میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، اولین همایش روش شناسی علوم انسانی، چالش ها و راهکارها صبح امروز، سه شنبه سوم تیرماه در فضای مجازی به صورت وبینار برگزار شد.
فرشاد مومنی استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست گفت: در میان متفکران علم اقتصاد نظریات متعددی راجع به شکاف عمل و نظر ارائه شده و در همه آنها به این موضوع تاکید شده که این شکاف هم به ساحت نظر آسیب می زند و هم ساحت عمل. این شکاف در علم اقتصاد باعث می شود چهار بحران به وجود بیاید. بحران در عرصه نظر، بحران در عرصه عمل، بحران در عرصه تعامل میان نظر و عمل و بحران در عرصه الگوی تعامل با عرصه های نظر و عمل در خارج از ایران. ما در هر چهار ساحت با شرایط بلاتکلیفی رو به رو هستیم.
وی افزود: ما در قلمرو نظام آموزش علم اقتصاد درس مستقلی با عنوان روش شناسی نداریم یعنی در هیچ یک از سطوح آموزش عالی حتی یک کتاب در حیطه روش شناسی وجود ندارد بنابراین مشخص می شود که روش شناسی برای ما در حاشیه قرار دارد. درست است که ما به شکل ظاهری و صوری درسی به نام روش تحقیق داریم ولی حتی همین درس همدر قلمرو علم اقتصاد هم بسیار مهجور است. واقعیت این است که نظام آموزش و پژوهش ما کمتر مساله محور است و اعتنای کمی به واقعیت های موجود اقتصادی کشور ما وجود دارد و مسیری که نظام رسمی کشور طی می کند به کلی متفاوت از مسیر واقعی دنیای اقتصاد در ایران است. دستیابی به وفاق حداقلی در مورد مسائل بنیادی با چالش هایی رو به رو است. در ابعاد بزرگتر هم ما شاهدیم در ساحت عمل با بحران رو به رو هستیم. به عنوان مثال وقتی به یک مشکل برمی خوریم راجع به نقش قیمت نفت، تحریم ها و کرونا خیلی حرف می زنیم ولی در عرصه عمل با بحران تقاضا برای دانایی علمی رو به رو هستیم و به خاطر دلایل و علل مشخصی سهم دانایی در فرآیندهای تصمیم گیری و تخصیص منابع در حیطه اقتصاد اندک است و ما در کمال تاسف با عدم شفاف غیرمتعارف و بی سابقه ای رو به رو هستیم.
این نویسنده و استاد دانشگاه اضافه کرد: در سال ۱۳۸۴ مصوبه ای تحت عنوان سهام عدالت عنوان شد که بر اساس آن قرار بود ۷۰ میلیون نفر ایرانی نفری دو میلیون تومان سهام عدالت دریافت کنند. مجموع این رقم عدد خیلی بزرگی می شود. در همان زمان همایشی برگزار کردیم که در آن از اجرا کنندگان این طرح دعوت کردیم به همایش بیایند و طرح خود را توضیح دهند. در آن زمان هیچ کدام از آن افراد در همایش حاضر نشدند پس از آن از سیاستگذاران این طرح خواهش کردیم برای چنین تصمیمی که گرفته اند پشتوانه کارشناسی حداقل در سه صفحه ارائه کنند که این امر تا همین امروز هنوز محقق نشده است بنابراین می بینید در موارد استثنایی در عرصه عمل ما با بحران سیستمی تقاضا برای دانایی های علمی رو به رو هستیم و گویی سیاستگذاران هیچ نیازی به بهره گیری از ذخیره دانایی ندارند و اینگونه عمل می کنند که اول تصمیم می گیرند و بعد کسانی که اهل نظر هستند را نگاه می کنند تا پوشش ظاهری برای آن تصمیم ایجاد کنند و به انتقادها هم توجهی ندارند در چنین شرایطی قابلیت یادگیری از تجربه ها به سمت صفر میل می کند که هم به ساحت نظر و هم ساحت عمل آسیب می زند.
مومنی اشاره کرد:به اعتبار این دوگانگی وحشتناک بین نظر و عمل ما با یک سری سلسله نقطه عطف هایی رو به رو هستیم که بنده از سال ۱۳۶۸ تاکنون ۴ نقطه عطف حیاتی را پیدا کرده ام. در ابتدا ما با روند فزاینده مسئولیت گریزی حکومت در امور حاکمیتی مواجه هستیم و شرایطی را تجربه می کنیم که در آن غیرمسئولانه ترین برخوردها با امور سرنوشت ساز مردم در حوزه اقتصاد، فرهنگ و اجتماعی صورت می گیرد. در نقطه عطف دوم ما گذار خطرناک از دولت خام فروش به دولت آینده فروش داشتیم به این معنا که دولت ها برای گذراندن امور جاری به طور فزاینده به وام گیری داخلی و خارجی روی می آورند. اما نقطه عطف سوم در سال ۱۳۹۷ بود که برای اولین بار میزان رانت ایجاد شده در اقتصاد ایران ابعاد بی سابقه ای پیدا کرد. در سال ۱۳۹۸ هم برای اولین بار در ۵۰ سال گذشته کل سرمایه گذاری های انجام شده قادر به جبران استهلاکات هم نبودند.
وی در پایان گفت: متاسفانه یکی دیگر از بحران هایی که ما با آن مواجه هستیم بحران تعاملات میان رشته ای است و اینکه صدای علم در هیچ ساحتی شنیده نمی شود، حتی اگر در قسمت نظام تصمیمی گیری هم اقبالی به ما شود به اعتبار بحران های ساحت نظر می تواند منشا سرخوردگی شود. بنابراین لازم است که ما پیش از هر چیزی شرایط پیچیده فعلی را به رسمیت بشناسیم و بعد برای برون رفت از آن تصمیم گیری کنیم. بنده در همین جا اعلام آمادگی می کنم که پیشنهادات و نظرات که برای برون رفت از وضعیت فعلی در نظر دارم را در صورت تمایل ارائه دهم.
منبع : خبرگزاری مهر
صالحی : دیپلماسی قرآنی را باید فعالتر کرد
باباخانی: بیش از ۸۰ درصد مردم با هیئت ها در ارتباط اند
حجت الاسلام ارباب سلیمانی معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد شد
ابوترابیفرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود
حجتالاسلام ابوترابیفرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود
مقوله غنا در تلاوت قرآن کریم تبیین و بررسی شد
فرهنگ میتواند نقد را از حالت انفعال و انحصار در آورد
خاموشی: ترویج سبک زندگی قرآنی عمده ترین هدف مسابقات قرآن است
نماهنگ «نحن حزب الله» با صدای ذاکرین اهل بیت (ع) منتشر میشود
همایش «میانداران جهاد ۴» ویژه شبکههای تخصصی هیئت برگزار می شود
اختتامیه مسابقات قرآن بسیج با حضور عوامل «محفل» برگزار شد
خاموشی: باید خلأها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
قمی: طرح «زندگی با آیهها» امسال باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
معرفی آموزههای امام علی(ع) از اهداف برنامه های ایام میلاد نور است
قمی: امسال طرح «زندگی با آیهها» باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
خاموشی: باید خلاها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
تقی زاده: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
خاموشی: باید مشخص شود در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها، چقدر پیشرفت کرده ایم و چه خلاهایی داریم
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
پورمعین: نرم افزار کاربردی حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
محمدرضا پورمعین: سوپر اپلیکیشن موسسه علیین در زمینه حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
برپایی نمایشگاه «بانوی بینشان» در ایام فاطمیه دوم
دانشگاه شریف ۵ شب میزبان عزاداران فاطمی میشود
پیوست عدالت از منظر جامعهشناختی مورد بررسی قرار میگیرد
ششمین همایش «کنکاشهای مفهومی درباره جامعه ایران» برگزار میشود
۱۵۰ گواهینامه آزمونهای حفظ مهد قرآن در آبانماه صادر شد
«چلچراغ آیهها در جماران» برگزار می شود
پویش سراسری «بوسه بر دستان پدر» برگزار میشود
شماره جدید فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد