته باشد
امام جمعه رشت: رژیم صهیونیستی رو به اضمحلال است
امام جمعه اصفهان: ایثار شهدا الگویی برای جوانان نسل جدید است
امام جمعه اهواز: کمک به مردم غزه و لبنان باید تداوم یابد
فرهنگ بسیج از مرزهای ایران به سراسر جهان رسیده است
خداحافظی آیت الله اسلامی از امامت جمعه تاکستان
حادثه رانندگی در محور دامغان_فولاد محله جان یک نفر را گرفت
صدور حکم بازداشت نتانیاهو در دادگاه «لاهه» اقدامی بجا بود
انفجار منزل مسکونی در رشت ۶ مصدوم بر جا گذاشت