میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، محمد هادی زاهدی نویسنده و پژوهشگر دینی میگوید: من معتقد نیستم که نسل امروز کمتر از نسلهای گذشته به معنویت توجه دارد؛ اما جدا بر این باورم که این نسل با نسلهای گذشته و بلکه حتی با دهه گذشته تفاوتهای جدی دارد که باید این تفاوت در نگرش بهصورت جدی فهم شود. از این رو روزآمدسازی و بیان آموزههای دینی به زبان روز یک ضرورت است. چنین دغدغهای باعث شد که من از چند سال قبل به صورت جدی متناسب با روزگار حاضر در کتاب «چشمههای بهشت» گزیدهای از کتاب «عیون الاخبار الرضا(ع)» را با زبانی ساده و روزآمد را در اختیار خوانندگان قرار دهم.
«عیون اخبار الرضا(ع)»؛ منبعی معتبر برای دستیابی به معارف والای رضوی است و هر کس بخواهد امام رضا(ع) را بشناسد، ناگزیر باید به این منبع مراجعه کند. کتاب «چشمههای بهشت»، خوانشی جدید از کتاب «عیون اخبار الرضا(ع)» درباره زندگی، آثار و روایات امام رضا(ع)است که به همت محمد هادی زاهدی، روزنامه نگار، نویسنده و پژوهشگر، به زبان ساده و روان ترجمه شده است. این اثر که در انتشارات بهنشر(انتشارات آستان قدس رضوی) در سال1399 منتشر شده در گذر از سه سال، پنجمین چاپ خود را با شمارگان نزدیک به 12 هزار نسخه تجربه کرده است و به تازگی منبع پویش مطالعاتی «قلمگاه» شناخته شده است .
زاهدی درخصوص دلایل توجه به موضوع روزآمدسازی و بیان آموزههای دینی به زبان روز، می گوید:من معتقد نیستم که نسل امروز کمتر از نسلهای گذشته به معنویت توجه دارد اما جدا بر این باورم که این نسل با نسلهای گذشته و بلکه حتی با دهه گذشته تفاوتهای جدی دارد که باید این تفاوت در نگرش بهصورت جدی فهم شود. نسل امروز بهاندازه نسل دیروز به خدا و معنویت باور دارد، اما نگاه او با نگاه من متفاوت است و این تفاوت نگاه نهتنها بد نیست بلکه ضرورت است. اگر نسلهای آینده مثل گذشتگان فکر کنند، بشریت به انقراض و انتها رسیده است. نسل امروز، فکر نو و اندیشه نو دارد این اندیشه نو را باید پاس داشت و به آن احترام گذاشت اما مسئلهای که در این نوگرایی شتابناک مهم بوده این است نسل پرتکاپو امروزی با گذشته خود قطع رابطه نکند. دلبریها و چشمنوازیهای دنیای جدید او را از گذشته بهکلی جدا و این درخت بالنده را از ریشههای خودش محروم نکند که در آن صورت نوگرایی، نواندیشی و نوفهمی او باعث خواهد شد، ریشههایش را از دست بدهد و مرگ ریشهها مساوی با مرگ درخت است.
به سرچشمه ها مراجعه کنیم
وی با اشاره به اینکه گاهی برخی از کسانی که دغدغه دین و آموزههای آن را دارند بهجای مراجعه به سرچشمهها و محل جوشش این جویبار زلال یا مظهر این قنات مبارک به پاییندستها مراجعه میکنند، اضافه می کند: طبیعتاً در پاییندست، آب به همان زلالی و گوارایی و جانبخشی بالادست نیست چیزهایی به آب افزوده شده و این افزودهها دقیقا همان چیزهایی است که نسل امروز با آن مشکل دارد این افزودهها موجب ایجاد شبهه و دستآویز شبهه افکنان برای ایجاد تردید و دلزدگی میشود. ما همسایه امام هشتم (ع) هستیم ، اگر بخواهیم تصویری روشن و زلال از این امام بزرگوار در ذهن داشته باشیم به کجا و چه منبعی باید مراجعه کنیم؟ اینجاست که کتاب عیون اخبار الرضا بهعنوان سندی معتبر و کهن رخ مینماید و من کوشیدم متناسب با روزگار حاضر گزیدهای از آن را در اختیار خوانندگان قرار دهم.
زاهدی ادامه می دهد: شبهات به نظر من در دامن شبه آموزهها رشد میکنند وقتیکه مطالب سست و بیپایه توسط برخی ارائه میشود، شبهه تولید و تکثیر میشود . من استدعا دارم کسانی که مینویسند در هر ژانر و رشتهای حتماً عنایت کنند که به سرچشمهها مراجعه کنند. اگر داستان ، سناریو یا کتابی مینویسیم، اگر سخنی میگوییم یا شعری میسراییم، ابتدا به سرچشمهها مراجعه کنیم و سپس بنویسیم و بگوییم. البته جای سؤال همواره هست، اما سؤال با شبهه متفاوت است، ممکن است شما آموزهای درست مطرح کنید و برای کسی پرسشی پدید آید این نهتنها بد نیست؛ بلکه باید از آن استقبال کرد و از همین پرسشهاست که پاسخهای درست متولد میشوند. ضمن آنکه معتقدم پاسخ بسیاری از همین پرسشها در درون این متون مستند و درست ما وجود دارد و برای پاسخ به شبههها و پرسشها نیز ضرورت دارد که ما به متون اولیه و مستند تکیه کنیم.
دلایل اهمیت «عیون الاخبار الرضا»
زاهدی با بیان اینکه «عیون الاخبار الرضا» کتابی است که توسط شیخ صدوق از بزرگان شیعه در قرن چهارم هجری تقریباً نزدیک به عصر امامت امام رضا(ع) نوشته شده است، می گوید: شیخ صدوق از شخصیتهای بزرگ شیعه و نویسنده یکی از کتابهای چهارگانه یا کتب اربعه شیعه از جمله کتاب «من لایحضره الفقیه» است. شیخ صدوق به منابعی دسترسی داشته است که امروز در اختیار ما نیست و از بین رفته است. او که در خانواده ای با علم و دانش تربیت شده و پدر ایشان از محدثان معتبر شیعه است برای دریافت حدیث و اطمینان از صحت روایات خودش سفرها کرده، یافتههای خودش را از گوشه و کنار جهان اسلام گردآوری کرده است. در نهایت او این کتاب را برای صاحب بن عباد وزیر دانشمند آلبویه نوشته و همین موضوع بر دقت و همت او برای استحکام کتاب افزوده است. کتاب عیون تقریباً صد و اندی سال پس از شهادت امام رضا نوشته شده و این کتاب اولین کتابی است که به صورت ویژه در مورد امام رضا(ع) نوشته شده و به دست ما رسیده است و اگر کسی پیش از آن نیز کتابی نوشته اکنون در دسترس ما نیست و بنابراین این کتاب، مهمترین و کهنترین سندی است که ما در مورد امام رضا در اختیار داریم.
این نویسنده ادامه می دهد: هدف شیخ صدوق نگارش کتابی بوده است که مجموعهای از روایات تاریخی اعم از زندگانی امام کاظم(ع) و امام رضا(ع) را در خود داشته باشد ، آموزههای آن حضرت و سیره و سبک زندگی ایشان را به تصویر بکشد و حتی کرامات ایشان را پس از شهادت نیز ذکر کند و زیارتنامهای معتبر همراه با آداب آن را نیز در اختیار مخاطبان خود بگذارد . درواقع کتاب عیون اخبار الرضا (ع) مجموعهای از تاریخ، سیره، معارف و کرامات امام هشتم(ع) است و به نظرم برای داشتن تصویری روشن و زلال از تاریخ زندگی و آموزههای امام هشتم باید به این کتاب مراجعه کرد. کتاب عیون همواره مورد توجه علما بوده و ترجمههای خوبی هم از آن ارائهشده است، مخصوصاً ترجمه مرحوم علیاکبر غفاری و آقای مستفید که ترجمهای عالمانه است.
قصههای دلنشین امام هشتم
زاهدی با بیان اینکه این کتاب یک منبع مهم است که میتواند دادههای آن در پایاننامهها، مقالات پژوهشی، تألیف کتاب، نوشتن داستان، رمان و فیلمنامه و ... مورد استفاده قرار گیرد، ادامه می دهد: زندگی امام هشتم(ع)، زندگی پر فراز و فرودی است و درام محصول همین فراز و فرودهاست. پدر سالها و بارها به زندان میافتد . هر بار با حادثهای و بهگونهای و سامان دادن به زندگی و معیشت خواهران و برادرانی که از سایه پدر محروم ماندهاند ،هجوم نیروهای حکومت به خانه و بردن تمامی داشتههای آنان، شهادت پدر، مسئولیت سنگین امامت و چگونگی تعامل با خلیفه و رفتار با مخالفان دستگاه خلافت، هجرت امام و ماجراهای طول مسیر و ولایتعهدی و اتفاقاتی که در مرو رخ میدهد همه بار دراماتیکی شایستهای دارند. از این گذشته، دوستان و دشمنان امام اشخاصی که دلبسته به ایشان بودند یا با امام سر کینهورزی و دشمنی داشتند یا نزدیکان، خادمان و یاران امام هر کدام قصههایی شنیدنی و عبرتآموز دارند. ماجرای دعبل را جناب آقای مظفر سالاری به درامی دلکش تبدیل کردهاند، او یکی از این قهرمانانی است که در حاشیه زندگی امام هشتم(ع) قرار دارد. دیگرانی مثبت و منفی هستند که میتوان چنین رمانهایی از زندگانی آنان نوشت. افزون بر این سیره ، کرامات و آموزههای ایشان را میتوان در قالب داستان خواه کوتاه یا بلند در اختیار مخاطبان قرار داد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
جایزه سیاستگذاری، تقدیر از فعالیتهای حل مسئله در کشور است
همایش تجلیل از مداحان حماسیخوان و شعرای حماسیسرا برگزار شد
دجال کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چرا باید از امامان (ع) پیروی و تبعیت کرد؟
برنامه سخنرانی شیخ حسین انصاریان در دهه دوم فاطمیه
دجال کیست؟
همایش ملی فلسفه فرهنگ برگزار میشود
کتاب «چکیده مقالات همایش ملی فرهنگ شهرت» منتشر شد
ترجمه استانبولی کتاب احکام و حقوق کودکان در اسلام رونمایی می شود
استقبال از نمایندگان اعزامی ایران به مسابقات قرآن کویت
تلاوت سوره مجادله توسط گروه مدیحهسرایی محمد رسولالله(ص)
بسیج نقش مهمی در اعتلای کشور دارد
امام جمعه دیر: حل مشکل گرانی ها در اولویت دولت باشد
حمایت ایران از مقاومت نشأت گرفته از تفکر بسیجی است
برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با قدرت ادامه خواهد داشت
وتو پیشنویس آتشبس در غزه دفاع رسمی از نسل کشی است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند
مسائلی مانند فیلترینگ و انتصابات سؤالبرانگیز اولویت نظام نیست
جبهه مقاومت منسجمتر در برابر دشمن ایستاده است
بهبود وضعیت اقتصاد اولویت دولت چهاردهم باشد/ توجه به معیشت مردم
امامجمعه شهر سگزاباد: اولویت دولت باید معیشت مردم باشد
اقدامات دشمنان خیال باطل است
اقدام قاطع دولت در ارتقای ظرفیت سانتریفیوژها ارزشمند است
بسیج زنجیره طلایی ایستادگی است/ تعیین سرنوشت جنگ با حضور مردم
رفع فیلترینگ مسئله اصلی کشور نیست/ دولت فکری به حال اقتصاد کند
فرهنگ فاطمی و بسیج ارکان تحقق جامعه هستند
اخلاص بسیجیان عامل موفقیت آنها است
رای دادگاه لاهه ننگی بر پیشانی اسرائیل جنایتکار است
گفتمان مقاومت در همه دنیا گسترش پیدا کرده است
مسئولان تمرکز خود را در بهبود وضعیت معیشتی مردم بگذارند