میرنیوز
خبرگزاری تسنیم، محمدکاظم کاظمی
سالها پیش، مرحوم ابوالفضل زرویی نصرآباد در یکی از طنزهای مکتوب خویش، پرسشی به طنز مطرح کرده بود، با این مضمون که «آن چیست که خودش ضعیف است ولی بنیاد نیرومندی دارد؟» و سپس گفته بود که پاسخ، «مستضعفان» است. و حال اگر مرحوم زرویی در میان ما بود، یحتمل میشد از ایشان پرسید که «و حالا آن چیست که خودش نیرومند است، ولی دیگر بنیادی ندارد» و پاسخ البته «شعر و ادبیات داستانی» بود.
سخن مکرری است اگر از جایگاه ادبیات به عنوان ثروت ملی ملل، به خصوص ملل فارسیزبان بگوییم. ولی این پرسش قابل طرح است که ملل دیگری که در یکی از هنرها دست بلندی دارند و در جهان بدان هنر شهرهاند و چند چهره جهانی آن هنر هم از آنان است، چه رفتاری در این زمینه دارند و چگونه عمل میکنند.
من قریب به 30 سال است که گاه در متن و گاه در حاشیه فعالیتهای ادبی، به خصوص محافل و مجامع شعر و کانونهای آموزشی شعر فارسی در ایران سر و کار داشتهام و همواره دیدهام که چگونه در این فردیترین هنر که معمولاً نقش امکانات و سرمایهگذاری در آن غیرضروری تصور میشود (از آن روی که تصور میشود که بالأخره اینان شاعراناند دیگر و شعرشان را میگویند) این سرمایهگذاریها چقدر مؤثر بوده است؛ از آن زمان که در کانون شاعران و نویسندگان امور تربیتی آموزش و پرورش خراسان (که دیگر آن کانون هم وجود ندارد) در کنار مصطفی محدثی و دوستان دیگر حضور داشتیم و میدیدیم که از نقاط دوردست خراسان، از جایهایی که تا دیروز فقط چند شاعر پیشکسوت با سبک و سیاق شعر کهن داشتیم، به ناگاه چه شاعران و نویسندگان جوانی ظهور کردند که تا چند سال دیگر در کل کشور سرآمد شدند.
و به همین ترتیب از فعالیتهای شعری حوزۀ هنری، انجمن شاعران ایران، مؤسسه شهرستان ادب و بنیاد شعر و ادبیات داستانی که هر کدام به شکلی یک نهضت را شکل دادند، هم بیخبر نیستم.
و تجربه 30 ساله به من میگوید که شعر یک خطه رشد نخواهد کرد، مگر این که در کنار استعداد و توانایی فطری شاعران، تشکلها و نهادهای ادبی نیرومندی هم وجود داشته باشند و به طور مستمر کار کنند.
بنیاد شعر و ادبیات داستانی در طول دوره فعالیت خود از این نهادهای نیرومند بوده است، هرچند با نیروی انسانی کمشمار و امکاناتی که در قیاس با برنامههای این بنیاد بسیار نبوده است. برگزاری جشنوارههای شعر فجر و پروین، حمایت از انجمنهای ادبی و کارگاههای آموزشی در شهرهای مختلف و پایگاه بزرگ (مجازی) نقد شعر بخشی از فعالیتهای مؤثر آن در حوزه شعر بوده است که من خبر دارم و در حوزه داستان هم البته کارنامهاش را باید اهالی آن عرصه ارزیابی کنند.
اینک بنیاد قرار است دیگر به صورت مستقل وجود نداشته باشد، هرچند بارها در این سالها از سوی شاعران و نویسندگان دور از مرکز، مطالبهای برای تشکیل دفترهای نمایندگی بنیاد در شهرهای دیگر بیان میشده است و حالا برای کسانی که سالها نقش این نهادها در پرورش و ترقی شعر این مملکت و بلکه سراسر قلمرو زبان فارسی را دیدهاند و اثرات آنها را در نسلهای پیاپی قلمبهدستان جوان به خوبی حس کردهاند، میباید نگران این باشند که پس از ادغام بنیاد در مؤسسهای جدید که قرار است اتفاق بیفتد، جایگاه ادبیات در آن مجموعه چه خواهد بود؟
میتوانیم انتظار داشته باشیم که در آن صورت و با تمرکز فعالیتهای مرتبط با هم، میان این عرصهها داد و ستد بهتری صورت میگیرد و مثلاً میتوانیم انتظار داشته باشیم که «کتابهای شعر و داستان» از این پس حامیان نیرومند و متمرکزی خواهند داشت، یا باید این نگرانی را داشته باشیم که «بنیاد ادبیات» (در مفهوم کلی بنیاد) در کشور همچنان رو به تحلیل میرود؟ و البته این را باید گفت که ادبیات چیزی نیست که بدون این نهادها، بتواند نیرومند بماند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
نظام نامه ارزیابی تاثیرات اجتماعی و فرهنگی مسکن رونمایی میشود
احیای سنتهای ایرانی و اسلامی یکی از مهمترین محورهای حوزه فرهنگ است
شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) در منابع اسلامی بررسی میشود
برنامههای هفته بر آستان آفتاب با هدف ترویج اندیشه های حضرت امام تشریح شد
حسین سیب سرخی و شهاب مرادی داور برنامه حسینیه معلی در ماه شعبان شدند
جریان شناسی مواضع اهل سنت سوریه در مواجهه با حوادث اخیر بررسی می شود
حرم مطهر حضرت عباس (ع) آماده جشن میلاد حضرت زهرا (س) شد
«سیره حضرت زهرا(س)، الگوی سوم زنان، تعالی فردی و اجتماعی»، شعار محوری مراسم های بزرگداشت روز مادر است
جشن میلاد حضرت زهرا (س) هیئت کجا برویم؟
برگزاری ویژه برنامه میلاد حضرت زهرا (س) در حرم حضرت عبدالعظیم
قمی: این از زیبایی های مقاومت غزه است که وداع نیز با حماسه همراه است
نخستین همایش بین المللی «امت تمدن در قرآن» برگزار میشود
معاون قرآن و عترت ارشاد: اهل قرآن باید پیوند خود با مسجد را تقویت کنند
زنان جامعه پویا و معنوی سیره حضرت زهرا را سرلوحه زندگی خود دارند
بشر امروز در یک بیبرنامگی شکننده و وحشتناک گیر کرده است
دشمن درصدد تزلزل جایگاه مادر در جامعه است
ارتباط حوزه و دانشگاه در حفظ وحدت و همدلی اثرگذار است
امام جمعه گرگان: امروز خانواده در ایران دارای جایگاه بسیار بالایی است
دشمنان خواهان تنزل جایگاه قدسیه مادر هستند
الگوی مصرف انرژی توسط مردم اصلاح نشده است
مسئولان نسبت به مهار گرانی و تورم اهتمام داشته باشند
جوانان بومی و متخصص در مدیریت پارس جنوبی بهکارگیری شوند
امام جمعه آبیک: اسلام جایگاه ویژهای برای زن قائل است
روز مادر فرصت گفتمانسازی برای موضوع خانواده و جمعیت است
امام جمعه قرچک: جبهه مقاومت رو به رشد است
اشتغال جوانان استان بوشهر در عرصههای مختلف مورد توجه قرار گیرد
اماکن مذهبی در مصرف انرژی الگوی سایرین باشند
یکی از اهداف رژیم صهیونسیتی در حذف بشار اسد قطع ارتباط ایران با حزبالله بود
فرماندار جدید بهارستان در جهت رضایت مردم تلاش کند
هتک حرمت اعتاب مقدسه در سوریه خط قرمز جهان شیعه است