میرنیوز

تحول دین‌داری ایرانیان و نقدی بر شیوه سنجش آن

 تحول دین‌داری ایرانیان و نقدی بر شیوه سنجش آن 2023-07-29T09:37:29+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عطیه کشتکاران دکترای فلسفه دین نوشت:

امروزه مناسک مذهبی شاخص‌ترین ملاک بروز و ظهور دین‌ورزی است و همواره در مناسبت‌های خاص، با پرسش از کم و کیف تدین افراد جامعه جان تازه‌ می‌گیرد. «مشاهده» یکی از شایع‌ترین روش‌های جمع‌آوری اطلاعات است که منجر به توصیف و تحلیل وضعیت موجود می‌شود، اما سنجش روشمند این موضوع را جامعه‌شناسان دین بر عهده‌دارند.

اولین تحقیق ملی که پیش از انقلاب اسلامی ایران در این زمینه صورت گرفت، پژوهشی در رابطه با ارزش‌ها، نگرش‌ها و رفتار مردم ایران بود. تنها بخش کوچکی از این پروژه به دین اختصاص داشته و «مرحوم دکتر اسدی» و همکارانش در سال 1353 آن را به انجام رساندند. این تحقیق بنا بود تا هر پنج سال یک‌بار اجرا شود، اما عدم ثبات کشور در تحولات سال 1358 مانع از تحقق آن به‌صورت ملی شد و سر آخر محدود به شهر تهران انجام گرفت. جنگ تحمیلی، مانع دیگری بر ادامه این تحقیق شد تا از دهه هفتاد این‌گونه تحقیقات از سر گرفته شود. در سال 1374 «دکتر منوچهر محسنی» در ادامه کار مرحوم اسدی، تحقیقی با عنوان «بررسی آگاهی‌ها، نگرش‌ها و رفتارهای اجتماعی و فرهنگی در ایران» را به انجام رساند. ازآن ‌پس تاکنون حدود 10 مورد از تحقیقات ملی در این زمینه صورت پذیرفته و داده‌های نهفته در این پژوهش‎ها، ساختار سنجش «تحول دین‌داری ایرانیان» را میسر کرده است.

مفهوم تحول، برگرفته از بررسی تغییرات نهفته در ملاک‌ها است. این موضوع نیازمند عناصر مشترکی است که بتوان آن‌ها را در بازه‌های زمانی مختلف بررسی و مقایسه کرد. ابعاد مختلفی از دین‌داری نظیر وجوه اعتقادی، تجربی، عاطفی، اخلاقی، رفتاری و مناسکی درمجموع امکان شناخت ما را از وضعیت دین‌داری ممکن خواهند ساخت و ترسیم تحول دین‌داری، دورنمایی از آینده به ما خواهد داد. از دیگر کاربردهای حائز اهمیتِ، روشن ساختن تحول دین‌داری، احصاء آسیب‌ها و تهدیدات دین‌داری و تجدیدنظر در سیاست‌گذاری‌های فرهنگی کشور است.

اما سنجش تحولات دین‌داری که عموماً به دست جامعه‌شناسان دین و نه اندیشمندان دینی صورت می‌گیرد، فاقد مؤلفه‌هایی است که بتواند تحلیل جامع‌نگری به تصمیم‌گیران حکومت عرضه کند و تصویری همه‌جانبه از مدل دین‌داری ایرانیان و مقایسه آن با گذشته ارائه کند. برخی از پیش‌فرض‌ها و عناصر بررسی تحولات دین‌داری که موجب «خطای شناختی» در این زمینه می‌شوند، از قرار زیر است:

1. پذیرش تدین شخصی و جامع ندیدن دین:
در سالیان اخیر، شخصی‌سازی دین رواج پرشتاب‌تری گرفته است. باورها و رفتارهای ناهمسو و بعضاً متعارضی که گاه در دایره شریعت تعریف می‌شوند و گاه فرسنگ‌ها با فلسفه آن فاصله‌دارند. اما وجود هرکدام از باورها و کردارهای دینی در سنجش التزام به دین‌داری و بررسی تحولات، به‌نوعی فرد را در زمره طیفی از دین‌داران قرار می‌دهد. در قرآن کریم، موارد متعدّدی از خوی گزینش‌گری احکام، مورد شماتت قرارگرفته که از آن جمله می‌توان به آیه: «اَلَّذینَ جَعَلُوا القُرءانَ عِضین» و آیه‌ی شریفه‌ی «وَ یَقولونَ نُؤمِنُ بِبَعضٍ وَ نَکفُرُ بِبَعض» اشاره کرد که خطاب به منافقین است. اگر در تحلیل دین‌شناسی خود به فرموده رهبر معظم انقلاب: «ایمان را متلزم به عمل بدانیم» چه‌بسا وجه ایمانی تدین خالی از رفتار، کمرنگ باشد. بنابراین تنها در سایه دینی جامع‌نگر است که اعتقاد حقیقی، نشانه‌های خود را نمایان می‌سازد. با این‌ وجود، به این دست ملاحظات در تحقیقات کمیت محور سنجش دین‌داری، بهایی داده نمی‌شود.

2. ابهام در اولویت‌سنجی‌ مؤلفه‌های دینی:
هر یک از مؤلفه‌های دین‌داری، ضریب مشخصی در برآیند فهم دیانت از جامعه دارند. به زبان فیلسوفان دین‌پژوه، هر مذهب خاص، دارای گوهر و صدفی درونی است. لب لباب دین و پوسته آن هرکدام از اولویت و اهمیت متفاوتی برخوردارند. در روایات دینی هم بر ابعادی از دین، بیش از دیگر وجوه تأکید شده است. به‌عنوان‌مثال «اقامه نماز» همواره به‌عنوان یکی از خط قرمزهای مذهب اسلامی مطرح بوده و «عدالت‌طلبی و عدم سرسپردگی به ظلم» از خصیصه‎های بارز شخصیت دینی است. بنابراین اگر تمام مؤلفه‌های دین‌داری در عرض یکدیگر سنجیده شوند و نسبت‌ها فهمیده نشود، نمی‌تواند تصویر دقیقی از کیفیت دین و تحولات آن به مخاطب ارائه داد.

سنجش حقیقی دین‌داری، امری بعید است:
از دو منظر پیچیدگی سنجش حقیقی دین‌داری را می‌توان نگریست. نخست آنکه اعتقادات دینی، امری ذهنی است. ایمان در بعد باور قلبی قابل قدرشناسی نیست. از حیث اقرار زبانی هم عوامل گوناگونی ممکن است موجب تفاوت معنادار میان حقیقت و واقعیت بیرونی ایمان متدین شود. به‌عنوان‌مثال، کتاب: «همه دروغ می‌گویند» بر این ایده تمرکز دارد که نتایج حاصل از پژوهش‌ها به علل متفاوتی از حقیقت به دورند و همه افراد به‌نوعی در پاسخ به این پیمایش‌ها به ورطه دروغ‌گویی کشانده می‌شوند. بر این اساس، تنها سنجش مظاهر مذهب در مقیاس محدودی به اختیار و توانایی بشر است و شاید لازم باشد برای این موضوع از روش‌های دیگری بهره جست.

1. بی‌توجهی به روندهای جهانی:
گسترش ارتباطات و اطلاعات، پدید آمدن انواع انحراف‌های اخلاقی، بروز معنویت‌های نوپدید و ادیان نوظهور و دیگر عوامل متعدد و مؤثر بر دین‌داری انسان جهانی را نبایستی در سنجش دین‌داری نادیده گرفت. ایران، جزیره‌ای جدا افتاده از تحولات نیست و ناخودآگاه این‌گونه عوامل بر اعتقادات دینی ایرانیان تأثیر دارد. آنچه مورد اهمیت است، آن است که مسلمان ایرانی چه مقدار همسو و چه قدر در تقابل با این روندها همکاری می‌کند. به بیان بهتر، اگر تغییرات دین‌داری ایرانیان بدون توجه به تحولات دین‌داری در جهان انجام پذیرد، یکی از مهم‌ترین بازیگران کیفی و اساسی‌ترین متغیرهای آزمایش، نادیده گرفته‌شده است.

2. اکتفا به دین فردی و تحدید به تفرد:
سنجش دین‌داری موضوعی است که در بستر جوامع سکولار رشد یافته و حتی بومی‌سازی مؤلفه‌ها نیز ما را از انحصار دین به تدین فردی چندان منحرف نمی‌کند. ساختار، مسیر و چارچوب مطالعات سنجش دین‌داری، تقریباً در فرم خاصی جا افتاده و ابداع و تغییر در آن، تابویی تحمیلی و محدود است. ضروری است که ما در سنجش دین‌داری ایرانیان، ناظر بر معنایی از دین که در سنت و اقلیم زبانی ایرانی غالب است، یعنی «اسلام به خوانش تشیع ایرانی» پژوهش کنیم. اما در سنجش‌های موجود، مفاهیم دینی به‌عنوان پدیده‎ای شخصی فهم می‌شود.

در این زمینه، رویدادی مثل شرکت در «پیاده‌روی اربعین» نیز به‌عنوان حضور در یک منسک دینی، انگاره می‌شود و نه مشارکت در یک رخداد معنویت باور و جهانی که می‌تواند بر موازنه تاریخی حق و باطل تأثیر گذارد. «عدالت‌طلبی» و «سرباز زدن از ظلم طواغیت» در این سنجش نقشی محوری ندارد، حال‌آنکه انقلاب اسلامی ایران این ویژگی را نه‌تنها در میان ایرانیان که در میان آزادگان جهان حیات بخشیده و به غلیان انداخته است.

انقلاب اسلامی حضور دین را در عرصه‌‌ای فراتر از زندگی فردی و در قلمروی مناسکی از زیست عمومی نشان می‌دهد که در آن، دین به متن حیات اجتماعی مبدل شده است. در این خوانش، این معنا کاملاً هویدا است که دین در عرصه سیاسی رسوخ و در زمینه‎‎های اجتماعی اثر محسوس دارد. به‌عنوان‌مثال: «مناسک عاشورا» پس از انقلاب به‌یک‌باره بُعدی تماماً سیاست‌مدارانه به خود گرفت و کارکردی اجتماعی پیدا کرد؛ امامرحمةالله‌علیهاز این بعد مغفول بهره برد و قیام 15 خرداد را در این ظرفیت تعریف کرد. همچنین در عصر انقلاب اسلامی، ابعاد اجتماعی و سیاسی و کلان بستر مناسک دینی، نقشی محوری پیدا کرد. در ایام دفاع مقدس نیز مفاهیم جنگ رنگی از مناسک داشت که کالبد: «حماسه، حضور، دفاع، شهادت و ایثار» را تغذیه می‌کرد. اسلام بر مسائلی چون: «زکات، خمس، نماز و ...» بناشده که ممکن است جنبه فردی برخی از آن‌ها غالب باشد، اما در روایات ما این تعبیر وجود دارد که هیچ‌ چیز به‌اندازه «حکومت و ولایت» حائز اهمیت نیست. از آسیب‌های تاریخی مذهب اندیشی معاصر، غفلت، فراموشی و بلکه انکار این هیکل عظیم از دین بوده است. زمانی که این کلان شاخصه‌ها زنده می‌شوند، بُعد اجتماعی دیگر فروعات شریعتی نیز یک‌باره بروز می‌یابند. این سطح از دین‌داری، قبل از پدیده انقلاب اسلامی 57 وجود نیافته بود. این مهم لزوم شناخت پیچیدگی‌های انواع دین‌داری را مشخص می‌کند.

توجه دیگرگونه به مؤلفه‌های سنجش دین‌داری و دقت نظر در عوامل تحول تدین ایرانیان، آینده‎ی متفاوتی را رقم خواهد زد. اگر به دین جمعی و مذهبی که می‌تواند در عرصه جهانی منشأ اثر باشد، رسمیت داده شود، چه‌بسا با توش و زاد اصیل‌تری بتوان اعتلای دین را فراهم کرد. تحقق حق و به حاشیه راندن باطل، وعده‌ای است که خداوند در کتاب مقدسش به آن اذعان داشته. در آیه 81 سوره مبارکه اسراء می‌خوانیم که: «وَ قُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَ زَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا» «و بگو حق آمد و باطل نابود شد! آرى باطل همواره نابود شدنى است

اگر دین‌پژوهان و سیاست‌گذاران جامعه، دورنمای دین‌شناسی را ارتقای پرچم «حق و ایمان و استقامت» بدانند، برنامه نوینی در ارزیابی آن خواهند نوشت که عناصر حقیقی دین را در بند پیمایش‌های مرسوم، حبس نمی‌کند.

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

بررسی انتقادی شبهات پیرامون حکم اعدام منافقین در سال ۱۳۶۷

بررسی انتقادی شبهات پیرامون حکم اعدام منافقین در سال ۱۳۶۷
2025-02-17T15:16:14+03:30
نشست علمی با محوریت بررسی انتقادی شبهات مطرح‌شده درباره حکم اعدام منافقین در سال ۱۳۶۷ چهارشنبه ۱ اسفندماه در قم برگزار می‌شود.

تیزر فصل جدید برنامه «محفل» منتشر شد

تیزر فصل جدید برنامه «محفل» منتشر شد
2025-02-17T15:16:14+03:30
فصل سوم برنامه محفل، ماه رمضان امسال با پرداخت ویژه نسبت به موضوع قرآن و مقاومت روانه آنتن شبکه سه سیما خواهد شد.

سرابی: در جامعه امروز، تلاش‌ ها برای انس با قرآن به اندازه کافی نیست

سرابی: در جامعه امروز، تلاش‌ ها برای انس با قرآن به اندازه کافی نیست
2025-02-17T13:02:55+03:30
سید علی سرابی دبیر انجمن خادمان قرآن در نشست پویش ملی حفظ سوره فتح گفت:پویش حفظ سوره فتح گامی نو در جهت انس با قرآن و گسترش فرهنگ قرآنی است.

پشتیبانی گام به گام و تسهیل فرآیند حفظ در پویش سوره «فتح»

پشتیبانی گام به گام و تسهیل فرآیند حفظ در پویش سوره «فتح»
2025-02-17T13:02:55+03:30
معاون مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی گفت:یکی از ویژگی‌های برجسته این پویش، ارائه پشتیبانی گام به گام و همه‌جانبه به شرکت‌کنندگان است.

پویش حفظ سوره فتح هم‌ گام با نهضت ملی زندگی با آیه ها طراحی شده است

پویش حفظ سوره فتح هم‌ گام با نهضت ملی زندگی با آیه ها طراحی شده است
2025-02-17T13:02:54+03:30
میریان گفت: ثبت‌نام در پویش حفظ سوره فتح از امروز ۲۹ بهمن ماه آغاز شده و تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه خواهد داشت.

بررسی ابعاد نظام سیاسی در «فقه سیاسی حضرت آیت‌ الله خامنه‌ای»

بررسی ابعاد نظام سیاسی در «فقه سیاسی حضرت آیت‌ الله خامنه‌ای»
2025-02-17T12:22:54+03:30
کرسی علمی- ترویجی با موضوع «نظام سیاسی در فقه سیاسی آیت‌الله خامنه‌ای» در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می‌شود.

دیدگاه های مختلف کتب تاریخی درباره حضرت رقیه (س)

دیدگاه های مختلف کتب تاریخی درباره حضرت رقیه (س)
2025-02-17T11:29:33+03:30
حضرت رقیه فرزند امام حسین علیه السلام است و بر اساس نوشته‌های بعضی کتاب‌های تاریخی، نام مادر حضرت رقیه (ع)، امّ اسحاق است، در مورد تاریخ تولد حضرت رقیه دو نق...

برگزاری جلسه اول حلقه مطالعاتی «فلسفه ارتباطات»

برگزاری جلسه اول حلقه مطالعاتی «فلسفه ارتباطات»
2025-02-17T11:02:56+03:30
حلقه مطالعاتی «فلسفه ارتباطات» به میزبانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می‌شود.

رونمایی از «لطایفی در سلوک» شرحی بر لغت موران شیخ اشراق

رونمایی از «لطایفی در سلوک» شرحی بر لغت موران شیخ اشراق
2025-02-17T11:02:56+03:30
کتاب لطایفی در سلوک چهارشنبه یکم اسفند در موسسه آموزشی پژوهشی نفحات قم رونمایی می‌شود.

بررسی «آسیب‌ های خودکشی» از منظر دو دین مسیحیت و اسلام

بررسی «آسیب‌ های خودکشی» از منظر دو دین مسیحیت و اسلام
2025-02-17T11:02:55+03:30
نشست «آسیب‌های خودکشی» از جمله نشست‌های بیست و سومین نشست علمی همایش بین‌المللی مطالعات تطبیقی اخلاق در اسلام و مسیحیت با حضور صاحب‌نظران ایرانی و خارجی برگز...

فقه فرهنگ همچنان با پدیده هایی مثل سینما و موسیقی بیگانه است

فقه فرهنگ همچنان با پدیده هایی مثل سینما و موسیقی بیگانه است
2025-02-17T08:49:34+03:30
حجت‌الاسلام موسوی، رئیس پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم (ع) گفت:فقه فرهنگ، همچنان با پدیده‌هایی مثل موسیقی و سینما بیگانه است و نمی‌تواند پاسخ منا...

ثبت نام آزمون حفظ ۲۵ جز مؤسسه مهد قرآن آغاز شد

ثبت نام آزمون حفظ ۲۵ جز مؤسسه مهد قرآن آغاز شد
2025-02-16T16:42:55+03:30
محمود کریمی معاون آموزش مهد قرآن از آغاز ثبت نام آزمون حفظ ۲۵ جز مؤسسه مهد قرآن خبر داد.

نشست تخصصی «حکمرانی هوش مصنوعی در صنعت گردشگری ایران و جهان» برگزار می‌شود

نشست تخصصی «حکمرانی هوش مصنوعی در صنعت گردشگری ایران و جهان» برگزار می‌شود
2025-02-16T14:56:15+03:30
نشست تخصصی «حکمرانی هوش مصنوعی در صنعت گردشگری ایران و جهان» چهارشنبه یکم اسفند برگزار می‌شود.

دومین اجتماع حافظان قرآن کریم برگزار می شود

دومین اجتماع حافظان قرآن کریم برگزار می شود
2025-02-16T14:56:15+03:30
دومین اجتماع حافظان قرآن کریم از سوی اداره کل قرآن و عترت سازمان تبلیغات استان تهران سوم اسفند برگزار می شود.

نمایشگاه قرآن کریم از ۱۵ اسفند ماه امسال آغاز می شود

نمایشگاه قرآن کریم از ۱۵ اسفند ماه امسال آغاز می شود
2025-02-16T11:49:34+03:30
نمایشگاه قرآن امسال از تاریخ ۴ تا ۱۵ ماه رمضان همزمان با ۱۵ اسفند ماه به مدت ۱۲ روز در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) تهران برگزار می شود.

روایت شنیده نشده از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام

روایت شنیده نشده از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام
2025-02-16T11:22:54+03:30
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به چند نوبت گفتگوی خود با دبیرکل شهید حزب الله، تحلیل و قضاوت شهید نصرالله درباره علما و شخصیت های جهان اسلام ر...

روایت دبیرکل مجمع تقریب از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام

روایت دبیرکل مجمع تقریب از قضاوت شهید نصرالله درباره شخصیت های جهان اسلام
2025-02-16T10:56:15+03:30
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به چند نوبت گفتگوی خود با دبیرکل شهید حزب الله، تحلیل و قضاوت شهید نصرالله درباره علما و شخصیت های جهان اسلام ر...

همایش علمی «بررسی شیوه‌های نگارش و علامت‌گذاری قرآن کریم» برگزار می‌شود

همایش علمی «بررسی شیوه‌های نگارش و علامت‌گذاری قرآن کریم» برگزار می‌شود
2025-02-16T10:42:55+03:30
تقی زاده از برگزاری همایش علمی آموزشی «بررسی شیوه‌های نگارش و علامت‌گذاری قرآن » روزهای پنج‌شنبه و جمعه، ۲ و ۳ اسفندماه ۱۴۰۳، در سالن همایش‌های اداره کل تبلی...

بایدها و نبایدهای استانداردها در پژوهش در نشستی بررسی می‌شود

بایدها و نبایدهای استانداردها در پژوهش در نشستی بررسی می‌شود
2025-02-16T10:42:55+03:30
بایدها و نبایدهای استانداردها در پژوهش در نشستی از سوی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی برگزار می‌شود.

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی» به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی» به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد
2025-02-15T16:09:34+03:30
مراسم معنوی احیای نیمه‌شعبان با حضور پرشور دختران نوجوان قرآنی به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد.

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی»به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد

«دومین گردهمایی دختران معتکف قرآنی»به همت فرهنگسرای قرآن برگزار شد
2025-02-15T15:56:14+03:30
مراسم معنوی احیای نیمه‌شعبان با حضور پرشور «دختران نوجوان قرآنی» و به همت «فرهنگسرای قرآن» برگزار شد.

وبینار سبک زندگی اسلامی مبتنی بر آموزه‌های حضرت امام علی(ع) برگزار می‌شود

وبینار سبک زندگی اسلامی مبتنی بر آموزه‌های حضرت امام علی(ع) برگزار می‌شود
2025-02-15T15:56:14+03:30
وبینار «سبک زندگی اسلامی مبتنی بر آموزه‌های حضرت امام علی (ع)» از سوی مجمع جهانی تقریب مذاهب برگزار می شود.

آب خلیج فارس مردم صفاییه بخش فردوس کرمان را از کم آبی نجات می‌دهد

آب خلیج فارس مردم صفاییه بخش فردوس کرمان را از کم آبی نجات می‌دهد
2025-02-15T15:29:45+03:30
کرمان-امام جمعه صفاییه بخش فردوس گفت:پیشنهاد ما برای حل مشکل کمبود آب در صفاییه فردوس، اتمام طرح نیمه تمام هدایت آب خلیج فارس از رفسنجان به این منطقه است.

ثبت نام بیستمین دوره آزمون‌های تخصصی حفظ قرآن تا ۱۵ اسفند ادامه دارد

ثبت نام بیستمین دوره آزمون‌های تخصصی حفظ قرآن تا ۱۵ اسفند ادامه دارد
2025-02-15T10:09:35+03:30
محمد مهدی بحرالعلوم مسئول دبیرخانه ملی حفظ قرآن کریم از ثبت نام بیستمین دوره آزمون‌های ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم تا ۱۵ اسفند ماه خبر داد.

«صاد»، اولین رویداد ملی هم‌‏افزایی کنشگران تدبر در قرآن برگزار می‏‌شود

«صاد»، اولین رویداد ملی هم‌‏افزایی کنشگران تدبر در قرآن برگزار می‏‌شود
2025-02-15T10:09:34+03:30
اولین رویداد ملی هم‌‏افزایی کنشگران تدبر در قرآن با عنوان «صاد» با هدف شبکه‌‏سازی، مشارکت و توسعه فعالیت‌های پیرامون موضوع تدبر در قرآن کریم برگزار می‌‏شود.

خادمان قرآن و عترت بیش از ۳۰۰ دقیقه میهمان خانه‌ های مردم شدند

خادمان قرآن و عترت بیش از ۳۰۰ دقیقه میهمان خانه‌ های مردم شدند
2025-02-15T10:09:34+03:30
شبکه‌های سه، دو، یک، چهار، امید، افق، نسیم، قرآن و شبکه‌های بین‌المللی بیش از ۳۰۰ دقیقه ویژه‌برنامه‌های متنوع قرآنی را از موکب خادمان قرآن و عترت در مسیر...

بررسی عالم مدرن در اندیشه‌های سنت‌گرای پرآوازه فرانسوی

بررسی عالم مدرن در اندیشه‌های سنت‌گرای پرآوازه فرانسوی
2025-02-15T09:56:16+03:30
پیش‌نشست همایش «رنه گنون و احیا خمیرۀ ازلی» با موضوع تبیین عالم مدرن در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار می‌شود.

مجموعه ۴ جلدی کتاب «ودیعه» در حسینیه جماران رونمایی می شود

مجموعه ۴ جلدی کتاب «ودیعه» در حسینیه جماران رونمایی می شود
2025-02-15T09:56:15+03:30
مجموعه ۴ جلدی کتاب «ودیعه» به مناسبت عید نیمه شعبان با حضور حاج سید حسن خمینی در حسینیه جماران رونمایی می شود.

معنای ولایت طرفینی در دعا برای امام زمان(عج)

معنای ولایت طرفینی در دعا برای امام زمان(عج)
2025-02-15T09:56:15+03:30
در دعا برای امام زمان عجل‌الله‌تعالی‌فرجه می‌گوئیم: «اللهم کن لولیک … ولیاً؛ یعنی وجود مقدس حضرت بقیه‌الله ولی تو هستند تو هم ولیّ او باش!» این همان ولایت طر...

روایت خادمان موکب یگانه منجی در مسیر طریق المهدی

روایت خادمان موکب یگانه منجی در مسیر طریق المهدی
2025-02-15T09:56:14+03:30
سید مهدی فاطمی‌کیا، از برگزارکنندگان موکب رسانه‌ای یگانه منجی و انتقال پیام مهدوی به جوانان و خوانواده‌ها در ایام میلاد امام زمان(عج) و طریق المهدی می‌گوید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)