میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، اولین همایش روش شناسی علوم انسانی، چالش ها و راهکارها صبح امروز، سه شنبه سوم تیرماه در فضای مجازی به صورت وبینار برگزار شد.
فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: در میان متفکران علم اقتصاد نظریات متعددی راجع به شکاف عمل و نظر ارائه شده و در همه آنها به این موضوع تاکید شده که این شکاف هم به ساحت نظر آسیب می زند و هم ساحت عمل. این شکاف در علم اقتصاد باعث می شود چهار بحران به وجود بیاید. بحران در عرصه نظر، بحران در عرصه عمل، بحران در عرصه تعامل میان نظر و عمل و بحران در عرصه الگوی تعامل با عرصه های نظر و عمل در خارج از ایران. ما در هر چهار ساحت با شرایط بلاتکلیفی رو به رو هستیم.
وی افزود: ما در قلمرو نظام آموزش علم اقتصاد درس مستقلی با عنوان روش شناسی نداریم یعنی در هیچ یک از سطوح آموزش عالی حتی یک کتاب در حیطه روش شناسی وجود ندارد بنابراین مشخص می شود که روش شناسی برای ما در حاشیه قرار دارد. درست است که ما به شکل ظاهری و صوری درسی به نام روش تحقیق داریم ولی حتی همین درس همدر قلمرو علم اقتصاد هم بسیار مهجور است. واقعیت این است که نظام آموزش و پژوهش ما کمتر مساله محور است و اعتنای کمی به واقعیت های موجود اقتصادی کشور ما وجود دارد و مسیری که نظام رسمی کشور طی می کند به کلی متفاوت از مسیر واقعی دنیای اقتصاد در ایران است. دستیابی به وفاق حداقلی در مورد مسائل بنیادی با چالش هایی رو به رو است. در ابعاد بزرگتر هم ما شاهدیم در ساحت عمل با بحران رو به رو هستیم. به عنوان مثال وقتی به یک مشکل برمی خوریم راجع به نقش قیمت نفت، تحریم ها و کرونا خیلی حرف می زنیم ولی در عرصه عمل با بحران تقاضا برای دانایی علمی رو به رو هستیم و به خاطر دلایل و علل مشخصی سهم دانایی در فرآیندهای تصمیم گیری و تخصیص منابع در حیطه اقتصاد اندک است و ما در کمال تاسف با عدم شفاف غیرمتعارف و بی سابقه ای رو به رو هستیم.
این نویسنده و استاد دانشگاه اضافه کرد: در سال ۱۳۸۴ مصوبه ای تحت عنوان سهام عدالت عنوان شد که بر اساس آن قرار بود ۷۰ میلیون نفر ایرانی نفری دو میلیون تومان سهام عدالت دریافت کنند. مجموع این رقم عدد خیلی بزرگی می شود. در همان زمان همایشی برگزار کردیم که در آن از اجرا کنندگان این طرح دعوت کردیم به همایش بیایند و طرح خود را توضیح دهند. در آن زمان هیچ کدام از آن افراد در همایش حاضر نشدند پس از آن از سیاستگذاران این طرح خواهش کردیم برای چنین تصمیمی که گرفته اند پشتوانه کارشناسی حداقل در سه صفحه ارائه کنند که این امر تا همین امروز هنوز محقق نشده است بنابراین می بینید در موارد استثنایی در عرصه عمل ما با بحران سیستمی تقاضا برای دانایی های علمی رو به رو هستیم و گویی سیاستگذاران هیچ نیازی به بهره گیری از ذخیره دانایی ندارند و اینگونه عمل می کنند که اول تصمیم می گیرند و بعد کسانی که اهل نظر هستند را نگاه می کنند تا پوشش ظاهری برای آن تصمیم ایجاد کنند و به انتقادها هم توجهی ندارند در چنین شرایطی قابلیت یادگیری از تجربه ها به سمت صفر میل می کند که هم به ساحت نظر و هم ساحت عمل آسیب می زند.
مومنی اشاره کرد: به اعتبار این دوگانگی وحشتناک بین نظر و عمل ما با یک سری سلسله نقطه عطف هایی رو به رو هستیم که بنده از سال ۱۳۶۸ تاکنون ۴ نقطه عطف حیاتی را پیدا کرده ام. در ابتدا ما با روند فزاینده مسئولیت گریزی حکومت در امور حاکمیتی مواجه هستیم و شرایطی را تجربه می کنیم که در آن غیرمسئولانه ترین برخوردها با امور سرنوشت ساز مردم در حوزه اقتصاد، فرهنگ و اجتماعی صورت می گیرد. در نقطه عطف دوم ما گذار خطرناک از دولت خام فروش به دولت آینده فروش داشتیم به این معنا که دولت ها برای گذراندن امور جاری به طور فزاینده به وام گیری داخلی و خارجی روی می آورند. اما نقطه عطف سوم در سال ۱۳۹۷ بود که برای اولین بار میزان رانت ایجاد شده در اقتصاد ایران ابعاد بی سابقه ای پیدا کرد. در سال ۱۳۹۸ هم برای اولین بار در ۵۰ سال گذشته کل سرمایه گذاری های انجام شده قادر به جبران استهلاکات هم نبودند.
وی در پایان گفت: متاسفانه یکی دیگر از بحران هایی که ما با آن مواجه هستیم بحران تعاملات میان رشته ای است و اینکه صدای علم در هیچ ساحتی شنیده نمی شود، حتی اگر در قسمت نظام تصمیمی گیری هم اقبالی به ما شود به اعتبار بحران های ساحت نظر می تواند منشا سرخوردگی شود. بنابراین لازم است که ما پیش از هر چیزی شرایط پیچیده فعلی را به رسمیت بشناسیم و بعد برای برون رفت از آن تصمیم گیری کنیم. بنده در همین جا اعلام آمادگی می کنم که پیشنهادات و نظرات که برای برون رفت از وضعیت فعلی در نظر دارم را در صورت تمایل ارائه دهم.
منبع : خبرگزاری مهر
چاپ کتاب پایان صهیونیسم و سقوط اسرائیل با همکاری ایران و مالزی
دفتر آیت الله مدرسی به جنایت علیه شیعیان پاراچنار واکنش نشان داد
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف میشود
تشرف برندگان پویشهای «فجر عاشقی» و «سفیر آیهها» به مشهد مقدس
نشست «نظم جهانی پس از نصرالله» برگزار می شود
مشاهدات عینی فعالان عرصه هیئت از لبنان روایت می شود
نشست «صلح، زبان فارسی و رسانه» برگزار میشود
نشست «فلسفه، دانشگاه و اجتماع» برگزار میشود
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف می شود
۴۰ مربی جلسات قرآن دانشآموزی مدرک مربی گری دریافت کردند
سعیدی نژاد: مادران برای فرزندانشان از آینده، قصه بگویند
سعیدی نژاد: مادران داستانهای تصویرگر آینده برای فرزندانشان تعریف کنند
کتابی که از شاخصهای تعیین مزاج براساس مبانی طب ایرانی می گوید
جایزه سیاستگذاری، تقدیر از فعالیتهای حل مسئله در کشور است
همایش تجلیل از مداحان حماسیخوان و شعرای حماسیسرا برگزار شد
دجال کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چرا باید از امامان (ع) پیروی و تبعیت کرد؟
برنامه سخنرانی شیخ حسین انصاریان در دهه دوم فاطمیه
دجال کیست؟
همایش ملی فلسفه فرهنگ برگزار میشود
کتاب «چکیده مقالات همایش ملی فرهنگ شهرت» منتشر شد
ترجمه استانبولی کتاب احکام و حقوق کودکان در اسلام رونمایی می شود
استقبال از نمایندگان اعزامی ایران به مسابقات قرآن کویت
تلاوت سوره مجادله توسط گروه مدیحهسرایی محمد رسولالله(ص)
بسیج نقش مهمی در اعتلای کشور دارد
امام جمعه دیر: حل مشکل گرانی ها در اولویت دولت باشد
حمایت ایران از مقاومت نشأت گرفته از تفکر بسیجی است
برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با قدرت ادامه خواهد داشت
وتو پیشنویس آتشبس در غزه دفاع رسمی از نسل کشی است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند