میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی برنامه، امیر خوراکیان معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی در برنامه «در انتهای الوند» که صبح یکشنبه ۱۴ آذرماه از شبکه دوم سیما پخش شد، درباره خدماتی که بر اساس اصطلاح «وب ۱» توزیع میشد، گفت: تا زمانی که این خدمات توزیع میشد، مسئولیت محتوا برعهده مسئول آن سامانهها. یا پلتفرم بود اما با آمدن وب ۲ این موضوع بحث برانگیز شد که چقدر سامانهها درباره محتوا مسئولیت دارند و چقدر کاربران که به عنوان کسانی که نقش بارگذاری محتوا را ایفا میکنند، مسئول هستند.
وی افزود: یک دسته بندی داریم که براساس آن نقش پلتفرم در تولید محتوا در میزان مسئولیت تعیین کننده است. یعنی هرچقدر صاحب پلتفرم تولیدات داشته باشد، خودش مسئولیت محتوا را برعهده دارد. اما اگر کاربری بتواند محتوایی را روی پلتفرم منتشر کند، به همان میزان مسئولیت صاحب پلتفرم کمتر میشود و مسئولیت آن به منتشر کننده برمیگردد.
معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی ادامه داد: این مسئله در جلسه ۳۶ تا ۴۰ شورای عالی فضای مجازی در ذیل سند جامع ساماندهی پیام رسانهای اجتماعی برای نخستین بار مورد تاکید قرار گرفت و تصریح شد. قوه قضائیه موظف شد براساس این مطلب آیین نامهای را تهیه کند.
خوراکیان درباره این آیین نامه توضیح داد: در آن تصریح شده که در سامانههایی که کاربران خودشان محتوا منتشر میکنند، مسئولیت مستقیم با منتشر کننده محتواست. البته دو تا سه شرط هست که باید صاحب پلتفرم رعایت کند، مثلاً اطلاعات کاربران را حفظ کند که قابل بررسی باشد یا در صورت لزوم با مراجع قضایی همکاری کند که اگر محتوا نامناسب بود، قابل پیگیری باشد و تدابیر لازم را برای جلوگیری از انتشار چنین محتواهایی داشته باشند. ما در موارد خاص به این مصوبه شورای عالی فضای مجازی و آیین نامه قوه قضائیه، استناد داشتیم. گروهی نیز محتوای تولیدی از جای دیگر را منتشر میکنند که آنها به نسبت مسئول هستند و دقیقاً ملاک اصلی، نقش در تولید و توزیع محتواست.
وی اضافه کرد: هیچوقت مسئولیت سامانهها و پلتفرمها مطلقاً صفر نیست زیرا محتوای مجرمانه مشخص است اما درباره محتوایی که ظاهرش مجرمانه نیست ولی حقی از این طریق ضایع شده باشد، قابل پیگیری است. پس قبل از ورود قوه قضائیه، سامانهها و برخی دستگاههای اجرایی کشور مشخصاً مانند وزارت ارشاد و صدا و سیما در حوزه صوت و تصویر فراگیر مسئولیت دارند.
معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی گفت: وقتی جرمی صورت میگیرد، دیگر مسئله در اختیار قوه قضائیه است. محتوای مجرمانه در اختیار پلتفرم نیست که بگوییم هر پلتفرم به سلیقه خود محتوایی را مجرمانه بداند یا نداند. این محتوا توسط کارگروه مصادیق مجرمانه قوه قضائیه که مسئولان و وزرای مربوطه عضو آن هستند تشخیص داده میشود. در قانون، برخی موارد تصویب شده و برخی موارد نیز در ادامه پیش میآید که این را کارگروه مشخص و به همه ابلاغ میکند.
وی افزود: در حوزه مصادیق مجرمانه مشخص، مشکلی نداریم و بیشتر مشکل درباره محتوایی است که ظاهر مجرمانه ندارد. به عنوان نمونه درباره اتفاق اخیر، آگهی ظاهر مجرمانه نداشت اما مقام انتظامی ممکن است مراجعه و بررسی کرده باشد و ببیند ذیل این آگهی عادی، جرمی در حال وقوع است. بیشتر مشکل ما در این بخش است وگرنه تمام مصادیق روشن مجرمانه را پلتفرمها دقت دارند و توجیه شدند. در سالهای اخیر امکانات فنی به کار گرفتند و خیلی کم پیش میآید که چنین اتفاقی رخ دهد.
خوراکیان درباره سند ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی عنوان کرد: در سالهای اخیر در سند ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی، در سند اخبار جعلی و کذب که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده و نیز با توجه به آییننامههای مصوب قوه قضائیه مشکلی نداریم.
وی ادامه داد: با احترام به همه قضات، دانش برخی قضات یک مسئله است. تحولات فضای مجازی زیاد است و پلتفرمی که خودش تولید و توزیع محتوا میکند و یا پلتفرمی که کاربر روی آن محتوی منتشر میکند، مورد توجه قرار نمیگیرد. این درخواست مطرح شده که نهادی تخصصی به جرائم این بخش رسیدگی کند اما در قوه قضائیه در این باره موانع قانونی وجود دارد. در قوه قضائیه در تلاش برای رفع این مسئله هستند و همه بر وجود نهادی تخصصی در این باره تاکید دارند.
خوراکیان در پایان گفت: بحث این است که یکی از کمیسیونهای مرکز فضای مجازی این مقررات را تبیین کند، از طریق مجلس ضمانت قانونی داشته باشد و ما بتوانیم قاعدهگذاریهای لازم را در این حوزه داشته باشیم. اینگونه این قوانین برای قاضی قابل استناد است. ما در عین حال که بر محتوا نظارت میکنیم نباید قدرت رقابت را از سرویسهای داخلی در برابر سرویسهای خارجی بگیریم.
برنامه تلویزیونی «در انتهای الوند» شنبه تا چهارشنبه هر هفته به تهیه کنندگی امیرحسین آذر، کارگردانی مسعود مرعشی و با اجرای مجید یحیایی، حامد مهربانی، غزاله کفاش طلب، فرشته علیپور و پدرام ابدان ساعت ۷ صبح روی آنتن شبکه دو سیما میرود.
منبع : خبرگزاری مهر
ساترا برای ممیزی آثار شبکه نمایش خانگی هزینه میگیرد؟
بررسی درجهبندی سنی سینما در یک برنامه رادیویی
انتصاب جدید در شبکه دو سیما
معرفی آثار بخش نمایشهای صحنهای جشنواره تئاتر «سودای عشق»
نمایش «ره صدساله» در تماشاخانه سنگلج
«سورنا در کارخانه اسباببازی» به تالار هنر رسید
«رفتن»، «رومئو و ژولیت» و «من کُشی» در عمارت نوفللوشاتو
رونمایی از یک چالش بزرگ در نوازندگی
ناگفتههایی از مدرسه مروی تهران در یک مستند
انتشار لوگوی نمایش میدانی امین زندگانی
امیرمهدی ژوله با «ملاقات با جادوگر» به اکران آنلاین میآید
پایان بازبینی آثار نخستین جشنواره ملی موسیقی خلاق
راهیابی «آوای ابرها» به جشنواره حقوق بشر اردن
«آبی روشن» مسافر نیجریه شد
«۱۲ زن خشمگین» خوانش میشود
زوج مستندساز نامزد دریافت تندیس بوف طلایی جشنواره مسکو شدند
فصل سوم «آقای قاضی» و تولید سیتکام در دستور کار سیمرغ
تمدید فراخوان تولید و اجرای نمایش در مرکز تئاتر کانون
پیام معاون هنری وزیر ارشاد به نوزدهمین جشنواره تئاتر کردی سقز
«هفتاد سی» هم به چرخه رقابت کمدیها پیوست
نمایشنامههای تئاتر مقاومت نباید سفارشی باشند
فصل سوم «آقای قاضی» و تولید سیتکام و تله تئاتر توسط سیمرغ
یک دعوت برای شنیدن ایدههای جدید در موسیقی!
برگزیدگان جشن حافظ مشخص شدند/ تجلیل از یک بازیگر پیشکسوت
برندگان جشن حافظ مشخص شدند/ تقدیر از یک بازیگر پیشکسوت
خودداری اپل از همکاری مجدد با جرج کلونی و برد پیت در «گرگها»
«شوق پرواز» به کلک خیال رسید
نمایش آثار ۶۰ هنرمند در گالری کوشک باغ هنر
بررسی چالشهای تأمین بودجه آموزش و پرورش در«پرسشگر»
پخش برنامه سروش صحت از ۶ آذر