میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، وضعیت نشر در سالهای اخیر بغرنجتر شده است. اگر در گذشته مشکلات اقتصادی سایه سنگینی بر سر نشر داشت، با ورود ویروس منحوس معادلات این حوزه بر هم خورد و مهمترین آوردگاه ناشران یعنی نمایشگاه کتاب نیز برای دو سال از آنها گرفته شد.
سال گذشته اما، نمایشگاه کتاب بعد از دو سال وقفه برگزار شد و ناشران با امید بیشتری به انتشار کتاب روی آوردند که آمارهای نشر نشان میدهد ناشران تلاش کردهاند تا با وجود همه معایب و محسناتی که در این صنعت وجود دارد روند انتشار کتاب در ایران را با کاهش تیراژ حفظ کنند و در مقابل مشکلات اقتصادی ایستادگی کنند؛ از این رو شمارگان چاپ کتاب طی دوره یاد شده آب رفت و قیمتها نیز رو به افزایش حرکت کرد.
این درحالی است که اگرچه ورود کاغذ داخلی به چرخه نشر از شهریور ماه موجب شد تا دست ناشران برای انتشار کتاب تا اندازهای باز شود، اما محدود بودن میزان تولید و عدم تمایل برخی از ناشران به استفاده از کاغذ ایرانی، گرانی کاغذ خارجی را همواره تبدیل به دغدغهای برای صنعت نشر کرد و قیمتها به ویژه در ماههای پایانی سال از آن متاثر شد.
سبقت تالیف از ترجمه
بر اساس آمارهای رسمی خانه کتاب، در سال 1401 بالغ بر 98 هزار و 909 عنوان کتاب منتشر شد که 71 هزار و 368 عنوان آن یعنی 72.15 درصد کل کتابهای منتشر شده تالیفی و مابقی معادل 27 هزار و 541 عنوان یا 27.84 درصد ترجمه بود و اگرچه این اتفاق میمون در صنعت نشر کشورمان حکایت از فاصله گرفتن ناشران از ترجمه داشت اما واقعیت امر اینجاست که در مجموع و مقایسه آمار کل با دوره مشابه سال قبل کاهش 12 درصدی انتشار کتاب را نشان داد.
این درحالی است که در میان عناوین منتشر شده نشر در سال گذشته، 61 هزار و 304 عنوان کتاب چاپ اول و 37 هزار و 605 عنوان تجدید چاپ است. شمارگان کل کتابهای منتشر شده در در این دوره نیز یکصد و یک میلیون و هفتصد و هشتاد و سه هزار و دویست و هشتاد و هفت نسخه بوده است و میانگین آن نیز هزار و 29 نسخه ثبت شد و ثابت کرد که میانگین شمارگان کتاب در سال 1401 به نسبت سال پیش از آن، با کاهش 54 نسخهای مواجه بوده است. البته باید توجه داشت که این میانگین بر اساس خوداظهاری ناشران است و آمار چندان دقیقی برای محاسبه شمارگان کتاب وجود ندارد.
اما نکته قابل توجه در تمامی آمارهای ثبت شده رسمی میانگین قیمت کتاب در سال 1401 بود که به 83 هزار و 600 تومان رسید و در مقایسه با میانگین قیمت کتاب در سال پیش یعنی 1400 (57 هزار و 700 تومان) بیانگر این واقعیت شد که کتاب با افزایش حدود 45 درصدی قیمت مواجه شده است.
در میان ردههای دیویی نشر، بیشترین عناوین منتشر شده در سال 1401 متعلق به حوزه ادبیات 18 هزار و 273 نسخه و پس از آن کودک و نوجوان با 17 هزار و 654 عنوان قرار دارد.
در حوزه ادبیات، 12 هزار و 753 عنوان کتاب تالیفی و 5 هزار و 520 عنوان ترجمه بوده است، ناشران تهرانی 12 هزار و 297 عنوان کتاب در حوزه ادبیات منتشر کردهاند و ناشران شهرستانی 5 هزار و 976 عنوان را به بازار نشر معرفی کردند.
این درحالی است که در میان کتابهای منتشر شده حوزه ادبیات، 12 هزار و 217 عنوان چاپ اول و 6 هزار و 56 عنوان تجدید چاپ هستند و میانگین شمارگان در حوزه ادبیات 710 نسخه بوده و میانگین قیمت کتاب در این حوزه نیز 80 هزار تومان ثبت شده که در قیاس با قیمت کتابهای ادبیات سال گذشته 52 درصد گرانتر به بازار عرضه شدهاند.
اما با نگاهی دوباره و دقیقتر به تعداد کتابهای منتشر شده حوزه ادبیات با 12 هزار و 217 عنوان کتاب چاپ اول روبرو میشویم و در ادامه 6 هزار و 56 عنوان کتاب نیز تجدید چاپی را میبینیم که مقایسه بین تعداد کتابهای چاپ اول و تجدید چاپی در سال گذشته و سال ماقبل آن نشان میدهد، افزایش تعداد عناوین در سال 1401 بیشتر متوجه کتابهای چاپ اول بوده و تجدید چاپیها به نسبت از شمار کمتری برخوردار شدهاند.
اما همچنان به نسبت شمار بالایی دارند و برخی فعالان این عرصه معتقدند یکی از مهمترین دلایل این امر به کمبود کاغذ در سال جاری برای ناشران مرتبط است، ناشران با توجه به قیمت کاغذ در بازار آزاد و نبود کاغذ یارانهای ترجیح دادند بیشتر به انتشار چاپ اولها بپردازند و از شمار تجدید چاپیها کاستهاند.
در همین حال بسیاری از کارشناسان حوزه نشر یکی از مهمترین چالشهای پیش روی صنعت نشر در سال 1402 شمسی را کاهش تولید محتوا و انتشار کتابهای تازه عنوان کردهاند، نکتهای که مسئولان و سیاستگذاران در صنعت نشر میتوانند با استفاده از راهکارهایی مانع از تحقق آن شده و حمایتهای اصولی و عملی را برای بهبود شرایط صنعت نشر شوند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
خاموشی: باید خلأها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
قمی: طرح «زندگی با آیهها» امسال باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
معرفی آموزههای امام علی(ع) از اهداف برنامه های ایام میلاد نور است
قمی: امسال طرح «زندگی با آیهها» باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
خاموشی: باید خلاها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
تقی زاده: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
خاموشی: باید مشخص شود در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها، چقدر پیشرفت کرده ایم و چه خلاهایی داریم
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
پورمعین: نرم افزار کاربردی حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
محمدرضا پورمعین: سوپر اپلیکیشن موسسه علیین در زمینه حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
برپایی نمایشگاه «بانوی بینشان» در ایام فاطمیه دوم
دانشگاه شریف ۵ شب میزبان عزاداران فاطمی میشود
پیوست عدالت از منظر جامعهشناختی مورد بررسی قرار میگیرد
ششمین همایش «کنکاشهای مفهومی درباره جامعه ایران» برگزار میشود
۱۵۰ گواهینامه آزمونهای حفظ مهد قرآن در آبانماه صادر شد
«چلچراغ آیهها در جماران» برگزار می شود
پویش سراسری «بوسه بر دستان پدر» برگزار میشود
شماره جدید فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد
حرم امام علی (ع) در نجف اشرف را از راه دور زیارت کنید
نماهنگ حماسی «منتصرون» محمدحسین حدادیان منتشر شد
کارگاه تخصصی ضبط تواشیح استودیویی برگزار شد
دوره آموزشی تطبیق آموزههای قرآنی در زندگی برگزار می شود
باقرزاده: ۵۸ هزار رقبه وقفی در هشت ماهه اول امسال سنددار شدند
قنبریان:فاطمیه نماد کنش فعالانه زن مجاهد اسلام در دوران کندی شمشیرهاست
قصه سرباز لشکر عمر بن سعد که پس از عاشورا هیچگاه سیراب نشد
چاپ کتاب پایان صهیونیسم و سقوط اسرائیل با همکاری ایران و مالزی
دفتر آیت الله مدرسی به جنایت علیه شیعیان پاراچنار واکنش نشان داد
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف میشود
تشرف برندگان پویشهای «فجر عاشقی» و «سفیر آیهها» به مشهد مقدس
نشست «نظم جهانی پس از نصرالله» برگزار می شود