میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ماه آذر به تازگی شروع شده است و هنوز چند روزی به رسیدن نیمۀ اول این ماه به پایان خود باقی مانده است اما بسیاری خانوادههای ایرانی بخصوص خانوادههایی که فرزندانی در آستانۀ ازدواج دارند، از همین روزها در تدارک خرید هدیه ای برای عروس یا داماد خودشان هستند. چند روز دیگر حراجهای مخصوص شب یلدا در فروشگاههای شهر خودنمایی خواهد کرد و بخصوص فروشگاههای میوه فروشی و فروش آجیل و خشکبار پررونق خواهند شد.
شب یلدا از جمله آیینهای دیرپای ایرانی است که دربارۀ ریشهها و پیشینۀ آن بحثهای متفاوت و فراوانی نزد اهل پژوهش و دانش درگرفته است. دلایل وجودی این سنت دیرینه هرچه باشد، ایرانیان هرجای دنیا که باشند برای بزرگداشت و برگزاری این شب، دست از پا نمیشناسند. شب یلدا مانند برخی آیینهای کهن ایرانی چون نوروز بخشی از هویت ایرانی است و با استفاده از این ظرفیت ملی، میتوان سنتهای حسنۀ بسیاری چون صلۀ رحم و حال پرسی از دوستان و آشنایان و همسایگان و به ویژه رفتن به نزد بزرگان و پیران قوم را احیا کرد.
یلدا، سنت چندوجهی
یکی از زیباترین بخشهای آیین شب یلدا که از دیرباز در خانۀ ایرانیان رایج بوده است، سنت گرد هم جمع شدن و گوش دادن به قصهها و حکایتهای مادربزرگها و پدربزرگهاست. قصه گویی برای کودکان، یک مهارت لازم برای والدین است چرا که باعث افزایش سطح دانش، گسترش دایرۀ واژگانی و ارتقای سطح توانمندیهای ارتباطی کودک میشود. قصه گویی تنها یک سرگرمینیست، یک ابزار تربیتی است که بدون اعمال روشهای تربیتی مستقیم که باعث بازخوردهای منفی میشود، به کودک مهارتهای زندگی میآموزد. شب یلدا سمبل و نمادی برای این سنت در خانوادههای ایرانی است و هرچه بیشتر در زنده کردن این سنت بکوشیم، تأثیرات مثبت تربیتی آن بیشتر آشکار میشود، بخصوص اینکه فرزندان امروز به دلیل وابستگی شدید به ابزارهای فناورانه، فرصت و توان ایجاد ارتباطات اجتماعی را کم کم از دست میدهند و به افرادی فراری از اجتماع تبدیل میشوند. قصه گویی و بهره مندی از جادوی قصه میتواند، ابزاری برای افزایش مهارت ایجاد ارتباط و گوش دادن و خواندن در آنان شود.
قصه گویی یک ابزار تربیتی قوی
سالهاست کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، جشنوارۀ مهمیبه نام قصه گویی را در ابعاد بین المللی برگزار میکند که از نتایج این جشنواره میتوان به تربیت چندین قصه گوی حرفه ای و مسلط به ابزارها و توانمندیهای هنری و ارتباطی اشاره کرد. کانون بخصوص در دوران مدیرعاملی فاضل نظری که خود شاعر و اهل فرهنگ است و از اهمیت این ابزار هنری آگاه است، درصدد بود که شب یلدا را به عنوان روز قصه گویی ایرانی در تقویم رسمیکشور ثبت کند. البته در ماههای اخیر قصه گویی ایرانی به عنوان یک سنت ارزشمند ملی با همکاری کانون پرورش و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ثبت ملی شد ولی پروندۀ ثبت روز ملی قصه گویی به نتیجۀ روشنی نرسیده است.
قابل توجه شورای فرهنگ عمومی
همچنان که در جریان خبرها هستید، چندی پیش شورای فرهنگ عمومی کشور «شبیلدا»را با عنوان «روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان» ثبت کرد. البته این خبر نخست به درستی منتشر نشد و به نظر میرسید که ثبت این روز به معنای حذف شب یلداست که بعداً مشخص شد این برداشت درست نبوده است. حالا این سؤال مطرح میشود که آیا ثبت روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان به معنای حذف و کنارگذاشتن پروندۀ ثبت روز قصه گویی ایرانی است؟ اگر چنین باشد به نظر میرسد نگاه درست و جامعی به قصه گویی نشده است و لازم است کارشناسان و اهل فرهنگ بیشتر دربارۀ اهمیت این سنت ایرانی بخصوص در روزگار کنونی، با مسؤولان وارد گفت وگو شوند. شب یلدا یک سنت چندمفهومیو چندوجهی است و پیوند با خویشان بخشی از آن است و بخش دیگری از آن هم همین قصه گویی و ایجاد پیوند و ارتباط نسلهای جدید و قدیم است که لازم است به این وجه از این سنت هم توجه شود.
کنار گذاشتن پروندۀ ثبت روز قصه گویی ایرانی در تقویم رسمی، خسارتی در راه ترویج قصه گویی به عنوان ابزار قدرتمند ارتباطی و روشی جذاب برای جذب نسل جدید به سمت قصهها، افسانهها و مجموعۀ معارف ایرانی و اسلامیاست.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری تسنیم
پیوست عدالت از منظر جامعهشناختی مورد بررسی قرار میگیرد
ششمین همایش «کنکاشهای مفهومی درباره جامعه ایران» برگزار میشود
۱۵۰ گواهینامه آزمونهای حفظ مهد قرآن در آبانماه صادر شد
«چلچراغ آیهها در جماران» برگزار می شود
پویش سراسری «بوسه بر دستان پدر» برگزار میشود
شماره جدید فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد
حرم امام علی (ع) در نجف اشرف را از راه دور زیارت کنید
نماهنگ حماسی «منتصرون» محمدحسین حدادیان منتشر شد
کارگاه تخصصی ضبط تواشیح استودیویی برگزار شد
دوره آموزشی تطبیق آموزههای قرآنی در زندگی برگزار می شود
باقرزاده: ۵۸ هزار رقبه وقفی در هشت ماهه اول امسال سنددار شدند
قنبریان:فاطمیه نماد کنش فعالانه زن مجاهد اسلام در دوران کندی شمشیرهاست
قصه سرباز لشکر عمر بن سعد که پس از عاشورا هیچگاه سیراب نشد
چاپ کتاب پایان صهیونیسم و سقوط اسرائیل با همکاری ایران و مالزی
دفتر آیت الله مدرسی به جنایت علیه شیعیان پاراچنار واکنش نشان داد
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف میشود
تشرف برندگان پویشهای «فجر عاشقی» و «سفیر آیهها» به مشهد مقدس
نشست «نظم جهانی پس از نصرالله» برگزار می شود
مشاهدات عینی فعالان عرصه هیئت از لبنان روایت می شود
نشست «صلح، زبان فارسی و رسانه» برگزار میشود
نشست «فلسفه، دانشگاه و اجتماع» برگزار میشود
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف می شود
۴۰ مربی جلسات قرآن دانشآموزی مدرک مربی گری دریافت کردند
سعیدی نژاد: مادران برای فرزندانشان از آینده، قصه بگویند
سعیدی نژاد: مادران داستانهای تصویرگر آینده برای فرزندانشان تعریف کنند
کتابی که از شاخصهای تعیین مزاج براساس مبانی طب ایرانی می گوید
جایزه سیاستگذاری، تقدیر از فعالیتهای حل مسئله در کشور است
همایش تجلیل از مداحان حماسیخوان و شعرای حماسیسرا برگزار شد
دجال کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چرا باید از امامان (ع) پیروی و تبعیت کرد؟