میرنیوز
یاور عبیری فعال گردشگری و مدیراقامتگاه بوم گردی آرتین روستای کرتویج در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه این روزها پخت انواع آش ها و نان های محلی از گیاهان بهاری در کرمانشاه رواج یافته، اظهار کرد: باتوجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی مناسب کرمانشاه، هرساله در فصل بهار رویش انواع گیاهان خوراکی را در دشت ها و کوه های استان داریم که زنان این دیار غذاها، آش ها و نان های خوشمزه ای را با آنها درست می کنند.
وی افزود: بورانی کنگر، خورشت کنگر، کوکوی کنگر، بورانی پاغازه(غازیاخه)، نان کلانه، آش سورانه، آش گیلاخه، خورشت ریواس، خورشت چغاله بادام،خورشت گنور، خورشت ونوشک و ونوشک پلو از جمله خوارک هایی است که در فصل بهار در مناطق مختلف کرمانشاه پخت آنها با گیاهان بهاری رواج دارد.
این فعال گردشگری افزود: البته معمولا در هر منطقه از استان هم برخی غذاها و یا آش های خاص پخت می شود که مخصوص همان منطقه است، برای نمونه در روستای کرتویج دینور نوعی آش به نام "هاز" وجود دارد که خاص این منطقه است.
وی افزود: "هاز" گیاهی بسیار تلخ است که در هفته های ابتدایی فصل بهار در منطقه دینور رشد می کند و زنان محلی این منطقه برای اینکه از آن آشی درست کنند، گیاه را داخل آب درحال جوش می ریزند و پس از اینکه کمی پخته شد، آن را از آب جدا می کنند و اینگونه تلخی این گیاه گرفته می شود.
عبیری اضافه کرد: برای درست کردن آش هاز، گیاه هاز، بلغور گندم، نخود، عدس، کشمش، گوشت قرمز، قیسی یا آلوچه را با هم پخت می کنند و آشی که از آن بدست می آید طعمی بسیار لذید دارد.
مدیراقامتگاه بوم گردی کرتویج اضافه کرد: در ایام نوروز خانواده یکی از کارکنان سفارت اتریش در تهران چند روزی را میهمان اقامتگاه بوم گردی ما بودند که برای آنها آش هاز درست کردیم که عاشق طعم مطبوع این آش شدند و از ما خواستند که در سفر بعدی خود به این منطقه بازهم از این آش برای آنها درست کنیم.
وی اضافه کرد: باتوجه به قدمت پخت این آش در منطقه و خاص بودن آن، بارها تلاش کردیم تا آن را به ثبت ملی برسانیم و حتی اقدامات اولیه را نیز خودمان انجام دادیم، اما متاسفانه همکاری لازم را از میراث فرهنگی استان ندیدیم.
عبیری در ادامه با بیان اینکه در کرتویج آش های خاص دیگری هم با گیاهان بهاری پخت می شود، گفت: نوعی گیاه کوهی به نام "خوژه" در کرتویج وجود دارد که همانند پیازچه است و زنان روستا آن را با برنج یا بلغور گندم پخت می کنند.
وی از خورشت "بَرزا" به عنوان یک غذای مخصوص دیگر از مردم روستای کرتویج یاد کرد و گفت: برای پخت این خورشت هم از گیاه برزا استفاده می شود، گیاهی بهاری که در دل صخره ها رشد می کند و بدست آوردن آن کمی سخت است، اما خورشت آن بسیار خوشمزه است.
این فعال گردشگری اضافه کرد: علاوه بر گیاهانی که دراین فصل برای پخت آش، خورشت و نان ها استفاده می شود، برخی از گیاهان بهاری هم مانند آویشن کوهی، پونه کوهی، چای کوهی و ... هستند که در فصل بهار آنها را از کوه جمع آوری می کنیم و پس از خشک کردن دمنوش های با عطر دل انگیز از آنها تهیه می شود که خاصیت درمانی هم دارند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مدارس شیفت عصر دماوند غیرحضوری شد
امنیت دریانوردی جزئی از اقتدار ملی است
هوای خرمشهر در وضعیت قرمز قرار گرفت
عملیات اجرایی ۲ گذر تشرف به حرم امام رضا(ع) آغاز شد
بارش شدید برف در البرز
دستور ویژه دادستان ساری برای ساماندهی معاملات مجازی طلا
کشف طلای قاچاق به ارزش بیش از ۱۴ میلیارد ریال در مرزهای آذربایجان غربی
دانشآموزان کردستانی به مرحله کشوری مسابقات مهارتهای نوجوانان راه یافتند
دانشجویان دختر از شهرکرد به راهیان نور اعزام شدند
پرونده قتل دختر بچه ۷ ساله بوکانی بررسی شد
شهرهای شمالی تهران چهارشنبه برفی است
توسعه آموزشهای مهارتی نیاز امروز جامعه و جوانان است
یک هزار قالیباف نائینی بیمه میشوند
آسیب دیدن چند واحد مسکونی در زلزله حسینیه
پاسداری و دفاع از حرم امری واجب است
کاشت ۲۷ هزار اصله نهال در قم
بیش از ۵۴۰ هزار تن کالا از پایانه مرزی ماهیرود صادر شد
مجازی شدن برخی از مدارس سنندج
کارگران معادن استان سمنان شرایط کار ناایمن را گزارش کنند
آغاز بارش برف در جادههای اراک و شازند
آماده باش اورژانس ۱۱۵ استان مرکزی به دنبال وقوع زمین لرزه در اراک
لنج صیادی متخلف ترالر در آبهای بوشهر توقیف شد
۱۲۰ رأس دام سبک قاچاق در قروه کشف شد
اعلام آمادهباش به دستگاههای امدادی پس از زلزله در حسینیه خوزستان
اعزام ۴ تیم امداد ونجات هلالاحمر به منظور ارزیابی مناطق متأثر از زمین لرزه
نبود خسارت در زلزله حسینیه بر اساس گزارشهای اولیه
هشدار یک کارشناس در مورد میزان لرزه خیزی حسینیه
واژگونی پراید وانت منجر به فوت راننده شد
وقوع دو زلزله شدید در حسینیه خوزستان؛ خسارتی گزارش نشده است
اعزام تیمهای اورژانس به منطقه زلزلهزده حسینیه