میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، صغری صالحی، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، پژوهشگر اثر «رویکردهای مختلف به الگوی توسعه و پیشرفت اسلامی» است. در این اثر پژوهشی، به روایتها و رویکردهای متفاوت درباره الگوی توسعه از سوی جریانهای مختلف فکری اشاره شده که برخی بر کنارهگیری از الگوهای توسعه غربی و برخی دیگر به گزینش یا تلفیق برخی از آنها اصرار دارند. عدهای نیز مخالف گزینش از غرب هستند و آنرا بهطور یکپارچه نفی کردهاند.
به استناد این اثر، رویکردهای متفاوت و متناقض به پیشرفت، یکی از چالشهای اصلی سیاستگذاری و برنامهریزی توسعه در جمهوری اسلامی ایران بهشمار میرود که تبعاتی برای سیاستگذاری فرهنگی به دنبال داشته است. بر همین مبنا نویسنده، بررسی و ارزیابی رویکردهای مختلف و اتخاذ دیدگاه روشن در اینباره را مسأله مهمی دانسته است که نمیتوان نسبت به آنها، بیاعتنا بود. بر همین مبنا این نوشتار، با هدف بررسی و ارزیابی نگاههای مختلف به الگوی توسعه، شکل گرفته و از میان گفتمانهای مختلف فکری، سه گفتمان مهم و مطرح، انتخاب و ذیل عناوین «سنتگرایان ایدئولوژیک»، «رویکرد هایدگری به تجدد و غرب» و «گفتمان الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت» جزئیات دیدگاههای این جریانهای فکری بررسی و ارزیابی شده است.
نویسنده کتاب در پایان پس از مقایسه مبانی و اصول هرسه گفتمان فکری، به این نتیجه میرسد که این سه جریان فکری، الزاماً با هم مخالف نیستند، بلکه مخالف توسعه به شیوه غربی هستند، زیرا آنرا با فرهنگ و ارزشهای اسلامی و اخلاقی کشور ناسازگار میدانند. همچنین «تضاد الگوی توسعه مدرن با ارزشهای دینی، هویتی، فرهنگی و اخلاقی» از دیگر وجه اشتراکهای این سه جریان فکری دانسته شده است. به همین دلیل، توسعه مورد نظر آنها، توسعهای است که در خدمت بندگی و تعالی انسان باشد و از میل جاودانگی در دنیا، اسراف، تبذیر و شکاف بین فقیر و غنی، بکاهد. انتقاد هرسه جریان، از مفهومپردازی توسعه مدرن غربی معطوف به این است که تنها به جنبههای مادّی و اقتصادی معنا و منحصر میشود. براین مبنا، در مفهومپردازی جدید، پیشرفت را جایگزین توسعه میکند؛ با این استدلال که مفهوم پیشرفت و فرایند آن، تک بُعدی نیست، بلکه طرحی جامع و فراگیر است که تنها به جنبههای اقتصادی و صنعتی محدود نمیشود، بلکه شامل ابعاد مادّی و معنوی زندگی انسان و حوزههای مختلف سیاست، فرهنگ، اجتماع و... میشود.
به استناد این پژوهش، تاکنون تحقیق مستقلی درباره ارزیابی رویکردهای مختلف به الگوی پیشرفت و توسعه اسلامی انجام نشده، از اینرو این اثر میتواند پژوهشی قابل توجه محسوب میشود.
«سنتگرایان ایدئولوژیک و الگوی توسعه؛ با تأکید بر آرای مهدی نصیری»، «هایدگریها و الگوی توسعه؛ با تأکید بر آرای رضا داوری اردکانی»، «رویکرد موافقان و الگوی توسعه» و «بخش نتیجهگیری» عنوان فصلهای این کتاب هستند.
کتاب «رویکردهای مختلف به الگوی توسعه و پیشرفت اسلامی» مجموعاً در ۲۷۱ صفحه و با قیمت ۲۵ هزار تومان وارد بازار نشر شده است.
منبع : خبرگزاری مهر
سعیدی نژاد: مادران برای فرزندانشان از آینده، قصه بگویند
سعیدی نژاد: مادران داستانهای تصویرگر آینده برای فرزندانشان تعریف کنند
کتابی که از شاخصهای تعیین مزاج براساس مبانی طب ایرانی می گوید
جایزه سیاستگذاری، تقدیر از فعالیتهای حل مسئله در کشور است
همایش تجلیل از مداحان حماسیخوان و شعرای حماسیسرا برگزار شد
دجال کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چرا باید از امامان (ع) پیروی و تبعیت کرد؟
برنامه سخنرانی شیخ حسین انصاریان در دهه دوم فاطمیه
دجال کیست؟
همایش ملی فلسفه فرهنگ برگزار میشود
کتاب «چکیده مقالات همایش ملی فرهنگ شهرت» منتشر شد
ترجمه استانبولی کتاب احکام و حقوق کودکان در اسلام رونمایی می شود
استقبال از نمایندگان اعزامی ایران به مسابقات قرآن کویت
تلاوت سوره مجادله توسط گروه مدیحهسرایی محمد رسولالله(ص)
بسیج نقش مهمی در اعتلای کشور دارد
امام جمعه دیر: حل مشکل گرانی ها در اولویت دولت باشد
حمایت ایران از مقاومت نشأت گرفته از تفکر بسیجی است
برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با قدرت ادامه خواهد داشت
وتو پیشنویس آتشبس در غزه دفاع رسمی از نسل کشی است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند
مسائلی مانند فیلترینگ و انتصابات سؤالبرانگیز اولویت نظام نیست
جبهه مقاومت منسجمتر در برابر دشمن ایستاده است
بهبود وضعیت اقتصاد اولویت دولت چهاردهم باشد/ توجه به معیشت مردم
امامجمعه شهر سگزاباد: اولویت دولت باید معیشت مردم باشد
اقدامات دشمنان خیال باطل است
اقدام قاطع دولت در ارتقای ظرفیت سانتریفیوژها ارزشمند است
بسیج زنجیره طلایی ایستادگی است/ تعیین سرنوشت جنگ با حضور مردم
رفع فیلترینگ مسئله اصلی کشور نیست/ دولت فکری به حال اقتصاد کند
فرهنگ فاطمی و بسیج ارکان تحقق جامعه هستند
اخلاص بسیجیان عامل موفقیت آنها است