میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم در چند سال اخیر رخدادهایی موجب برهم خوردن تعادل در معادلات بازار نشر شده است، اگر کرونا تعادلات بازار جهانی نشر را بهم زده است، ما در ایران از ماهها و یا حتی سالها پیش از اپیدمی کرونا این تعادل را بر هم خورده داشتهایم.
تا دو سال پیش که آماری از قاچاق کتاب در دست نبود، کسی فکرش را نمیکرد که شمارگان کتابهایی که زیرزمینی چاپ و فروخته میشود، بتواند شمارگان نشر را در ابهام فرو ببرد، حتی خود ناشرانی که کتابشان را تنها در هزار نسخه چاپ کرده بودند و کتاب با موفقیت روبرو شده و به شمارگان میلیونی نیز رسیده بود، وقتی از شمارگان صدها هزاری و میلیونی کتاب در شبکههای قاچاق زیرزمینی آگاه شدند، در بهت فرو رفتند دیگر کسی ادعا نمیکرد که مخاطب نسبت به کتاب بیتفاوت است، بلکه باید از ابتدا وضعیت ترسیم میشد تا فهمید چرا گردش سرمایه در بازار نشر پایین است و چرا سرمایه در گردش برخی قاچاقچیان نشر میلیاردها دلار تخمین زده میشود.
در این میان که ناشران کم کم آماده میشدند تا نقشه جدیدی از وضعیت بازار نشر در ایران ترسیم کنند، اپیدمی کرونا آمد و ابتدا نمایشگاه کتاب را به تعویق انداخت، آنهم تنها دو ماه مانده به نمایشگاه و زمانی که کتابهای بسیاری زیرچاپ بود تا در نمایشگاه فروش خوبی را تجربه کند. پس از آن نیز تعطیلات و کاهش ساعات کاری وضعیت را بغرنجتر کرد. در این 10 ماهی که از سال میگذرد ناشران اگرچه توانستهاند گاهی گلیم خود را از آب بیرون کشند، اما نشر از وضعیت خوبی برخوردار نیست و یارانههایی که در قالب طرحهای فصلی، تسهیلات کرونایی و ... به آن واریز میشود، نیز حکم مسکنهایی را برای سرپا نگه داشتن نشر را دارد. حالا هم که قرار است نمایشگاه مجازی کتاب برگزار شود، موافقان و مخالفانی دارد.
با اینکه تسهیلات حمایتی تنها متعلق به ناشران تهران نبوده و ناشران سراسر کشور را پوشش داده است، اما وضع در شهرستانها بغرنجتر است، بسیاری از ناشران شهرستانی شمارگان نشر خود را به شدت کاهش دادهاند و حتی به توقف در فعالیتهای خود رسیدهاند.
مهدی نصیرزاده، رئیس اتحادیه ناشران خراسان رضوی در این زمینه به تسنیم گفت: وضعیت نشر در مشهد قبل از کرونا نیز مناسب نبود، حالا نیز وضعیت بدتر شده است، تسهیلاتی که وزارت ارشاد فراهم کرده مانند تسهیلات صندوق کارآفرینی امید نیز با استقبال ناشران مشهدی مواجه شد و پس از اطلاعرسانیهای اتحادیه ناشرانی ثبت نام کردند. اما باید توجه داشت که ناشر باید کتابش را بفروشد که بتواند اقساط تسهیلات را پرداخت کند واقعیت این است که باید برای فروش کتابها و گردش سرمایه در صنعت نشر نیز راهکاری اندیشید.
وی ادامه داد: در چند ماه گذشته وضعیت صنعت نشر در این استان اصلا خوب نبوده است؛ به گونهای که برخی از ناشران به توقف فعالیت رسیده و ترجیح دادهاند دست به عصا راه بروند تا اینکه کتابها چاپ شوند و در انبار بمانند. تنها ناشرانی مانند ناشران کتابهای درسی که مخاطب دارند به فعالیت خود همچون گذشته ادامه میدهند.
نصیرزاده تصریح کرد: تعطیلات تهران بر وضعیت ناشران استانی نیز تاثیر میگذارد؛ زیرا سیستم توزیع مختل میشود.
وی با اشاره به خرید کتاب از سوی وزارت ارشاد گفت: من این راهکار را نیز راهکار درستی نمیدانم، به نظرم باید کار فرهنگی گستردهتری انجام داد، باید مخاطب را تحریک کنیم باید تقاضا را افزایش دهیم. اینکه وزارت ارشاد از ناشران کتاب بخرد، دردی دوا نمیکند تنها کتاب از انبار ناشر به انبار ارشاد منتقل میشود.ما باید فضایی را فراهم کنیم که مردم به سمت کتاب حرکت کنند، تقاضای کتاب جدید داشته باشند، برنامههایی مانند «کتابباز» باید در همه شبکههای سیما تولید و پخش شود،. باید در جامعه نوعی حرکت جمعیبرای مطالعه کتاب ایجاد کنیم.
نصیرزاده با اشاره به نمایشگاه کتاب مجازی نیز گفت: نمایشگاه مجازی کتاب در جنوب کرمان که اکنون در حال برگزاری است، نمیتواند جایزگینی برای نمایشگاه کتاب تهران باشد. اگر ما قصد داریم نمایشگاه کتاب را مجازی برگزار کنیم باید فضایی را فراهم کنیم که در آن تداعی کننده نمایشگاه کتاب باشد. اینکه مخاطب برود کتاب را از سایت خانه کتاب جستوجو کند و از این نمایشگاه مجازی خرید کند و بعد برایش ارسال شود اتفاق خاصی رخ نداده است، کما اینکه بسیاری از ناشران خودشان چنین زیرساختی را دارند.
وی گفت: علم کامپیوتری آنقدر پپشرفت کرده است که میتوان فضای نمایشگاه کتاب تهران را به صورت مجازی ترسیم کرد و مخاطب به مانند سایتهای گردشگری دنیا وارد مصلی و شبستان شده و غرفهها را مشاهده کند. بسیاری از مخاطبان به نمایشگاه کتاب میآمدند و از نزدیک کتابها را میدیدند و سپس چند عنوانی خریداری میکردند. ما میتوانیم از یکسری امکانات بصری برای جذابیت نمایشگاه مجازی کتاب و حضور مردم در آن استفاده کنیم.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
اختتامیه مسابقات قرآن بسیج با حضور عوامل «محفل» برگزار شد
خاموشی: باید خلأها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
قمی: طرح «زندگی با آیهها» امسال باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
معرفی آموزههای امام علی(ع) از اهداف برنامه های ایام میلاد نور است
قمی: امسال طرح «زندگی با آیهها» باید گستره بیشتری از مردم را دربرگیرد
خاموشی: باید خلاها و پیشرفتها در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها بررسی شود
تقی زاده: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
خاموشی: باید مشخص شود در حفظ موقوفات و افزایش منافع آنها، چقدر پیشرفت کرده ایم و چه خلاهایی داریم
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم: شعار زندگی با آیه ها در ماه رمضان آینده، «امت پیروز» است
پورمعین: نرم افزار کاربردی حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
محمدرضا پورمعین: سوپر اپلیکیشن موسسه علیین در زمینه حفظ قرآن کریم رونمایی میشود
برپایی نمایشگاه «بانوی بینشان» در ایام فاطمیه دوم
دانشگاه شریف ۵ شب میزبان عزاداران فاطمی میشود
پیوست عدالت از منظر جامعهشناختی مورد بررسی قرار میگیرد
ششمین همایش «کنکاشهای مفهومی درباره جامعه ایران» برگزار میشود
۱۵۰ گواهینامه آزمونهای حفظ مهد قرآن در آبانماه صادر شد
«چلچراغ آیهها در جماران» برگزار می شود
پویش سراسری «بوسه بر دستان پدر» برگزار میشود
شماره جدید فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد
حرم امام علی (ع) در نجف اشرف را از راه دور زیارت کنید
نماهنگ حماسی «منتصرون» محمدحسین حدادیان منتشر شد
کارگاه تخصصی ضبط تواشیح استودیویی برگزار شد
دوره آموزشی تطبیق آموزههای قرآنی در زندگی برگزار می شود
باقرزاده: ۵۸ هزار رقبه وقفی در هشت ماهه اول امسال سنددار شدند
قنبریان:فاطمیه نماد کنش فعالانه زن مجاهد اسلام در دوران کندی شمشیرهاست
قصه سرباز لشکر عمر بن سعد که پس از عاشورا هیچگاه سیراب نشد
چاپ کتاب پایان صهیونیسم و سقوط اسرائیل با همکاری ایران و مالزی
دفتر آیت الله مدرسی به جنایت علیه شیعیان پاراچنار واکنش نشان داد
دبیرخانه ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم تعیین تکلیف میشود
تشرف برندگان پویشهای «فجر عاشقی» و «سفیر آیهها» به مشهد مقدس