میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جهاد سازندگی یکی از نهادهای جوشیده از انقلاب اسلامی ایران است که از بدو تأسیس توانست بسیاری از جوانان انقلابی کشور را جذب فعالیتهای خود کند.
از آنجاکه نهادهای انقلابی در اجرای مأموریتهای خود، درگیر پیچیدگیهای نظام بروکراتیک نبودند، بهمحض تغییر اوضاع زمانه و بروز نیازهای جدید در کشور، بهسرعت میتوانستند با توجه به امکانات موجود برای خود مأموریتهای کاری جدید تعریف کنند.
مأموریت اولیه و اصلی محول شده به جهاد سازندگی، رسیدگی به روستاها، محرومیتزدایی از مناطق محروم و تمرکز به توسعه اقتصادی روستاها بوده است. جهاد سازندگی علاوه بر اجرای این مأموریت، در طول هشت سال دفاع مقدس نیز، وظایف جدیدی را با توجه به نیاز جبههها بر عهده گرفت. پشتیبانی، تدارکات و امور فنی و مهندسی، ازجمله نیازهای مبرم جبههها بود و با توجه به تازه تأسیس بودن و کمتجربگی نیروهای مسلح ایران در این امور، ضرورت کمکرسانی به جبههها دوچندان میشد.
جهاد سازندگی ویژگیهایی داشت که میتوانست بیشترین نقش را در فعالیتهای پشتیبانی و مهندسی ایفا کند برای همین در دوران دفاع مقدس اقداماتی انجام داد که در نوع خود بینظیر است. بر همین اساس خبرگزاری تسنیم، در نظر دارد به بهانه فوت شهادتگونه مرحوم مهدی ورشابی ضمن بررسی نقش جهاد در دفاع مقدس به ویژگیها و خصوصیات اخلاقی این جهادگر دوران جنگ تحمیلی بپردازد.به همین دلیل با برخی از فرماندهان جهاد و دفاع مقدس گفتگو کردهایم. متن کامل گفتگوی تسنیم با سردار علیرضا افشار از فرماندهان دفاع مقدس و رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملی را بخوانید:
* همه تجهیزات جهاد سازندگی پس از آغاز جنگ، صرف دفاع مقدس شد
سردار سرتیپ پاسدار علیرضا افشار از فرماندهان دفاع مقدس و رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم تصریح کرد: دستگاههای انقلابی به دلیل آنکه هدفمحور هستند و در راستای اهداف عالی حرکت میکنند؛ در برابر تهدیدات، مشکلات و نیازها؛ ساختار، سازمان و برنامههای آن به سمت هدف جدید تغییر میکند. بر همین اساس جهادسازندگی که بر اساس محرومیتزدایی و رفع مشکلات روستاها پس از انقلاب اسلامی ایجاد شد با شروع جنگ، رویکرد خود را تغییر داد و به کمک جبهه حق علیه باطل شتافت.
وی با اشاره به حضور پررنگ جهاد سازندگی در دفاع مقدس تصریح کرد: جهاد سازندگی هیچگاه مأموریت نظامی نداشت و با برخی از اقدامات نظامی بیگانه بود اما در برابر نیازهای رزمندگان، پرقدرت به حمایت از آنها شتافت و پس از عملیات ثامنالائمه حضور آنها بیشتر احساس شد.
این فرمانده دفاع مقدس با بیان اینکه برای طراحی عملیاتها، نیازمند حمایتهای جهاد برای ساخت سنگر، خاکریز و غیره بودیم، یادآور شد:نیروهای جهاد که آنها را سنگرسازان بیسنگر مینامند، همانهایی بودند که در برابر گلوله و تیرهای مستقیم دشمن برای رزمندگان به ساخت سنگر پرداختند و بدون هیچ سنگری و جان پناهی اقدامات بینظیر انجام دادند.
* جمله کلیدی حضرت امام خمینی(ره) در خصوص جهاد سازندگی/لزوم نشر فرهنگ جهاد در کشور
افشار به تأسیس یگان مهندسی جنگ جهاد سازندگی در دوران دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: در هر استانی در کنار لشکرها، یک گردان مهندسی جنگ جهاد تأسیس شد تا متخصیص به صورت خودجوش به جبههها بروند. نقش جهاد آنچنان مهم بود حضرت امام(ره) در این خصوص میفرمایند «نقش جهاد سازندگی در جنگ، کمتر از سپاه و ارتش نبود». در حالیکه این روزها کمتر در خصوص نقش جهاد صحبت میکنند.
وی با تاکید بر اینکه میبایست در خصوص اقدامات، فعالیتها و گفتمان جهاد در جنگ بیشتر صحبت شود؛ افزود: در این روزها نشر این فرهنگ بسیار لازم و ضروری است که میتوان با انتقال آن به سازمانها و دستگاهها شاهد پیشرفت کشور باشیم.
این رزمنده دفاع مقدس یکی از ویژگیهای مهم جهاد را مردمی بودن آن عنوان کرد و مرحوم ورشابی را یک فرد کاملاً مردمی دانست و اظهار داشت: مرحوم مهندس مهدی ورشابی یکی از مهندسین جهاد بود و در کنار فرماندهان عالی جنگ برای پیروزی در برابر رژیم بعث نکاتی را یادآور میشدند که با توجه به تخصص ایشان در زمینههای مهندسی، این نکات بسیار ارزشمند بود؛ چراکه در برخی مواقع نقش مهندسی نقش بسزایی در عملیاتها داشت.
* جهاد با دستان خالی اقدامات بینظیری در جنگ داشت/برخی از اقدامات جهاد در طول جنگ در جنگهای جهان بیسابقه است
افشار ادامه داد: من با توجه به مسئولیتی که در زمان جنگ داشتم ارتباط مستقیمی با یگانهای مهندسی جهاد و سپاه داشتم و به عینه میدیدم که این افراد با دستان خالی و بدون تجهیزات لازم کارهای بزرگی انجام دادند و در عین حال گلایهای نیز نداشتند.
وی با بیان اینکه برخی از اقدامات جهاد در طول جنگ در جنگهای جهان بیسابقه است؛ یادآور شد: عبور از اروند در عملیات والفجر 8 یکی از اقدامات جهاد سازندگی است که هم اکنون نیز توسط بسیاری از دانشگاهها در حال تدریس است. در حالیکه به عقیده بسیاری از کارشناسان این امر محال بود اما این مهندسان توانستند به زییایی این امر را محقق کنند.
رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملیبا اشاره به سایر ساخت و سازها بینظیر جهان در جنگ تحمیلی، تاکید کرد: مرحوم ورشابی در بسیاری از این اقدامات حضور جدی و پررنگی داشتند و میتوان گفت که یکی از دلایل پیروزیهای ملت ایران در برابر رژیم تا بن دندان مسلح بعث، اقدامات جهاد و فرماندهی مرحوم مهدی ورشابی بود.
* توجه جدی مرحوم ورشابی به کادر تخصصی جهاد پس از جنگ
این فرمانده دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات مرحوم ورشابی پس از جنگ تحمیلی پرداخت و گفت: متاسفانه پس از دفاع مقدس بخشی از مهندسین و و کادر تخصصی که در جبههها رشد کرده بودند را نتوانستیم حفظ و در مدیریت اجرایی کشور استفاده کنیم.
افشار با بیان اینکه مرحوم ورشاوی به صورت خودجوش از این کادر متخصص استفاده میکرد؛ تصریح کرد: مرحوم ورشابی به دلیل اینکه دغدغه انقلاب اسلامی و آینده کشور را داشت، همواره نسبت به جمعآوری کادر تخصصی دفاع مقدس اهتمام ویژه داشت که در صورت لزوم برای پیشبرد اهداف انقلاب اقدام کنند.
وی با بیان اینکه با مدیریت کادر تخصصی جهاد که برگرفته از فرهنگ ایثار و شهادت بود، میتوانستیم پیشرفتهای چشمگیری را برای کشورمان به ارمغان بیاوریم؛ تاکید کرد: مرحوم ورشابی تا آخرین لحظات عمر خویش روحیه ایثار و شهادتطلبی را فراموش نکرد و هر روز به پیشرفت و ارتقاء نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران میاندیشید.
این فرمانده دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنان خود به خصوصیات اخلاقی مرحوم ورشابی اشاره کرد و افزود: مرحوم ورشابی صراحت لهجه بسیار جذاب و شنیدنی داشت و در جلسات که با یکدیگر داشتیم روی نکته خود ایستادگی و پافشاری میکرد.
افشار یکی دیگر از خصوصیات و ویژگیهای اخلاقی مرحوم ورشابی را تلاش بسیار برشمرد و گفت: وقتی که ماموریتی به ایشان حتی در دورترین و صعبالعبورترین منطقه واگذار میشد ایشان با شجاعت و شهامت حضور داشت و ماموریت خود را بدون کم و کاست انجام میداد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
نمایشگاه نسخههای خطی قرآن در موزه تمدن اسلامی شارجه بازگشایی شد
هر کسی حضرت زهرا (س) را درک کند حقیقت شب قدر را درک کرده است
بسیج یک نوآوری بیبدیل در تاریخ بشری است
استاندار اردبیل با شعار «وفاق ملی» و بر محوریت اتحاد قدم بردارد
فرهنگ بسیج از مرزهای ایران به سراسر جهان رسیده است
رئیسجمهور برای گرانی و قطعی برق چارهاندیشی کند
امام جمعه رشت: رژیم صهیونیستی رو به اضمحلال است
ظرفیت بسیج استفاده شود
صدور حکم بازداشت نتانیاهو در دادگاه «لاهه» اقدامی بجا بود
مسئولان نقش تعیین کننده ای در قبال گرانیها دارند
امام جمعه ساری: بسیج کاخ مستکبران عالم را ویران می کند
آیتالله خاتمی: دشمنان پیوسته برای نابودی دین توطئه داشته و دارند
شهید سیدحسن نصرالله محبوبیت فزایندهای نزد آزادگان جهان دارد
ابوالقاسمی: تربیت مستمع قرآن همسان با تربیت قاری و حافظ لازم است
داستانهای عاشورایی نویسنده جوان درباره شهدای جوان قیام کربلا
نماز جمعه کرمانشاه به امامت حجتالاسلام غفوری برگزار میشود
مجلس عزای حضرت زهرا(س) با مداحی مهدی رسولی برگزار شد
بزرگترین لیگ دانش آموزی کشوری شروع به کار کرد
برنامه های شیخ حسین انصاریان در دهه سوم جمادی الاول اعلام شد
آیین «گلریزان لبنان در پناه امام رئوف (ع)» برگزار شد/ کمک ۲۵ میلیارد تومانی خادمیاران رضوی
مشارکت سنت اندیشه ایرانی در شکل گرفتن یک اهتمام تاریخی در فلسفه
موفقیت شیخ حسین انصاریان به دلیل پیروی از الگوی طبیبانه تبلیغ است
بحرالعلوم: هفتمین دوره شورای ارزیابی حافظان قرآن آغاز به کار کرد
حریزاوی: اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
قمی: میتوانیم از ظرفیت دختران نوجوان،در فضاهای تربیتی بهره بیشتری ببریم
تقویت حمایت از نخبگان قرآنی و ارتقاء برنامههای حمایتی از حافظان
حریزاوی:اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
«بازیهای دیجیتال و امکان چرخشهای فرهنگی» بررسی میشود
از تازه های نشر مجمع جهانی اهل بیت(ع) رونمایی می شود
صالحی: باید رونق بیشتر مساجد و حضور پرشور نسل جوان را محقق کنیم