میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، هفتهای که گذشت، سرانجام احکام دبیر و اعضای هیأت علمیجشنواره شعر فجر صادر شد و آنان کار خود را برای به سرانجام رساندن هجدهمین جشنواره آغاز کردند. انتخاب هیأت داوران مهمترین چالشی است که اینک در برابر آنان قرار دارد. این چالش از سه جنبه قابل بررسی است و نشان میدهد که اگر عملکرد علیرضا قزوه، به عنوان دبیر علمی و رضا اسماعیلی، مرتضی امیری اسفندقه، نغمه مستشارنظامی، علیمحمد مؤدب، سید احمد میرزاده و زهیر توکلی به عنوان اعضای هیأت علمی در این انتخاب درست و هوشمندانه باشد میتواند نقطه عطفی در عملکرد جشنواره باشد و اگر براساس روالی باشد که در طول سالهای گذشته شاهد آن بوده ایم نمیتوان به این جشنواره هم به چشم جشنواره ای دیگرگون و متفاوت نگریست.
داوران قابل پیش بینی
نخستین چالش انتخاب داوران در برابر هیأت علمی این است که سعی کنند از انتخاب صدها بارۀ داوران جایزهها و جشنوارههای دولتی اجتناب کنند. درست است که خود این هیأت علمی هم همان چیزی است که از قبل میشد حدسش را زد و چهرهای جدید و تازه که از دایرۀ انتخابهای چند ساله اخیر وزارت ارشاد و دیگر نهادهای دولتی در حوزۀ شعر خارج باشد، در آن دیده نمیشود اما اگر این تکرار به داوران هم سرایت کند، از همین الان میشود سرانجام جشنواره را حدس زد.
در سالهای اخیر گروهی مشخص و محدود از شاعران در رویدادهای ادبی مانند جشنواره شعر فجر مسؤولیت داوری را به عهده داشته اند. البته که این افراد اغلب سابقه و صلاحیت داوری را داشته اند اما پس از چندین سال، دیگر سلیقه و نگاه آنان برای همۀ اهالی شعر قابل حدس زدن شده است. وقتی نوع نگاه و گرایش ادبی داوری از پیش مشخص باشد، معلوم است آنچه از داوری او بیرون میآید هم از پیش مشخص است. اعضای هیأت علمیجشنواره اگر قرار است همچنان از میان همین افراد، داور انتخاب کنند کار سختی درپیش ندارند اما اگر قرار است تحولی در جشنواره ایجاد کنند، لازم است کمیجست و جوهایشان را درازدامنه تر کنند و از میان دهها شاعر باسواد، خوش قریحه و دارای صلاحیت داوری جشنواره ای به اهمیت شعر فجر داوران جدیدی را انتخاب کنند.
چرایی برگزیده نداشتن جشنواره
این انتخاب حتماً تنوع دیدگاه را وارد داوریها خواهد کرد و نتیجه ارزشمندی به دنبال خواهد داشت، ضمن اینکه رانت دائم العمر بودن داوری را هم برای عده ای خواهد شکست. این رانت علاوه بر اینکه گاهی باعث حق خوریهایی چون رتبه دادنهای سفارشی به برخی دوستان و شاگردان میشود، آسیب دیگری را هم به جایزه وارد کرده است. گروهی که به هردلیل همیشه در همه رویدادهای شعری، جزو هیأت داوران یا تصمیم گیرندگان و تصمیم سازان هستند، بعد از مدتی دچار اعتماد به نفس شدیدی میشوند و معمولاً جایگاه ادبی و هنری خود را به درستی ارزیابی نمیکنند و به همین دلیل همه را از بالا میبینند. شاید یکی از دلایل عدم انتخاب برگزیده در بیشتر بخشهای جشنواره شعر در سالهای اخیر همین اعتماد به نفس کاذب داوران است.
و سومین نکته این است که در داوریهای جشنوارههای شعری بخصوص شعر فجر، در برخی موارد مصلحت اندیشیهای بیرونی و نداشتن قدرت ریسک و شجاعت انتخاب آثار متفاوت و نوآورانه باعث شده است که برخی از انتخابهای جشنواره شعر فجر در سالهای اخیر در جامعه ادبی، مورد اقبال قرار نگیرد و دوستداران شعر ترجیح دهند به جای پیشنهادهای داوران محافظه کار، آثار خلاقانه تر و نوآورانه تر شاعرانی را بخوانند که پشت در انتخاب جشنواره ماندهاند. این نیز آسیب مهمی است که در طول سالهای اخیر به جشنواره شعر فجر وارد شده است و لازم است در این دوره، از آن اجتناب کرد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
پویش سراسری «بوسه بر دستان پدر» برگزار میشود
شماره جدید فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد
حرم امام علی (ع) در نجف اشرف را از راه دور زیارت کنید
نماهنگ حماسی «منتصرون» محمدحسین حدادیان منتشر شد
کارگاه تخصصی ضبط تواشیح استودیویی برگزار شد
دوره آموزشی تطبیق آموزههای قرآنی در زندگی برگزار می شود
باقرزاده: ۵۸ هزار رقبه وقفی در هشت ماهه اول امسال سنددار شدند
قنبریان:فاطمیه نماد کنش فعالانه زن مجاهد اسلام در دوران کندی شمشیرهاست
قصه سرباز لشکر عمر بن سعد که پس از عاشورا هیچگاه سیراب نشد
چاپ کتاب پایان صهیونیسم و سقوط اسرائیل با همکاری ایران و مالزی
دفتر آیت الله مدرسی به جنایت علیه شیعیان پاراچنار واکنش نشان داد
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف میشود
تشرف برندگان پویشهای «فجر عاشقی» و «سفیر آیهها» به مشهد مقدس
نشست «نظم جهانی پس از نصرالله» برگزار می شود
مشاهدات عینی فعالان عرصه هیئت از لبنان روایت می شود
نشست «صلح، زبان فارسی و رسانه» برگزار میشود
نشست «فلسفه، دانشگاه و اجتماع» برگزار میشود
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف می شود
۴۰ مربی جلسات قرآن دانشآموزی مدرک مربی گری دریافت کردند
سعیدی نژاد: مادران برای فرزندانشان از آینده، قصه بگویند
سعیدی نژاد: مادران داستانهای تصویرگر آینده برای فرزندانشان تعریف کنند
کتابی که از شاخصهای تعیین مزاج براساس مبانی طب ایرانی می گوید
جایزه سیاستگذاری، تقدیر از فعالیتهای حل مسئله در کشور است
همایش تجلیل از مداحان حماسیخوان و شعرای حماسیسرا برگزار شد
دجال کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چرا باید از امامان (ع) پیروی و تبعیت کرد؟
برنامه سخنرانی شیخ حسین انصاریان در دهه دوم فاطمیه
دجال کیست؟
همایش ملی فلسفه فرهنگ برگزار میشود
کتاب «چکیده مقالات همایش ملی فرهنگ شهرت» منتشر شد