میرنیوز
خبرگزاری تسنیم-حمید صنیعیمنش: شیشلیک یک کلام حرف درست میخواهد بگوید اما به شکلی بد و کج و معوج که باعث شده است تا مسیر و غایت فیلم به بیراهه برود.
آنچه که فیلم مهدویان را خراب کرده است چیزی نیست جز فدا کردن واقعیت مشکلات زندگی حاشیهنشینان برای داستانی بیش از حد تخیلی و ساختگی و مشتی شوخیهای جنسی.
فیلم تازه مهدویان برخلاف آنچه خود میگوید که به جهان لاتاری نزدیک است فاصله جدی از آن دارد. در لاتاری که فیلمی تریلر و اجتماعی بود مسئله اصلی فدای ژانر تریلر و جنایی آن نشد و تا آخر مسئله ناموسپرستی و مشکلات حاشیهنشینان اطراف تهران فدا نشد، بلکه به عنوان مسئلهای جدی هم مخاطبین سینمادوست را درگیر خود کرد و هم پیام جدی برای مسئولین سیاسی، امنیتی و اجتماعی داشت که این محتوای چندبعدی نشان از قدرت بهترین فیلم مهدویان برای خلق یک فیلم سینمایی بود.
اما در شیشلیک کمدی و شوخیهای سبکسرانه آن و همینطور جهان داستانی بیش از حد مغرقانه و نمادگرای افراطزده امیرمهدی ژوله کاری کرده است که بعد از تعجب و طنزی که همراه خود میآورد رنگ میبازد و مسخره میشود. شهری با حکومت مارکسیستی که در آن «کار» همهچیز است حتی باید برای آن مُرد. تمام شهر دارای المانها و نمادهایی شبیه حکومت شوروی و کره شمالی است که در آن مردم با زور تبلیغات دروغین فریب خوردهاند و خام چرندیات مسئولین شدهاند. اما آیا مردم حاشیههای شهرهای بزرگ کشور در این اتمسفر به سر میبرند و چنین از جهان پیرامون خود بیخبرند؟
شاید برای فهم بهتر، این مثال جالب باشد: سریال سرگذشت ندیمه که یکی از سریالهای پرمخاطب و جالب سالهای اخیر است فضایی کاملاً خیالی و آخرالزمانی دارد. سریال درباره زمانی است که حکومت آمریکا توسط برخی از نظامیان کودتایی تصاحب شده است و حکومتی دیگر و کشوری دیگر وجود دارد. مخاطب سریال میداند که همهچیز سوار بر عنصر تخیل است و بنابراین میتواند آن را بپذیرد حتی اگر باور برخی از مصادیق و مسائل به صورت عادی و در زمان فعلی مشکل باشد.
اما در شیشلیک همهچیز خیالی نیست بلکه نیمی واقعی و جدی است که هدف و کانون فیلم است، یعنی ترسیم مشکلات فقر حاشیهنشینان و بیمسئولیتی مسئولین ناکارآمد و بخشی دیگر کاملاً خیالی و اغراقآمیز که بیشتر از آنکه برای خنداندن باشد شعارهای انتقادی و سیاسی خود را در قالب نمادین آن میدهد. حماسه گرسنگان و شعارهایی مانند اینکه گوشت نخوریم چون چیز بدی است، یا فحش رکیک بدهیم اما اسم شیشلیک را بر زبان نیاوریم آنقدر لوس است که پیام خود را خیلی زود مخابره میکند.
البته حرف اولیه فیلم که نگاهی به زندگی مردم فقیر و مشکلات آنان داشته باشیم و درد آنها را بدانیم درست است اما چیزی که از فیلم باقی میماند غیر از این است و بیشتر فیلمی سیاسی کمدی را میبینیم که انتقاد غلو آمیز و بیمنطق نسبت به مسئولین میکند تا رسیدگی به مشکلات مردم. مشخصاً پیامی که قصد فیلم بوده است درست است اما آیا این پیام در فیلم شیشلیک به خوبی شکل گرفته است؟ آنچه در خروجی فیلم مهدویان میماند بیشتر این است که تبلیغات دروغ و خفقان چماقی امثال رئیس کارخانه منجر به سرپوش گذاشتن برحقیقت زندگی مردم بیچاره است که حتی خود آن را فراموش کردهاند. مردم شیشلیک معلوم نیست نجیباند یا ابله؟ چه توجیهی برای این نما وجود دارد؟ آیا فیلم تراژدی-کمدی اجتماعی است یا یک کمدی-سیاسی؟
به نظر میرسد اغراق و لوثبازی فیلم تاحدی است که اگر مسئولی هم آن را ببیند ذرهای احساس مسئولیت نخواهد کرد زیرا جهان فیلم آنقدر شعاری و فاصلهدار از محیط واقعی سیاسی روز است که عملاً نقد جدی بار یک مسئول سیاسی نمیشود و حتی بیشتر محل گریزی برای امثال مدیر کارخانه پشم ایران فراهم میشود که این ما نیستیم. بنابراین حتی فیلم در این حد نیز از هدف خود دور است.
فیلم در موقعیت کمدی نیز جز با شوخیهای جنسی و کتک خوردن چیز دیگری برای خنداندن ندارد و همین یکی از نقاط منفی فیلم است که روشن میکند خود برای پول درآوردن ساخته شده است.
شیشلیک میتوانست یک کمدی باورپذیرتر ضمن اشاره به مشکلات حاشیهنشینان باشد اما خود را فدای شلوغبازی سیاسی فیلمنامه و شوخیهای جنسی میکند و زخمی عمیق بر جان نمیگذارد و هشداری که بتواند مسئولین را از اعتراضات حاشیهنشینان برحذر کند، ندارد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
پیوست عدالت از منظر جامعهشناختی مورد بررسی قرار میگیرد
ششمین همایش «کنکاشهای مفهومی درباره جامعه ایران» برگزار میشود
۱۵۰ گواهینامه آزمونهای حفظ مهد قرآن در آبانماه صادر شد
«چلچراغ آیهها در جماران» برگزار می شود
پویش سراسری «بوسه بر دستان پدر» برگزار میشود
شماره جدید فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد
حرم امام علی (ع) در نجف اشرف را از راه دور زیارت کنید
نماهنگ حماسی «منتصرون» محمدحسین حدادیان منتشر شد
کارگاه تخصصی ضبط تواشیح استودیویی برگزار شد
دوره آموزشی تطبیق آموزههای قرآنی در زندگی برگزار می شود
باقرزاده: ۵۸ هزار رقبه وقفی در هشت ماهه اول امسال سنددار شدند
قنبریان:فاطمیه نماد کنش فعالانه زن مجاهد اسلام در دوران کندی شمشیرهاست
قصه سرباز لشکر عمر بن سعد که پس از عاشورا هیچگاه سیراب نشد
چاپ کتاب پایان صهیونیسم و سقوط اسرائیل با همکاری ایران و مالزی
دفتر آیت الله مدرسی به جنایت علیه شیعیان پاراچنار واکنش نشان داد
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف میشود
تشرف برندگان پویشهای «فجر عاشقی» و «سفیر آیهها» به مشهد مقدس
نشست «نظم جهانی پس از نصرالله» برگزار می شود
مشاهدات عینی فعالان عرصه هیئت از لبنان روایت می شود
نشست «صلح، زبان فارسی و رسانه» برگزار میشود
نشست «فلسفه، دانشگاه و اجتماع» برگزار میشود
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف می شود
۴۰ مربی جلسات قرآن دانشآموزی مدرک مربی گری دریافت کردند
سعیدی نژاد: مادران برای فرزندانشان از آینده، قصه بگویند
سعیدی نژاد: مادران داستانهای تصویرگر آینده برای فرزندانشان تعریف کنند
کتابی که از شاخصهای تعیین مزاج براساس مبانی طب ایرانی می گوید
جایزه سیاستگذاری، تقدیر از فعالیتهای حل مسئله در کشور است
همایش تجلیل از مداحان حماسیخوان و شعرای حماسیسرا برگزار شد
دجال کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
چرا باید از امامان (ع) پیروی و تبعیت کرد؟