میرنیوز

شبکه روحانیت گسترده‌ترین شبکه اجتماعی دوران انقلاب بود

شبکه روحانیت گسترده‌ترین شبکه اجتماعی دوران انقلاب بود 2020-02-23T15:10:07+03:30

به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه «چراغ مطالعه» با حضور محمد سمیعی نویسنده کتاب «نبرد قدرت در ایران؛ چرا و چگونه روحانیت پیروز شد؟» و در ادامه قسمت قبلی برنامه، شنبه ۳ اسفندماه از شبکه چهار سیما پخش شد.

محمد سمیعی در ابتدا گفت: رضاشاه ساختارهای سیاسی تأثیرگذار زمان خود را تغییر داد. عشایر و ایلات را توانست از صحنه به در بکند اما با روحانیت نتوانست مقابله کند. رضاشاه می‌دانست که روحانیت تأثیرگذاری زیادی دارد. وقتی رضاشاه می‌خواست حکومت را جمهوری کند روحانیت با او مقابله کرد و مسئله جمهوریت منتفی شد. رضاشاه می‌دانست برای تثبیت قدرت خود باید روحانیت را تضعیف کند و برای نوسازی، آن‌ها را کنار بزند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه مطالعات جهان افزود: در زمان قاجار روحانیت ۴ نقش قضاوت، آموزش عمومی، واسطه میان مردم و قدرت و مطرح کردن حرف مردم و دفاع از مردم در برابر ظلم و همچنین ثبت‌اسناد رسمی را بر عهده داشت. بیشترین آمار باسوادها در آن زمان در میان روحانیون بود.

کوروش علیانی، مجری برنامه گفت: از پدربزرگ‌هایمان شنیده‌ایم که آن زمان ‌وقتی می‌خواستند بگویند کسی باسواد است می‌گفتند مُلاست.

محمد سمیعی ادامه داد: رضاشاه با دادگستری، تصویب قانون آیین دادرسی و ... نقش قضاوت و ثبت‌اسناد را از روحانیت گرفت. آموزش عمومی که در مکاتب صورت می‌گرفت با آمدن مدارس و دانشگاه‌ها از روحانیت گرفته شد. مجالس مذهبی را هم سعی کرد از روحانیت بگیرد و دسته‌های سینه‌زنی را جمع کند. همچنین رضاشاه به اسم این‌که باید بر روی روحانیت کنترلی باشد و هرکسی نتواند لباس روحانیت بپوشد، گرفتن مجوز از دولت را اجباری کرد تا روحانیت را ذیل خود ببرد.

وی اضافه کرد: رضاشاه تلاش کرد همان‌طور که قدرت را از ایلات و عشایر گرفت، با مدرن‌سازی قدرت روحانیت را هم بگیرد و در این زمینه خیلی موفق بود. به طوری که روحانیت در آستانه حکومت صفویه در ضعیف‌ترین دوران خود قرار گرفت. اما علی‌رغم همه این اقدامات، رضاشاه ناخواسته بزرگ‌ترین خدمت را به روحانیت گرفت و سهم روحانیت را از تمام شئون قدرت خارج کرد. وقتی شما سهمی از قدرت داشته باشید خیلی‌ها می‌آیند تا از لباس روحانیت سوءاستفاده کنند پس این ناخالصی‌ها از بین رفت. همچنین اشکالاتی که در قضاوت مردم پیش می‌آمد به کل روحانیت نسبت داده می‌شد. وقتی یک نیروی سیاسی را از قدرت کنار بگذارید ناخواسته او را تطهیر کرده‌اید و او در دوره‌ای دیگر از تاریخ محبوب می‌شود.

محمد سمیعی سپس عنوان کرد: مهم‌ترین قدرت رضاشاه ارتش او بود و متفقین آن را از بین بردند و حیثیت رضاشاه با این کار از بین رفت. یک نیروی سیاسی تازه‌واردی که از زمان مشروطه آمده بود و در این دوره خیلی رشد کرد چپ‌گراها یا همان مارکسیست‌ها بودند. حزب کمونیست ایران ابتدا در باکو تأسیس شد و حیدرخان عمواوغلی حدود ۶ هزار نفر را در این حزب جمع کرد که اولین کمونیست‌های ایران از اینجا وارد ایران شدند. البته ترورهایی که در ایران صورت دادند خیلی وجهه آنان را خراب کرد. این خشونت‌ها در سیاست ادامه پیدا می‌کند که یکی از میراث‌های شوم چپ‌گرایی در ایران است.

وی افزود: بعد از رضاشاه این چپ‌گراها خیلی شکوفا شدند و حزب توده تأسیس شد. ورود حزب توده به سیاست باعث می‌شود که دشمن مشترک روحانیت و دربار شود. این دشمن مشترک فضای سیاسی را برای روحانیت باز می‌کند چون روحانیت بهترین بستر برای از بین بردن چپ‌گرایی است. محمدرضا به همین دلیل در این دوره خیلی از مذهب طرفداری می‌کند. اگر مردم به مسجد بروند دیگر به میتینگ‌های حزب توده نخواهند رفت. البته روحانیت از سیاست دور نگه داشته می‌شود و فقط فضای فرهنگی برای او باز می‌شود. روحانیت به رهبری آیت‌الله بروجردی هم خیلی تمایل به دخالت در سیاست نداشت و به همین دلیل رابطه آیت‌الله بروجردی با مصدق و محمدرضاشاه خوب بود. روحانیت در این دوره فضا پیدا می‌کند. مثلاً در سخنرانی‌های رادیو ایران روحانیت را زیاد می‌بینیم و جایزه‌های کتاب سال خیلی از اوقات به کتاب‌های دینی تعلق می‌گرفت. انقلاب اسلامی ایران بعداً بر روی همین زیرساخت بنیان‌گذاری شد.

محمد سمیعی همچنین گفت: ملی شدن صنعت نفت هم یک تمرین برای رسیدن به استقلال و آزادی بین مشروطه و انقلاب اسلامی بود. وقتی در ۱۳۲۰ جبهه ملی تأسیس شد مرحوم مصدق و آیت‌الله کاشانی خواستند ریشه استعمار را با ملی کردن نفت بکنند. این نهضت ناموفق بود اما تجربیات ارزشمندی را برای نسل انقلابی بعدی به‌جا گذاشت. مصدق خود را نخست‌وزیر مشروطه می‌دانست و نمی‌خواست ساختار را به هم بزند و از طرفی هم می‌خواست با انگلیس بجنگد که قدرتمندترین نیروی سیاسی آن زمان ایران حتی بیش از شاه بود.

وی اظهار کرد: تعارض مصدق این بود که ازیک‌طرف نخست‌وزیری بود که لیبرال بود و از طرفی می‌خواست با قدرتمندترین جریان در کشور یعنی انگلیس بجنگد. نمی‌شود انقلابیِ لیبرال بود. وقتی آیت‌الله کاشانی به او می‌گوید برای مقابله با کودتای احتمالی کمیته‌های مردمی درست کن، می‌گوید من نخست‌وزیر مملکت هستم و کشور پلیس و ارتش دارد و چه نیازی به کمیته‌های مردمی است؟ اینجاست که می‌گویم لیبرال نمی‌تواند انقلابی باشد

کوروش علیانی سپس پرسید: محمدرضاشاه بعد از کودتای ۲۸ مرداد خیلی قدرت می‌گیرد اما چطور می‌شود که درست در همین زمان قدرت او به‌سرعت کاهش می‌یابد؟

محمد سمیعی پاسخ داد: مهم‌ترین عامل قدرتمند شدن شاه افزایش قیمت نفت در سال ۱۳۵۲ است. در یک سال قیمت نفت ۴ برابر می‌شود. اقتصاد آن موقع ایران مانند جیب شاه بود و مجلس و ... استقلال نهادی نداشتند و وابسته بودند. گران شدن نفت شاه را مغرور کرد و باعث شد بزرگ‌ترین حامی خود که دولت‌های غربی بودند را از دست بدهد. وقتی شاه به‌عنوان کسی که طرفدار گران شدن قیمت نفت است در دنیا مطرح شد، غرب احساس کرد این می‌تواند برای آن‌ها خطرناک باشد و شاهد هستیم رسانه‌های آن‌ها شروع به تخریب شاه ایران می‌کنند.

کوروش علیانی پرسید: این‌ها چه ربطی به انقلاب ایران داشت؟ مردم ایران که در آن زمان روزنامه‌های خارجی را نمی‌خواندند و شبکه‌های خارجی را نمی‌دیدند!

محمد سمیعی: این‌ها را در کتاب توضیح داده‌ام. بحث من این است که شاه بزرگ‌ترین حامی خود را از دست داد. چون در داخل کشور هیچ طبقه‌ای حامی او نبود وقتی کشورهای حامی او پشت او را خالی کردند آن‌وقت شاه تبدیل به مهره‌ای شد که خیلی راحت می‌شود او را زمین زد. بلندپروازی شاه خیلی از معادلات داخل کشور را بر هم زد و زمینه برای انقلاب اسلامی فراهم شد. در انقلاب تنها یک نیروی سیاسی برنده است و آن‌هم توده‌ها هستند. در انقلاب توده‌ها نخبه‌ها را کنار می‌زنند. در ایران برای اولین بار در نهضت تنباکو نیروی توده‌ها بیدار شد. روحانیت به دلیل داشتن بیشترین نفوذ در توده‌های مردم پیروز شد.

وی در پایان گفت: شبکه روحانیت گسترده‌ترین شبکه اجتماعی و قوی‌ترین سرمایه فرهنگی بود. نمادهای روحانیت خیلی عمیق‌تر بود و وجهه روحانیت هم در زمان رضاشاه ناخواسته تطهیر شد و مجموعه این عوامل در کنار رهبری بسیار هوشمندانه امام خمینی موجب پیروزی روحانیت شد. این عوامل را مفصل در کتاب توضیح داده‌ام. توده‌ها در انقلاب‌ها همیشه برنده می‌شوند اما نمی‌توانند حکومت کنند بلکه حکومت را واگذار می‌کنند.

«چراغ مطالعه» برنامه‌ای تخصصی در حوزه کتاب است که با نویسندگان ایرانی در مورد آثارشان به گفتگو می‌نشیند. این برنامه شنبه‌ها ساعت ۲۱ روی آنتن شبکه ۴ می‌رود. تکرار این برنامه نیز یکشنبه‌ها ساعت ۱۰ و دوشنبه‌ها ساعت ۱۳ پخش می‌شود.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

باباخانی: ماموریت هیئت ها نسبت با جهاد تبیین ترسیم می‌شود

باباخانی: ماموریت هیئت ها نسبت با جهاد تبیین ترسیم می‌شود
2024-12-22T18:42:53+03:30
رئیس سازمان هیئت‌ها و تشکل‌های دینی کشور گفت: در رویدادی که اسفندماه برگزار می شود آنچه هیئت ها در حوزه جهاد تبیین انجام داده اند روایت خواهد شد.

انتصاب سرپرست معاونت استانهای سازمان دارالقرآن کریم

انتصاب سرپرست معاونت استانهای سازمان دارالقرآن کریم
2024-12-22T14:56:13+03:30
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، طی حکمی، حجت الاسلام مسعود رائیجی را به عنوان سرپرست معاونت امور استان‌ها، مردمی‌سازی و امور تبلیغی سازمان دارالقرآن الکریم منص...

انتصاب سرپرست معاونت استانها سازمان دارالقرآن کریم

انتصاب سرپرست معاونت استانها سازمان دارالقرآن کریم
2024-12-22T14:29:33+03:30
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، طی حکمی، حجت الاسلام مسعود رائیجی را به عنوان سرپرست معاونت امور استان‌ها، مردمی‌سازی و امور تبلیغی سازمان دارالقرآن الکریم منص...

کتاب «تراز زندگی معنوی در حیات طیبه فاطمی» منتشر شد

کتاب «تراز زندگی معنوی در حیات طیبه فاطمی» منتشر شد
2024-12-22T14:29:33+03:30
کتاب «تراز زندگی معنوی در حیات طیبه فاطمی» اثر فاطمه مغیثی است که در مرکز پژوهش‌های اسلامی معصومیه (خواهران) تهیه و به همت نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی د...

موسسات برتر خیریه ایران می‌توانند در سطح بین‌الملل الگو باشند

موسسات برتر خیریه ایران می‌توانند در سطح بین‌الملل الگو باشند
2024-12-22T12:42:53+03:30
جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری برای حرکت در مسیری تا مؤسسات تراز و حرفه را در سطح شهرستانی، استانی و ملی شناسایی کند و به آحاد مردم و سطح بین‌الملل معرفی ک...

جزئیات مراسم ترحیم آیت الله سید علی لواسانی

جزئیات مراسم ترحیم آیت الله سید علی لواسانی
2024-12-22T11:42:54+03:30
مراسم بزرگداشت و ترحیم مرحوم آیت‌الله سید علی حسینی لواسانی رضوان الله علیه روز یکشنبه ۲ دی ماه برگزار می شود.

«تحلیل جامعه‌شناختی اعتیاد با تاکید بر آموزه‌های اسلامی» منتشر شد

«تحلیل جامعه‌شناختی اعتیاد با تاکید بر آموزه‌های اسلامی» منتشر شد
2024-12-22T11:42:53+03:30
«تحلیل جامعه‌شناختی اعتیاد با تاکید بر آموزه‌های اسلامی» از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه وارد بازار نشر شد.

کتاب انسان از دیدگاه اسلام به زبان تائی ترجمه شد

کتاب انسان از دیدگاه اسلام به زبان تائی ترجمه شد
2024-12-22T09:02:52+03:30
کتاب انسان از دیدگاه اسلام به همت نمایندگی جامعةالمصطفی در تایلند به زبان تائی ترجمه و آماده انتشار شد.

شعار محوری مراسم های بزرگداشت روز مادر سراسر کشور اعلام شد

شعار محوری مراسم های بزرگداشت روز مادر سراسر کشور اعلام شد
2024-12-21T19:42:53+03:30
معاون مراسم و ستادهای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گفت:سومین همایش سادات و تجلیل از سادات شهید برگزار و ۱۸ تن از شهدای شاخص از جمله شهیدان صفی‌الدین و آل هاش...

نظام نامه ارزیابی تاثیرات اجتماعی و فرهنگی مسکن رونمایی می‌شود

نظام نامه ارزیابی تاثیرات اجتماعی و فرهنگی مسکن رونمایی می‌شود
2024-12-21T15:29:34+03:30
پیوست فرهنگی مسکن نظام نامه ارزیابی تاثیرات اجتماعی و فرهنگی مسکن در خانه اندیشه ورزان رونمایی می‌شود.

احیای سنت‌های ایرانی و اسلامی یکی از مهم‌ترین محورهای حوزه فرهنگ است

احیای سنت‌های ایرانی و اسلامی یکی از مهم‌ترین محورهای حوزه فرهنگ است
2024-12-21T15:29:33+03:30
رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در مالزی، در بزرگداشت شب یلدا گفت: پیام یلدا بزرگداشت خردورزی در سایه جمعی است.

شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) در منابع اسلامی بررسی می‌شود

شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) در منابع اسلامی بررسی می‌شود
2024-12-21T14:22:53+03:30
نشست علمی «شخصیت حضرت فاطمه زهرا (س) در منابع اسلامی» برگزار می‌شود.

برنامه‌های هفته بر آستان آفتاب با هدف ترویج اندیشه های حضرت امام تشریح شد

برنامه‌های هفته بر آستان آفتاب با هدف ترویج اندیشه های حضرت امام تشریح شد
2024-12-21T13:29:32+03:30
جهانگیر قاسمی گفت:این رویداد ملی سعی دارد یک کار فرهنگی مردم‌محور را با هدف ترویج اندیشه‌های بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران برگزار نماید.

حسین سیب سرخی و شهاب مرادی داور برنامه حسینیه معلی در ماه شعبان شدند

حسین سیب سرخی و شهاب مرادی داور برنامه حسینیه معلی در ماه شعبان شدند
2024-12-21T13:16:12+03:30
فصل جدید برنامه حسینیه معلی بناست در اعیاد شعبانیه پخش شود و هم‌اکنون تصویربرداری آن درحال انجام است.

جریان شناسی مواضع اهل سنت سوریه در مواجهه با حوادث اخیر بررسی می شود

جریان شناسی مواضع اهل سنت سوریه در مواجهه با حوادث اخیر بررسی می شود
2024-12-21T13:02:54+03:30
این نشست‌ با موضوع جریان شناسی مواضع اهل سنت سوریه در مواجهه با حوادث اخیر با ارائه دهندگان ماموستا فائق رستمی نماینده محترم خبرگان و امام جمعه سنندج برگزار ...

حرم مطهر حضرت عباس (ع) آماده جشن میلاد حضرت زهرا (س) شد

حرم مطهر حضرت عباس (ع) آماده جشن میلاد حضرت زهرا (س) شد
2024-12-21T13:02:53+03:30
در آستانه میلاد مبارک حضرت فاطمه زهرا (س) حرم مطهر حضرت عباس (ع) در کربلا به منظور استقبال از این مناسبت عظیم، پرچم جدیدی به اهتزاز درآمد.

«سیره حضرت زهرا(س)، الگوی سوم زنان، تعالی فردی و اجتماعی»، شعار محوری مراسم های بزرگداشت روز مادر است

«سیره حضرت زهرا(س)، الگوی سوم زنان، تعالی فردی و اجتماعی»، شعار محوری مراسم های بزرگداشت روز مادر است
2024-12-21T13:02:53+03:30
معاون مراسم و ستادهای شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گفت:سومین همایش سادات و تجلیل از سادات شهید برگزار و ۱۸ تن از شهدای شاخص از جمله شهیدان صفی‌الدین و آل هاش...

جشن میلاد حضرت زهرا (س) هیئت کجا برویم؟

جشن میلاد حضرت زهرا (س) هیئت کجا برویم؟
2024-12-21T10:36:14+03:30
در آستانه ۲۰ جمادی الثانی سالروز ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن مراسم سخنرانی و جشن در مساجد و هیئات مذهبی برگزار می‌شود.

برگزاری ویژه برنامه میلاد حضرت زهرا (س) در حرم حضرت عبدالعظیم

برگزاری ویژه برنامه میلاد حضرت زهرا (س) در حرم حضرت عبدالعظیم
2024-12-21T10:36:13+03:30
ویژه‌برنامه سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) شامگاه شنبه، اول دی‌ماه در آستان حضرت عبدالعظیم (ع) برگزار می‌شود

قمی: این از زیبایی های مقاومت غزه است که وداع نیز با حماسه همراه است

قمی: این از زیبایی های مقاومت غزه است که وداع نیز با حماسه همراه است
2024-12-21T10:22:53+03:30
حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ویراستی نوشت: این از زیبایی‌های مقاومت در غزه است که وداع با عزیزانشان نه با...

نخستین همایش بین المللی «امت تمدن در قرآن» برگزار می‌شود

نخستین همایش بین المللی «امت تمدن در قرآن» برگزار می‌شود
2024-12-21T10:09:33+03:30
نخستین همایش بین المللی «امت تمدن در قرآن» خرداد سال آینده در قم برگزار می‌شود.

معاون قرآن و عترت ارشاد: اهل قرآن باید پیوند خود با مسجد را تقویت کنند

معاون قرآن و عترت ارشاد: اهل قرآن باید پیوند خود با مسجد را تقویت کنند
2024-12-21T08:36:14+03:30
معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: همان طور که در روایت‌ها نیز به آن تاکید شده است، اهل قرآن باید پیوند خود با مسجد را تقویت کنند.

زنان جامعه پویا و معنوی سیره حضرت زهرا را سرلوحه زندگی خود دارند

زنان جامعه پویا و معنوی سیره حضرت زهرا را سرلوحه زندگی خود دارند
2024-12-20T16:42:53+03:30
همدان _ امام جمعه موقت همدان گفت: زنان جامعه باید سیره حضرت زهرا (س) را در زندگی خود پیاده کنند تا شاهد جامعه‌ای پویا و معنوی باشیم.

بشر امروز در یک بی‌برنامگی شکننده و وحشتناک گیر کرده است

بشر امروز در یک بی‌برنامگی شکننده و وحشتناک گیر کرده است
2024-12-20T16:29:33+03:30
بیرجند- امام جمعه موقت بیرجند گفت: بشر امروز در یک بی‌برنامگی شکننده و وحشتناک گیر کرده است.

دشمن درصدد تزلزل جایگاه مادر در جامعه است

دشمن درصدد تزلزل جایگاه مادر در جامعه است
2024-12-20T15:49:36+03:30
فهرج_ امام جمعه شهرستان فهرج با اشاره به اینکه دشمن درصدد تزلزل جایگاه مادر در جامعه است، گفت: آنها به دنبال این هستند تا دختران را اغفال و نقش مادری را در ج...

ارتباط حوزه و دانشگاه در حفظ وحدت و همدلی اثرگذار است

ارتباط حوزه و دانشگاه در حفظ وحدت و همدلی اثرگذار است
2024-12-20T15:49:35+03:30
بانه- امام جمعه بانه گفت: ارتباط حوزه و دانشگاه در حفظ وحدت و همدلی اثرگذار است و باید زمینه تقویت ارتباط حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها فراهم شود.

امام جمعه گرگان: امروز خانواده در ایران دارای جایگاه بسیار بالایی است

امام جمعه گرگان: امروز خانواده در ایران دارای جایگاه بسیار بالایی است
2024-12-20T15:36:16+03:30
گرگان-امام جمعه گرگان اهمیت دادن به موضوع خانواده را یکی از مباحث مهم جامعه ایرانی و اسلامی دانست و گفت: امروز خانواده در ایران برخلاف دنیای غرب دارای جایگاه...

دشمنان خواهان تنزل جایگاه قدسیه مادر هستند

دشمنان خواهان تنزل جایگاه قدسیه مادر هستند
2024-12-20T15:36:15+03:30
مشگین شهر _ امام جمعه شهرستان مشگین‌شهر گفت: دشمنان اسلام سعی می کنند جایگاه قدسیه مادر را متزلزل و مصادره کنند.

الگوی مصرف انرژی توسط مردم اصلاح نشده است

الگوی مصرف انرژی توسط مردم اصلاح نشده است
2024-12-20T15:36:14+03:30
جوپار- امام جمعه شهر جوپار کرمان گفت: درباره اسراف در مصرف کردن انرژی در کشور ما نگرانی‌های جدی وجود دارد.

مسئولان نسبت به مهار گرانی و تورم اهتمام داشته باشند

مسئولان نسبت به مهار گرانی و تورم اهتمام داشته باشند
2024-12-20T15:22:58+03:30
ایلام-امام جمعه ایلام گفت: مردم انتظار دارند مسئولان نسبت به مهار گرانی و تورم اهتمام داشته باشند.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)