میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بیستمین «گفتوگوی مجازی با نویسنده» با محوریت کتاب «امواج ارادهها» با حضور راضیه عزیزی نویسنده، میلاد حبیبی محقق و تدوینگر کتاب و میثم رشیدی مهرآبادی مجری کارشناس توسط انتشارات راه یار برگزار شد.
میلاد حبیبی در ابتدای این گفتوگوی مجازی در پاسخ به پرسشی درباره روند گردآوری و تدوین محتوای کتاب گفت: فرآیند تولید کتاب «امواج ارادهها» پیش از همه کتابهایی که درباره مسئله پیشرفت و دستاوردهای کشور در نشر راه یار منتشر شده، شروع شده بود. ایده نگارش و تولید این کتاب را مسعود ملکی داد و هدف ما این بود که ابتدا یک نگاه کلی به همه دستاوردها و پیشرفتهای کشور در حوزههای مختلف داشته باشیم. کار حدود سه سال پیش شروع شد و به تدریج خاطرات و روایتها، جمعآوری و در نهایت منجر به انتشار این کتاب شد.
قضاوت برعهده مخاطب است
حبیبی اضافه کرد: به لحاظ مصداقی میتوان گفت این کتاب، قطرهای از دریایی بود که ما به آن دسترسی داشتیم اما کلیت دستاوردهای موجود، همین موارد بودند که در کتابها، سایتها و مستندهای مختلف به صورت پراکنده گفته شده بودند و ما سعی کردیم یک گلچین و مرور کلی از خاطرات مرتبط با پیشرفتها و دستاوردها در حوزههای مختلف داشته باشیم، هر فصل کتاب به تنهایی میتواند مبحثی جداگانه برای تألیف کتابهای دیگر باشد. در واقع ما از هر حوزه، چند خاطره را در کتاب آوردهایم تا کلیدواژه و سرنخی برای آن موضوع باشد.
در ادامه این نشست، راضیه عزیزی نیز در پاسخ به سؤالی درباره سبک نگارش این کتاب گفت: اوایل همکاری من با دفتر جبهه فرهنگی انقلاب بود که بعد از انجام چند کار کوچک، این کار را به من پیشنهاد دادند و فایل اولیه آن را برایم فرستادند، بعد از مطالعه حدود 15 خاطره اول، به این نتیجه رسیدم که این کار ارزش وقت گذاشتن و قلم زدن را دارد.
وی افزود: با اینکه خیلی از نوشتهها حالت مستند و گفتاری داشتند و باید یکدست و روان میشدند و این از جهاتی شاید سختتر از نوشتن یک داستان بدون متن قبلی باشد ولی ارزش کار خیلی زیاد بود. در زمانهای که از هر طرف، حرفهای ناامیدکننده درباره انقلاب اسلامی و سیر پیشرفت ایران میشنویم، به نظرم رسید که این کتاب میتواند یک برخورد منصفانه با آنچه واقعاً اتفاق افتاده است، باشد و واقعیتهایی را، هرچند خیلی کم و به قول آقای حبیبی قطرهای از پیشرفتهای انقلاب اسلامی را بیان کند و بعد از آن، دیگر قضاوت بر عهده ما و انصاف ماست.
عزیزی درباره تنظیم و ویرایش متن خاطرات کتاب گفت: بعضی خاطرات را خلاصه کردهام اما تعدادی از خاطرات هم کوتاه بودند و نیازی به خلاصهکردن نداشتند. برخی خاطرهها را هم در کتاب تبدیل به دو یا سه روایت کردم.
«امواج ارادهها»؛ گام اول
عزیزی در پاسخ به سؤالی دیگر درباره میزان تغییر لحن راویان کتاب که عمدتاً از چهرههای شناخته شده هستند، گفت: این کار جزو اهدافم در نگارش کتاب نبود؛ مگر اینکه در خاطرهای لحن گوینده واضح نبود، مانند مواردی که ما مدل گویش فرد را در خود خاطره دریافت میکردیم و من سعی میکردم آن را منتقل کنم اما اینطور نبود که خیلی بخواهم این انطباق را ایجاد کنم.
حبیبی در پاسخ به پرسشی درباره ضرورت یا عدم ضرورت تغییر متن و لحن خاطرات راویان در کتاب نیز توضیحاتی داد و افزود: درباره این موضوع دو رویکرد وجود داشت؛ زمانی که فرآیند تولید کتاب طی میشد، این بحث وجود داشت که ما لحن راویها در هنگام بیان خاطرات را حفظ کنیم و رویکرد دوم این بود که تمام خاطرات با توجه به اینکه از جاهای مختلفی گردآوری شده، باید یکدست شوند و شکل و لحن واحدی بگیرند و کتاب، متن یکدستی داشته باشد.
وی افزود: در نهایت تصمیم بر این شد که کتاب به نوعی بازنویسی شود و از لحاظ نگارشی، شکل یکدستی داشته باشد، نمیدانم این اتفاق چقدر در کیفیت کتاب مؤثر بود؛ ولی هرکدام از این دو رویکرد، مزیتها و معایبی دارند که بالاخره باید یکی را انتخاب کرد و مخاطب باید نظر بدهد که این متنی که الان یکدست و بازنویسی و نگارش شده، بهتر است یا متنی که لحن راوی در آن حفظ شده و هریک از خاطرات، تنوع و لحن خاص خود را دارند و شما حضور راوی را در متن میبینید و حس میکنید و متوجه لحن او میشوید.
محقق کتاب «امواج ارادهها» اضافه کرد: این را بگویم که به لطف خدا روند گردآوری خاطرات اینچنینی ادامه دارد و دوستان، این مسیر را دنبال میکنند. تیم تاریخ شفاهی پیشرفت دفتر جبهه فرهنگی گستردهتر شده و در شهرهای مختلف، در این حوزه کار میکنند. امیدواریم که جلدهای بعدی کتاب «امواج ارادهها» هم زودتر آماده شود. قرار است در همین قالب خاطرات کوتاه و با موضوع پیشرفت، این روند ادامه پیدا کند و گردآوری و انتشار خاطرات در حوزههای مختلف در کتابهای بعدی ادامه پیدا کند.
عزیزی، نویسنده کتاب «امواج ارادهها»، هم دراینباره توضیح داد: درباره بازنویسی خاطرات این نکته را بگویم که هرچند کار من داستاننویسی است؛ ولی در بازنویسی خاطرات این کتاب، کار داستانی روی خاطرهها انجام نشده و جملات به همان شکلی که نقل شده بود و باحفط امانت، منتقل شدهاند و این کار مانند نوشتههای قبلیام که شکل داستانی دارند، داستانی نیست و این عمدی بوده است، من سعی کردم که تاریخی بودن و امانتداری که اینگونه کارهای تاریخ شفاهی میطلبد، حفظ شود.
زندگی حبیبالله دهمرده کتاب میشود
عزیزی در پاسخ به پرسشی درباره سابقه داستاننویسی خود گفت: من از حدود 18 سال پیش که دانشآموز دبیرستانی بودم، وارد مقوله داستان شدم و در کنار درس و موضوعاتی که در زندگی نوجوانان هست، در اصفهان، کلاسهای داستاننویسی شرکت کردم و پس از مدتی، زندگینامه چند شهید را تألیف کردم، اولین کتابم، کتاب «راهی» درباره شهید بابایی بود که انتشارات امیرکبیر چاپ کرد.
وی افزود: کتاب «مثل یک خواب» درباره شهید جعفرزاده را که انتشارات «ستارگان درخشان» منتشر کرد و فکر میکنم الآن به چاپ سوم یا چهارم رسیده باشد. پس از آن، با دوستانم درباره تعدادی از علمای تخت فولاد اصفهان، داستانهای کوتاه ویژه نوجوان کار کردیم که هر کتاب، شامل 100 داستان کوتاه درباره یکی از علمای تخت فولاد است و انتشارات سازمان فرهنگی هنری شهرداری اصفهان این کتابها را منتشر کرده است. من دو کتاب از این مجموعه را کار کردم که کتاب «بانو امین» چاپ شده و کتاب آیتالله نجفآبادی در دست چاپ است.
عزیزی درباره دیگر آثار خود گفت: با همکاری یکی از دوستان یک مجموعه کتاب درباره شهدای یکی از شهرستانهای اطراف اصفهان کار کردیم که در آن، برای هر یک از شهدا، یک زندگینامه داستانی و چند داستان کوتاه نوشته و چاپ شده است. یک مجموعه کتاب بیست داستانی هم که درباره یکی از معضلات شهری اصفهان نوشتم، بیست داستان کوتاه نیز درباره وقت شناسی نوشتم که به نام «بیست گرم طلا» چاپ شده است. همچنین کتابی درباره شهید رضائیان نوشتهام که در دست چاپ است و در حا حاضر هم مشغول تدوین خاطرات تاریخ شفاهی جهادسازندگی استان خراسان هستم.
«امواج ارادهها» در پویش مطالعاتی روشنا
عزیزی در بخش دیگری از نشست مجازی اظهار داشت: کتاب «امواج ارادهها» مانند یک چکیده و عصاره، خلاصهای را از آنچه با همت و توان ایرانی کسب شده است، نشان میدهد. مثل آقای دهمرده که وقتی چند خاطره از ایشان را برای «امواج ارادهها» بازنویسی میکردم، به ذهنم رسید که خاطرات ایشان بسیار جالب است و میتواند برای جامعه و جوانان ایران مفید باشد.
وی تصریح کرد: در واقع این کتاب، خلاصهای است از آنچه واقع شده و به همین دلیل، هنوز جای کار برای جلدهای بعدی «امواج ارادهها» وجود دارد. برای مثال در حوزه نانو، رویان یا شرکتهای دانشبنیان که هر یک دنیای خاص خود را دارند، میتوان این کار را ادامه داد.
عزیزی تأکید کرد: به نظرم در کنار همه خاطرات ارزشمندی که در کتاب «امواج ارادهها» گفته شده، باید پیشرفتهایی هم که در زندگی مردم نقش دارند، بیان شوند، مانند تولید اسپری توسط شرکت دانشبنیان که زخم فرد دیابتی را به سرعت التیام میدهد. چنین پیشرفتهایی در زندگی روزانه افراد جریان دارد و میتواند این حس را به شخص بدهد که انقلاب اسلامی بستری بوده برای اینکه زندگی بهتری را برای مردم ایجاد کند، چنین خاطراتی میتوانند مانند یک قصه یا روایت بین مردم پخش شوند و دید مثبت را بیش از قبل رواج دهند.
میلاد حبیبی نیز در پاسخ به سؤالی درباره کارهای آتی خود در زمینه تاریخ شفاهی پیشرفت تصریح کرد: کتابی که به تازگی آماده شده و در دست انتشار است، اثری با موضوع خاطرات و سرگذشت زندگی دکتر حبیبالله دهمرده، از مدیران جهادی کشور است که مدت زیادی در منطقه سیستان و بلوچستان، استاندار و رئیس دانشگاه بوده و اکنون نیز نماینده مجلس هستند. کتاب دیگری هم داریم درباره یک شرکت دانشبنیان است که مصاحبههای آن به پایان رسیده و میتوان گفت اواسط مراحل نگارش متن کتاب هستیم.
رشیدی، مجریکارشناس این نشست با اشاره به اینکه کتاب «امواج ارادهها» برای پویش مطالعاتی روشنا هم انتخاب شده است، یادآور شد: با توجه به کثرت کتابهای خوبی که در جبهه فرهنگی انقلاب تولید میشود، این انتخاب، قابل توجه و موفقیت خوبی برای این کتاب است که توانسته نظر بسیاری از کارشناسانی را جلب کند که برای انتخاب کتاب برای این پویش مطالعاتی، ساعتها صحبت و بررسی میکنند.
کتاب 278صفحهای «امواج ارادهها» با قیمت 40هزار تومان از طرف انتشارات «راه یار» منتشر شده است و علاقمندان علاوه بر کتابفروشیها میتوانند از طریق صفحات مجازی ناشر به نشانی raheyarpub و یا سایت vaketab.ir نسبت به تهیه کتاب و شرکت در پویش مطالعاتی روشنا اقدام کنند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
صالحی : دیپلماسی قرآنی را باید فعالتر کرد
باباخانی: بیش از ۸۰ درصد مردم با هیئت ها در ارتباط اند
حجت الاسلام ارباب سلیمانی معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد شد
ابوترابیفرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود
حجتالاسلام ابوترابیفرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود
مقوله غنا در تلاوت قرآن کریم تبیین و بررسی شد
فرهنگ میتواند نقد را از حالت انفعال و انحصار در آورد
خاموشی: ترویج سبک زندگی قرآنی عمده ترین هدف مسابقات قرآن است
نماهنگ «نحن حزب الله» با صدای ذاکرین اهل بیت (ع) منتشر میشود
همایش «میانداران جهاد ۴» ویژه شبکههای تخصصی هیئت برگزار می شود
اختتامیه مسابقات قرآن بسیج با حضور عوامل «محفل» برگزار شد
خاموشی: باید خلأها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
قمی: طرح «زندگی با آیهها» امسال باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
معرفی آموزههای امام علی(ع) از اهداف برنامه های ایام میلاد نور است
قمی: امسال طرح «زندگی با آیهها» باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
خاموشی: باید خلاها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
تقی زاده: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
خاموشی: باید مشخص شود در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها، چقدر پیشرفت کرده ایم و چه خلاهایی داریم
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
پورمعین: نرم افزار کاربردی حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
محمدرضا پورمعین: سوپر اپلیکیشن موسسه علیین در زمینه حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
برپایی نمایشگاه «بانوی بینشان» در ایام فاطمیه دوم
دانشگاه شریف ۵ شب میزبان عزاداران فاطمی میشود
پیوست عدالت از منظر جامعهشناختی مورد بررسی قرار میگیرد
ششمین همایش «کنکاشهای مفهومی درباره جامعه ایران» برگزار میشود
۱۵۰ گواهینامه آزمونهای حفظ مهد قرآن در آبانماه صادر شد
«چلچراغ آیهها در جماران» برگزار می شود
پویش سراسری «بوسه بر دستان پدر» برگزار میشود
شماره جدید فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد