میرنیوز

مستندساز اربعین پوینده راه حضرت زینب (س) است/ قهرمان واقعی کیست؟

مستندساز اربعین پوینده راه حضرت زینب (س) است/ قهرمان واقعی کیست؟ 2023-08-17T12:47:48+03:30

به گزارش خبرنگار مهر، امیر تاجیک با حضور در شبکه العالم درباره مستندسازی اربعین گفت: هر مستندسازی که امکان این را پیدا کند تا به سفر اربعین برود، سوژه‌های بدیعی پیدا می کند. در سفری که چند سال قبل برای اولین بار رفتم با سوژه‌های زیادی در متن و حاشیه پیاده‌روی اربعین مواجه شدم. این به عنوان فیلمساز برایم جالب بود.

وی افزود: همیشه مایل به انجام کارهای خاص بوده‌ام، بنابراین دنبال سوژه‌ای بودم که تا به حال به آن پرداخته نشده باشد. تعداد زیادی مسیر فرعی علاوه بر مسیر اصلی پیاده روی اربعین وجود دارد که مردم از عراق و ایران آنها را برای حرکت به سمت کربلا انتخاب می‌کنند. یکی از این مسیرها «طریق سبایا» است که اسرای کربلا پس از واقعه در آن پیاده روی کردند.

این مستندساز یادآور شد: این مسیر همچنان حالت ۱۴۰۰ سال پیش را داشت و برایم جالب بود که ما این امکان را داریم که از این مسیر با همان شکلِ زمان واقعه تصویربرداری کنیم. داستان خادمان این مسیر نیز بسیار جذاب بود، خادمانی که از قرن ها قبل به زائران خدمت رسانی می‌کردند.

وی با بیان اینکه مستندسازی از پیاده روی اربعین، قدمتی به اندازه واقعه کربلا دارد، اذعان کرد: از همان زمان حضرت زینب (س) به صورت کلامی، واقعه عاشورا را مستندسازی کرد و امروز ما با ابزار مختلفی که در دست داریم و یکی از آنها سینماست، می توانیم داستان‌های ناگفته سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اربعین را برای نسل‌های جدید روایت کنیم.

مسیر پیاده‌روی اربعین بهشت سوژه برای مستندسازان است

تاجیک تصریح کرد: همیشه گفته ایم هنرمندی موفق است که بتواند سوژه ای ناب را در قالبی هنرمندانه به مخاطب عرضه کند؛ مسیر پیاده روی اربعین بهشت سوژه برای مستندسازان است و برای خود من داستانها و روایتهایی پیش آمد که خیلی جذاب بود و «مسیرعاشقی» هم روایت ناگفته ها از خدمت رسانی به زائران و سختی هایی است که عده ای متحمل شده اند تا امروز مردم به راحتی در مسیر پیاده روی کنند.

وی با بیان اینکه نباید فراموش کنیم تا چند دهه پیش حضور یک زائر در این مسیر یک جرم تلقی می شد و از زائر تا کسی که به او کمک کرده، محکوم و زندانی و متحمل بلاهای مختلف می شدند، ادامه داد: معتقدم عنایت ویژه ای از سوی ائمه اطهار (ع) به بنده شد که امکان تولید این مجموعه را داشتم. مجموعه روایاتی که در فیلم من هست، تا به حال از مدیوم دیگری منتشر نشده بود، یعنی بسیاری از این داستانها حتی از رسانه های عراقی هم به گوش مردم نرسیده بود. ما برای اولین بار توانستیم از رسانه ملی اینها را بازگو کنیم.

تاجیک با اشاره به شهادت پدران، مادران و اعضای خانواده خادمان یا خراب شدن خانه هایشان فقط به جرم خدمت رسانی به زائران، تصریح کرد: رژیم بعث بلایای متعددی بر سر این خادمان آورده بود که باید بازگو میشد. من در این مسیر به موزه شهر حله رسیدم و در آن با اسناد جنایاتی که رژیم بعث علیه شیعیان انجام داده بود مواجه شدم. فراموش نکنیم امکانی که امروز برای پیاده روی اربعین وجود دارد تا چند دهه قبل وجود نداشت و ما باید قدردان کسانی باشیم که از جان، فرزند، خانواده و خانه شان گذشتند تا امروز ما به راحتی به پیاده روی اربعین برویم. من در مستندسازی تمرکزم را بر بازگو کردن این روایت ها قرار دادم.

کارگردان «مسیر عاشقی» از شیرزنانی نام برد که وجودشان بخشی از تاریخ مصور پیاده روی اربعین است و افزود: «ام فارس» یکی از آن شیرزنان بود که علی رغم ضعف مالی، خدمات متعددی به زائران ارائه می کرد. او مقابل رژیم بعث مبارزه و به صورت پنهانی به زائران خدمت رسانی می کرد؛ به آنها جا و غذا می داد یا لباس هایشان را می شست.

تغییر قهرمان حقیقی با قهرمان اینستاگرامی

وی اضافه کرد: ام فارس یکی از قهرمانان زنده امروز است. در روزگار قهرمانان اینترنتی و اینستاگرامی نباید قهرمانان حقیقی را فراموش کنیم. خیلی ها ام فارس را نمی شناسند اما او از جان و مالش گذشت تا روند پیاده روی اربعین تداوم پیدا کند، این چیزیبود که برایم جذاب بود.

تاجیک با بیان اینکه روایت یک قصه به تجهیزات آنچنانی نیاز ندارد، گفت: اگر یک مستند با دوربین حرفه ای ضبط نشده باشد اما قصه جذابی داشته باشد، مردم را تحت تاثیر قرار می دهد به همین خاطر تلاش کردم علاوه بر تجهیزات حرفه ای مثل تصویربرداری هوایی، خیلی از جاها از تلفن همراه استفاده کنم تا سوژه راحت تر با من ارتباط برقرار کرده و صحبت کند. تلاش کردم قصه های جذاب را حتی با تلفن همراه شده ضبط کنم.

کارگردان «مسیر عاشقی» سوژه های پیاده رویا ربعین را نیازمند بازگو شدن دانست و تاکید کرد: اگر هر زائر بتواند یک داستان از این میلیون ها داستانی که در مسیر وجود دارد را با تلفن همراهش ضبط کرده و با دوستانش به اشتراک بگذارد، اتفاق خوبی رخ خواهد داد. یکی از عوامل موفقیت رسانه ها، تولیدات کاربر محورشان است. ما باید خودمان را در تداوم حرکتی ببینیم که حضرت زینب (س) آغاز کرد و دین خودمان را ادا کنیم.

تاجیک از تولید ۵ قسمت مستند جدید در خصوص شخصیت های دیگری از بخشهای دیگر عراق خبر داد و گفت: من در شهرک صدر بغداد پیرمردانی را پیداکردم که از قدیمی ترین موکب داران هستند و داستانهای جالبی داشتند.

پس از پخش یک آیتم مربوط به ماهیگیری که با یک قایق کوچک از این طرف رود فرات به آن طرف می رود، توضیح داد: علی رغم اینکه انتقال زائران در شب انجام می شده، رژیم بعث متوجه شده و قایق کوچک این صیاد را که از طریق ماهیگیری با آن خرج خانواده اش را درمی آورده، آتش می زند. این صیاد مجدد در شهر کار می کند، پول جمع می کند و دوباره یک قایق می‌خرد. این بار به قایق او تیراندازی میکنند اما او باز هم به کارش ادامه می دهد و ثبات قدمی که در خدمت رسانی به زائران داشته، باعث می شود که امروز موکب ایشان و منزلش یکی از توقفگاه های اصلی در مسیر پیاده روی اربعین باشد.

تاجیک درخصوص مهم ترین حسرت خود در این حوزه تاکید کرد: این حسرت برای من و همه فیلمسازان وجود دارد که نتوانستند حقیقت خادمان حسینی را به تصویر بکشند، پیاده روی اربعین یک دنیا اتفاق دارد که سوژه های جذابی برای فیلمسازان دارد. من فقط تعداد کمی از این سوژه ها را روایت کردم و امیدوارم دیگر فیلمسازان و مردم عادی، روایت این قهرمانان واقعی را به دیگران منتقل کنند.

وی در پایان گفت: مهم ترین تفاوت مستندسازی در مسیر پیاده روی اربعین با مستندهای دیگر، تعدد قهرمانان این حوزه است. من در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی در ایران و کشورهای دیگر مستند ساخته ام اما این حجم از قهرمان را در هیچ جای دیگری ندیده ام. این تفاوت اصلی این نوع مستندسازی با انواع دیگر آن است. قهرمانان زیادی هستند که نباید فراموش شوند. من بخش کوچکی از کار را انجام دادم. در روزگاری که ما به قهرمان نیاز داریم، این چهره‌ها را باید به مردم شناساند.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار هنری

«صدای طبیعت» در بهارک شنیده می‌شود 

«صدای طبیعت» در بهارک شنیده می‌شود 
2024-11-21T21:07:15+03:30
نمایشگاه نقاشی‌های محمدرضا مهری با عنوان «صدای طبیعت» در نگارخانه بهارک افتتاح می‌شود.

نمایش نقاشی کمتر دیده شده رنه مگریت در یک نشست هم‌اندیشی

نمایش نقاشی کمتر دیده شده رنه مگریت در یک نشست هم‌اندیشی
2024-11-21T20:53:56+03:30
دوازدهمین هم‌اندیشی «یک اثر یک نشست» ۵ آذر با نمایش «راه آسمان» اثری از رنه مگریت در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می‌شود.

«چشم در چشم» تا پایان آذر تمدید شد

«چشم در چشم» تا پایان آذر تمدید شد
2024-11-21T20:40:35+03:30
نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نمایشگاه «چشم در چشم» موزه هنرهای معاصر را تا پایان آذر تمدید کرد.

«قنلدرخونه» روایتی از تلفیق واقعیت با آیین‌های مردم بوشهر

«قنلدرخونه» روایتی از تلفیق واقعیت با آیین‌های مردم بوشهر
2024-11-21T15:20:35+03:30
فیلم‌تئاتر «قلندرخونه» به نویسندگی و کارگردانی ایرج صغیری در سینماتک خانه هنرمندان ایران نمایش داده شد و مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

«کارگردان» به تئاتر شهر رسید

«کارگردان» به تئاتر شهر رسید
2024-11-21T14:53:55+03:30
پیش‌فروش بلیت‌ روزهای نخست نمایش «کارگردان» کاری از محمدرضا آگاه برای اجرا در مجموعه تئاتر شهر، آغاز شد.

نمایشی از پوسترهای سینمایی در «سینما در حضور دیگران»

نمایشی از پوسترهای سینمایی در «سینما در حضور دیگران»
2024-11-21T14:07:16+03:30
«سینما در حضور دیگران» عنوان نمایشگاهی است که از دوم آذر برپا می‌شود.

جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ به وایولا دیویس اهدا می‌شود

جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ به وایولا دیویس اهدا می‌شود
2024-11-21T14:07:16+03:30
وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را دریافت می‌کند.

«نیکسن» با هیچ کاری نکردن و کاری کردن آمد

«نیکسن» با هیچ کاری نکردن و کاری کردن آمد
2024-11-21T12:07:16+03:30
نمایشگاه نقاشی «نیکسن» با آثاری از هانی نجم جمعه دوم آذر در گالری استخر افتتاح می‌شود.

«من‌کشی» صاحب پوستر شد

«من‌کشی» صاحب پوستر شد
2024-11-21T11:13:57+03:30
پوستر نمایش «من‌کشی» به کارگردانی متشرک مریم رادپور و سلیم ثنایی که از ۶ آذر در عمارت نوفل‌لوشاتو روی صحنه می‌رود، منتشر شد.

موزه موسیقی میزبان نمایشگاه نقاشی می‌شود

موزه موسیقی میزبان نمایشگاه نقاشی می‌شود
2024-11-21T11:13:56+03:30
نمایشگاه گروهی آیتای خرمی‌نژاد و گروهی از شاگردانش، پنجشنبه اول آذر در موزه موسیقی افتتاح می‌شود.

طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین و یک شیطان بزرگ

طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین و یک شیطان بزرگ
2024-11-21T11:13:56+03:30
طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین به شعاری علیه آمریکا اختصاص پیدا کرده است.

اعلام جزئیات دیدار معاون هنری وزیر ارشاد با چند انجمن هنری

اعلام جزئیات دیدار معاون هنری وزیر ارشاد با چند انجمن هنری
2024-11-21T11:00:36+03:30
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با مدیران انجمن‌های هنری خانه هنرمندان ایران بر ضرورت پیگیری تغییر وضعیت صنفی این انجمن‌ها در بسترهای حقوق...

رابرت پتینسون یک بار دیگر با کریستوفر نولان همراه می‌شود

رابرت پتینسون یک بار دیگر با کریستوفر نولان همراه می‌شود
2024-11-21T10:47:16+03:30
رابرت پتینسون به فیلم بعدی کریستوفر نولان پیوست.

قطعی برق اجرای «کاتیوشا» را لغو نکرد

قطعی برق اجرای «کاتیوشا» را لغو نکرد
2024-11-21T10:20:36+03:30
نمایش «کاتیوشا» به کارگردانی فرشاد ارج و آرش داودی که در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه است، شامگاه ۳۰ آبان و با وجود قطعی برق به کار خود ادامه داد.

فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید

فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید
2024-11-21T10:20:36+03:30
برنامه «عصر خانواده» به میزبانی محیا اسناوندی از روز سوم آذر روانه آنتن شبکه دو سیما می‌شود.

مردم برای استاد دوست‌داشتنی سنگ تمام گذاشتند/ آغاز پرواز سیمرغ

مردم برای استاد دوست‌داشتنی سنگ تمام گذاشتند/ آغاز پرواز سیمرغ
2024-11-21T09:53:56+03:30
اولین اجرای زنده پروژه «منظومه سیمرغ-قاف» به آهنگسازی فرهاد فخرالدینی در حالی پیش روی مخاطبان قرار گرفت که این هنرمند ۸۷ ساله بعد از مدت‌ها چوب رهبری ارکستر ...

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!/ لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!/ لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان
2024-11-21T08:20:36+03:30
الهه اصغری بازیگر نمایش «هوش پشه‌ای» از تجربه بازی در نقش یک حشره و لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان گفت.

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!
2024-11-21T08:07:16+03:30
الهه اصغری بازیگر نمایش «هوش پشه‌ای» از تجربه بازی در نقش یک حشره و لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان گفت.

«باغ کیانوش» ۵ میلیاردی شد

«باغ کیانوش» ۵ میلیاردی شد
2024-11-21T07:27:18+03:30
اثر نوجوانانه «باغ کیانوش» به کارگردانی رضا کشاورزحداد پس از ۲۰ روز از آغاز اکران بیش از ۵ میلیارد از فروش سینماها را از آن خود کرد.

از موسساتی که خانواده اجاره می‌دهند چه می‌دانید؟

از موسساتی که خانواده اجاره می‌دهند چه می‌دانید؟
2024-11-21T07:27:17+03:30
ضحی کریمی کارگردان مستند «کودوکشی» با اشاره به مضمون این اثر از فراگیر شدن مسئله تنهایی در جهان و راه حل‌های مواجهه با آن گفت.

محمد شهبازی سلطانی سرپرست تامین و پخش شبکه تماشا شد

محمد شهبازی سلطانی سرپرست تامین و پخش شبکه تماشا شد
2024-11-20T17:27:16+03:30
محمد شهبازی سلطانی به سمت سرپرست مدیریت تامین و پخش کانال تماشا منصوب شد.

شهاب‌الدین شکیبا مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری شد

شهاب‌الدین شکیبا مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری شد
2024-11-20T17:27:16+03:30
با حکم رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی، سید شهاب‌الدین شکیبا به عنوان مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری منصوب شد. 

شهاب شکیبا مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری شد

شهاب شکیبا مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری شد
2024-11-20T17:13:57+03:30
با حکم رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی، سید شهاب‌الدین شکیبا به عنوان مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری منصوب شد. 

موزه گرافیک ایران از ناشناس‌ها «نشان» می‌گیرد

موزه گرافیک ایران از ناشناس‌ها «نشان» می‌گیرد
2024-11-20T16:47:17+03:30
موزه گرافیک ایران در نمایشگاه «نشان» به بررسی پژوهشی و تاریخی نشانه‌های مطبوعات دوره قاجار می‌پردازد.

پوستر مستند «پروانه» در آستانه پخش رونمایی شد

پوستر مستند «پروانه» در آستانه پخش رونمایی شد
2024-11-20T16:47:16+03:30
هم‌زمان با اولین سالگرد درگذشت زنده‌یاد پروانه معصومی و با نزدیک شدن به زمان پخش مستند «پروانه» از پوستر آن رونمایی شد.

«زندگی در تئاتر» به خانه هنر دیوار رسید

«زندگی در تئاتر» به خانه هنر دیوار رسید
2024-11-20T16:33:56+03:30
نمایش «زندگی در تئاتر» به کارگردانی احسان حسینخانی از امروز ۳۰ آبان در خانه هنر دیوار روی صحنه می‌رود.

رونمایی از پوستر «با خشم به گذشته نگاه کن» در آستانه اجرا

رونمایی از پوستر «با خشم به گذشته نگاه کن» در آستانه اجرا
2024-11-20T16:33:56+03:30
در آستانه آغاز نمایش «با خشم به گذشته نگاه کن» به کارگردانی فضل‌اله عمرانی از پوستر این اثر نمایشی با طراحی مریم برادران رونمایی شد.

«خانواده خلج» یک مشت نمونه خروار است

«خانواده خلج» یک مشت نمونه خروار است
2024-11-20T16:20:37+03:30
آیین رونمایی و اکران فیلم مستند «خانواده خلج» به کارگردانی مریم الهامیان و مصطفی حاجی قاسمی در گروه سینمایی «هنروتجربه» برگزار شد.

«سایه سرو» به انگلیس می‌رود

«سایه سرو» به انگلیس می‌رود
2024-11-20T15:53:56+03:30
 انیمیشن «سایه سرو» به کارگردانی حسین ملایمی و شیرین سوهانی به جشنواره بین‌المللی «نورویچ» انگلستان راه یافت.

کدام آثار سینمایی نامزد تندیس حافظ شدند؟

کدام آثار سینمایی نامزد تندیس حافظ شدند؟
2024-11-20T15:40:38+03:30
نامزدهای بخش سینمایی بیست و سومین رویداد سینمایی و تلویزیونی دنیای تصویر (تندیس حافظ) اعلام شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)