میرنیوز

سبک زندگی|سلبریتی‌های فضای مجازی و نقش هویت‌سازی برای کودکان نسل آلفا

 سبک زندگی|سلبریتی‌های فضای مجازی و نقش هویت‌سازی برای کودکان نسل آلفا 2024-02-16T09:34:34+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امروزه با پیشرفت تکنولوژی، سلبریتی‌ها هر روز در قالب‌های مختلفی خود را نشان می‌دهند و افراد زیادی هم پیگیر اخبار و حواشی پیرامون آنان هستند. به طوری که فضای مجازی و محیط دیجیتال از خبرهای مربوط به جزئی‌ترین اتفاقات پیرامون این قشر پر شده است.

اگر به صفحات شخصی افراد به ‌اصطلاح اینفلوئنسر نگاهی بیندازیم، متوجه خواهیم شد که هر کدام از آنان دنیای خود را در فضای مجازی دارند که گاهی هنجارشکن و در برخی مواقع هم جنبه سرگرمی دارد. زمانی که فردی با همه کاستی‌ها یا توانمندی‌های خود به شهرت می‌رسد ممکن است به الگویی برای کودکان یا ‌نوجوانان تبدیل شود.

محمدمهدی سیدناصری، مدرس و پژوهشگر حقوق بین الملل کودکان، در قالب یادداشتی به بررسی سلبریتی‌های فضای مجازی و نقش هویت‌سازی آنان برای کودکان نسل آلفا پرداخته است.

اینفلوئنسر کیست؟

فعل Influence به معنای تأثیرگذاری است و طبیعتاً ساده‌ترین معادل واژه Influencer، تأثیرگذار است. هر کس بتواند روی تصمیم و رفتار فرد دیگری تأثیر بگذارد، اینفلوئنسر محسوب می‌شود.

البته طبیعی است که وقتی در مقیاس تجاری و در فضای کسب و کار اصطلاح اینفلوئنسر به کار برده شود، به کسانی توجه دارد که می‌توانند بر روی تصمیم و رفتار تعداد افراد بیشتری تأثیر بگذارند.

طرفدارانی از گروه سنی کودک و نوجوان

 اکثر طرفداران افراد معروف در فضای مجازی و اینترنت از سن پایینی برخوردار هستند. نوجوانان طرفداری را به الگوبرداری بدل می‌کنند و نه‌ تنها در رفتار، بلکه ممکن است در نوع پوشش و طرز فکرشان در زندگی هم از این افراد تقلید نمایند.

به راستی چرا انسان به الگو نیازمند است؟ و چرا کودکان نسل آلفا و نوجوانان بیش از دیگران، چنین نیازى را احساس مى‌کنند؟ دوره نوجوانی بین دوران کودکی و جوانی قرار دارد و فرد در این مقطع دچار یکسری تغییرات زیستی، روان‌شناختی و اجتماعی می‌شود.

در دوران کودکی و نوجوانی وقتی فرد آمیخته با محیط‌های بیرون از خانواده باشد و همین طور در معرض شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام و رسانه‌ها قرار داشته باشد، ناخودآگاه رفتار و نگرش‌های بیرون از خانواده به ‌نوعی تبدیل به یک الگو برای نوجوان می‌شود.

در سن نوجوانی معیارهای اخلاقی و هدف‌گذاری‌هایی که ممکن است فرد داشته باشد به ‌مرور و به ‌دفعات تغییر پیدا می‌کند. فرد بعد از گذر از تجربه‌ها و زیست روزمره خود در مواجهه با پدیده‌ها در نهایت یک سیستم اخلاقی، قانون‌مند و ساختاریافته را در خود ایجاد می‌کند که البته ممکن است دوباره دچار تغییراتی شوند.

جایجایی نقش الگوسازی از خانواده به سمت فضای مجازی

در گذشته نقش الگو و هویت‌سازی را خانواده ایفا می‌کرد، اما در حال حاضر الگوهای خارج از خانواده مانند سلبریتی‌هایی که در فضای مجازی حضور دارند، به یک مرجع برای شکل‌گیری هویت نوجوان تبدیل ‌شده‌اند.

فرد برای آنکه هویت خود را پیدا کند تحت تأثیر دو متغیر است، متغیر فردی که حاصل ژنتیک است و نخستین تأثیر را بر نوجوان دارد؛ و دیگری متغیر موقعیتی است که از محیط حاصل می‌شود.

قدم‌ها و مراحلی که فرد برای رشد برمی‌دارد به‌ وسیله عوامل ارثی و ژنتیکی پایه‌گذاری می‌شوند، اما عوامل محیطی و اجتماعی هم تأثیرگذار هستند. تصویری که فرد از خود می‌سازد و احساسی که نسبت به خود پیدا می‌کند در واقع انعکاسی است که دیگران به او نسبت می‌دهند، افراد می‌خواهند با یکدیگر متمایز باشند و از طرفی هم یک‌ همانندی با دیگران را در جامعه پیدا می‌کنند، به دلیل آنکه الگوهایی که از جامعه می‌گیرند در بیشتر اوقات یکسان است و در طول زمان نزدیکی به این الگوها اتفاق می‌افتد.

ساختن هویت در دوران کودکی و نوجوانی همیشه با یک روال منطقی و سالم پیش نمی‌رود و گاهی اوقات فرد دچار از هم گسیختگی‌های هویتی هم می‌شود، متغیرهای زیادی مانند تاریخ، فرهنگ، قومیت و ویژگی‌های زبانی در شکل‌گیری هویت تأثیرگذار هستند.

کودک در پی ساختن هویت خود به دنبال الگوهای مختلفی می‌رود؛ سلبریتی‌ها یا اینفلوئنسرها از جمله افرادی هستند که در فضای مجازی و محیط دیجیتال فعالیت می‌نمایند و بیشتر در معرض دید کودکان و نوجوان هستند.

امروزه نقش فضای مجازی و محیط دیجیتال و اینترنت در زندگی کودکان و نوجوانان زیاد شده، زمان زیادی از وقت نوجوان در فضای مجازی سپری می‌شود و سلبریتی‌ها به علت شهرتی که دارند مورد توجه بسیاری از نوجوانان قرار می‌گیرند. نوجوان سعی می‌کند خود را با این افراد همسو کند و مواردی مانند نوع لباس پوشیدن و سلایقی که این افراد دارند، مورد توجه نوجوانان قرار می‌گیرد.

الگوی مجازی فرزندمان کیست؟

به ‌هرحال وقتی کسی معروف می‌شود یعنی بخش زیادی از آدم‌ها این فرد را می‌شناسند و دارای یک جذابیتی است که ممکن است باعث به شهرت رسیدن آن شده باشد. اما در حال حاضر افرادی هستند که به شهرت رسیده‌اند، اما هیچ‌گونه هنر یا استعداد خاصی ندارند.

برخی از افراد مشهور صرفاً به خاطر هنجارشکنی و نمایش زندگی لوکس خود معروف شده‌اند. این افراد تأثیر منفی و مخربی بر زندگی کودکان و نوجوانان دارند. کودک نسل الفا تجربه‌ای ندارد، بنابراین به ظواهر زندگی این افراد توجه می‌کند و از فضای حقیقی بی‌خبر است؛ در نتیجه فرد احساس می‌کند که از جامعه خود عقب مانده است.

اگر بخواهیم به جنبه‌های مثبت تأثیرپذیری نگاه کنیم، افراد معروف می‌توانند یک زندگی سالم و شیوه‌های درست برخورد با مسائل مختلف را نشان دهند یا مشارکت و حمایت افراد معروف از خیریه‌ها و در زمان بحران هم می‌تواند روحیه دیگردوستی را در نوجوان تقویت کند.

ضرورت اعتمادسازی برای نوجوان

نکته قابل توجه این است که افرادی که اعتمادبه‌نفس پایین‌تری دارند معمولاً بیشتر در پی تقلید هستند. افزایش اعتمادبه‌نفس مقوله مهمی است که باید به آن توجه کرد.

در عین حال الگوبرداری در حد خیالات کودکی و نوجوانی تا حدودی طبیعی است و در اکثر نوجوانان وجود دارد. این جریان حتی قبل از وجود اینترنت و فضای مجازی هم بوده و همیشه نوجوانان گرایش به افراد مشهور را دارند. تصور نوجوان این است که با الگوبرداری از سلبریتی‌ها می‌تواند همانند این افراد توجه اطرافیان خود را جلب نماید. در مرحله‌ای ممکن است که تحسین و ستایش بیش‌ازحد سلبریتی‌ها باعث به وجود آمدن یک سندروم شود. این تحسین و طرفداری بیش از حد موجب ایجاد وسواس فکری، افسردگی و اضطراب نسبت به چهره یا اندام بدن می‌شود که می‌تواند نوجوان را درگیر اختلالاتی کند.

در حال حاضر تکنولوژی و محیط دیجیتال پیشرفت کرده و فرهنگ‌هایی که ممکن است با فرهنگ ما همخوان نباشند در جامعه ما نفوذ پیداکرده‌اند، نمی‌بایست تمام دَرها را بر روی فضای مجازی بست و به نظر می‌رسد بهترین راه، اعتمادسازی برای نوجوان است.

باید تلاش شود الگوهای داخلی درستی را برای نوجوانان متناسب با فرهنگ بومی ایجاد کرد. والدین، فرزند خود را همان‌گونه که است باید دوست بدارند و قرار نیست همه نابغه شوند. معمولاً کودکان و نوجوان به دنبال گرفتن تأیید والدین هستند و باید به نوجوانان یاد داد که تصویری که در صفحات مجازی نمایش داده می‌شود ممکن است راست نباشد و با واقعیت زندگی افراد متفاوت باشد.

کودکان آسیب‌پذیرترین گروه در هر جامعه‌ای هستند، بنابراین نباید از نیازهای آنها به سادگی عبور کرد. کودکان، برکت زندگی و سرمایه‌های آینده جامعه به شمار می‌آیند. آنان برای رشد و بالندگی خود، نیازها و در مفهوم دقیق‌تر حقوقی دارند که باید به درستی به آن پرداخت.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

بررسی انتقادی شبهات پیرامون حکم اعدام منافقین در سال ۱۳۶۷

بررسی انتقادی شبهات پیرامون حکم اعدام منافقین در سال ۱۳۶۷
2025-02-17T15:16:14+03:30
نشست علمی با محوریت بررسی انتقادی شبهات مطرح‌شده درباره حکم اعدام منافقین در سال ۱۳۶۷ چهارشنبه ۱ اسفندماه در قم برگزار می‌شود.

تیزر فصل جدید برنامه «محفل» منتشر شد

تیزر فصل جدید برنامه «محفل» منتشر شد
2025-02-17T15:16:14+03:30
فصل سوم برنامه محفل، ماه رمضان امسال با پرداخت ویژه نسبت به موضوع قرآن و مقاومت روانه آنتن شبکه سه سیما خواهد شد.

سرابی: در جامعه امروز، تلاش‌ ها برای انس با قرآن به اندازه کافی نیست

سرابی: در جامعه امروز، تلاش‌ ها برای انس با قرآن به اندازه کافی نیست
2025-02-17T13:02:55+03:30
سید علی سرابی دبیر انجمن خادمان قرآن در نشست پویش ملی حفظ سوره فتح گفت:پویش حفظ سوره فتح گامی نو در جهت انس با قرآن و گسترش فرهنگ قرآنی است.

پشتیبانی گام به گام و تسهیل فرآیند حفظ در پویش سوره «فتح»

پشتیبانی گام به گام و تسهیل فرآیند حفظ در پویش سوره «فتح»
2025-02-17T13:02:55+03:30
معاون مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی گفت:یکی از ویژگی‌های برجسته این پویش، ارائه پشتیبانی گام به گام و همه‌جانبه به شرکت‌کنندگان است.

پویش حفظ سوره فتح هم‌ گام با نهضت ملی زندگی با آیه ها طراحی شده است

پویش حفظ سوره فتح هم‌ گام با نهضت ملی زندگی با آیه ها طراحی شده است
2025-02-17T13:02:54+03:30
میریان گفت: ثبت‌نام در پویش حفظ سوره فتح از امروز ۲۹ بهمن ماه آغاز شده و تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت.

بررسی ابعاد نظام سیاسی در «فقه سیاسی حضرت آیت‌ الله خامنه‌ای»

بررسی ابعاد نظام سیاسی در «فقه سیاسی حضرت آیت‌ الله خامنه‌ای»
2025-02-17T12:22:54+03:30
کرسی علمی- ترویجی با موضوع «نظام سیاسی در فقه سیاسی آیت‌الله خامنه‌ای» در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می‌شود.

دیدگاه های مختلف کتب تاریخی درباره حضرت رقیه (س)

دیدگاه های مختلف کتب تاریخی درباره حضرت رقیه (س)
2025-02-17T11:29:33+03:30
حضرت رقیه فرزند امام حسین علیه السلام است و بر اساس نوشته‌های بعضی کتاب‌های تاریخی، نام مادر حضرت رقیه (ع)، امّ اسحاق است، در مورد تاریخ تولد حضرت رقیه دو نق...

برگزاری جلسه اول حلقه مطالعاتی «فلسفه ارتباطات»

برگزاری جلسه اول حلقه مطالعاتی «فلسفه ارتباطات»
2025-02-17T11:02:56+03:30
حلقه مطالعاتی «فلسفه ارتباطات» به میزبانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

رونمایی از «لطایفی در سلوک» شرحی بر لغت موران شیخ اشراق

رونمایی از «لطایفی در سلوک» شرحی بر لغت موران شیخ اشراق
2025-02-17T11:02:56+03:30
کتاب لطایفی در سلوک چهارشنبه یکم اسفند در موسسه آموزشی پژوهشی نفحات قم رونمایی می‌شود.

بررسی «آسیب‌ های خودکشی» از منظر دو دین مسیحیت و اسلام

بررسی «آسیب‌ های خودکشی» از منظر دو دین مسیحیت و اسلام
2025-02-17T11:02:55+03:30
نشست «آسیب‌های خودکشی» از جمله نشست‌های بیست و سومین نشست علمی همایش بین‌المللی مطالعات تطبیقی اخلاق در اسلام و مسیحیت با حضور صاحب‌نظران ایرانی و خارجی برگز...

فقه فرهنگ همچنان با پدیده هایی مثل سینما و موسیقی بیگانه است

فقه فرهنگ همچنان با پدیده هایی مثل سینما و موسیقی بیگانه است
2025-02-17T08:49:34+03:30
حجت‌الاسلام موسوی، رئیس پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع) گفت:فقه فرهنگ، همچنان با پدیده‌هایی مثل موسیقی و سینما بیگانه است و نمی‌تواند پاسخ منا...

ثبت نام آزمون حفظ ۲۵ جز مؤسسه مهد قرآن آغاز شد

ثبت نام آزمون حفظ ۲۵ جز مؤسسه مهد قرآن آغاز شد
2025-02-16T16:42:55+03:30
محمود کریمی معاون آموزش مهد قرآن از آغاز ثبت نام آزمون حفظ ۲۵ جز مؤسسه مهد قرآن خبر داد.

نشست تخصصی «حکمرانی هوش مصنوعی در صنعت گردشگری ایران و جهان» برگزار می‌شود

نشست تخصصی «حکمرانی هوش مصنوعی در صنعت گردشگری ایران و جهان» برگزار می‌شود
2025-02-16T14:56:15+03:30
نشست تخصصی «حکمرانی هوش مصنوعی در صنعت گردشگری ایران و جهان» چهارشنبه یکم اسفند برگزار می‌شود.

دومین اجتماع حافظان قرآن کریم برگزار می شود

دومین اجتماع حافظان قرآن کریم برگزار می شود
2025-02-16T14:56:15+03:30
دومین اجتماع حافظان قرآن کریم از سوی اداره کل قرآن و عترت سازمان تبلیغات استان تهران سوم اسفند برگزار می شود.

نمایشگاه قرآن کریم از ۱۵ اسفند ماه امسال آغاز می شود

نمایشگاه قرآن کریم از ۱۵ اسفند ماه امسال آغاز می شود
2025-02-16T11:49:34+03:30
نمایشگاه قرآن امسال از تاریخ ۴ تا ۱۵ ماه رمضان همزمان با ۱۵ اسفند ماه به مدت ۱۲ روز در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) تهران برگزار می شود.

روایت شنیده نشده از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام

روایت شنیده نشده از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام
2025-02-16T11:22:54+03:30
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به چند نوبت گفتگوی خود با دبیرکل شهید حزب الله، تحلیل و قضاوت شهید نصرالله درباره علما و شخصیت های جهان اسلام ر...

روایت دبیرکل مجمع تقریب از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام

روایت دبیرکل مجمع تقریب از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام
2025-02-16T10:56:15+03:30
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به چند نوبت گفتگوی خود با دبیرکل شهید حزب الله، تحلیل و قضاوت شهید نصرالله درباره علما و شخصیت های جهان اسلام ر...

همایش علمی «بررسی شیوه‌های نگارش و علامت‌گذاری قرآن کریم» برگزار می‌شود

همایش علمی «بررسی شیوه‌های نگارش و علامت‌گذاری قرآن کریم» برگزار می‌شود
2025-02-16T10:42:55+03:30
تقی زاده از برگزاری همایش علمی آموزشی «بررسی شیوه‌های نگارش و علامت‌گذاری قرآن » روزهای پنج‌شنبه و جمعه، ۲ و ۳ اسفندماه ۱۴۰۳، در سالن همایش‌های اداره کل تبلی...

بایدها و نبایدهای استانداردها در پژوهش در نشستی بررسی می‌شود

بایدها و نبایدهای استانداردها در پژوهش در نشستی بررسی می‌شود
2025-02-16T10:42:55+03:30
بایدها و نبایدهای استانداردها در پژوهش در نشستی از سوی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی برگزار می‌شود.

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی» به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی» به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد
2025-02-15T16:09:34+03:30
مراسم معنوی احیای نیمه‌شعبان با حضور پرشور دختران نوجوان قرآنی به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد.

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی»به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی»به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد
2025-02-15T15:56:14+03:30
مراسم معنوی احیای نیمه‌شعبان با حضور پرشور «دختران نوجوان قرآنی» و به همت «فرهنگسرای قرآن» برگزار شد.

وبینار سبک زندگی اسلامی مبتنی بر آموزه‌های حضرت امام علی(ع) برگزار می‌شود

وبینار سبک زندگی اسلامی مبتنی بر آموزه‌های حضرت امام علی(ع) برگزار می‌شود
2025-02-15T15:56:14+03:30
وبینار «سبک زندگی اسلامی مبتنی بر آموزه‌های حضرت امام علی (ع)» از سوی مجمع جهانی تقریب مذاهب برگزار می شود.

آب خلیج فارس مردم صفاییه بخش فردوس کرمان را از کم آبی نجات می‌دهد

آب خلیج فارس مردم صفاییه بخش فردوس کرمان را از کم آبی نجات می‌دهد
2025-02-15T15:29:45+03:30
کرمان-امام جمعه صفاییه بخش فردوس گفت:پیشنهاد ما برای حل مشکل کمبود آب در صفاییه فردوس، اتمام طرح نیمه تمام هدایت آب خلیج فارس از رفسنجان به این منطقه است.

ثبت نام بیستمین دوره آزمون‌های تخصصی حفظ قرآن تا ۱۵ اسفند ادامه دارد

ثبت نام بیستمین دوره آزمون‌های تخصصی حفظ قرآن تا ۱۵ اسفند ادامه دارد
2025-02-15T10:09:35+03:30
محمد مهدی بحرالعلوم مسئول دبیرخانه ملی حفظ قرآن کریم از ثبت نام بیستمین دوره آزمون‌های ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم تا ۱۵ اسفند ماه خبر داد.

«صاد»، اولین رویداد ملی هم‌‏افزایی کنشگران تدبر در قرآن برگزار می‏‌شود

«صاد»، اولین رویداد ملی هم‌‏افزایی کنشگران تدبر در قرآن برگزار می‏‌شود
2025-02-15T10:09:34+03:30
اولین رویداد ملی هم‌‏افزایی کنشگران تدبر در قرآن با عنوان «صاد» با هدف شبکه‌‏سازی، مشارکت و توسعه فعالیت‌های پیرامون موضوع تدبر در قرآن کریم برگزار می‌‏شود.

خادمان قرآن و عترت بیش از ۳۰۰ دقیقه میهمان خانه‌ های مردم شدند

خادمان قرآن و عترت بیش از ۳۰۰ دقیقه میهمان خانه‌ های مردم شدند
2025-02-15T10:09:34+03:30
شبکه‌های سه، دو، یک، چهار، امید، افق، نسیم، قرآن و شبکه‌های بین‌المللی بیش از ۳۰۰ دقیقه ویژه‌برنامه‌های متنوع قرآنی را از موکب خادمان قرآن و عترت در مسیر...

بررسی عالم مدرن در اندیشه‌های سنت‌گرای پرآوازه فرانسوی

بررسی عالم مدرن در اندیشه‌های سنت‌گرای پرآوازه فرانسوی
2025-02-15T09:56:16+03:30
پیش‌نشست همایش «رنه گنون و احیا خمیرۀ ازلی» با موضوع تبیین عالم مدرن در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می‌شود.

مجموعه ۴ جلدی کتاب «ودیعه» در حسینیه جماران رونمایی می شود

مجموعه ۴ جلدی کتاب «ودیعه» در حسینیه جماران رونمایی می شود
2025-02-15T09:56:15+03:30
مجموعه ۴ جلدی کتاب «ودیعه» به مناسبت عید نیمه شعبان با حضور حاج سید حسن خمینی در حسینیه جماران رونمایی می شود.

معنای ولایت طرفینی در دعا برای امام زمان(عج)

معنای ولایت طرفینی در دعا برای امام زمان(عج)
2025-02-15T09:56:15+03:30
در دعا برای امام زمان عجل‌الله‌تعالی‌فرجه می‌گوئیم: «اللهم کن لولیک … ولیاً؛ یعنی وجود مقدس حضرت بقیه‌الله ولی تو هستند تو هم ولیّ او باش!» این همان ولایت طر...

روایت خادمان موکب یگانه منجی در مسیر طریق المهدی

روایت خادمان موکب یگانه منجی در مسیر طریق المهدی
2025-02-15T09:56:14+03:30
سید مهدی فاطمی‌کیا، از برگزارکنندگان موکب رسانه‌ای یگانه منجی و انتقال پیام مهدوی به جوانان و خوانواده‌ها در ایام میلاد امام زمان(عج) و طریق المهدی می‌گوید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)