میرنیوز

همه چیز درباره عملیات پیچیده در قلب حیات وحش ایران؛ طعمه‌گذاری، زنده‌گیری و دوربینی که نباید خاموش شود!

 همه چیز درباره عملیات پیچیده در قلب حیات وحش ایران؛ طعمه‌گذاری، زنده‌گیری و دوربینی که نباید خاموش شود! 2023-03-29T02:20:41+04:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مجموعه مستند «عملیات پلنگ» به کارگردانی نیما عسگری و تهیه‌کنندگی فتح‌الله‌ امیری چند مدتی است که از شبکه مستند سیما پخش می‌شود. این مستند تصاویری بکر از زنده‌گیری پلنگ ایرانی را به نمایش می‌گذارد. عملیاتی که برای اولین بار در ایران انجام شد و هدف اصلی آن شناخت رفتارهای پلنگ در قلمرو زندگی اوست. در این مجموعه، شیوه‌های زنده‌گیری و تله‌گذاری برای پلنگ برای اولین بار مستندسازی شده و به نمایش درآمده است.

این مجموعه 13 قسمت است و پایه پژوهشی آن از پایان‌نامه دکتری محمدصادق فرهادی‌نیا با عنوان "اکولوژی پلنگ ایرانی در شمال شرق ایران با تمرکز بر پارک ملی تندوره" برداشت شده است.

به بهانه پخش این مجموعه از شبکه مستند، گفت‌وگویی با نیما عسگری کارگردان این مجموعه داریم که در زیر آن را می‌خوانید:

تسنیم: می‌خواهم درباره سوژه‌ای که برای ساخت مستند انتخاب کردید، صحبت کنم. عملیاتی که به نظر می‌رسد پیچیده است و طی آن یک پلنگ زنده‌گیری می‌شود. چرا انجام چنین عملیاتی مهم است؟

زنده‌گیری پلنگ ایرانی یکی از مهم‌ترین موضوعات در حوزه حیات وحش و حفاظت از محیط زیست است. این اتفاق به افراد فعال در این عرصه کمک می‌کند تا بتوانند تحقیق و پژوهش دقیق‌تری درباره رفتار و اکولوژی پلنگ‌ها داشته باشند و شناخت‌شان نسبت به این حیوان بیشتر شود.

در ایران، اگرچه روی موضوع زنده‌گیری یوزپلنگ و پلنگ کارهایی در گذشته انجام شده، اما تجربه محدودی بوده که حتی می‌توان گفت به نوعی با شکست نیز مواجه شده است. خاطرم هست در این تجربه، یک یوزپلنگ که زنده‌گیری شده بود، تلف شد.

برای اولین بار بود که کاری با این وسعت در ایران انجام می‌شد و بنده همراه با فتح الله امیری تصمیم گرفتیم همراه با تیم دکتر فرهادی‌نیا، از مراحل مختلف این اتفاق، مستند بسازیم که خروجی آن فیلم مجموعه «عملیات پلنگ» شد. این پروژه برآمده از رساله دکتری آقای فرهادی‌نیا بود که البته در ابتدا قرار بود در گلستان انجام شود، اما بعداً به پارک ملی تندوره در خراسان رضوی منتقل شد.

انتقال این پروژه از گلستان به پارک ملی تندوره چند دلیل عمده داشت؛ اولاً این پارک از تنوع جانوری بسیار خوبی برخوردار است؛ به ویژه آنکه همسایه ترکمنستان است, در امتداد کوه‌های کپه داغ قرار گرفته و از تنوع گونه‌ای بالایی برخوردار است. از سویی دیگر، طعمه‌هایی که بتوان از آنها برای زنده‌گیری پلنگ استفاده کرد، بسیار زیاد است. همان‌طور که در مستند دیدید در این پژوهش از روش تله کابلی یا سیمی که به نوعی بهترین و ایمن‌ترین روش برای زنده‌گیری پلنگ است، استفاده شد. در این روش لازم است که طعمه‌ای برای پلنگ در کنار تله قرار داده شود تا بتوان او  را زنده‌گیری کرد.

 

 

- طعمه‌گذاری‌ها چگونه است؟

خیلی وقت‌ها به دلیل برخورد ماشین‌هایی که در جاده‌های اطراف تردد می‌کنند با حیوانات، آنها جانشان را از دست می‌دهند. محیط‌بانان این لاشه‌ها را جمع‌آوری کرده، به دامپزشکی می‌فرستند و اگر سالم باشند، آنها را به عنوان طعمه برای زنده‌گیری پلنگ‌ها استفاده می‌کنند.

از نظر علمی، گفته می‌شود که پلنگ‌ها ویژوال هانتر (visual Hunter) هستند؛ یعنی عمدتاً از طریق بینایی می‌توانند طعمه را پیدا کنند. بنابراین طعمه‌گذاری برای پلنگ بسیار مهم است؛ این طعمه باید به‌گونه‌ای گذاشته شود که حیوان بتواند آن را ببیند.

مستند , تلویزیون , شبکه مستند , سینما ,

- چرا حفاظت از پلنگ مهم است، در حالی که جزء گونه‌های در حال انقراض هم به شمار نمی‌رود؟‌

دقت کنید که پلنگ یک گونه چتر است؛ گونه چتر آنهایی‌اند که در صورت محافظت از آنها  می‌توانید از تمام گونه‌های زیرمجموعه آن در یک چرخه اکوسیستم نیز حفاظت کنید در اصل چتری برای تمام گونه‌ها هستند. بنابراین گونه بسیار مهمی است و باید از آن به خوبی حفاظت کرد. اولین گام برای حفاظت از چنین حیوانی این است که از  رفتارهایش اطلاعات دقیق داشته باشید. همان‌طور که می‌دانید پلنگ حیوانی شبگرد و نسبتاً مرموز است. شاید بتوان رفتار برخی حیوانات دیگر را با دیدن مستقیم در طول روز متوجه شد، اما این اتفاق برای پلنگ مقدور نیست و یکی از راه‌های بررسی رفتار پلنگ، زنده‌گیری و نصب قلاده است.

 با نصب این قلاده‌های جی‌پی‌اس دار می‌توان به صورت مرتب از رفتار و اکولوژی حیوان، داده دریافت کرد که این داده‌ها اطلاعات زیادی را در اختیار ما می‌گذارد.

مثلاً طی همین عملیات زنده‌گیری که در مستند به تصویر کشیده شده، به اطلاعات جالب و جدیدی دست پیدا کردیم. تاکنون نمی‌دانستیم زمانی که پلنگ پیر می‌شود و دندان‌هایش شروع به کوتاه‌شدن می‌کند، بیشتر به سمت روستاهای اطراف رفته و خوراکش از قوچ، میش و کل بز به دام‌های اهلی و سگ‌های ولگرد تبدیل می‌شود. خورده شدن سگ‌ها توسط پلنگ برای آنها خطرناک است، چرا که یک بیماری مشترک بین پلنگ و سگ‌ها به نام «دیستمپر» وجود دارد. زمانی که پلنگ به این بیماری مبتلا شود، مشکلات عصبی و معمولاً حالت گیجی پیدا کرده و رفتارهایی غیر طبیعی از خودش نشان می‌دهد.

حتماً برخی فیلم‌هایی را دیده‌اید که انسان به پلنگ نزدیک شده، اما او هیچ واکنشی از خود نشان نمی‌دهد. این اتفاق به دلیل مبتلا شدن او به همین بیماری است. یکی از موارد دیگری که ما از طریق عملیات زنده‌گیری متوجه شدیم، قلمرو حیوان است. برای مثال، پلنگی داشتیم که به ترکمنستان می‌رفت و دوباره به ایران برمی‌گشت!

 

 

مواردی که اشاره کردم، بخشی از اطلاعاتی است که از زیست پلنگ‌ها دریافت می‌شود و موارد بسیار زیاد دیگری هم وجود دارد که کارشناسان را بیشتر راهنمایی می‌کند.

- کل این فرآیند زنده‌گیری توسط نیروهای متخصص ایرانی انجام می‌شود؟

بله؛ کل فرآیند زنده‌گیری توسط تیم ایرانی و زیرنظر آقای دکتر محمدصادق فرهادی‌نیا انجام شد؛ خاطرم هست یک تیم هلندی درخواست کرد که برای ثبت این اتفاق به ایران بیاید و در قسمت هشتم و نهم، دیدید که به ایران آمدند و از این اتفاق یک فیلم مستند ساختند.

دقت کنید تا پیش از این، زنده‌گیری پلنگ در ایران انجام نشده بود. برهمین اساس، طبیعی بود که عده‌ای با این کار مخالفت کنند، چون برای آنها امر ناآشنایی بود. به نظرم این روش در آینده حتماً در ایران ادامه خواهد داشت و به حفاظت از گونه‌های متنوع جانوری کمک خواهد کرد. هم‌اکنون در پارک تندوره وضعیت بسیاری از گونه‌های جانوری بهبود داشته است.

- به نظر می‌رسد ساخت مستند «عملیات پلنگ» با دیگر فیلم‌هایی که همراه با فتح الله امیری تجربه کردید، تفاوت‌های قابل توجهی دارد.

خیلی موافق این موضوع نیستم؛ سبک کار ما انسان محور است و همواره در مستندهای خود سعی می‌کنیم تعامل بین انسان و طبیعت را نشان بدهیم. برای مثال سراغ سوژه‌هایی می‌رویم که انسان را در امر حفاظت دخیل نشان می‌دهد. ما دغدغه‌های زیست محیطی داریم و بخشی از این دغدغه‌ها به انسان‌ها نیز برمی‌گردد؛ انسان است که در طبیعت دست می‌برد و زمینه را برای انقراض گونه‌های جانوری فراهم می‌کند. همچنین این انسان است که می‌تواند گونه‌ای را از لبه انقراض نجات دهد. در مستند «عملیات پلنگ» نیز همین‌طور بود و ما انسان را در طبیعت دخیل می‌دانستیم.

مستند , تلویزیون , شبکه مستند , سینما ,

مهم‌ترین تفاوت این مستند با تجربه‌های قبلی ما سخت‌تر بودن فرآیند تولید بود. دوربین‌های ما لحظه به لحظه باید روشن می‌بود تا بتوانیم همراه با تیم زنده‌گیری همراه شویم. باید آنتن‌ها را هر دو ساعت به دو ساعت چک می‌کردیم و در نتیجه خواب‌مان کمتر بود. جالب است بدانید از هر 50 باری که صدای تله درمی‌آمد، تنها یکبار پلنگ به دام می‌افتاد.

دلیل این موضوع این است که پلنگ به راحتی سراغ طعمه نمی‌آید، چرا که خودش آن را شکار نکرده است و طعمه را از آن خود نمی‌داند. علاوه بر این اشاره کردم که پلنگ‌ها بیشتر براساس بینایی طعمه خود را پیدا می‌کنند. چند روز طول می‌کشد تا طعمه را ببیند و سراغش بیاید. در همین فاصله زمانی خیلی از حیوانات دیگر مثل عقاب، گرگ و ... سراغ آن طعمه می‌آیند.

بنابراین بلافاصله بعد از اینکه زنگ تله به صدا درمی‌آمد، باید خودمان را به او می‌رساندیم، چرا که اگر حیوان بیش از حد در تله بماند، آسیب جدی می‌بیند.

- هزینه‌های ساخت مستند حیات وحش در سال‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. مستندسازان فعال در این عرصه از پایین‌ بودن حق پخش‌های تلویزیون در این زمینه گله‌مندند. نظر شما در این زمینه چیست؟

واقعاً حق پخش‌ها در برابر هزینه‌های تولید مستند حیات وحش ناچیز است؛ به ویژه با تورمی که در قیمت دلار رخ داده، اوضاع بسیار بدتر شده است. تمام تجهیزات ما و هزینه‌های تعمیرات ما دلاری است، اما درآمد ما ریالی است. البته شاید تلویزیون هم در این زمینه محدودیتی برای حق پخش داشته باشد ولی باید قیمت تمام شده مستندهای حیات وحش را هم درنظر گرفت.

به نظرم باید فکری برای ساخت مستندهای حیات وحش شود‌، چرا که اگر این روند ادامه پیدا کند، شاید مستندسازی محیط زیست، آرام آرام کمرنگ شود و مستندسازان این عرصه به سمت و سوی فعالیت‌های دیگر بروند.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

آمار تلفات جاده‌ای در کشور تکان‌دهنده است

آمار تلفات جاده‌ای در کشور تکان‌دهنده است
2025-03-14T12:36:16+03:30
زنجان - امام جمعه سلطانیه گفت: آمار تلفات جاده‌ای در کشور بسیار دهشتناک و تکان‌دهنده است.

ابوترابی‌فرد: قرآن نقشه راهی برای ساخت جامعه‌ای در تراز ارائه می‌دهد

ابوترابی‌فرد: قرآن نقشه راهی برای ساخت جامعه‌ای در تراز ارائه می‌دهد
2025-03-14T12:22:56+03:30
خطیب نماز جمعه تهران گفت: اسلام بیش از همه ادیان و مکاتب الهی نگاه به جامعه انسانی داشته است و قرآن در مقام ساخت یک جامعه در تراز است.

آینده کشور در گرو ایستادگی و تلاش نسل جوان است

آینده کشور در گرو ایستادگی و تلاش نسل جوان است
2025-03-14T12:22:55+03:30
بوشهر- امام جمعه دشتستان گفت: آینده کشور در گرو ایستادگی و تلاش نسل جوان است.

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد: قرآن در مقام ساخت یک جامعه در تراز است

حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد: قرآن در مقام ساخت یک جامعه در تراز است
2025-03-14T12:09:35+03:30
خطیب نماز جمعه تهران گفت: اسلام بیش از همه ادیان و مکاتب الهی نگاه به جامعه انسانی داشته است و قرآن در مقام ساخت یک جامعه در تراز است.

سیاه‌نمایی و نادیده‌ گرفتن پیشرفت‌ها، موجب توقف حرکت جامعه می‌شود

سیاه‌نمایی و نادیده‌ گرفتن پیشرفت‌ها، موجب توقف حرکت جامعه می‌شود
2025-03-14T07:42:55+03:30
وقتی انسان خوبی‌ها و نعمات زندگی‌اش را دید آن‌وقت تازه فرصت به شکرگزاری می‌رسد همه‌ی ما در زندگی تجربه کرده‌ایم که قدردانی و شکرگزاری، چگونه حال‌ها را خوب‌تر...

دعای روز سیزدهم ماه رمضان و اوقات شرعی+ صوت و شرح دعا

دعای روز سیزدهم ماه رمضان و اوقات شرعی+ صوت و شرح دعا
2025-03-14T07:16:15+03:30
دعای سیزدهمین روز ماه مبارک رمضان مصادف با جمعه ۲۴ اسفندماه به همراه اوقات شرعی تقدیم مخاطبان می‌شود.

سیاه‌نمایی و نادیده‌ گرفتن پیشرفت‌ها، موجب توقف حرکت جامعه می شود

سیاه‌نمایی و نادیده‌ گرفتن پیشرفت‌ها، موجب توقف حرکت جامعه می شود
2025-03-14T07:02:55+03:30
وقتی انسان خوبی‌ها و نعمات زندگی‌اش را دید آن‌وقت تازه فرصت به شکرگزاری می‌رسد همه‌ی ما در زندگی تجربه کرده‌ایم که قدردانی و شکرگزاری، چگونه حال‌ها را خوب‌تر...

دعای روز سیزدهم ماه رمضان و اوقات شرعی + صوت و شرح دعا

دعای روز سیزدهم ماه رمضان و اوقات شرعی + صوت و شرح دعا
2025-03-14T03:16:15+03:30
دعای سیزدهمین روز ماه مبارک رمضان مصادف با جمعه ۲۴ اسفندماه به همراه اوقات شرعی تقدیم مخاطبان می‌شود.

خواندن چه سوره‌ها و دعایی در روزهای رمضان، باعث آمرزش گناهان می شود؟

خواندن چه سوره‌ها و دعایی در روزهای رمضان، باعث آمرزش گناهان می شود؟
2025-03-13T21:42:58+03:30
علوی تهرانی گفت: اگر بتوانید هر شب ۱۰ بند از استغفار امام علی(ع)را بخوانید، در طول یک هفته یک‌بار کامل آن را خوانده‌اید؛ و این مسئله به از بین بردن اثر گناه...

 فرزندآوری کلید برکت و تداوم نسل است

 فرزندآوری کلید برکت و تداوم نسل است
2025-03-13T20:36:15+03:30
مشاور عالی وزیر فرهنگ درباره آثار فرزندآوری در قرآن گفت: ایجاد نشاط در خانواده، تداوم حیات و نسل، کاهش احساس تنهایی و خلأ و افزایش برکت اقتصادی از آثار و برک...

دو عضو حقیقی کمیسیون تبلیغ و ترویج انتخاب شدند

دو عضو حقیقی کمیسیون تبلیغ و ترویج انتخاب شدند
2025-03-13T20:22:56+03:30
دو عضو حقیقی کمیسیون توسعه فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی بعد از رأی گیری انتخاب شدند.

تفاهم‌نامه همکاری در حوزه ترویج معارف صحیفه سجادیه امضا شد

تفاهم‌نامه همکاری در حوزه ترویج معارف صحیفه سجادیه امضا شد
2025-03-13T20:22:56+03:30
در راستای کاربردی سازی فرهنگ دعا و نیایش و ترویج معارف صحیفه سجادیه، تفاهم‌نامه‌ای بین سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه منعقد...

ماکت بین‌الحرمین در ابعاد یک‌ده هزارم در نمایشگاه قرآن

ماکت بین‌الحرمین در ابعاد یک‌ده هزارم در نمایشگاه قرآن
2025-03-13T20:22:56+03:30
مجتمع بین‌المللی مهدیون کرج سازنده ماکت بین‌الحرمین کربلا است که از زمان تأسیس خود تلاش کرده در حوزه مهدویت فعالیت می کند و هم اکنون ماکت را در نمایشگاه قرآن...

شرکت‌کنندگان مسابقه «زندگی با آیه‌ها» به سه میلیون نفر رسید

شرکت‌کنندگان مسابقه «زندگی با آیه‌ها» به سه میلیون نفر رسید
2025-03-13T20:09:36+03:30
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی از میزان شرکت‌کنندگان مسابقه زندگی با آیه‌ها که از مرز سه میلیون نفر گذر کرد، خبر داد.

ارزش «استقامت» به جلوه‌گری آن در همه امور زندگی است

ارزش «استقامت» به جلوه‌گری آن در همه امور زندگی است
2025-03-13T12:09:36+03:30
پایداری زمانی ارزش دارد که در همه‌ امور زندگی نظیر عبادت، ارشاد، تحمل ناگواری‌ها و مانند آنها جلوه پیدا کند.

«استقامت» زمانی ارزش دارد که در همه امور زندگی انسان جلوه گر باشد

«استقامت» زمانی ارزش دارد که در همه امور زندگی انسان جلوه گر باشد
2025-03-13T11:56:16+03:30
پایداری زمانی ارزش دارد که در همه‌ امور نظیر در عبادت، در ارشاد، تحمل ناگواری‌ها و مانند آن باشد.

خواندن چه سوره ها و دعایی در روزهای رمضان، باعث آمرزش گناهان می شود؟

خواندن چه سوره ها و دعایی در روزهای رمضان، باعث آمرزش گناهان می شود؟
2025-03-13T11:42:55+03:30
علوی تهرانی گفت: اگر بتوانید هر شب ۱۰ بند از استغفار امام علی(ع)را بخوانید، در طول یک هفته یک‌بار کامل آن را خوانده‌اید؛ و این مسئله به از بین بردن اثر گناه...

به جای ناامیدی، باید صبر و استقامت را تمرین کنیم

به جای ناامیدی، باید صبر و استقامت را تمرین کنیم
2025-03-13T07:09:34+03:30
امروز نیز ما در زندگی فردی و اجتماعی با چالش‌های بسیاری مواجهیم اگر از سختی‌ها نهراسیم و در مسیر حق ثابت‌قدم بمانیم، خداوند وعده‌ی پیروزی و آرامش را به ما دا...

دعای روز دوازدهم ماه رمضان و اوقات شرعی + صوت و شرح دعا

دعای روز دوازدهم ماه رمضان و اوقات شرعی + صوت و شرح دعا
2025-03-13T03:22:56+03:30
دعای دوازدهمین روز ماه مبارک رمضان مصادف با پنج شنبه ۲۳ اسفند ماه به همراه اوقات شرعی تقدیم مخاطبان می‌شود.

بانکی‌پور: ستاد جمعیت نهالی نوپا در مسیر فرهنگ‌سازی است

بانکی‌پور: ستاد جمعیت نهالی نوپا در مسیر فرهنگ‌سازی است
2025-03-12T20:16:44+03:30
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس ضمن تقدیر از فعالیت‌های ستاد جمعیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ستاد جمعیت نهالی نوپا در مسیر فرهنگ‌سازی است.

صالحی: از بیانات قرآنی رهبر انقلاب به عنوان سند بالادستی استفاده شود

صالحی: از بیانات قرآنی رهبر انقلاب به عنوان سند بالادستی استفاده شود
2025-03-12T19:36:19+03:30
وزیر ارشاد گفت: بیانات رهبری در موضوعات قرآنی، به‌ویژه آنچه در جلسات مسجد کرامت مطرح شد می‌تواند به‌عنوان سندی بالادستی در حوزه فعالیت‌های قرآنی مدنظر قرار گ...

نماهنگ «مولاترین» با نوای محمود کریمی برای ماه رمضان

نماهنگ «مولاترین» با نوای محمود کریمی برای ماه رمضان
2025-03-12T15:22:55+03:30
نماهنگ «مولاترین» به مناسبت ایام ماه رمضان براساس مناجات‌خوانی از محمود کریمی منتشر شد.

برنامه‌های دهه کرامت در کشور با محوریت جوانان و نوجوانان برگزار می شود

برنامه‌های دهه کرامت در کشور با محوریت جوانان و نوجوانان برگزار می شود
2025-03-12T12:56:16+03:30
جلسه شورای هماهنگی ستاد دهه کرامت امروز با حضور اعضای این ستاد و برنامه ریزی برای اجرای برنامه های ویژه در سرتاسر کشور با محوریت جوانان و نوجوانان برگزار شد.

خیرخواهی، دلسوزی و تواضع پیامبر(ص) از عوامل تاثیر کلام ایشان بود

خیرخواهی، دلسوزی و تواضع پیامبر(ص) از عوامل تاثیر کلام ایشان بود
2025-03-12T12:56:15+03:30
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در هدایت و ارشاد مردم، سر از پا نمی‌شناخت و از عوامل تأثیر کلام ایشان در دیگران، خیرخواهی، دلسوزی، مهربانی، بی‌توقّعی و تواضع ...

عضو باشگاه همراهان نمایشگاه قرآن شوید و هدایای نقدی بگیرید

عضو باشگاه همراهان نمایشگاه قرآن شوید و هدایای نقدی بگیرید
2025-03-12T12:02:55+03:30
در سی‌ودومین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم، مسئولان به منظور افزایش مشارکت و همراهی مخاطبان، «باشگاه همراهان» را راه‌اندازی کرده‌اند.

برگزاری نشست فلسفی «هندسه معرفتی دانش منطق»

برگزاری نشست فلسفی «هندسه معرفتی دانش منطق»
2025-03-12T11:09:35+03:30
نشست فلسفی «هندسه معرفتی دانش منطق» امروز ۲۲ اسفند در پژوهشکده حوزوی فقه و علوم انسانی امام رضا (ع) برگزار می‌شود.

معیار تقسیم صفات الهی به صفت جمال و جلال چیست؟

معیار تقسیم صفات الهی به صفت جمال و جلال چیست؟
2025-03-12T10:42:55+03:30
هر صفتی از خداوند که به لطف تعلق داشته باشد صفت جمال است و هر صفتی که به قهر تعلق داشته باشد از صفات جلال خداوند است.

ترجمه هندی قرآن و منتخب آیات به زبان انگلیسی رونمایی شد

ترجمه هندی قرآن و منتخب آیات به زبان انگلیسی رونمایی شد
2025-03-12T08:56:16+03:30
دو اثر «ترجمه قرآن به زبان هندی» و «منتخب آیات به زبان انگلیسی» توسط رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی رونمایی شد.

ترجمه هندی قرآن و منتخب آیات به انگلیسی رونمایی شد

ترجمه هندی قرآن و منتخب آیات به انگلیسی رونمایی شد
2025-03-12T08:29:35+03:30
دو اثر «ترجمه قرآن به زبان هندی» و «منتخب آیات به زبان انگلیسی» توسط رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی رونمایی شد.

برای هم‌دردی با مؤمنان و مهربانی نسبت به آنها چه کاری می توانیم بکنیم؟

برای هم‌دردی با مؤمنان و مهربانی نسبت به آنها چه کاری می توانیم بکنیم؟
2025-03-12T07:09:34+03:30
برای پیروی از پیامبر کافی است چشم‌هایمان را به اطراف باز کنیم شاید همسایه‌ای داریم که شب‌ها با غم اجاره‌خانه‌ای که نمی‌تواند بپردازد، بی‌خواب است.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)