میرنیوز

نوروز به چه معناست و از چه زمانی وارد فرهنگ ما ایرانی‌ها شد؟

 نوروز به چه معناست و از چه زمانی وارد فرهنگ ما ایرانی‌ها شد؟ 2021-03-21T10:00:09+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، عید نوروز میراثی است از گذشته که هرساله در مناطق مختلف جهان پاس داشته می‌‎شود. نوروز در ایران و افغانستان آغاز سال نو محسوب می‌شود و در برخی دیگر از کشورها مانند تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان، گرجستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان و... تعطیل رسمی است و مردم فرارسیدن آن را جشن می‌گیرند. با وجود همه این‌ها، نوروز شناسنامه ایرانی دارد و نمادی است برای پیوند ملت‌های مختلف.

نوروز هرساله با سنت‌ها و مراسم‌های مختلف در مناطق مختلف برگزار می‌شود. اما خاستگاه آن کجاست و انجام مراسم‌های مختلف در آن چه فلسفه‌ای دارد؟ امیراسماعیل آذر، استاد دانشگاه و پژوهشگر، معتقد است نمی‌توان زمان دقیقی برای پیشینه نوروز و پاسداشت این عید باستانی قائل بود، اما ردپای گرامی‌داشت این ایام از دوره هخامنشیان وجود دارد. 

او در ادامه به تحول در واژه نوروز و بازتاب آن در ادبیات فارسی اشاره کرد و گفت که پس از سده ششم، «نوروز» تحولی مفهومی در شعر فارسی یافت و هرچه به دوره معاصر نزدیک‌تر می‌شویم، این تحول مضمون خود را با نوستالژی و حسرت شاعر نسبت به دوران گذشته نشان می‌دهد؛ امری که برخاسته از فرهنگ و زندگی اجتماعی امروز است. این استاد دانشگاه در ادامه همچنین به برخی از آیین‌های مرسوم در گذشته نیز اشاره کرد. گفت‌وگوی تسنیم با این پژوهشگر را می‌توانید در ادامه بخوانید:

*تسنیم: یکی از آیین‌هایی که همه ساله در میان فارسی‌زبانان برپا می‌شود، نوروز است. نوروز چطور وارد فرهنگ ایرانی‌ها و فارسی‌زبانان شد؟  چرا به اولین روز بهار، «نوروز» می‌گویند؟

هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند که به طور یقین اطلاع دارد که جشن نوروز از چه زمانی به کشور ما آمد. خبر داریم که در دوره هخامشیان نوروز را می‌شناختند و جشن می‌گرفتند. بعد از هخامنشیان و در سال 331 قبل از میلاد، اسکندر مقدونی به ایران لشکر کشید و 13 سال بر این سرزمین حکومت کرد. بعد از او، سلوکیان یعنی یونانیان به ایران آمدند و بر این مملکت حکومت کردند. مسلماً در این زمان پیوند میان ما و نوروز قطع شد؛ چون بیگانگان بر این سرزمین حکومت می‌کردند. تا اینکه اشک اول پیروز شد و سلسله اشکانیان شکل گرفت. خبر داریم که اشکانیان نیز نوروز را اعزاز می‌داشتند.

آنچه برای ما مسلم است، مربوط به دوره ساسانیان است. زبان و خط در دوره ساسانی، زبان پهلوی یا فارسی میانه بود. در آن روزگار نوروز را «نوگ روچ» می‌گفتند، به مرور زمان «گ» از «نو» می‌افتد و «نو» باقی می‌ماند و «چ» نیز تبدیل به «ز» شده و کلمه «نوروز» به وجود می‌آید.

در همه تواریخ نوروز را به جم، پادشاه پیشدادی، نسبت داده‌اند. حتی در «وداها»، کتاب مقدس هندوان، نیز از «جم» یاد شده که البته به صورت «یم» ذکر شده است. در تاریخ گردیزی هم ریشه نوروز را در مستولی شدن جم بر دیوان می‌داند.

عید نوروز , شعر , زبان فارسی , ادبیات فارسی ,

*تسنیم: یکی از موضوعاتی که بارها در ادبیات کلاسیک فارسی با آن مواجه می‌شویم، «نوروز» و مضمون‌سازی‌های متعدد در این رابطه است. کمی درباره این موضوع توضیح دهید. این موضوع در ادوار مختلف چه تغییری داشته است؟

قدیمی‌ترین مطلبی که درباره «نوروز» نوشته شده، رساله «نوروزنامه» منسوب به حکیم عمر خیام است. در این اثر حقایقی با قسمی از روایت درآمیخته شده است. ابوریحان بیرونی نیز در «التفهیم»، نوروز را پیشانی سال نو یاد می‌کند.

 در ادبیات فارسی هم نوروز را «جشن بزرگ» می‌نامند. ابوریحان اعتقاد داشت که ایرانیان در نوروز بزرگ برای همه جهانیان از خدا خوشبختی تمنا می‌کنند؛ از این رو نوروز را در تاریخ «امید» نیز خوانده‌اند.

این نام نوروز در ضمیر تاریخی ایرانیان باقی مانده است؛ به همین دلیل ایرانیان این روز را دوست دارند و پاس می‌دارند.

در فرهنگ اسلامی نیز نوروز در جریان است. عبدالصمد ابن علی در روایتی که آن را به ابن عباس نسبت می‌دهد، می‌گوید که در نوروز جامی سیمین پر از حلوا برای حضرت محمد(ص) فرستادند، ایشان از این حلوا تناول کردند و فرمودند که این حلوا به چه مناسبت است؟ پاسخ دادند که این مربوط به جشنی به نام نوروز است. حضرت فرمودند که ای کاش هر روز نوروز بود. این مسئله در آثار الباقیه ابوریحان بیرونی نیز ذکر شده است.

در شاهنامه فردوسی هم مفصل درباره نوروز صحبت شده است. در شاهنامه آمده است که کیومرث یا گیه‌مرتَ (یعنی  زنده میرا) نوروز را جشن می‌گرفت؛ این نشان می‌دهد که اولین پادشاه ایرانی هم با نوروز آشنایی داشته است. خود فردوسی چنین می‌گوید:

چو آمد به برج حمل آفتاب
جهان گشت با فر و آیین و آب

بتابید از آن سان ز برج بره
که گیتی جوان گشت ازآن یکسره

 ...

به جمشید بر گوهر افشاندند
مران روز را روز نو خواندند

سر سال نو هرمز فرودین
برآسوده از رنج روی زمین

بزرگان به شادی بیاراستند
می و جام و رامشگران خواستند

چنین جشن فرخ ازان روزگار
به ما ماند ازان خسروان یادگار ...

این جشن تاریخ ندارد، اما می‌دانیم که از روزگار کهن به یادگار مانده است. در ادبیات پارسی از آن با صفت «بزرگ» نیز یاد می‌کنند. به عنوان نمونه، عنصری می‌گوید:

نوروز بزرگ آمد آرایش عالم
میراث به نزدیک ملوک عجم از جم

در ادبیات فارسی تقریباً همه شاعران توصیفی از نوروز دارند. فرخی نیز در این‌باره می‌گوید:

زباغ ای باغبان ما را همی بوی بهار آید
کلیدباغ ما را ده که فردامان به کار آید

*

بدین شایستگی جشنی بدین بایستگی روزی
ملک را در جهان هر روز جشنی باد و نوروزی

اما قهرمان شعر نوروز و توصیف آن در ادبیات کهن، منوچهری دامغانی است:

نوبهار آمد و آورد گل و یاسمنا
باغ همچون تبت و راغ بسان عدنا

و یا در شعر دیگری می‌گوید:

آمد نوروز هم از بامداد
آمدنش فرخ و فرخنده باد

باز جهان خرم و خوب ایستاد
مُرد زمستان و بهاران بزاد

توصیف نوروز در شعر دیگر شاعران همچون مسعود سعد سلمان و ابوالفرج رونی نیز دیده می‌شود.

*تسنیم: آیا این موضوع در شعر دوره‌های بعد نیز به همین شکل وجود دارد؟ مثلاً در شعر معاصر چه برداشتی از آن شده است؟

بله، دچار تحول شد. پس از قرن ششم، نوروز در شعر از حالت توصیفی درمی‌آید و حالت مفهومی به خود می‌گیرد. به عنوان نمونه، مولوی چنین می‌گوید:

نوروز بمانید که ایّام شمایید!
آغاز شمایید و سرانجام شمایید!

آن صبح نخستین بهاری که ز شادی
می‌آورد از چلچله پیغام، شمایید!

و یا در جای دیگری می‌گوید:

با تو هر جزو جهان باغچه و بستان است
در خزان گر برود رونق بستان تو مرو

سعدی نیز چنین می‌گوید:

ما را سر باغ و بوستان نیست
هر جا که تویی تفرج آن جاست

عید نوروز , شعر , زبان فارسی , ادبیات فارسی ,

منظور او این است که ای خدا! هرجا که تو حضور داشته باشی، آن لحظه و آنجا عید ماست. در واقع شاعران در این مرحله به صورت مفهومی به نوروز می‌نگرند و نوعی نگاه عرفانی در این گونه سخن‌ها دیده می‌شود. 

هرچه به شعر معاصر نزدیک می‌شویم، نوروز یک مفهوم نوستالژی دارد. آدم‌‌ها امروزه هرکدام در داخل آپارتمان‌ها زندگی می‌کنند و دیگر آن باغ و بوستان و آسمان را نمی‌بینند. مثلاً فروغ می‌گوید:

آن روزها رفتند
آن روزهای عید
آن انتظار آفتاب و گل
آن رعشه‌های عطر
در اجتماع ساکت و محجوب نرگس‌های صحرایی
که شهر را در آخرین صبح زمستانی
دیدار می‌کردند...

احوال نوستالژیک در شعر دیده می‌شود که به نوعی حسرت روزهای گذشته را به یاد می‌آورد.

*تسنیم: ادبیات و به ویژه شعر، آیینه تمام‌نمای جامعه هر عصر است و بازتاب‌دهنده آرمان‌ها، آمال و آیین‌های آن دوره. با توجه به این موضوع، در ادبیات آیین خاصی برای نوروز در گذشته توصیف شده است؟ گذشتگان چگونه این ایام را گرامی میداشتند؟

آیین‌های مختلفی در این رابطه وجود دارد. یکی از موضوعاتی که شاید بتوان در اینجا مطرح کرد، این است که چرا برای همدیگر آرزو می‌کنیم که 120 ساله شوی؟! چرا نمی‌گوییم 115 ساله یا 110 ساله؟

پاسخ این است که سال 365 روز و شش ساعت و خورده‌ای است. در گذشته هر سالی را 360 روز در نظر می‌گرفتند، در نتیجه پنج روز اضافه باقی می‌ماند. به آن پنج روز می‌گفتند، خمسه مسترقه. اکثر آیین‌ها و رسم و سوم‌ها در این پنج روز برگزار می‌شد. باز با این نوع محاسبه، شش ساعت اضافه باقی می‌ماند. اگر سالی شش ساعت اضافه بیاید، هر چهار سال یک روز می‌شود و 120 سال آن می‌شود، یک ماه. در نتیجه در گذشته برای هر 120 سال، به جای 12 ماه، 13 ماه در نظر می‌گرفتند. این ماه سیزدهم ماه خوشی و خرمی بود. در آن ماه همه از مالیات معاف بودند، گنجینه‌ها به روی مردم باز بود و مردم با آسودگی و فراغت زندگی می‌کردند؛ به همین دلیل همه در حق عزیزانشان دعا می‌کردند که 120 ساله بشوند تا از این امکانات بهره‌ برند.

علاوه بر این، می‌توان از جشن میر نوروزی یاد کرد. در تمام تواریخ راجع به نوروز، این جشن آمده است. این آیین، یکی از آیین‌های قدیمی درباره نوروز است. چنانکه حافظ نیز اشاره‌ای به این موضوع دارد: سخن در پرده می‌گویم، چو گل از غنچه بیرون آی/ که بیش از پنج روزی نیست، حکم میر نوروزی.

به این شکل بود که در قدیم فردی را به عنوان پادشاه به مدت پنج روز سوار بر چهارپا می‌کردند. در این مدت هر فرمانی داد، دیگران باید اجرا می‌کردند. پس از پنج روز او را از چهارپا پیاده و تا می‌توانستند او را تنبیه می‌کردند. به این معنی که تو که پادشاه می‌شوی، غره مشو. زمان این فرمانروایی، تنها چند روز است.

عید نوروز , شعر , زبان فارسی , ادبیات فارسی ,

آیین‌های دیگری نیز وجود داشته و دارد. مثلاً سفره هفت سین. برای این موضوع هم نقل قول‌های متعددی وجود دارد. گفته می‌شود که در زمان‌های گذشته سینی‌ای از چین وارد ایران شد که در آن هفت گودی وجود داشت و در هرکدام از این گودی‌ها، یک عنصر و چون این سینی به هفت قسمت تقسیم شده بود،‌ به «هفت سین» معروف شد. این یک نقل قول است، اما در واقع اینکه چرا به «هفت سین»، «هفت سین» اطلاق می‌شود نه «هفت شین» کسی نمی‌داند. با وجود این، می‌توان درباره پیشینه هرکدام از اجزای هفت سین صحبت کرد؛ مثلاً سکه که تاریخ پیدایش آن کم و بیش مشخص است، برای آرزوی سالی پررونق در «هفت سین» گذاشته می‌شود. یا درباره «سبزه» نیز نقل قول‌هایی وجود دارد؛ مثلاً اینکه کسب و کار و کشاورز رونق داشته باشد.

از سوی دیگر، می‌توان از آیین‌های دیگری چون شال‌اندازی، شکر خوردن در هنگام تحویل سال، برات دادن، خانه‌تکانی، آتش افروختن در بام‌ها، ماجرای فَرَوَهَرها و ... نیز یاد کرد که هرکدام از جمله آیین‌های مربوط به نوروز است و می‌توان به صورت مفصل راجع به آن صحبت کرد.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل

 پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل
2024-04-14T13:45:31+03:30
سازمان اوقاف و امور خیریه و بنیاد ایران‌شناسی به مناسبت حمله به اهداف رژیم غاصب صهیونیستی پیام‌های تبریک صادر کردند.

برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی

 برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی
2024-04-14T12:52:09+03:30
قصاص نفس و ماجرای بخشش، سالهاست دستمایه تولیدات سینمایی بسیاری شده‌است اما در کنار به تصویر کشیدن این مفهوم گاهی گریزی به مسائل اجتماعی دیگری هم زده می‌شد.

اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت

 اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت
2024-04-14T12:25:18+03:30
شب گذشته ایران طی حملاتی پهپادی و موشکی بخش هایی از سرزمین های اشغالی را مورد هدف قرار داد. حمله ای که در پاسخ به زدن کنسولگری ایران در سوریه بود.

«بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند

 «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند
2024-04-14T11:45:55+03:30
دو فیلم سینمایی «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی در هشتمین جشنواره فیلم بریکس مسکو روی پرده می‌روند.

بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران

 بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران
2024-04-14T11:45:54+03:30
انجمن سینمای جوانان ایران در خصوص پاسخ پهپادی و موشکی نیروهیا مسلح جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در...

آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان

 آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان
2024-04-14T11:45:54+03:30
قائم‌مقام رادیو از وضعیت رو به بهبود مسعود اسکویی گوینده، کارشناس و مجری پیشکسوت خبر داد.

هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟

 هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟
2024-04-14T11:45:53+03:30
همزمان با حملات تنبیهی و عملیات گسترده پهپادی سپاه پاسداران علیه رژیم صهیونیستی، تعدادی از هنرمندان در فضای‌مجازی به این عملیات واکنش نشان دادند.

نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی

 نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی
2024-04-14T11:05:21+03:30
آمار فروش نمایش‌های‌ تالار هنر و تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد

 تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد
2024-04-14T11:05:21+03:30
سریال «خط رو خط» قرار است سه روز در هفته با بازی رضا شفیعی‌جم و موضوعات مختلف روی آنتن شبکه نسیم باشد.

تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر

 تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر
2024-04-14T11:05:20+03:30
دستیار وزیر در امور شعر از تولید فصل دوم برنامه «سرزمین شعر» با ایذده‌هایی جدید و پخته‌تر خبر داد و گفت: بارخوردها نشان می‌دهد نخبگان فارسی زبان د...

دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است

 دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است
2024-04-14T11:05:20+03:30
گلرخسار صفی‌اوا گفت: من در بسیاری از نمایشگاه‌های بین‌المللی دنیا از جمله مسکو، فرانکفورت و... شرکت کرده‌ام، اما به نظرم هیچ نمایشگاهی مانند نمایشگاه کتاب ت...

افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟

 افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟
2024-04-14T11:05:19+03:30
معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد شهید گفت: هنوز مقدار افزایش حقوق ایثارگران مشخص نشده اما تا آخر فروردین اعلام خواهد شد.

دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب

 دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب
2024-04-14T11:05:19+03:30
امروز بنی‌اسرائیل در غزه آن خباثت نهفته در خود را که سبقه در گذشته سیاه‌شان دارد، آشکار کردند و آتشی که در گذشته برای سایر پیامبران و ملت‌ها روشن کرده بودند...

یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه

 یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه
2024-04-14T11:05:18+03:30
روزگاری در موسیقی پاپ ایران اعلام شد که حامد همایون در پنج ماه ۲۳۹ کنسرت برگزار کرده است؛ آماری که از رکوردی عجیب روایت داشت؛ اما در نهایت سرنوشت حامد همایو...

صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد

 صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد
2024-04-14T11:05:18+03:30
مدیرعامل مجمع ایران‌نوشت صادرات نوشت‌افزار ایرانی اسلامی به برخی از کشورها را جزو مهمترین برنامه‌های این مجمع در سال جدید خواند.

قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد

 قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد
2024-04-14T11:05:17+03:30
مدیرعامل بنیاد عفاف و حجاب با اشاره به لازم‌الاجرا بودن قانون حجاب در کشور و لزوم مکانیزه بودن مواجهه با هنجارشکنان گفت: کسانی که به موضوع عفاف و حجاب در کش...

تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت

 تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت
2024-04-14T11:05:17+03:30
افزایش نرخ ارز پس از دو هفته دامن بازار کاغذ را نیز گرفت،‌بر این اساس قیمت کاغذ تحریر در بازار افزایش ۱۰۰ هزار تومانی را تجربه کرده است.

سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد

 سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد
2024-04-14T11:05:16+03:30
براساس آمارهای ثبت‌شده از میزان استقبال از فیلم‌های درحال اکران در تعطیلات پایان هفته قبل ۳۵۳۰۰۰ هزار نفر برای دیدن فیلم مورد علاقه خود در هفته سوم فروردین ...

شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند

 شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند
2024-04-14T11:05:16+03:30
پس از سده نهم هجری شاعران متعددی با تخلص عطار ظهور کردند که اتفاقاً بسیاری از آثار منسوب به عطار نیشابوری، از برکات حضور آنهاست.

«محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!

 «محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!
2024-04-14T11:05:15+03:30
«محفل» دوباره توانست برنامه پربیننده ایام ماه مبارک رمضان باشد؛ برنامه‌ای که سلبریتی ندارد اما یک برنامه‌اش تنها به ۱۰۰میلیون بازدیدکننده رسید.

مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید

 مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید
2024-04-14T11:05:15+03:30
مهرداد صدقی از انتشار کتاب "آبنبات لیمویی" در ادامه مجموعه طنز خود خبر داد و گفت: این کتاب آخرین اثر از مجموعه "آبنبات‌ها" خواهد بود.

عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد

 عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد
2024-04-14T11:05:14+03:30
مدیر کمیته اجرایی و پشتیبانی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از آغاز عملیات اجرایی آماده‌سازی این نمایشگاه خبر داد.

دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید

 دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید
2024-04-14T11:05:14+03:30
یهودیانِ بنی‌نضیر چنان مغرور و از خود راضی بودند که تکیه‌گاهشان دژهای نیرومند و قدرت ظاهری‌شان بود، اما از آنجا که خدا می‌خواست بر همه روشن کرد که چیزی در ب...

حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران

 حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران
2024-04-14T11:05:14+03:30
جمعی از شاعران کشور در حمایت از عملیات "وعده صادق"، تازه‌ترین سروده‌های خود را به این موضوع اختصاص دادند.

گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل

 گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل
2024-04-14T11:05:13+03:30
نغمه مستشار نظامی در تازه‌ترین سروده خود از عملیات «وعده صادق» پاسخی به حمله جنگنده‌های ارتش اسرائیل به ساختمان کنسولگری کشورمان در دمشق حمایت کرد.

جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟

 جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟
2024-02-26T06:01:07+03:30
هیئت‌ها و حسینیه‌های سراسر کشور همزمان با میلاد سراسر خیر و برکت امام زمان (عج) مراسم شادی و سرور برگزار می‌کنند.

شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم

 شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم
2024-02-26T06:01:06+03:30
شاعران فارسی زبان در آستانه نیمه شعبان در نشست ادبی «منتظران وصل» با تازه‌ترین سروده‌های خود به ساحت مقدس امام مزان عرض ارادت کردند.

بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)

 بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)
2024-02-26T06:01:06+03:30
امام صادق علیه‌السلام دربارۀ آداب شب نیمۀ شعبان، به یکی از بهترین دعاها اشاره می فرماید.

"پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!

 "پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!
2024-02-26T06:01:05+03:30
مصطفی رزاق کریمی کارگردان فیلم "احمد" درباره احمد خمینی صحبت کرد؛ از ۴۲ روز سالک شدن او تا ماجرای عزل منتظری و پایان جنگ. او گفت: کارگردان دیکته‌پ...

ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد

 ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد
2024-02-26T06:01:04+03:30
همزمان با میلاد سراسر سعادت حضرت مهدی موعود(عج) از ویکی موسسه فرهنگی هنری موعود عصر(عج) رونمایی شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)