میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، ماه پرفضیلت شعبان از جایگاه ویژه ای نزد مسلمانان برخوردار است و به پیامبر اکرم (ص) منسوب است. میفرمود شعبان، ماه من است هر که یک روز از ماه مرا روزه بگیرد بهشت برای او واجب میشود و از حضرت صادق علیه السلام روایت شده است که چون ماه شعبان فرا میرسید امام زین العابدین علیه السلام اصحاب خود را جمع مینمود و میفرمود ای اصحاب من میدانید این چه ماهی است؟ «هر که روز اول شعبان را روزه بگیرد، بی تردید بهشت بر او واجب میشود.» از این رو عبادت و روزه داری در این ماه و وصل کردن آن به ماه رمضان از جایگاه ویژهای برخوردار است.
همچنین سید بن طاووس از حضرت رسول صلی اللّه علیه و آله ثواب بسیاری را برای کسی که سه روز اوّل ماه شعبان را روزه بگیرد و در شبهای آن، دو رکعت نماز بجای آورد، با این ترتیب که در هر رکعت سوره «حمد» یک بار، و سوره «قل هو اللّه احد» یازده بار خوانده شود روایت کرده است.
میرزا جوادآقا ملکی تبریزی در کتاب المراقبات به بیان اعمال وارد شده در روز اول ماه شعبان پرداخته است که در ادامه میخوانیم:
شب اوّل ماه
در ارتباط با دوازده رکعت نماز شب اول ماه شعبان، از رسول گرامی اسلام (ص) چنین نقل شده است: هر کس در شب اول ماه شعبان دوازده رکعت به این کیفیت بجا آورد که در هر رکعت پس از سوره «حمد»، پانزده مرتبه سوره «قل هو الله» بخواند. خداوند ثواب ۱۲ هزار شهید و عبادت ۱۲ سال را به او عطا میکند و از گناهانش بیرون میرود، مانند روزی که متولد شده و به تعداد آیات قرآن، قصری در بهشت به او میدهد. (إقبال الأعمال، ج ۲، ص ۶۸۳)
روز اوّل ماه
در این روز، روزه فضیلت فراوانی دارد و امام صادق (ع) درباره روزه در این روز میفرماید: «هر کس روز اول ماه شعبان را روزه بگیرد، حتماً بهشت بر او واجب میشود؛ و هر کس دو روز (از ماه شعبان) را روزه بگیرد خداوند متعال در عالم دنیا در هر روز و هر شب به او نظر میکند و نظر خداوند به او تا در بهشت نیز ادامه مییابد و هر کس سه روز روزه بگیرد هر روز از بهشت خدا را در عرش خود زیارت میکند؛ من صام أول یوم من شعبان وجبت له الجنة و من صام یومین نظر الله إلیه فی کل یوم و لیلة فی دار الدنیا و دام نظره إلیه فی الجنة و من صام ثلاثة أیام زار الله فی عرشه من جنته کل یوم».
رسول خدا (ص) فرمود: هر کس سه روزِ اوّل ماه شعبان را روزه بگیرد و شبهایش را قیام کند و دو رکعت نماز بگزارد که در هر رکعتی یک مرتبه «حمد» و یازده مرتبه «قُل هُوَ اللّهُ اَحد» را بخواند، خداوند شرّ اهل آسمان و زمین و شرّ ابلیس و هر سلطه ستمگری را از او برطرف سازد و خداوند گناهان فراوانی را از او میآمرزد.
خداوند در روز اول شعبان به درهای بهشت امر میکند که باز شوید و به شاخههای درخت طوبی امر میکند که شاخههایش را نزدیک این دنیا بیاورد، هر کس دری از خیر و نیکی را در این روز فرا گیرد، هر که نماز مستحبی در این روز ادا کند، هرکه در این روز، روزه بگیرد، هر که میان زن و شوهرش یا پدر و فرزندش یا خویشاوندانش یا مرد و زن همسایه اش یا مرد و زن بیگانه صلح برقرار کند، کسی که طلبی از کسی دارد از او کم کند.
کسی که قرضی را که صاحبش از بازگشت آن مأیوس شده به یادآورد و آنرا ادا کند، کسی که کفالت یتیمی را بر عهده بگیرد، کسی که قرآن یا چیزی از آنرا بخواند، کسی که خدا را به یاد آورد و نعمتهای او را بشمارد و او را شکر کند، کسی که مریضی را عیادت کند، کسی که به پدر و مادر یا یکی از آنها نیکی کند، کسی که جنازهای تشییع کند، کسی که مصیبت زده را تسلیت گوید، کسی که کار خیر انجام دهد. حتماً به شاخهای از درخت طوبی آویخته میشود.
ثواب روزه داری
درباره ثواب روزه اولین روزه ماه شعبان، عبدالله بن مرحوم ازدی نقل کرده که از امام صادق (ع) شنیدم که فرمود: مَنْ صَامَ أَوَّلَ یَوْمٍ مِنْ شَعْبَانَ وَجَبَتْ لَهُ اَلْجَنَّةُ وَ مَنْ صَامَ یَوْمَیْنِ نَظَرَ اَللَّهُ إِلَیْهِ فِی کُلِّ یَوْمٍ وَ لَیْلَةٍ فِی دَارِ اَلدُّنْیَا وَ دَامَ نَظَرُهُ إِلَیْهِ فِی اَلْجَنَّةِ وَ مَنْ صَامَ ثَلاَثَةَ أَیَّامٍ زَارَ اَللَّهَ فِی عَرْشِهِ مِنْ جَنَّتِهِ کُلَّ یَوْمٍ. (المراقبات، ص ۱۷۷، مفاتیح الجنان؛ فصل دوم. در اعمال ماه شعبان)
هر کس روز اول ماه شعبان را روزه بگیرد، حتماً بهشت بر او واجب میشود؛ و هر کس دو روز (از ماه شعبان) را روزه بگیرد خداوند متعال در عالم دنیا در هر روز و هر شب به او نظر میکند و نظر خداوند به او تا در بهشت نیز ادامه مییابد و هر کس سه روز روزه بگیرد هر روز از بهشت، خدا را در عرش خود زیارت میکند.
از صفوان جمال روایت شده که میگفت امام صادق (ع) به من فرمود: «وادار کن کسانی را که در اطراف تو هستند به روزه ماه شعبان». گفتم فدایتان شوم. مگر در فضیلت آن چیزی میبینید؟، فرمودند: بلی، به درستی که رسول خدا (ص) هر گاه میدید هلال ماه شعبان را، امر میفرمود به منادی که در مدینه ندا میکرد: ای اهل مدینه من از جانب خداوند به سوی شما مبعوث شدم آگه باشید که شعبان ماه من است. پس خدا رحمت کند کسی را که مرا بر ماه من یاری کند یعنی روزه بدارد. (بحارالانوار، ج ۹۴ و ۷۹ باب ۵۶)
دادن صدقه
از دیگر اعمال وارده این ماه دادن صدقه است. امام صادق (علیه السلام): مَنْ تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ فِی شَعْبَانَ رَبَّاهَا اللَّهُ جَلَّ وَ عَزَّ لَهُ کَمَا یُرَبِّی أَحَدُکُمْ فَصِیلَهُ حَتَّی یُوَافِیَ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَ قَدْ صَارَتْ لَهُ مِثْلُ أُحُد. (امالی شیخ صدوق، صفحه ۶۲۸)
هر کس در ماه شعبان صدقه دهد، خداوند آن صدقه را رشد دهد، همچنان که یکی از شما شتر تازه متولد شدهای را تربیت میکند تا آن که در روز قیامت به صدقه دهنده برسد در حالتی که به اندازه کوه اُحُد شده باشد.
مناجات شعبانیه
قرائت مناجات شعبانیه نیز از کارهای وارد شده در این ماه است که داری مضامین عمیق و زیبایی است. به گفته عالم بزرگوار مرحوم «سیّد بن طاووس» در کتاب «اقبال» این مناجات را امیرمؤمنان علی (ع) و فرزندانش علیهم آلاف التحیّه و السلام در ماه شعبان میخواندند.
منبع : خبرگزاری مهر
نماز بر پیکر شهید نصرالله و صفی الدین، توسط کدام عالم لبنانی اقامه شد؟
شبکه سازی بانوان هنرمند در جشنواره «هنر فرزانه»
آموزش ارتباط موثر و شناخت درونگرایی و برونگرایی در دوره «شایسته شو»
قمی: جای میلیونها انسان آزاده در قتلگاه سیدالشهدای مقاومت خالی است
واقفی که کتابخانه خود را به حرم مطهر امام رضا(ع) متصل کرد
خدمات شهید نصرالله در ایجاد جبهه پشتیبان کمک به غزه از یاد نمی رود
محتوای قرآنی متناسب با مخاطب را از دستیار هوش مصنوعی دریافت کنید
چهاردهمین جلسه دوره آموزش عالی تیم ملی قاریان جوان برگزار شد
محصولات جدید طرح «زندگی با آیهها» را می توانید رایگان دانلود کنید
شخصیت های دینی شیعه و اهل سنت امروز از «راه و مکتب نصرالله» می گویند
مبلغان در جلسه های ماه رمضان چه بگویند؟
شعری که سید حسن نصرالله دوست داشت و بر کفن او نقش بست
چه چیزهایی همراه با پیکر شهید سید حسن نصرالله امروز دفن می شوند؟
نماینده کلیمیان: رژیم صهیونیستی برخلاف اصول یهودیت عمل می کند
اسقف مارنرسای بنیامین: صدای عدالتخواهی با هیچ بمبی ساکت نمی شود
مستند «کاستها» تاریخ روابط ایران و جمهوری آذربایجان را روایت می کند
معرفی هشت جلد کتاب جدید «زندگی با آیهها» برای ماه رمضان
برگزاری انتخابات هیئت رئیسه مجمع ملی کانونهای فرهنگی تبلیغی کشور
برگزاری نشست فلسفه سیاسی خواجه نصیرالدین طوسی
برگزاری نشست «پرسش از معنای جمهوری اسلامی»
زنان در برگزاری جلسات مذهبی خانگی فعالتر هستند و باید حمایت شوند
تطبیق ناروای علائم ظهور، یکی از ۱۰ آسیب شناسایی شده درباره مهدویت است
بررسی مبانی فقهی عملیات استشهادی
فیض: ترویج اندیشههای قرآنی با محوریت تدبر صورت می گیرد
تحکیم بنیان خانواده نیازمند صلحوسازش زوجین است
شهید سید حسن نصرالله جلوهای از روحانیت مبارز و ایستادگی است
امام جمعه دیر: نظارتی بر بازار وجود ندارد
شهید سید حسن نصرالله جلوهای از روحانیت مبارز و ایستادگی در برابر است
شهید سید حسن نصرالله در تراز روحانیت انقلابی و جریان ساز بود
مکتب شهید نصرالله عاملی برای تقویت جبهه مقاومت است