میرنیوز

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»/ پیشنهادهای سیاسیتی برای بهبود وضعیت

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»/ پیشنهادهای سیاسیتی برای بهبود وضعیت 2024-10-30T13:40:37+03:30

به گزارش خبرنگار مهر، هدف‌گذاری سیاست‌گذاران کشور این است که ایران در عرصه هوش مصنوعی در زمره ۱۰ کشور برتر دنیا قرار گیرد. بر همین اساس برنامه‌ریزی‌ها برای توسعه، تنظیم‌گری و کاریست این فناوری سرعت بیشتری به خود گرفته است.

یکی از ابزارهای ارزیابی میزان توسعه و یا تنظیم‌گری در این حوزه، شناسایی شاخص‌های مرتبط با هوش مصنوعی و تعیین جایگاه کشور در سطح جهانی است. یکی از این شاخص‌ها، شاخص آمادگی هوش مصنوعی موسسه «آکسفورد اینسایت» است که به طور سالیانه کشورها را رتبه‌بندی می‌کند. این شاخص به دلیل تمرکز بر موضوع آمادگی دولت‌ها و همچنین قدمت چند ساله آن، بیشتر مورد توجه کشورهاست.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «توسعه و تنظیم‌گری هوش مصنوعی (۲): شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت» به بررسی جایگاه ایران در شاخص آمادگی هوش مصنوعی موسسه آکسفورد اینسایت پرداخته است.

شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت که توسط موسسه آکسفورد اینسایت تدوین شده است، کشورها را در پذیرش هوش مصنوعی بر اساس سه رکن «دولت»، «بخش فناوری» و «داده و زیرساخت» بررسی و رتبه‌بندی می‌کند. این موسسه داده‌های خود را از پایگاه‌های بانک جهانی و سازمان ملل استخراج کرده و با طبقه‌بندی کشورها به ۹ ناحیه، رتبه ۱۹۳ کشور را از منظر آمادگی دولت‌ها برای پیاده‌سازی و ادغام هوش مصنوعی در بخش خدمات عمومی ارزیابی می‌کند.

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

در آخرین گزارش موسسه آکسفورد اینسایت که در سال ۲۰۲۳ منتشر شده است، ۱۹۳ کشور رتبه‌بندی شدند.

در جدول زیر، رتبه سه کشور پیشروی جهان در عرصه هوش مصنوعی، کشورهای عضو بریکس، کشورهای منطقه سند چشم‌انداز ایران قابل مشاهده است. بر اساس این رتبه‌بندی؛ کشورهای آمریکا، سنگاپور و انگلیس به ترتیب از نظر شاخص آمادگی دولت‌ها، نسبت به سایر کشورها پیشرو هستند. چین در این رتبه‌بندی جایگاه شانزدهم را دارد.

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

در بیشتر کشورها، رکن فناوری با ابعادی همچون سرمایه انسانی، ظرفیت نوآوری و بلوغ و تکامل فناوری کم‌ترین امتیاز را دارد. در این میان کشورهای عربی منطقه خاورمیانه با توجه به سرمایه‌گذاری در تقویت زیرساخت‌ها و تدوین اسناد و راهبردهای مرتبط با استقرار هوش مصنوعی توانسته‌اند در ایجاد آمادگی هوش مصنوعی و دریافت امتیازاتی که آن‌ها را در زمره ۵۰ کشور برتر جهانی در این شاخص قرار می‌دهد، پیشرفت محسوسی داشته باشند.

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

وضعیت ایران در مولفه‌های شاخص آمادگی هوش مصنوعی

رتبه جهانی ایران در سال ۲۰۲۳ در این شاخص ۹۴ است. در شکل زیر امتیازات ایران و کشورهای عربی هم‌جوار به انضمام چین و روسیه در هر یک از ارکان این شاخص نشان داده شده است.

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

کشورهای عربی همسایه ایران از جمله امارات، عربستان سعودی، قطر و سایر کشورهای مهم از قبیل چین، روسیه و ترکیه در گام اول با تدوین و تصویب راهبردهای هوش مصنوعی و تقویت زیرساخت‌های داده و اطلاعات به دنبال بهبود آمادگی سازمانی ساختارهای خود در هوش مصنوعی هستند. توسعه و انتقال فناوری در کنار افزایش میزان سرمایه‌گذاری هوش مصنوعی در چین، امارات و همچنین عربستان، افزایش ظرفیت‌های نوآوری و بلوغ فناوری را در پی داشته است. کشور ترکیه اگرچه در بحث ایجاد ظرفیت‌های فناورانه و تقویت زیرساخت‌های داده نسبت به سایر کشورهای منتخب ذکر شده عقب‌تر است، اما به مراتب وضعیت مطلوب‌تری در مقایسه با ایران دارد.

رکن «دولت»؛ ضعیف‌ترین بخش ایران در شاخص آمادگی هوش مصنوعی

ضعیف‌ترین رتبه ایران در شاخص هوش مصنوعی آکسفورد مربوط به رکن «دولت» است که امتیاز آن ۳۱.۵۶ ثبت شده است. یکی از دلایل رتبه پایین ایران در شاخص آمادگی هوش مصنوعی می‌تواند کم بودن امتیاز ایران در رکن دولت و نبود سند ملی متقن و مصوب هوش مصنوعی حاوی چارچوب‌های مشخص از اولویت‌های هوش مصنوعی و کارآمدی بخش‌های مختلف در پذیرش و انطباق با این فناوری در سال تدوین گزارش توسط آکسفورد باشد؛ اما به نظر می‌رسد با تصویب سند ملی هوش مصنوعی در تیرماه ۱۴۰۳ به احتمال قوی امتیاز ایران در زیرشاخص‌های محور دولت در گزارش آتی این موسسه لحاظ شده و شاهد بهبود رتبه کشور در سال آتی باشیم.

در بعد حکمرانی و اخلاق ذیل رکن دولت ۵ عامل مورد بررسی قرار می‌گیرند که عبارتند از وجود قانون مربوط به «حفاظت داده‌ها و حفظ حریم خصوصی»، «امنیت سایبری»، «کیفیت مقررات»، «اصول اخلاقی» و «مسئولیت پذیری».

ایران در بعد اخلاق و حکمرانی نیز امتیازات خوبی نداشته است. برای محاسبه امتیازات لازم در اخلاق هوش مصنوعی که موسسه آکسفورد تعریف کرده است، از شاخص‌های کیفیت مقررات از مجموعه شاخص‌های حکمرانی جهانی بانک جهانی مورد استفاده قرار گرفته است. هرچند توجه ایران به موضوع مدیریت داده در قالب قانون «مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی» مصوب سال ۱۴۰۱ و نیز حفاظت از داده در قالب قوانینی همچون «قانون تجارت الکترونیکی» مصوب سال ۱۳۸۲ و همچنین لایحه «حفاظت از داده‌ها» که در حال طی مراحل تصویب در دولت جهت ارائه به مجلس است، امتیازات مثبتی از نظر منظر وجود قوانین تلقی شده‌اند؛ اما در نهایت در بعد حکمرانی و اخلاق امتیاز منفی ۱.۵۹ کسب کرده که در سطوح پایین رتبه‌بندی آکسفورد قرار دارد. به ویژه آنکه ایران از جمله کشورهایی بوده که در سال بررسی و تدوین گزارش آکسفورد رهنمود اخلاق هوش مصنوعی را تدوین نکرده و لذا امتیاز این بخش را از دست داده است.

زیر شاخص‌های مربوط به ظرفیت دیجیتال ذیل رکن دولت شامل «خدمات بر خط دولت»، «اصول زیرساخت‌های فناوری و اطلاعات» و «حمایت دولت از سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نوظهور» است.

در محور تطبیق پذیری نیز آمدی دولت حساسیت دولت به تغییرات و داده‌های پشتیبانی اندازه‌گیری می‌شود. امتیاز ایران ر تمامی زیر شاخص‌های مربوط به رکن دولت در شاخص آمادگی هوش مصنوعی در قالب شکل زیر نشان داده شده است.

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

وضعیت به نسبت بهتر «رکن زیرساخت و داده»

امتیاز ایران در رکن زیرساخت و داده نسبت به سایر ارکان بهتر است؛ هرچند که نسبت به سایر کشورهای مورد مطالعه عقب‌تر هستیم.

این رکن دارای سه دسته اصلی «زیرساخت»، «دسترسی داده‌ها» و «بازنمایی داده‌ها» است. در دسته زیرساخت‌ها، زیرساخت‌های مخابراتی،ابر رایانه‌ها،کیفیت پهنای باند، زیرساخت 5G و پذیرش فناوری‌های نوظهور جهت محاسبه امتیاز کشورها مورد ارزیابی قرار گرفته است. در دسترسی به داده‌ها نیز موضوع داده‌های باز، حکمرانی داده‌ها، اشتراک تلفن همراه، خانوارهای با دسترسی به اینترنت و ظرفیت آماری مد نظر بوده است.

کشور ایران در طی سال‌های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ روندی صعودی در بهبود زیرساخت‌ها و اشتراک تلفن همراه طی کرده؛ اما از منظر کمرانی داده‌ها و ظرفیت آماری عملکرد ضعیفی داشته است.

امتیاز حکمرانی داده از طریق امتیاز بلوغ محیط تنظیم‌گری فناورانه داده‌های بانک جهانی محاسبه شده است که در آن جنبه‌های کلیدی رویکرد کل دولت، از جمله ابر دولتی، چهارچوب قابلیت همکاری با سایر سکوها، بلوغ پرتال‌های خدمات عمومی برخط با تمرکز بر طراحی شهروند محور و دسترسی جهانی و نیز ابعاد سکوهای مشارکت عمومی، مکانیسم بازخورد شهروندان، داده‌های باز و پورتال‌های دولتی باز مورد بررسی قرار گرفته است. امتیاز ایران در محور حکمرانی داده‌ها صفر گزارش شده است.

زیر شاخه بازنمایی داده‌ها؛ شامل «هزینه‌های ارزان‌ترین دستگاه مجهز به اینترنت» و «شکاف جنسیتی در دسترسی به اینترنت است» که امتیاز محاسبه شده برای ایران در این دسته نیز مطلوب نبوده و نسبت به سال‌های گذشته روندی نزولی طی کرده است. امتیاز کشور در تمامی زیر شاخص‌های مربوط به رکن داده و زیرساخت در شاخص آمادگی هوش مصنوعی در شکل زیر نشان داده شده است.

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

جایگاه ایران در رکن «فناوری»؛ متوسط رو به پایین

در رکن فناوری زیر شاخص‌هایی از قبیل «سرمایه انسانی»، «ظرفیت نوآوری» و «بلوغ فناوری» مورد توجه قرار می‌گیرد. در این رکن نیز امتیاز کشور متوسط رو به پایین ارزیابی شده است و ایران باز هم نسبت به سایر کشورها عقب‌تر است.

در بخش بلوغ فناوری به تعداد «یونیکورن‌های هوش مصنوعی و غیر هوش مصنوعی»، «ارزش تجارت خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «مقدار تبدیل لگاریتمی داد و ستد در کالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات» و «هزینه‌های نرم‌افزاری کامپیوتری» می‌پردازد تا بررسی کند که آیا کشور مد نظر دارای بخش فناوری توانمندی است که بتواند فناوری‌های هوش مصنوعی را به دولت‌ها عرضه کند یا خیر؟

در زیر شاخص‌های بلوغ فناوری، «مقدار لگاریتمی داد و ستد در خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات» با امتیاز ۱۹ کمترین مقدار را دارد. به علت اینکه برخی زیر شاخص‌ها مانند ارتباطات راه دور، خدمات کامپیوتر، مجموعه خدمات مخابراتی و کامپیوتری و نسبت این خدمات به کل خدمات برای کشور در تعیین امتیاز نهایی بلوغ فناوری لحاظ نشده، در نهایت امتیاز کم و جایگاه پایینی برای کشور ثبت شده است.

در تعیین هزینه نرم‌افزارهای هوش مصنوعی امتیازهایی مانند وضعیت اقتصاد کشور، ناحیه‌ای که کشور وجود دارد (مانند اروپا و آسیای مرکزی،خاورمیانه و شمال آفریقا و غیره) و سطح درآمد کشور (مانند متوسط درآمد، حد بالای درآمد، حد پایین درآمد) دخیل بودند که بر اساس آن ایران توانسته در سطح متوسطی قرار گیرد.

از نظر ظرفیت نوآوری در هوش مصنوعی وضعیت کشور در این سال‌ها (از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۳) روندی رو به بهبود داشته است. این دسته به «زمان صرف شده برای رسیدگی به مقررات دولتی»، «در دسترس بودن میزان سرمایه‌گذاری جسورانه»، «هزینه تحقیق و توسعه»، «سرمایه‌گذاری شرکت‌ها در فناوری‌های نوظهور» و «مقالات تحقیقاتی منتشر شده در هوش مصنوعی» می‌پردازد و در نهایت بررسی می‌کند که آیا بخش فناوری شرایط مناسبی برای حمایت از نوآوری دارد یا خیر؟

علاوه بر این در محور سرمایه انسانی نیز به بررسی «تعداد فارغ التحصیلان رشته کامپیوتر» و «فعالیت‌های گیت‌هاب» و «مهارت‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات» پرداخته شده و در نهایت بیان می‌کند که آیا مهارت‌های مناسبی در جمعیت برای حمایت از بخش فناوری وجود دارد یا خیر؟ به نقل از سایت گیت‌هاب؛ افزایش گسترده تعداد توسعه دهندگانی که در حوزه هوش مصنوعی مولد کار می‌کنند، بر کسب و کارها تاثیر خواهد گذاشت. همان‌طور که بیشتر توسعه دهندگان با ساخت برنامه‌های کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی آشنا می‌شوند، انتظار می‌رود که یک مجموعه افراد مستعدی ایجاد شود که به دنبال تقویت مشاغلی برای توسعه محصولات و خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی خود هستند.

امتیاز مرتبط با مهارت‌های ارتباطات و اطلاعات از سایت اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) به دست می‌آید. از آنجا که کشورهای بسیار کمی اطلاعات همه مهارت‌ها که عبارتند از مهارت‌های مرتبط با سواد اطلاعاتی، توانایی حل مسئله، ایمنی و ایجاد محتوا را ارائه کرده‌اند، لذا مقدار امتیاز این محور نمی‌تواند دقیق باشد. از طرفی تجزیه و تحلیل این داده‌ها از طریق دامنه‌های مهارت‌های گزارش شده در کشورهای مختلف است. به طوری که میانگین درصد مهارت ذکر شده بین کشورهای مختلف بین حداقل ۲۵ تا حداکثر ۷۵ درصد است. این شکاف بین افرادی که از اینترنت استفاده می‌کنند و افرادی که دارای مهارت‌های دیجیتال هستند، بیانگر این است که بسیاری ممکن است از اینترنت استفاده کنند، بدون اینکه بتواند به طور کامل از آن بهره ببرند یا از خطرات آن اجتناب کنند. امتیاز کشور در تمامی زیر شاخص‌های مربوط به رکن فناوری در شاخص آمادگی هوش مصنوعی در شکل زیر نشان داده شده است.

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»

به نظر می‌رسد با نبود سند و برنامه توسعه هوش مصنوعی در کشور تا به امروز، برنامه‌های حمایت از نوآوری و کمک به بلوغ فناوری یا ظرفیت تربیت نیروی انسانی در هوش مصنوعی و آموزش به نیروی کار در قالب مهارت نیز تا به امروز به صورت هدفمند و شفاف دنبال نشده است.

سد فیلترینگ بر سر راه توسعه‌دهندگان عرصه هوش مصنوعی

رویکرد کشور در حال حاضر در سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های بین‌المللی از طریق سکوهای توسعه دهنده وب، شفاف و مشخص و نظام‌مند نیست.

با بررسی‌های انجام شده، سایت گیت‌هاب به دلیل محدودیت‌های موجود در ایران اعم از سرعت پایین اینترنت، عدم دسترسی به پردازنده‌های گرافیکی پرسرعت و فیلترینگ در ایران با محدودیت‌های جدی مواجه است. زیرا کاربران به دلیل کمبود امکانات و فیلترینگ (در برهه‌های حساس زمانی)، و عدم دسترسی به برخی بخش‌های سایت کگل و گیت هاب که ارائه کننده پروژه‌ها و مجموعه داده‌های بسیار بزرگ و به روز هستند، امکان انجام پروژه‌های بسیار قوی را در این حوزه ندارند و گاهی کاربران مجبور به استفاده از فیلترشکن می‌شوند که این امر سبب می‌شود آی پی سیستم کاربران ایرانی تغییر کرده و به آی پی کشور دیگری تبدیل شود و آی‌پی کشور ایران به درستی تشخیص داده نشود و پروژه و مجموعه داده بر اساس کشور اختصاص داده شده توسط فیلترشکن برای کشورهای دیگر در نظر گرفته می‌شود. در صورت رفع این محدودیت‌ها کشور ایران نیز می‌تواند در این شاخص دارای جایگاه و امتیاز بهتری باشد. در صورت رفع این محدودیت‌ها کشور ایران نیز می‌تواند در این شاخص جایگاه و امتیاز بهتری کسب کند. جایگاه و امتیاز ایران در شاخص آمادگی هوش مصنوعی برای استفاده از سایت گیت هاب به عنوان مخازن پروژه‌های هوش مصنوعی به دلایل بالا با مشکلات و محدودیت‌های جدی روبروست که این امر نیاز به بازنگری مجدد دارد.

سوگیری سیاسی در امتیازدهی زیرشاخص‌های پاسخگویی و شفافیت

در این گزارش عنوان شده که برخی زیر شاخص‌های امتیازدهی ذیل ارکان آمادگی هوش مصنوعی دولت از جمله پاسخگویی و شفافیت به لحاظ سیاسی بودن و سوگیری منفی یا مثبت فاقد دلیل آشکار نسبت به برخی کشورها (مثلاً امتیازات منفی برای ایران و امتیازات مثبت برای کشورهای عربی) قابل تامل و حائز اعتبار مخدوش است. علاوه بر این برخی زیر شاخص‌ها نیز به علت عدم ارائه داده و اطلاعات کافی فاقد امتیاز محسوب شده و در نتیجه امتیاز کلی شاخص را پایین آورده است. لذا شاید نتوان جمع نهایی امتیاز و رتبه این شاخص را دقیق و نهایی تلقی کرد. اما در ارائه تصویری اجمالی از وضعیت هوش مصنوعی در کشور و در مقایسه با سایرین، از منظر دولت و حکمرانی، زیرساخت‌های داده و اطلاعات و ظرفیت‌های نوآوری و فناوری مهم است. یکی از مشخصه‌های آمادگی دولت‌ها در هوش مصنوعی، در هم تنیدگی سه رکن یاد شده و مولفه‌های ذیل آن است. به نحوی که هرگونه ضعف در یکی بقیه عوامل را نیز متاثر می‌سازد. این موضوع نشان می‌دهد که توسعه متوازن هوش مصنوعی از همه ابعاد آن لازم و اجتناب ناپذیر است.

توسعه هوش مصنوعی نمی‌تواند تنها معطوف به تولید دانش باشد

در این گزارش عنوان شده است که با وجود این‌که ایران در تولید دانش و چاپ مقالات علمی در شاخه‌های مختلف هوش مصنوعی تقریباً جزء ۲۰ کشور برتر دنیاست، با وجود این، قرارگرفتن در زمره ۱۰ کشور برتر هوش مصنوعی در دنیا به عنوان یکی از چشم‌اندازهای توسعه این فناوری و به‌کارگیری آن نمی‌تواند فقط معطوف به تولید دانش در این حوزه باشد.

یکی از مشخصه‌های آمادگی دولت‌ها در هوش مصنوعی، در هم تنیدگی سه رکن دولت، زیرساخت، فناوری و مولفه‌های ذیل آن است. این در حالی است که تدوین و تصویب برنامه‌های عملیاتی توسعه هوش مصنوعی در کشور که بر این سه رکن تاثیر دارند، به صورت بخشی و عمدتاً به کندی پیش می‌رود و این امر ممکن است از انسجام و یکپارچگی آن‌ها نیز بکاهد. لذا به نظر می‌رسد بهبود جایگاه کشور در شاخص آمادگی دولت در پذیرش هوش مصنوعی می‌تواند از ابعاد زیر مورد توجه قرار گیرد:

- ایجاد چابکی و پویایی در ساختار حکمرانی هوش مصنوعی در کشور با شفاف شدن نقش‌ها و تعیین دامنه وظایف نهادهای سیاستگذار نسبت به یکدیگر؛

- تدوین و تصویب هرچه سریع‌تر برنامه‌های شفاف و عملیاتی توسط دستگاه‌های متولی، یکپارچه‌سازی و نهایی‌سازی آن‌ها، تسلط سازمان ملی هوش مصنوعی و نظارت بر اجرای آن‌ها؛

- توجه به ملاحظات اخلاقی و اجتماعی هوش مصنوعی در قالب تدوین سندها یا توصیه‌نامه‌ها؛

- سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های بین‌الملی از طریق سکوهای توسعه‌دهنده وب و با تمرکز بر پروژه‌های هوش مصنوعی با در نظر گرفتن منافع و مصالح کشور؛

- استمرار و اهتمام به توسعه زیرساخت‌های ارتباطات و اطلاعات و بازبینی و ارائه اطلاعات دقیق‌تر از وضعیت خدمات برخط برای مشارکت فعال‌تر در ارزیابی توسط این شاخص و بهبود جایگاه نقش آفرینی کشور در عرصه هوش مصنوعی از نگاه بین‌المللی.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

ظرفیت سازی برای شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی

ظرفیت سازی برای شرکتهای فعال در حوزه هوش مصنوعی
2024-10-30T16:47:18+03:30
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به اهمیت توجه به هوش مصنوعی گفت: یکی از وظایف اصلی ما کار بر روی این مبحث و ظرفیت سازی برای شرکت‌هایی است که قصد دارند در...

شهید حیدری به انسان‌ها فارغ از هر رنگ و نژاد و مذهبی خدمت کرد

شهید حیدری به انسان‌ها فارغ از هر رنگ و نژاد و مذهبی خدمت کرد
2024-10-30T16:07:19+03:30
مراسم بزرگداشت مجاهد شهید حیدری با حضور معاون حقوقی رییس جمهور، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و خانواده این شهید ب...

ریزش معدن طلا ۳ کشته بر جای گذاشت

ریزش معدن طلا ۳ کشته بر جای گذاشت
2024-10-30T15:27:21+03:30
در پی ریزش یک معدن طلا در استان بدخشان در شمال افغانستان، حداقل ۳ معدنچی کشته شدند.

رویکرد هیأت امنای صرفه جویی ارزی در خدمت رسانی به امور بیماران

رویکرد هیأت امنای صرفه جویی ارزی در خدمت رسانی به امور بیماران
2024-10-30T15:27:20+03:30
کمک به کودکان ناشنوا برای عمل کاشت حلزون شنوایی، تهیه تجهیزات پزشکی برای بیماران نیازمند و اقلام مورد نیاز برای انجام عمل پیوند بخشی از اقدامات هیأت امنای صر...

ابزارهای حمایتی ستاد علوم شناختی برای حمایت از کسب‌وکارهای نوپا

ابزارهای حمایتی ستاد علوم شناختی برای حمایت از کسب‌وکارهای نوپا
2024-10-30T15:27:20+03:30
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی معاونت علمی گفت: ابزارهای حمایتی متنوعی برای توسعه کسب‌وکارهای نوپا در حوزه علوم و فناوری های شناسختی مهیا شده است.

حکم سرپرست دانشگاه تهران برای معاون سابق وزیر ارتباطات

حکم سرپرست دانشگاه تهران برای معاون سابق وزیر ارتباطات
2024-10-30T15:14:02+03:30
سرپرست دانشگاه تهران طی حکمی سرپرست معاونت فناوری‌های دیجیتالی دانشگاه تهران را منصوب کرد.

دانشجویان دانشگاه علامه‌ برگزیده مسابقه جهانی «جاده ابریشم» شدند

دانشجویان دانشگاه علامه‌ برگزیده مسابقه جهانی «جاده ابریشم» شدند
2024-10-30T15:14:01+03:30
با اعلام دبیرخانه مسابقات بین‌المللی شبکه دانشگاه‌های جاده ابریشم (SUN)، چهار دانشجوی دانشگاه علامه‌طباطبائی به عنوان برگزیدگان این رقابت در سال ۲۰۲۴ معرفی ش...

۳.۹ میلیارد سال قبل حیات در مریخ وجود داشت

۳.۹ میلیارد سال قبل حیات در مریخ وجود داشت
2024-10-30T14:47:21+03:30
تحقیقی جدید از این ایده پشتیبانی می کند که میدان مغناطیسی محافظ حیات در مریخ مدت ها قبل از آنچه تصور می شد، وجود داشته و در سیاره سرخ حدود ۳.۹ میلیارد سال ق...

ریزش معدن طلا در افغانستان ۳ کشته بر جای گذاشت

ریزش معدن طلا در افغانستان ۳ کشته بر جای گذاشت
2024-10-30T14:34:00+03:30
در پی ریزش یک معدن طلا در استان بدخشان در شمال افغانستان، حداقل ۳ معدنچی کشته شدند.

دستاوردهای دانش‌بنیان ایران در ارمنستان معرفی می‌شود

دستاوردهای دانش‌بنیان ایران در ارمنستان معرفی می‌شود
2024-10-30T14:20:37+03:30
یک هیات تجاری و فناوری با حمایت سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی، معاونت علمی ریاست جمهوری به کشور ارمنستان اعزام می شود.

ایجاد دانشکده ویژه بانوان در دانشگاه جامع انقلاب اسلامی

ایجاد دانشکده ویژه بانوان در دانشگاه جامع انقلاب اسلامی
2024-10-30T14:20:37+03:30
رئیس دانشگاه جامع انقلاب اسلامی از ایجاد دانشکده سبک زندگی ایرانی اسلامی بر مبنای سخنان مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم خبردادو گفت: این دانشکده ویژه بان...

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»/ پیشنهادهای سیاستی برای بهبود وضعیت

رتبه ۹۳ ایران در شاخص «آمادگی هوش مصنوعی دولت»/ پیشنهادهای سیاستی برای بهبود وضعیت
2024-10-30T13:53:57+03:30
با وجود این‌که ایران در چاپ مقالات علمی شاخه‌های مختلف هوش مصنوعی تقریباً جزء ۲۰ کشور برتر دنیا است، در شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت رتبه ۹۳ را دارد.

برگزاری چهارمین رویداد «کانکت فروم» همزمان با نمایشگاه نانو

برگزاری چهارمین رویداد «کانکت فروم» همزمان با نمایشگاه نانو
2024-10-30T13:27:23+03:30
سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، همزمان با برگزاری پانزدهمین دوره نمایشگاه بین‌المللی فناوری نانو و میکرو، چهارمین رویداد Conn...

المپیاد علمی طلاب حوزه‌های علمیه خواهران برگزار می‌شود

المپیاد علمی طلاب حوزه‌های علمیه خواهران برگزار می‌شود
2024-10-30T13:27:23+03:30
سرپرست اداره کل تحصیلات تکمیلی حوزه‌های علمیه خواهران گفت: یازدهمین دوره المپیاد علمی طلاب حوزه‌های علمیه خواهران برگزار می‌شود.

اولین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی کشور افتتاح شد

اولین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی کشور افتتاح شد
2024-10-30T13:27:22+03:30
نخستین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی وزارت بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی افتتاح شد.

ترمیم حدود ۲۴۰ آسیب‌پذیری در محصولات شرکت‌های سایبری دنیا

ترمیم حدود ۲۴۰ آسیب‌پذیری در محصولات شرکت‌های سایبری دنیا
2024-10-30T12:33:59+03:30
آسیب‌پذیری‌های ترمیم شده در محصولات سایبری ۹ شرکت بزرگ دنیا همگی دارای شدت بحرانی بالا و زیاد هستند و برخی نیز «روز-صفر» بوده‌اند.

جزییات برگزاری آزمون اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری اعلام شد

جزییات برگزاری آزمون اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری اعلام شد
2024-10-30T12:33:58+03:30
جزییات تاریخ پرینت کارت، محل رفع نقص کارت و زمان‌ برگزاری آزمون متقاضیان اخذ پروانه کارشناسی رسمی دادگستری مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قض...

کاهش خدمت سربازی برای دانشجویان ماهر

کاهش خدمت سربازی برای دانشجویان ماهر
2024-10-30T12:33:58+03:30
معاون علوم تربیتی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی در نشست شورای دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان اعلام کرد: مدت زمان خدمت سربازی برای دانشجویان دارای توانایی ک...

جراحان عمومی پاسدار سلامتی هستند

جراحان عمومی پاسدار سلامتی هستند
2024-10-30T12:20:38+03:30
رئیس انجمن علمی جراحان عمومی ایران، از جراحان عمومی به عنوان پاسداران سلامت نام برد که وظیفه بزرگی بر عهده دارند.

هر طرح کلانی باید پیوست سلامت داشته باشد

هر طرح کلانی باید پیوست سلامت داشته باشد
2024-10-30T12:07:20+03:30
رئیس شورای عالی نظام پزشکی، اهمیت افزایش سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی را مورد تاکید قرار داد و گفت: هر طرح کلانی باید پیوست سلامت داشته باشد.

آزمون وکالت کانون‌های وکلای دادگستری ۱۷ آبان برگزار می شود

آزمون وکالت کانون‌های وکلای دادگستری ۱۷ آبان برگزار می شود
2024-10-30T11:53:57+03:30
آزمون پذیرش متقاضیان پروانه کارآموزی وکالت کانون‌های وکلای دادگستری سال ۱۴۰۳ صبح روز پنج‌شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ در ۳۵ شهر برگزار می‌شود.

نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت برگزار می‌شود

نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت برگزار می‌شود
2024-10-30T11:40:39+03:30
دوازدهمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران‌ساخت، ۲۳ تا ۲۶ آذرماه ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود.

بومی‌سازی لاینرهای سرامیکی مورد نیاز صنایع نیروگاهی و پتروشیمی

بومی‌سازی لاینرهای سرامیکی مورد نیاز صنایع نیروگاهی و پتروشیمی
2024-10-30T11:40:39+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان موفق به بومی‌سازی لاینرهای سرامیکی شده است که از مقاومت بسیار بالایی در مقابل خوردگی و سایش برخوردار است و در صنایعی چون صنایع تولید نیرو ...

ثبت‌نام مسابقات قرآن و عترت حوزه علمیه اصفهان آغاز شد

ثبت‌نام مسابقات قرآن و عترت حوزه علمیه اصفهان آغاز شد
2024-10-30T11:40:38+03:30
معاون تهذیب و تربیت حوزه علمیه اصفهان گفت: ثبت‌نام هفدهمین دوره مسابقات قرآن و عترت حوزه علمیه اصفهان ویژه طلاب و خانواده‌هایشان آغاز شد.

اهمیت علوم انسانی و ضرورت تقویت آن برای مرجعیت علمی کشور

اهمیت علوم انسانی و ضرورت تقویت آن برای مرجعیت علمی کشور
2024-10-30T11:40:38+03:30
رئیس فرهنگستان علوم بر اهمیت علوم انسانی و ضرورت تقویت آن برای مرجعیت علمی کشور تأکید کرد و خواستار هم فکری متخصصان علوم مختلف در این زمینه شد.

جزئیات افزایش مبلغ اضافه کاری پرستاران

جزئیات افزایش مبلغ اضافه کاری پرستاران
2024-10-30T11:14:00+03:30
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، از اصلاح رقم اضافه کاری پرستاران خبر داد و گفت: این رقم به زودی ابلاغ خواهد شد.

درمان اعتیاد با تاباندن اشعه به مغز

درمان اعتیاد با تاباندن اشعه به مغز
2024-10-30T11:13:59+03:30
محققان آمریکایی نشان داده اند تاباندن اشعه اولتراساوند به مغز احتمالا کلیدی برای مقابله با اعتیاد باشد.

مشکل ریجستری آیفون حل شد/جزئیات واردات آیفون به زودی اعلام می‌شود

مشکل ریجستری آیفون حل شد/جزئیات واردات آیفون به زودی اعلام می‌شود
2024-10-30T11:13:59+03:30
وزیر ارتباطات گفت: مشکل رجیستری آیفون با تدبیر دولت وفاق، حمایت رئیس‌جمهور محترم و پیگیری فعالانه وزارت ارتباطات حل شد.

ساخت بتن نانویی که قابلیت چاپ سه‌بعدی دارد

ساخت بتن نانویی که قابلیت چاپ سه‌بعدی دارد
2024-10-30T11:00:44+03:30
یک تیم تحقیقات بین‌المللی موفق به ساخت بتن نانویی شدند که قابلیت چاپ سه‌بعدی دارد. این بتن دی‌اکسیدکربن کمتری تولید کرده و استحکام بالاتری نسبت به محصولات را...

فراخوان پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در محیط دانشگاه منتشر شد

فراخوان پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در محیط دانشگاه منتشر شد
2024-10-30T11:00:44+03:30
فراخوان دریافت ایده و آثار در زمینه پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در محیط دانشگاه توسط مرکز امور اجتماعی نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها منتشر شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)