میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، کسب رتبههای برتر و ممتاز در مسابقات بینالمللی قرآن کریم عنوان بزرگ و قابل توجهی است که پشتکار و همت بالایی را میطلبد. کسانی که انسی با قرآن داشته باشند و در عین حال در مسابقات قرآنی حضور پیدا کرده باشند، حتماً میدانند که به دست آوردن رتبههای برتر در رقابتهای قرآنی، علاوه بر توفیقات بالا نیازمند داشتن مهارتهای خوبی در صوت و لحن، تجوید و سایر قواعد و اصول قرآنی است.
خبرگزاری تسنیم در گفتوگویی که با حامد ولی زاده، قاری ممتاز و بینالمللی کشورمان که از استان آذربایجان غربی و شهر ارومیه انجام داده، به آشنایی با سبک زندگی و فعالیتهای این جوان قرآنی پرداخته است. آن طور که این قاری ممتاز توضیح میدهد، معمولاً ریشه و اصل موفقیتهای هر انسانی به خانوادهاش برمیگردد . این نکته به خصوص درباره خانوادههای ایرانی بیشتر دیده میشود. من هم به جرأت میتوانم بگویم شوق و علاقه و حمایتهای مداوم والدینم موجب شد تا به عنوان قاری قرآن شناخته شوم. البته در کنار آنها برادر بزرگم، حاج بابک ولی زاده، که یکی از استادان رشته قرائت است هم نقش زیادی در زندگیام دارد. در فضای چنین خانواده قرآنیای بود که وقتی چهار ساله بودم قرائت قرآن را شروع کردم. یعنی زمانی که هنوز سواد خواندن و نوشتن فارسی را نمیدانستم چند سوره از قرآن را به کمک والدینم حفظ کرده بودم و همانها را در جلسات قرآن با صوتی که از استادان قرائت تقلید میکردم، تلاوت میکردم. تا اینکه موفق شدم که رتبه اول را در مسابقات کشوری سازمان اوقاف و امور خیریه در رشته قرائت کسب کنم.
چهره قرآنی بینالمللی
شما در دوره سی و سوم از مسابقات بینالمللی قرآن کریم رتبه اول رشته قرائت را در میان نمایندگان قرآنی بیشتر از هفتاد کشور جهان به دست آوردید. پیش از برگزاری مسابقات نهایی، خودتان تا چه اندازه احتمال میدادید که رتبه اول قرائت را کسب کنید؟
من برای اینکه رقابتهای بینالمللی حضور داشته باشم و رتبه اول را به دست بیاورم، تلاش زیادی کرده بودم. آنقدر که میتوانم بگویم سالها تمرین و تلاش در حوزه قرائت پشتوانه این رتبهها است. چون مدتها در جلسات قرآنی که از سوی استادان بزرگ قرائت برگزار میشد شرکت کرده و تمرینهای زیادی انجام داده بودم. به این ترتیب بود که موفق شدم که رتبه اول را در مسابقات کشوری سازمان اوقاف و امور خیریه در رشته قرائت کسب کنم.
بیشتر بخوانید: سفارش آیتالله بهجت درباره ضرورت توجه به امور معنوی/ آیا مقامهای دنیایی میتواند مانع مقامهای اخروی شود؟
از همین مسابقات بود که به مرحله بینالمللی راه پیدا کردید؟
بله. هر سال نفر اول رشته حفظ و قرائت در مسابقات کشوری سازمان اوقاف و امور خیریه به مرحله بینالمللی راه پیدا میکنند. درواقع در این مرحله، هر کشوری بهترین قاری و حافظ قرآن خود را میفرستد تا رتبه خوبی برای کشورش کسب کند. به این ترتیب من هم در دوره سی و سوم از مسابقات بینالمللی قرآن به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران حاضر شدم .
البته باید به این نکته هم اشاره کنم که در مسابقات این مرحله که نمایندگان قرآنی کشورمان حاضر میشوند، سابقه طولانی دارد و نشان میدهد که همیشه قاریان ایرانی جزء بهترینها بودهاند و خوش درخشیدهاند. این نکته در کنار تلاشهای بسیارم، باعث شد تا قبل از مرحله نهایی احتمال بدهم که رتبه خوبی در مسابقات کسب میکنم.
فعالیت در گروه تواشیح و مدیحهسرایی
شما به غیر از فعالیت در رشته قرائت قرآن کریم، فعالیتهای دیگری هم از جمله حضور در گروه تواشیح و مدیحهسرایی هم دارید. از فعالیتهای دیگرتان هم بگویید تا مخاطبان همشهری بیشتر با شما آشنا شویم.
در سال 1367 در شهر ارومیه به دنیا آمدم و تا به حال در همین شهر و در استان آذربایجان غربی زندگی کردهام. تحصیلکرده رشته فوریتهای پزشکی هستم. البته در مقطع کارشناسی ارشد هم در رشته مدیریت تحصیل کردم. عضو مجمع قاریان و حافظان ارومیه هستم و همان طور که اشاره کردید در گروه تواشیح تسنیم ارومیه هم فعالیت دارم.
این نوع سوابق، در کنار مدیریت سایت تنغیم که در حوزه قرائت و تواشیح است، نشان میدهد که شما با نغمات موسیقی در زبان عرب هم آشنا هستید.
بله. به هر حال چند سال است که در گروه تواشیح و مدیحهسرایی در گروه تسنیم ارومیه شرکت دارم و در اثر همین فعالیت، تسلط خوبی بر نغمات موسیقی عرب و آهنگسازی تواشیح به دست آوردهام.
اهمیت خانواده قرآنی
مناسب است که نقبی به گذشته بزنیم تا از فعالیتهای دوران کودکی و نوجوانی شما هم آشنا شویم و بدانیم زمینه چنین موفقیت بزرگ قرآنی چطور ایجاد شد. از چه زمانی با قرآن کریم انس گرفتید و آموزش در رشته قرائت را شروع کردید؟
معمولاً ریشه و اصل موفقیتهای هر انسانی به خانوادهاش برمیگردد . این نکته به خصوص درباره خانوادههای ایرانی بیشتر دیده میشود. من هم به جرأت میتوانم بگویم شوق و علاقه و حمایتهای مداوم والدینم موجب شد تا به عنوان قاری قرآن شناخته شوم. البته در کنار آنها برادر بزرگم، حاج بابک ولی زاده، که یکی از استادان رشته قرائت است هم نقش زیادی در زندگیام دارد.
در فضای چنین خانواده قرآنیای بود که وقتی چهار ساله بودم قرائت قرآن را شروع کردم. یعنی زمانی که هنوز سواد خواندن و نوشتن فارسی را نمیدانستم چند سوره از قرآن را به کمک والدینم حفظ کرده بودم و همانها را در جلسات قرآن با صوتی که از استادان قرائت تقلید میکردم، تلاوت میکردم.
آن زمان در جلسات قرآنی هم شرکت میکردید؟
اوایل فقط در خانه و در جمع خانواده تلاوت میکردم. اما زمانی که پدرم احساس کرد تلاوتم قدری قوی شده است، وقتی که من را به همراه خودش به جلسات قرآنی میبرد تشویقم میکرد تا در جمع مردم تلاوت کنم. خدا را شکر میکنم که در خانوادهای به دنیا آمدم که از هر لحاظ حمایتم کرده و شرایط ایدئال برای پیشرفتم فراهم کرده است.
حضور مستمر در جلسات قرآنی
بنابراین توضیحاتی که دادید میتوان نتیجه گرفت که شهر ارومیه از سالها قبل مانند سایر شهرهای کشورمان، جلسات قرآنی گسترده و مداومی داشته است!
بله همین طور است. نهتنها از بیست سال قبل که من در جلسات قرآنی در این شهر حضور داشتم، بلکه به اذعان پدرم و سایر بزرگترها، جلسات قرآنی در ارومیه سابقه بسیار طولانی دارد چراکه مردم متدینی در این شهر زندگی میکنند و تربیت قرآنی را هم میتوان در خانوادهها و همچنین در فرهنگ عمومی مردم این شهر مشاهده کرد.
من هم عمده قرائتهایم را در همین جلسات قرآنی ارائه میدادم. حقیقت هم این است که در این گونه مراسم بود که نسبت به ادامه مسیر قرائت قرآن تشویق میشدم.
در آن زمان بیشتر تلاوت کدام یک از اساتید قرائت را گوش میدادید و از او تقلید میکردید؟
آن دوران عموماً قرائتهای استاد عبدالباسط را گوش میدادم و سعی میکردم از ایشان تقلید کنم. در جلسات قرآنی هم همان تمرینها را ارائه میدادم. البته همیشه دوست داشتم که یک روز بهترین قاری جهان شوم تا مردم همان طور که از شنیدن صوت استاد عبدالباسط در برابر عظمت خدا خاضع میشوند، از شنیدن تلاوتهای من هم یاد خدا در قلبهای مردم زنده شود.
جایگاه تشویق
اشاره کردید که در ابتدا فنون مربوط به قرائت قرآن را از برادرتان میآموختید. آن زمان در جلسات اساتید قرائت هم شرکت میکردید؟
بله. مرحوم استاد عباسی یکی از قاریان توانا و مشهور در شهر ارومیه بود که خانوادهام من را تشویق میکردند تا در جلسات ایشان شرکت کنم. استاد عباسی در هیئتی تدریس میکرد که من هم در آن حاضر میشدم و هر کسی تعدادی از آیات قرآن را تلاوت میکرد. به خاطر دارم که هر بار تلاوت میکردم، استاد صدایم میکرد و آرام در گوشم میگفت: «برو از داخل جیب کت من که روی جالباسی آویزان است، شکلاتی برادر که جایزه تلاوت زیبای توست.» هنوز شیرینی آن شکلاتها و بیشتر از آن، شوقی که در تلاوت در محضر استاد داشتم تا از ایشان جایزه بگیرم را از یاد نبردهام. درواقع شکلاتهایی که بابت قرائتم از استاد جایزه میگرفتم شیرینترین تشویقی میشد در آن زمان از من کرد.
سابقه حضور در رقابتهای قرآنی
سابقه حضور در رقابتهای قرآنی شما به چه زمانی برمیگردد؟
وقتی در جلسات قرآنی شرکت میکردم برایم خیلی اهمیت داشت که خودم را با سایر قاریان قرآن بسنجم و بدانم که قرائتم در چه سطحی است. به همین دلیل بود که اولین بار وقتی تقریباً 12 ساله بودم در مسابقات سراسری قرائت ویژه دانش آموزان شرکت کردم و رتبه اول را به دست آوردم. البته از این رقابت که اولین حضور من در مسابقات قرآنی بود هم خاطره بسیار خوبی دارم. چون بعد از اینکه در مسابقات تلاوت کردم، استاد اربابی که از استادان بزرگ قرائت بود، من را صدا کرد و پرسید در کلاس درس کدام اساتید قرآن شرکت کردهام.
من هم گفتم که در درس همه استادان قرائت در شهرمان شرکت میکنم مثل استاد صولتی و عیاری و همچنین استاد میرقلنج که بیشتر از بقیه در جلسات آنها شرکت میکنم. استاد اربابی هم من را تشویق کرد و گفت که «استعداد خوبی داری و اگر به تلاوت ادامه بدهی یک روز رتبه اول قرائت در کل کشور را به دست میآوری.» این تشویق زمینهای شد تا پشتکارم افزایش پیدا کند.
یکی از نکات اصلی در جلسات قرآنی که شاید عدهای از آن بیخبر باشند، این است که شرکتکنندگان علاوه بر یادگیری فنون قرآنی درسهای اخلاقی مهمی را از استادان قرآن یاد میگیرند. درواقع این یادگیری در اثر انس با قرآن ایجاد میشود و شاگردان تحت تأثیر روحیات اخلاقی استادان قرائت قرار میگیرند. شما هم چنین تجربهای داشتهاید؟
دقیقاً همین طور است. شاید اگر خانوادهها اثر حضور فرزندانشان در جلسات قرآنی را میدانستند و از اهمیت تربیت قرآنی باخبر بودند، حتماً نهضت بزرگی برای حضور کودکان، نوجوانان و حتی بزگسالان در جلسات قرآنی ایجاد میشد.
البته باید یادآوری کنم که سالهای زیادی است که در جلسات قرائت استاد صولتی در شهر ارومیه شرکت میکنم. یکی از نکات بسیار مهم در جلسات ایشان آن است که علاوه بر یادگیری فنون و نکات مربوط به قرائت قرآن، از لحاظ اخلاقی و رفتاری هم درسهای بزرگی به ما میدهد و میتوانم از ایشان به عنوان استاد اخلاق هم یاد کنم. چون در طول سالها شاگردی کردن و همنشینی با استاد صولتی از نظر اخلاقی هم تحت تأثیر ایشان قرار گرفتهام.
در عین حال باید یادآوری کنم که در طول فعالیت در حوزه قرآنی از محضر استادان دیگری هم استفاده کردهام و هر جا استادی به آموزش فنون مربوط به قرائت میپرداخت، حتی اگر کیلومترها با من فاصله داشت، خودم را به او میرساندم. به عنوان مثال میتوانم از استاد احمد ابوالقاسمی، استاد مجید عیاری، استاد علیرضا عیوضی، استاد حسن حسین زاده، مرحوم استاد سرهنگ عباسی، استاد حاج محمد میرقلنج، استاد رسول سلیمانی و استاد صمد محمدپور یاد کنم.
ضرورت برخورداری از اخلاق قرآنی
یکی از انتظاراتی که مردم از همنشینهای قرآن دارند، این است که رفتارشان الگوی دیگران باشد. شاید بعضی مردم تصور کنند که اخلاق قرآنی داشتن در مورد شما که جوان هستید، کمی سخت میشود و مجبور هستید مثل بقیه همسن و سالهایتان جوانی و خوشگذرانی نکنید!
در جواب این مطلب باید بگویم که جوانی کردن به شیوه بچه مسلمانها کار سختی نیست. کافی است مراقبت از رفتار و حرفها ملکه ذهن ما باشد. دیگر هیچ نیازی نیست که مثلاً سینما نرویم، تفریح نکنیم، کتاب نخوانیم و کارهای دیگری مربوط به جوانی را انجام ندهیم. درواقع خیلی راحت میشود مسلمان بود و جوانی کرد. نهفقط حافظان قرآن، بلکه خیلی از جوانهای دیگر هم در کشور خود ما هستند که پای بند اسلام و قرآن و اهل بیت علیهم السلام هستند و در عین حال روحیه نشاط و شادابی خودشان را حفظ کردهاند.
بنابراین اگر کسی به درستی با آموزههای قرآن و امامان معصوم علیهم السلام آشنا باشد، در هر لحظه از زندگی آنها را به خاطر دارد و سعی میکند گفتار و کردارش طبق اسلام باشد. اما لازمه مسلمان بودن این نیست که حتماً همه حافظ قرآن باشند. البته حفظ قرآن کار بسیار پسندیدهای است که برکتهای زیادی در زندگی دنیا و آخرت به همراه دارد. اما عامل بودن به قرآن نکتهای است که همه مسلمانها باید به آن توجه داشته باشند و این کار هم منافاتی با تفریح و شوخی و خنده ندارد.
در حرفهایتان به برکتهای حفظ قرآن در زندگی اشاره کردید. یکی دو نمونه را برای ما مثال میزنید؟
یکی از برکتهای حفظ بودن آیههای قرآن این است که هر وقت در شرایط سخت زندگی قرار میگیرم و مشکلی برایم پیش میآید، آیهها را با خودم مرور میکنم و روحم آرام میشود و بهتر و راحتتر میتوانم تصمیم بگیرم.
البته باید تأکید کنم که مأنوس شدن با قرآن سراسر برکت و رحمت است و انسان را از خیلی مشکلات و گناهان دور میکند. در جامعه امروز که انواع سایتها و برنامههای ماهوارهای قصد دارند ایمان مسلمانها را مورد حمله قرار بدهند، پناه بردن به قرآن و اهل بیت علیهم السلام میتواند جوانهای ما را از خطرات دور نگه دارد و این یکی از بزرگترین و مهمترین برکت اسلام محسوب میشود.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
نظام نامه ارزیابی تاثیرات اجتماعی و فرهنگی مسکن رونمایی میشود
احیای سنتهای ایرانی و اسلامی یکی از مهمترین محورهای حوزه فرهنگ است
شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) در منابع اسلامی بررسی میشود
برنامههای هفته بر آستان آفتاب با هدف ترویج اندیشه های حضرت امام تشریح شد
حسین سیب سرخی و شهاب مرادی داور برنامه حسینیه معلی در ماه شعبان شدند
جریان شناسی مواضع اهل سنت سوریه در مواجهه با حوادث اخیر بررسی می شود
حرم مطهر حضرت عباس (ع) آماده جشن میلاد حضرت زهرا (س) شد
«سیره حضرت زهرا(س)، الگوی سوم زنان، تعالی فردی و اجتماعی»، شعار محوری مراسم های بزرگداشت روز مادر است
جشن میلاد حضرت زهرا (س) هیئت کجا برویم؟
برگزاری ویژه برنامه میلاد حضرت زهرا (س) در حرم حضرت عبدالعظیم
قمی: این از زیبایی های مقاومت غزه است که وداع نیز با حماسه همراه است
نخستین همایش بین المللی «امت تمدن در قرآن» برگزار میشود
معاون قرآن و عترت ارشاد: اهل قرآن باید پیوند خود با مسجد را تقویت کنند
زنان جامعه پویا و معنوی سیره حضرت زهرا را سرلوحه زندگی خود دارند
بشر امروز در یک بیبرنامگی شکننده و وحشتناک گیر کرده است
دشمن درصدد تزلزل جایگاه مادر در جامعه است
ارتباط حوزه و دانشگاه در حفظ وحدت و همدلی اثرگذار است
امام جمعه گرگان: امروز خانواده در ایران دارای جایگاه بسیار بالایی است
دشمنان خواهان تنزل جایگاه قدسیه مادر هستند
الگوی مصرف انرژی توسط مردم اصلاح نشده است
مسئولان نسبت به مهار گرانی و تورم اهتمام داشته باشند
جوانان بومی و متخصص در مدیریت پارس جنوبی بهکارگیری شوند
امام جمعه آبیک: اسلام جایگاه ویژهای برای زن قائل است
روز مادر فرصت گفتمانسازی برای موضوع خانواده و جمعیت است
امام جمعه قرچک: جبهه مقاومت رو به رشد است
اشتغال جوانان استان بوشهر در عرصههای مختلف مورد توجه قرار گیرد
اماکن مذهبی در مصرف انرژی الگوی سایرین باشند
یکی از اهداف رژیم صهیونسیتی در حذف بشار اسد قطع ارتباط ایران با حزبالله بود
فرماندار جدید بهارستان در جهت رضایت مردم تلاش کند
هتک حرمت اعتاب مقدسه در سوریه خط قرمز جهان شیعه است