میرنیوز

وقتی «جنگ ستارگان» باعث براندازی شد/ سفر به ماه باورپذیر بود؟

وقتی «جنگ ستارگان» باعث براندازی شد/ سفر به ماه باورپذیر بود؟ 2022-11-14T07:18:48+03:30

علی احمدی کارگردان مستند «مأموریت یازدهم» همزمان با عرضه اینترنتی آن در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره این مستند توضیح داد: این مستند در واقع روایتی از یک مسابقه فضایی بین کشورها است که بخشی از جنگ سرد را شامل می‌شد. در ابتدا به تاریخچه این رقابت و مسابقه فضایی پرداخته‌ایم و روایت می‌کنیم که این رقابت میان آمریکا و شوروی از کجا آغاز شده و در نهایت چگونه منجر به پیروزی آمریکا در مأمورت یازدهم آپولو، می‌شود. آمریکا در سال ۱۹۶۹ در حالی که میلیون‌ها نفر از طریق پوشش رسانه‌ای و ماهواره‌ای از سراسر جهان این مأموریت را دنبال می‌کردند، موفق شد این دستاورد را به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای علمی بشر کسب کند. مردم هم این مأموریت را به‌صورت زنده از تلویزیون تماشا کردند. بعد از این اتفاق بود که آمریکا به‌عنوان یک ابرقهرمان در حوزه تکنولوژی فضایی خودش را معرفی کرد و در جنگ سرد هم بر شوروی غلبه پیدا می‌کند. در دوره‌ای هم ایده جنگ ستارگان مطرح می‌شود که این ایده هم متکی بر همان تکنولوژی فضایی‌ای بوده است که آن زمان آمریکا آن را کسب کرده بود.

این مستندساز درباره ابهامات مطرح شده درباره اصالت این دستاورد فضایی آمریکا و شائبه‌هایی که مبنی‌بر فریب رسانه‌ای بودن آن مطرح شده است هم گفت: آنچه من در این مستند به آن پرداخته‌ام این است که این دستاورد، در سال‌های بعد توسط بسیاری از تئوری‌پردازان و صاحب‌نظران زیر سوال رفته اما مهمتر این است که حتی در صورت صحت، این دستاورد بیشتر یک دستاورد سیاسی برای آمریکا بوده، تا یک دستاورد علمی، موضوع این است که چگونه آمریکا توانست از نظر سیاسی، محبوبیت ملی و بین‌المللی خود را احیا کند.

وی ادامه داد: آن زمان در دهه ۶۰ و ۷۰، آمریکا از نظر وضعیت اجتماعی در اوج دوران اعتراض جامعه سیاه‌پوستان قرار داشت و مسئله شکست جنگ ویتنام و هزار سرباز کشته‌شده در این جنگ هم در کشورهای مختلف باعث اعتراض‌هایی علیه آمریکا شده بود. از این منظر در آن مقطع محبوبیت آمریکا هم در جامعه داخل خود و هم در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، به‌شدت خدشه‌دار شده بود و آمریکا تحت فشار قرار داشت. آمریکا با همین دستاورد در فضای رسانه‌ای توانست بخشی از این محبوبیت را مجدد به‌دست بیاورد و از سوی دیگر توانست شوروی را هم وارد یک رقابت کند تا میلیاردها دلار صرف این جنگ فضایی شود.

محبوبیت داخلی و خارجی آمریکا چگونه احیا شد؟

احمدی تأکید کرد: مسئله اصلی فیلم این نکته است و اینکه آیا این دستاورد به لحاظ عملی واقعاً به‌دست آمده است یا خیر، موضوع دیگری است که سال‌ها بعد توسط صاحب‌نظران زیر سوال رفته است. ما هم در مستند به این نظریات اشاره کرده‌ایم و بعضی از پاسخ‌های ارائه شده به این دیدگاه‌ها مبتنی‌بر تئوری توطئه را هم مرور کرده‌ایم. حرف اصلی فیلم درباره فضای رسانه‌ای است که آمریکا برای این اتفاق فراهم آورد تا هم دشمن خود را عقب براند و هم محبوبیت اجتماعی خود را احیا کند. در نهایت هم این ماجرا به جریان «جنگ ستارگان» منتهی شد.

زمانی که موج تئوری توطئه نسبت به این پروژه در آمریکا شکل می‌گیرد، تنها ۴ درصد نسبت به اصل وقوع آن تردید داشتند اما زمانی که نظریه‌پردازان و کارشناسان بیشتری درباره آن اعلام موضع کردند، این آمار از ۲۰ درصد هم فراتر می‌رود و این آمار رسمی‌ای است که فاکس نیوز آن را منتشر کرده‌است

وی ادامه داد: در آن مقطع شوروی در شرایط اقتصادی خیلی بدی قرار داشت در همان مقطع بلوف جنگ ستارگان از سوی آمریکایی‌ها مطرح می‌شود. حتی «نیویورک تایمز» هم به این نکته اشاره کرده است که کنگره آمریکا این بلوف سیاسی و نظامی را می‌زند تا شوروی را به لحاظ استراتژیک از موضع خود عقب نگه دارد. اسم آن را هم دفاع استراتژیک آمریکا علیه شوروی گذاشتند. همین ماجرا هم سبب هزینه میلیاردها دلار از سوی شوروی‌ها شد تا بودجه نظامی خود را تقویت کند، آن هم در شرایطی که از نظر اقتصادی، کل کشورشان در وضعیت بسیار بدی قرار داشت. همین جریان هم منجر به فروپاشی اقتصادی و در ادامه فروپاشی کامل شوروی می‌شود.

کارگردان مستند «مأموریت یازدهم» درباره ابعاد رسانه‌ای این پروژه از سوی آمریکایی‌ها توضیح داد: آنچه واضح است این است که آمریکا از طریق همین فضاسازی رسانه‌ای موفق شد در آن مقطع اعتماد نسبت به خود را در داخل و خارج از کشور، احیا کند و این دستاورد، به معنای واقعی یک دستاورد سیاسی و رسانه‌ای برای آمریکا بوده است. آن هم در شرایطی که حقیقت یا فریب بودن اصل ماجرا، از سوی خود آمریکایی‌ها، همچنان محل تردید است. با این همه می‌توان درباره کارکردهای رسانه‌ای این پروژه، با قطعیت نظر داد.

وی افزود: زمانی که موج تئوری توطئه نسبت به این پروژه در آمریکا شکل می‌گیرد، تنها ۴ درصد نسبت به اصل وقوع آن تردید داشتند اما زمانی که نظریه‌پردازان و کارشناسان بیشتری درباره آن اعلام موضع کردند، این آمار از ۲۰ درصد هم فراتر می‌رود و این آمار رسمی‌ای است که فاکس نیوز آن را منتشر کرده، ۲۰ درصد جامعه آمریکا واقعاً رقم قابل توجهی است که در این موج نسبت به توطئه بودن کل این جریان مشکوک هستند. در عین حال تأکید می‌کنم که این پروژه کارکرد رسانه‌ای خود را داشته و هنوز بعد از ۵۰ سال برای روز پرتاب آپولو و قدم گذاشتن آرمسترانگ روی کره ماه، مراسم سالگرد برگزار می‌کنند. همین امسال هم پنجاهمین سالگرد آن به‌عنوان یک دستاورد عملی برگزار شد.

جنگ ستارگان چه تأثیری بر فروپاشی شوروی داشت؟

این مستندساز درباره نکته مطرح‌شده در فیلم خود مبنی‌بر تأثیر این ماجرای رقابت فضایی بر فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی هم توضیح داد: آنچه در اتحاد جماهیر شوروی اتفاق افتاد، در گام اول در قالب فروپاشی اقتصادی رقم خورد و نمی‌توان صرف بودجه‌های کلان نظامی در آن مقطع حساس و تأثیر آن بر فروپاشی اقتصادی را نادیده گفت. بخش بزرگی از این بودجه نظامی هم صرف مقابله با همان بلوف آمریکایی‌ها در مسئله جنگ ستارگان شد! از این منظر این اتفاق به ماجرای فروپاشی شوروی هم ربط پیدا می‌کند. آنچه در مستند به آن اشاره کرده‌ایم هم درباره همین تأثیر مسائل اقتصادی بر فرآیند فروپاشی بوده است و اینکه یک رقابت و مسابقه در فضای رسانه‌ای، چگونه می‌تواند نظام اقتصادی یک کشور را تحت‌تأثیر خود قرار دهد و منتهی به فروپاشی شود.

کارگردان «مأموریت یازدهم» درباره جمع‌آوری و استفاده از تصاویر آرشیوی در این مستند هم گفت: ساخت این مستند نزدیک به یک سال و نیم طول کشید. من هم پژوهشگر فیلم بودم و هم نویسنده و کارگردان آن. حتی کارهای تدوین و دیگر کارهای مستند را هم خودم انجام دادم. هم پژوهش متنی این کار خیلی طولانی شد و هم پژوهش تصویری آن زمان برد. به‌خصوص که منابع تصویری‌ای که برای این موضوع وجود داشت، بسیار کم بود. به‌خصوص آن بخش از موضوع که جنبه تاریخی داشت و به قبل از ماجرای آپولو ۱۱ مربوط می‌شد و منابع تصویری خیلی کمی برای آن در دست بود. ما اما تلاش کردیم تا تصاویر مرتبط با متن خود را پیدا کنیم و امیدواریم در این زمینه موفق عمل کرده باشیم.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار هنری

جزییات سفر استانی مدیرکل دفتر موسیقی به پایتخت فرهنگی ایران

جزییات سفر استانی مدیرکل دفتر موسیقی به پایتخت فرهنگی ایران
2024-11-22T15:47:17+03:30
امیرحسین سمیعی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ششمین سفر استانی خود را به استان اصفهان اختصاص داد.

«بیگی و دوستان» به شبکه پویا می‌آیند

«بیگی و دوستان» به شبکه پویا می‌آیند
2024-11-22T14:40:36+03:30
سریال انیمیشن «بیگی و دوستان» محصول مرکز انیمیشن سوره از فردا شنبه ۳ آذر راهی آنتن شبکه پویا می‌شود.

گلاب آدینه و علی مصفا به تماشای «بهمن» نشستند

گلاب آدینه و علی مصفا به تماشای «بهمن» نشستند
2024-11-22T14:40:36+03:30
نمایش «بهمن» که این‌ روزها در تماشاخانه ملک روی صحنه است، به اجراهای پایانی رسید.

امیدها و انتقادهای یک آهنگساز از پس برگزاری یک نمایشگاه موسیقایی

امیدها و انتقادهای یک آهنگساز از پس برگزاری یک نمایشگاه موسیقایی
2024-11-22T14:13:56+03:30
یکی از آهنگسازان شناخته شده موسیقی ایرانی پس از بازدید از دومین دوره نمایشگاه صنعت موسیقی از تلاش فعالان عرصه موسیقی برای توسعه صنعت موسیقی در کشورمان سخن گفت.

نمایش نقاشی‌های آخرالزمانی در «پس از ما»

نمایش نقاشی‌های آخرالزمانی در «پس از ما»
2024-11-22T14:13:55+03:30
نمایشگاه نقاشی «پس از ما» با آثاری از فاطمه زنجانیان که بیانگر فاجعه زیست‌محیطی در زمین است، عصر امروز دوم آذر افتتاح می‌شود.

برنامه «نردبان» به مستندسازی در بحران می‌پردازد

برنامه «نردبان» به مستندسازی در بحران می‌پردازد
2024-11-22T12:27:15+03:30
جدیدترین قسمت از برنامه‌ تلویزیونی «نردبان» با حضور رضا برجی روی آنتن شبکه مستند سیما می‌رود.

سینماگرانی که به طرفداری از فلسطین بایکوت شدند/ اسناد مفقودی کجاست؟

سینماگرانی که به طرفداری از فلسطین بایکوت شدند/ اسناد مفقودی کجاست؟
2024-11-22T10:40:36+03:30
مستند «آنها وجود دارند» مسئله فلسطین را از زاویه‌های مختلف از جمله سینماگرانی که به طرفداری از فلسطین بایکوت شدند و سرنوشت اسناد و مدارک تاریخی فلسطینی‌ها می...

«امتداد» با نولان به قسمت پایانی رسید

«امتداد» با نولان به قسمت پایانی رسید
2024-11-22T10:27:16+03:30
قسمت آخر از برنامه تلویزیونی «امتداد» امروز ۲ آذر از شبکه چهار پخش می‌شود.

«هومورو» در تئاتر مولوی روی صحنه می‌رود

«هومورو» در تئاتر مولوی روی صحنه می‌رود
2024-11-22T10:27:16+03:30
نمایش «هومورو» از یکشنبه چهارم آذر در مرکز تئاتر مولوی روی صحنه می‌رود.

بررسی سینمای کمدی با علیرضا خمسه در «هفت»

بررسی سینمای کمدی با علیرضا خمسه در «هفت»
2024-11-22T10:00:36+03:30
برنامه «هفت» امشب با حضور علیرضا خمسه و گفتگوی ویژه درباره «سینمای کمدی» از شبکه نمایش پخش می‌شود.

انتقام «مده‌آ» در پی قربانی شدن عشق

انتقام «مده‌آ» در پی قربانی شدن عشق
2024-11-22T10:00:36+03:30
بازیگر و کارگردان نمایش «مده‌آ» کاراکتر اصلی این اثر نمایشی را بیشتر از آن که انتقام‌جو و خودخواه بداند، زن عاشقی می‌داند که قربانی خیانت و دروغ شده است.

«لعبت‌باز» قصه هنری رو به فراموشی است

«لعبت‌باز» قصه هنری رو به فراموشی است
2024-11-22T07:47:15+03:30
پوریا نوری کارگردان فیلم «لعبت‌باز» درباره روند تولید این مستند توضیح داد و عنوان کرد که هدفش از ساخت این فیلم معرفی هنر خیمه‌شب‌بازی به مخاطبان بوده‌است.

«صدای طبیعت» در بهارک شنیده می‌شود 

«صدای طبیعت» در بهارک شنیده می‌شود 
2024-11-21T21:07:15+03:30
نمایشگاه نقاشی‌های محمدرضا مهری با عنوان «صدای طبیعت» در نگارخانه بهارک افتتاح می‌شود.

نمایش نقاشی کمتر دیده شده رنه مگریت در یک نشست هم‌اندیشی

نمایش نقاشی کمتر دیده شده رنه مگریت در یک نشست هم‌اندیشی
2024-11-21T20:53:56+03:30
دوازدهمین هم‌اندیشی «یک اثر یک نشست» ۵ آذر با نمایش «راه آسمان» اثری از رنه مگریت در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار می‌شود.

«چشم در چشم» تا پایان آذر تمدید شد

«چشم در چشم» تا پایان آذر تمدید شد
2024-11-21T20:40:35+03:30
نادره رضایی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نمایشگاه «چشم در چشم» موزه هنرهای معاصر را تا پایان آذر تمدید کرد.

«قنلدرخونه» روایتی از تلفیق واقعیت با آیین‌های مردم بوشهر

«قنلدرخونه» روایتی از تلفیق واقعیت با آیین‌های مردم بوشهر
2024-11-21T15:20:35+03:30
فیلم‌تئاتر «قلندرخونه» به نویسندگی و کارگردانی ایرج صغیری در سینماتک خانه هنرمندان ایران نمایش داده شد و مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

«کارگردان» به تئاتر شهر رسید

«کارگردان» به تئاتر شهر رسید
2024-11-21T14:53:55+03:30
پیش‌فروش بلیت‌ روزهای نخست نمایش «کارگردان» کاری از محمدرضا آگاه برای اجرا در مجموعه تئاتر شهر، آغاز شد.

نمایشی از پوسترهای سینمایی در «سینما در حضور دیگران»

نمایشی از پوسترهای سینمایی در «سینما در حضور دیگران»
2024-11-21T14:07:16+03:30
«سینما در حضور دیگران» عنوان نمایشگاهی است که از دوم آذر برپا می‌شود.

جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ به وایولا دیویس اهدا می‌شود

جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ به وایولا دیویس اهدا می‌شود
2024-11-21T14:07:16+03:30
وایولا دیویس جایزه سیسیل بی دمیل ۲۰۲۵ را دریافت می‌کند.

«نیکسن» با هیچ کاری نکردن و کاری کردن آمد

«نیکسن» با هیچ کاری نکردن و کاری کردن آمد
2024-11-21T12:07:16+03:30
نمایشگاه نقاشی «نیکسن» با آثاری از هانی نجم جمعه دوم آذر در گالری استخر افتتاح می‌شود.

«من‌کشی» صاحب پوستر شد

«من‌کشی» صاحب پوستر شد
2024-11-21T11:13:57+03:30
پوستر نمایش «من‌کشی» به کارگردانی متشرک مریم رادپور و سلیم ثنایی که از ۶ آذر در عمارت نوفل‌لوشاتو روی صحنه می‌رود، منتشر شد.

موزه موسیقی میزبان نمایشگاه نقاشی می‌شود

موزه موسیقی میزبان نمایشگاه نقاشی می‌شود
2024-11-21T11:13:56+03:30
نمایشگاه گروهی آیتای خرمی‌نژاد و گروهی از شاگردانش، پنجشنبه اول آذر در موزه موسیقی افتتاح می‌شود.

طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین و یک شیطان بزرگ

طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین و یک شیطان بزرگ
2024-11-21T11:13:56+03:30
طرح جدید دیوارنگاره میدان فلسطین به شعاری علیه آمریکا اختصاص پیدا کرده است.

اعلام جزئیات دیدار معاون هنری وزیر ارشاد با چند انجمن هنری

اعلام جزئیات دیدار معاون هنری وزیر ارشاد با چند انجمن هنری
2024-11-21T11:00:36+03:30
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با مدیران انجمن‌های هنری خانه هنرمندان ایران بر ضرورت پیگیری تغییر وضعیت صنفی این انجمن‌ها در بسترهای حقوق...

رابرت پتینسون یک بار دیگر با کریستوفر نولان همراه می‌شود

رابرت پتینسون یک بار دیگر با کریستوفر نولان همراه می‌شود
2024-11-21T10:47:16+03:30
رابرت پتینسون به فیلم بعدی کریستوفر نولان پیوست.

قطعی برق اجرای «کاتیوشا» را لغو نکرد

قطعی برق اجرای «کاتیوشا» را لغو نکرد
2024-11-21T10:20:36+03:30
نمایش «کاتیوشا» به کارگردانی فرشاد ارج و آرش داودی که در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه است، شامگاه ۳۰ آبان و با وجود قطعی برق به کار خود ادامه داد.

فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید

فصل جدید «عصر خانواده» شبکه دو فرا رسید
2024-11-21T10:20:36+03:30
برنامه «عصر خانواده» به میزبانی محیا اسناوندی از روز سوم آذر روانه آنتن شبکه دو سیما می‌شود.

مردم برای استاد دوست‌داشتنی سنگ تمام گذاشتند/ آغاز پرواز سیمرغ

مردم برای استاد دوست‌داشتنی سنگ تمام گذاشتند/ آغاز پرواز سیمرغ
2024-11-21T09:53:56+03:30
اولین اجرای زنده پروژه «منظومه سیمرغ-قاف» به آهنگسازی فرهاد فخرالدینی در حالی پیش روی مخاطبان قرار گرفت که این هنرمند ۸۷ ساله بعد از مدت‌ها چوب رهبری ارکستر ...

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!/ لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!/ لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان
2024-11-21T08:20:36+03:30
الهه اصغری بازیگر نمایش «هوش پشه‌ای» از تجربه بازی در نقش یک حشره و لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان گفت.

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!

چالش‌های بازی در نقش یک «پشه» هدایتگر!
2024-11-21T08:07:16+03:30
الهه اصغری بازیگر نمایش «هوش پشه‌ای» از تجربه بازی در نقش یک حشره و لزوم توجه به تئاتر کودک و نوجوان گفت.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)