میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در آستانه برگزاری سیو سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برخی از کارشناسان این حوزه معتقدند که نشر در حال پوستاندازی است. فشار اقتصادی حاکم بر بدنه نشر به ویژه در دو سال اخیر که جهان درگیر ویروس منحوس کرونا بود، تغییراتی را در بدنه نشر به وجود آورد که از جمله این تغییرات میتوان به کاهش بیش از پیش شمارگان، خداحافظی بسیاری از ناشران با چاپ افست و روی آوردن به چاپ دیجیتال، افزایش قابل توجه قیمتها و حالا کاهش تمایل ناشران به انتشار کتابهای تازه در مقابل کتابهای تجدید چاپی اشاره کرد.
بررسی آمارهای نشر در سال 1400 خود گواه بر به وجود آمدن این تغییرات در بدنه نشر است. تسنیم پیش از این در گزارشی به این تغییرات اشاره کرده بود. اما آمارهای نشر کتاب در فروردین ماه نیز نکات قابل توجهی را نمایان میکند.
بر اساس آمارهای نشر در فروردین ماه 1401، یعنی یک ماه مانده به برگزاری سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران که پس از دو سال وقفه قرار است برگزار شود، شش هزار و 323 عنوان کتاب منتشر شده است که از این تعداد چهار هزار و 447 عنوان تألیفی و هزار و 876 عنوان ترجمه بوده است. شمار کتابهای چاپ اول چهار هزار و 42 عنوان و شمار تجدید چاپیها دو هزار و 271 عنوان بوده است.
مقایسه آمار انتشار کتاب بین فروردین ماه 1401 با اسفند 1400 حاکی از کاهش 40 درصدی تعداد عناون منتشر شده دارد. در عین حال اما فاصله میان تعداد تجدید چاپیها و چاپ اولیها تقریباً یکسان و بیش از دو هزار اثر باقی مانده است.
میانگین شمارگان کتاب در فروردین ماه 944 نسخه بوده است. بررسیها نشان میدهد که در ماههای گذشته میانگین شمارگان کمی بالاتر و بیشتر از هزار نسخه بوده است.
اما اتفاق عجیب در آمارهای نشر فروردین 1401 کاهش میانگین قیمت به نسبت ماههای پیش از آن به ویژه اسفند 1400 و بازه زمانی مشابه یعنی فروردین 1400 است.
کاهش 29 درصدی قیمت کتاب در یک ماه
در حالی که میانگین قیمت کتاب در اسفند ماه 74 هزار تومان است، میانگین قیمت کتاب در فروردین ماه با کاهش جدی به 57 هزار و 700 تومان رسیده است. به عبارت دیگر میانگین قیمت کتاب در فروردین نسبت به یک ماه پیش از آن 29 درصد کاهش داشته است.
این کاهش قیمت کتاب در حالی رخ داده است که در دو سال گذشته قیمت کتاب دائماً رو به افزایش بوده و در موارد معدود ثابت مانده و یا با درصد بسیار ناچیزی کاهش همراه بوده است.
آیا الزام وزارت ارشاد کاهش قیمتها را رقم زد؟
این کاهش قیمتها در بازار قاعدتاً بیارتباط با توزیع کاغذ دولتی و الزام وزارت ارشاد به درج عبارت «این کتاب با کاغذ دولتی منتشر شده است»، نیست. اگرچه ناشران در انتشار کتابهای خود بینیاز از کاغذ بازار آزاد نبودهاند، اما در ماههای گذشته محمولههایی از کاغذهای دولتی میان ناشران توزیع شده است که به نظر میرسد حالا تأثیر خود را بر بازار قیمتها در آستانه نمایشگاه نشان داده است.
روی دیگر سکه نیز ناشران هستند که تلاش میکنند برای حفظ مخاطبان خود کتاب را با حداقل سود به بازار عرضه کنند، این مهم زمانی خود را بیشتر نشان میدهد که ناشران برای از دست ندادن بازار داغ نمایشگاه کتاب به کاهش قیمتها روی آوردهاند.
نصف شدن قیمتها در فروردین 1401 نسبت به فروردین 1400
اما آیا میانگین قیمت کتاب در فروردین ماه 1401 نسبت به بازه زمانی مشابه آن یعنی فروردین 1400 نیز با کاهش مواجه شده است؟ بررسی آمارهای نشر نشان میدهد که میانگین قیمت کتاب در فروردین ماه 1400 چیزی فراتر از 57 هزار تومان یعنی 119 هزار تومان بوده است، با این وضعیت باید گفت که میانگین قیمت کتاب در فروردین 1401 با کاهش 50 درصدی مواجه شده است. با این حال میانگین قیمت کتاب در فروردین ماه 1401 با میانگین قیمت کتاب در سال 1400 برابری میکند.
همچنین بررسی آمارهای نشر نشان میدهد که فروردین ماه پرکارترین ناشران در حوزه کودک و نوجوان فعالیت داشتهاند و هزار و 226 عنوان کتاب در این حوزه منتشر شده است. پس از آن ادبیات با هزار و 59 عنوان، علوم عملی با 959 عنوان و علوم اجتماعی با 879 عنوان قرار دارند.
در حوزه کودک و نوجوان از هزار و 226 عنوان کتاب منتشر شده، تعداد 755 عنوان تألیفی و 471 عنوان ترجمه هستند. شمار کتابهای چاپ اول در حوزه کودک و نوجوان 487 عنوان و تجدید چاپیها 739 عنوان بوده است. میانگین شمارگان در حوزه کودک و نوجوان هزار و 712 نسخه و میانگین قیمت 38 هزار تومان ذکر شده است.
دوبرابر شدن آمار تجدید چاپیها نسبت به چاپ اولیها موضوعی است که ناشران به ویژه در حوزه کودک و نوجوان را به خود درگیر کرده است. گرانی کاغذ، افزایش تعرفه خدمات چاپ و ... ناشران را متمایل به تجدید چاپ کتابها کرده است. بنا به گفته کارشناسان این حوزه؛ این موضوع در درازمدت نگرانیهایی را برای ادبیات کودک و نوجوان در داخل کشور ایجاد خواهد کرد. بسیاری از ناشران کودک اعلام کردهاند که در آستانه نمایشگاه نتوانستهاند بسیاری از آثار تازه خود را منتشر کنند و به نمایشگاه برسانند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
بسیج نقش مهمی در اعتلای کشور دارد
امام جمعه دیر: حل مشکل گرانی ها در اولویت دولت باشد
حمایت ایران از مقاومت نشأت گرفته از تفکر بسیجی است
برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با قدرت ادامه خواهد داشت
وتو پیشنویس آتشبس در غزه دفاع رسمی از نسل کشی است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند
مسائلی مانند فیلترینگ و انتصابات سؤالبرانگیز اولویت نظام نیست
جبهه مقاومت منسجمتر در برابر دشمن ایستاده است
بهبود وضعیت اقتصاد اولویت دولت چهاردهم باشد/ توجه به معیشت مردم
امامجمعه شهر سگزاباد: اولویت دولت باید معیشت مردم باشد
اقدامات دشمنان خیال باطل است
اقدام قاطع دولت در ارتقای ظرفیت سانتریفیوژها ارزشمند است
بسیج زنجیره طلایی ایستادگی است/ تعیین سرنوشت جنگ با حضور مردم
رفع فیلترینگ مسئله اصلی کشور نیست/ دولت فکری به حال اقتصاد کند
فرهنگ فاطمی و بسیج ارکان تحقق جامعه هستند
اخلاص بسیجیان عامل موفقیت آنها است
رای دادگاه لاهه ننگی بر پیشانی اسرائیل جنایتکار است
گفتمان مقاومت در همه دنیا گسترش پیدا کرده است
مسئولان تمرکز خود را در بهبود وضعیت معیشتی مردم بگذارند
انقلابی بودن ویژگی ممتاز بسیج است
هر کسی با تلاش شبانهروزی مشکلی از مردم را برطرف کند بسیجی است
دشمن با حضور بسیج عقبنشینی میکند
تصویب قطعنامه ضدایرانی در سازمان ملل رسوایی بزرگی برای آنها است
تبعیت از اوامر ولی فقیه یکی از دلایل فائق آمدن بر مشکلات است
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنهاست
دولت بر رفع مسائل معیشتی و اقتصادی مردم تمرکز کند
حق جوانان بومی استان بوشهر برای اشتغال محقق شود
رمز پیروزی و بقای جمهوری اسلامی «بسیج» است
ترویج تفکر بسیجی لازمه برونرفت از مشکلات است
امروز در شرایط جنگ ترکیبی سختی قرار داریم