میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، «ردیف آوازی به روایت عبدالله دوامی» در حوزه موسیقی ردیف دستگاهی ایران عنوان مجموعهای جدید است که به تازگی از سوی نشر «ماهور» دسترس مخاطبان قرار گرفت.
در این آلبوم که گردآوری ردیفهای برعهده مرحوم فرامرز پایور از هنرمندان شاخص موسیقی ایرانی بود، رهام شیرمحمد خواننده و محمدرضا شیرمحمد نوازندگی سه تار را به عهده دارند.
درباره این آلبوم توضیح داده شده است: اجرای پیش رو برمبنای آوا نویسی استاد عبدالله خان دوامی توسط استاد فرامرز پایور (چاپ ۱۳۷۵) است. در مورد پیشینه اجرای این ردیف باید گفت که اجراهایی با نی جناب سیامک جهانگیری (۱۳۹۴) و همچنین آواز جناب محسن کرامتی (۱۳۹۵) و نیز نمونههایی با تار جناب سیاوش ایمانی (۱۳۹۴ و ۱۳۹۷) قبلاً انجام شده است.
آشنایی ما با ردیف دوامی مربوط به زمان انتشار آن با صدای خود ایشان است که سالها به فراگیری و درک آن همت گماردیم. البته از محضر استادان داریوش طلایی، محمدرضا لطفی و مجید کیانی که خود از شاگردان دوامی بودهاند، استفاده کردهایم. با تکیه بر این دانش، نگارش پایور از ردیف دوامی مبنای این کار قرار گرفت و به مرور توانستیم، به قدر وسع خود جملات آوا نویسی شده در کتاب را در تطبیق با اجرای خود دوامی رمزگشایی کنیم و به ماهیت موسیقایی آن نزدیکتر شویم و در جستجوی موزیکالیته در لابهلای نتهای ثبت شده حتیالمقدور از هر مرجعی که در اختیار داشتیم استفاده کردیم. باید گفت این اثر حاصل نزدیک به ۲۰ سال فراگیری و تجربه اندوزی در زمینه ردیف است.
در این اثر تک تک گوشهها، تحریرها و جملات را با اجراهایی موجود از خود دوامی و همچنین دیگر استادان بزرگ قدیم، طاهرزاده، اقبال آذر، سید احمد خان و همچنین ردیف میرزا عبدالله و آقا حسین قلی تطبیق دادیم، سعی بر آن شد که ادوات، تحریرها، جملات و گوشهها عیناً مشابه با نزدیک به اجرایی که از دوامی موجود است اجرا شود و در حد بضاعت خود تلاش کردیم شرط وفاداری به مکتب و شیوه دوامی را رعایت کنیم.
این اجرا از نظر ساختار و شیوه تطبیق با اجرای ضبط شده از دوامی چندان تفاوتی ندارد ولی در عین حال از حیث تعداد و اجرای برخی از گوشهها که در اجرای عمومی دوامی موجود نیست با اجرای مفصل تر برخی جملات و تحریرها و نیز به جهت اشعار متفاوت حاوی مطالب جدیدی است.
اجرای حاضر از چند منظر دارای اهمیت است؛ برای اینکه جنبه آموزشی کیفیت شنیداری اثر را تحت تاثیر قرار ندهد، علاوه بر معرفی هر گوشه در ابتدای هر دستگاه با آواز، مقدمهای با سه تار اجرا میشود. از سوی دیگر برای هنرجویانی که با ردیف آوازی دوامی و شیوه اجرای این هنرمند، که وام دار شیوههای آوازی موسیقی قدیم است، آشنایی دارند میتواند حاوی اطلاعات تکمیلی باشد.
معمولاً هنرجویان آواز کمتر با نت خوانی آشنایی دارند و سعادت بهرهمندی از آوا نویسی برای آنها میسر نیست، بنابراین این اجرا میتواند منبع مفیدی برای آنها به حساب آید. البته از آنجایی که تمام اثر به صورت ساز و آواز اجرا شده است، بنابراین میتواند منبع آموزشی مفیدی برای هنرجویان سازهای مختلف در فراگیری جواب آواز باشد. ضمن اینکه وجه تحقیقاتی دیگر این اثر جنبه ارتباط ماهوی با ردیف میرزا عبدالله و آقا حسین قلی است تا هنرجویانی که با ردیف میرزا عبدالله و آقا حسین قلی آشنایی دارند، شناخت بهتر و تکمیل تری از ردیف موسیقی ایرانی پیدا کنند.
نکته آخر اینکه بخش مهمی از زیبایی شناسی موسیقی ما یگانگی ساز و آواز است و تلاش ما برای بازسازی یک کارگان در همین راستا بوده است؛ زین رو برای احیایی این زیبایی شناسی، ساز و آواز را در این اثر همراهی کردیم، امید که راهگشای تعالی رهروان موسیقی ایرانی باشد و در حد بضاعت خود این مسیر را هموار کند.
منبع : خبرگزاری مهر
ارتباط «یقهسفیدها» با «جوکر» چیست؟/ امیدمان به تبلیغ مخاطبان است
«سلمان فارسی» امسال به «ایران» میرسد؟/ پایان «بیزانس» در تابستان
«عشق در پیری» را در سنگلج تجربه کنید/ بلیتهای هفته اول تمام شد
دورخیز «مصلحت» برای اکران عمومی با تیتر «عدالت خط قرمز ندارد!»
«مزون» روایتی عاشقانه از جنگ است/ قصه انتظار همسران و مادران شهدا
مذاکره کارگردانهای معترض جواب داد/ نویسندگان همچنان در اعتصاب!
بازگشت پدرانه رابرت دنیرو به سینما/ منتقدان «درباره پدرم» چه گفتند؟
گرامیداشت روز جهانی محیط زیست در رادیو صبا
روایت زندگی امام(ره) امسال به صحنه تئاتر میرسد؟/ ۲ سال انتظار
«روبینسون و کروزو» علیرضا کوشکجلالی به صحنه میآید
چشم امید «ناطور» به اکران «هنر و تجربه»/ میدانم مخاطب خاص دارم
از جلسات قرآنی مخفیانه رهبر انقلاب چه میدانید؟/ ناگفتههای «ضیاءالدین»
آمار هفتگی فروش و تعداد تماشاگران سه تماشاخانه دولتی اعلام شد
«نقطه ویرگول» در مرز واقعیت و رویا/ جذب مخاطب به تئاتر سخت شده است
سریال ماورایی دهنمکی بهزودی کلید میخورد/ در تدارک «رستگاری»
برگزاری ۵۴ کنسرت موسیقی در یک ماه/ ارشاد چند مجوز صادر کرده است؟
اعتراف آیامدیبی به «رایدهی غیرمعمول»/ «پری» سیاهپوست موفق بود؟
«علت مرگ: نامعلوم» نامزد دریافت چهار جایزه از جشنواره شانگهای شد
هندیها زودتر از همه پنجمین قسمت «ایندیانا جونز» را میبینند
«نوای آشنا» گوشنواز شد/ این آلبوم رفاقتها را بیشتر میکند
هفت مستند پرتره کمیاب از مشاهیر تاریخ سینما روی پرده میرود
«زوج ناجور» از جان هم چه میخواهند؟/ این نمایش حالتان را خوب میکند
هفت مستند پرتره کمیاب از مشاهر تاریخ سینما روی پرده میرود
نزدیکان امام(ره) از او چه میگویند؟/ ماجرای «کشف حجاب» چه بود؟
رئیس رسانه ملی درباره عدم حضور سلبریتیها از کسی نام نبرده است
سرانجام «مصلحت» راهی پرده سینماها میشود/ پرونده مشکوک یک آقازاده
دواین جانسون اینبار به تنهایی به دنیای «سریع وخشمگین» بازمیگردد
حسن روحالامین وداع امام رضا(ع) با امام جواد(ع) را تصویر کرد
پیشنهاد آغاز اکران «آه سرد» از اروپا/ کار مستقلها سخت شده است
«مرصع» سراغ موسیقی آیینی رفت/ حسامالدین سراج مهمان برنامه شد