میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، در سومین جلسه از سلسله نشستهای علمی با محوریت مسائل زنان، فرصتها و تهدیدهای رویاروی آن و با موضوع «زن در مکتب اهل بیت» به همت دپارتمان مطالعات زنان دانشگاه بین المللی اهل بیت (ع) برگزار شد. در این نشست، حشمت الله قنبری همدانی، استاد دانشگاه و پژوهشگر تاریخ اسلام به بررسی مبحث ارث و دیه با توجه به خطبه ۸۰ امیرالمؤمنین در کتاب شریف نهج البلاغه پرداخت.
وی با اشاره به این مطلب که نبود پژوهش عمیق و دقیق در این حوزه موجب شده است که جریانهای مخالف اسلام و اهل بیت علیهم السلام، تحت عنوان نابرابری سهمارث و دیه زنان و مردان عقده گشایی کنند، گفت: نصف بودن ارث زن نسبت به مرد از مبنا غلط و محصول برداشت نابجا از آیه ۱۱ سوره مبارکه نساء است که میفرماید: یُوصِیکُمُ اللَّهُ فِی أَوْلَادِکُمْ ۖ لِلذَّکَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَیَیْنِ فَإِنْ کُنَّ نِسَاءً فَوْقَ اثْنَتَیْنِ فَلَهُنَّ ثُلُثَا مَا تَرَکَ ۖ وَإِنْ کَانَتْ وَاحِدَةً فَلَهَا النِّصْفُ ۚ وَلِأَبَوَیْهِ لِکُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا السُّدُسُ"؛ در این آیه سخن از تفکیک ارث زن و مرد نیست بلکه توصیهای الهی میان خواهر و برادر است، چرا که در ادامه آیه برای هرکدام از پدر و مادر ۱/۶ سهم ارث در نظر گرفته شده است.
قنبری افزود: اگر جنسیت معیار تقسیم ارث و میراث بود، باید ارث پدر دو برار ارث مادر میبود.
این استاد دانشگاه در خصوص بحث دیه نیز بیان کرد: مقتول (اعم از زن و مرد) هیچ سهمی در دریافت و پرداخت دیه ندارد و در واقع اختلاف متوجه وراث است. در دیه آنچه موضوعیت دارد، بهره برداری آن است؛ به این معنا که با کشته شدن زن، خانواده او با آسیب جدی اقتصادی مواجه نمیشوند (هرچند ضربه عاطفی سهمگینی است) در حالی که با کشته شدن مرد، خانواده با فشار جدی اقتصادی رو به رو خواهند شد.
قنبری در ادامه این نشست گفت: دقت در خطبه ۸۰ نهج البلاغه روشنمی کند که این خطبه در شرایط بسیار خاص تاریخی ایراد شده است و مقصود امام، اشاره به زنانی از سنخ زنان در جریانجنگ جمل است که در طول تاریخ نقش آفرینی (منفی) خواهند کرد.
وی با تاکید بر این مطلب که بسیاری از کلمات اهل بیت علیهم السلامبا توجه به پیشینه تاریخی آنها باید تفسیر شود، عنوان کرد: که واقعه جمل در برخی ابعاد از ماجرای سقیفه تلختر و پیچیدهتر به شمار میآید؛ زنی رهبری جمل را بر عهده داشت که در خانه پیامبر بوده است.
از دیدگاه این پژوهشگر تاریخ اسلام قطعاً مخاطب امیرالمؤمنین قاطبه زنان مسلمان نیست، چرا که آن حضرت بیش از هرکس دیگر با حضور مؤثر و نقش آفرینی زنان پاک سیرتی چون فاطمه زهرا سلام الله علیها، خدیجه کبری، فاطمه بنت اسد و زنان فرهیخته و مقدس در ادیان دیگر نظیر حضرت مریم (س)، آسیه و …در جریان تاریخ، آشنا بوده است.
قنبری عبارت مربوط به ذم مشورت با زنان در نامه ۳۱ نهج البلاغه " اِیّاکَ وَ مُشاوَرَةَ النِّساءِ فَاِنَّ رَأْیَهُنَّ اِلی اَفْن، وَ عَزْمَهُنَّ اِلی وَهْن" است را با توجه به حدیث دیگری از حضرت در بحار الانوار تفسیر کرد که میفرماید: إیّاکَ و مُشاوَرَةَ النِّساءِ إلاّ مَن جُرِّبَتْ بکَمالِ عَقلٍ؛ فإنّ رَأیَهُنَّ یَجُرُّ إلَی الأفَنِ، و عَزمَهُنَّ إلی وَهَنٍ.
وی با ترجمه مطالب مندرج در نامه ۳۱ نهج البلاغه گفت: «از مشورت با زنان بپرهیز، مگر آنکه زنی به کمالِ عقل آزموده شده باشد؛ چرا که رأی زنان به کاستی میکشاند، و عزمشان به سستی» و افزود: به حکم دین و عقل فرد مشورت دهنده باید شایستگیهایی نظیر علم، آگاهی، خیرخواهی و دور اندیشی داشته باشد و در مورد حدیث یادشده که خطاب به امام حسن مجتبی علیه السلاماست باید توجه داشت امام حسن (ع) صرفاً فرزند امیر مؤمنان نبوده است، بلکه این وصیت از این حیث که وی وصی امام در زعامت خواهد بود و رهبری جامعه مسلمین را بر عهده خواهد داشت، خطاب به وی صورت گرفته است. بنابراین امام به نوعی تاکید دارند که حاکم جامعه اسلامی در جایگاه حکومت باید مانع دخالتها و سو استفادههای نابجای اهل خانه و خانواده اش در امور حکومتی شود.
گفتنی است جلسه نخست این نشست به بررسی جایگاه زن در ادیان مختلف و مقایسه آن با اسلام اختصاص داشت و در جلسه دومنشست، بحث شهادت و ایمان زن مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این سلسه نشست طی چهار جلسه برگزار میشود و در پایان به شرکت کنندگان در این دوره آموزشی گواهینامه اعطا خواهد شد.
منبع : خبرگزاری مهر
شهریار بحرانی: طالبزاده شکارچی ایده در رسانه بود
صدور رأی برای ۱۰ ناشر متخلف در نمایشگاه کتاب تهران/فروش نمایشگاه به ۶۷ میلیارد تومان رسید
نگاهی به زندگی آیتالله فاطمینیا/ عارفی که سطح منبر را ارتقاء داد
سریال «حضرت موسی(ع)» چه زمانی کلید میخورد؟/ انتظارات میرعلایی از مدیران جدید صدا و سیما
پیام تسلیت نهادها و شخصیتهای دینی در پی درگذشت آیت الله فاطمی نیا
برای تحقق آرمان وحدت اسلامی نیازمند جهاد تبیین هستیم
رمز اصلی عزت اسلام و مسلمین حفظ نسل جوان و هدایت آنان است
اعلام برنامه تشییع و خاکسپاری آیتالله فاطمینیا
اعلام برنامه تشییع و خاکسپاری آیتالله فاطمینیا
فرهنگ غدیر باعث تعالی جامعه خواهد شد
تشییع در تهران و قم، خاکسپاری در حرم حضرت معصومه(س) /تشییع تهران؛ ساعت ۹ صبح از دانشگاه تهران
تشییع در تهران و قم و خاکسپاری در حرم حضرت معصومه(س) /تشییع تهران؛ ساعت ۹ صبح از دانشگاه تهران
معاون فرهنگی وزیر ارشاد خواستار همراهی مجلس در حل مشکلات کاغذ شد
چند نفر از ایرانیها کتاب الکترونیک میخوانند؟/ کتابهای درگوشی، سلیقه زنان خانهدار را تغییر داد
جزئیات مراسم وداع با پیکر حضرت آیتالله فاطمی نیا اعلام شد
اختتامیه بیست و ششمین جشنواره قرآنی هدهد برگزار شد
"از معراج برگشتگان" حمید داوودآبادی پس از ۸ سال به "نمایشگاه کتاب" بازگشت
نکتههایی از گفتههای استاد اخلاق/ راز عاقبتبهخیری از نظر آیتالله فاطمینیا
روایتِ «عادل پیغامی» از زیستبومی که باید تقویت شود/ "عصر جدید" پنجرهای به رویِ دیده نشدهها باز کرد
گردهمایی سه روزه هزار مدیر هیأتهای رزمندگان اسلام در مشهد
پیام تسلیت رئیس سازمان اوقاف به مناسبت درگذشت آیتالله فاطمینیا
باید انس با قرآن را در جمع دانشجویی تقویت کنیم
اعلام ویژه برنامههای روز رحلت محدث والامقام حضرت عبدالعظیم(س)
موسسه انتشاراتی دیانت خواستار واردات نوشتافزار ایرانی اسلامی به ترکیه شد
آیتالله فاطمینیا به ملکوت اعلی پیوست
بازار اقتصادی کتابسازها بدنه اصلی نشر را خشک میکند/ اشتباهات استراتژیک مخاطبان در خرید کتاب
نگاهی به زندگی آیتالله فاطمینیا/ عارفی که سطح منبر را ارتقاء داد
مداحان در جهاد تبیین زیباییهای اسلام و انقلاب را به نشان دهند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درگذشت آیت الله فاطمی نیا را تسلیت گفت
کرسی «معنای زندگی از دیدگاه آیت الله مصباح یزدی» برگزار میشود