میرنیوز
به گزارش ایسنا، خارج کردن دندان یکی از تهاجمیترین اقدامات دندانپزشکی در حفره دهان است. یکی از نگرانیهای موجود مربوط به مشکلات و عوارض پس از خارج کردن دندان است که شایعترین آنها، خونریزی و التهاب و درد است. پانسمان آلژینات کلسیم یک پانسمان جاذب با قابلیت ژلشونده و با قدرت جذب مایع به اندازه چند برابر حجم خود است که از جلبک قهوهای دریا استخراج میشود.
دکتر حمیدرضا محاسنی اقدم، دکتر اسحاق لاسمی، دکتر محمد غلامیان، دکتر مونا فرهمند و دکتر مهدی خلیلی از دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی، در پژوهشی با عنوان" تاثیر پانسمان آلژینات کلسیم بر میزان خونریزی و عوارض پس از خارج کردن دندان" این موضوع را بررسی کردهاند.
در این مقاله آمده: «پانسمان آلژینات کلسیم با انجام تبادل سدیم در خون و یون کلسیم موجود در الیاف خود منجر به افزایش غلظت کلسیم که یک کوفاکتور جهت انعقاد است، شده و روند هموستاز را تسریع میکنند. همچنین با ایجاد رطوبت در زخم روند التیام را سرعت میبخشد. الیاف این پانسمان، با جذب مایع متورم میشوند و باکتریها را درون الیاف خود گیر انداخته و رشد آنها را مهار میکنند. علاوه بر آن، این پانسمان حاوی یون نقره است و با این مکانیسمها اثر ضد میکروبی دارد.»
نویسندگان این مقاله میگویند: «این مطالعهی کارآزمایی بالینی روی ۳۰ نفر(۶۰ نمونه) شامل ۱۷ مرد و ۱۳ زن از بیماران مراجعهکننده به بخش جراحی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران که اندیکاسیون کشیدن دندان در دو طرف یک فک را دارا بودند انجام شد.»
براساس آنچه در این پژوهش آمده، نمونهگیری به روش simple random انجام شد. به منظور کنترل ترومای وارده در هنگام خارج کردن، عمل کشیدن دندان توسط یک جراح انجام گرفت و همه موارد خارج کردن دندان، ساده بود. بیمارانی که داروهای ضدانعقاد مصرف میکردند و اختلالات انعقادی داشتند به دلیل تاثیرگذاری در روند خونریزی از مطالعه خارج شدند. همچنین بیمارانی که بیماریهای سیستمیک داشتند، بیماران سیگاری و الکلی، بیمارانی که نیاز به پروفیلاکسی یا آنتیبیوتیک داشتند یا تحت درمان با داروهای آنتیبیوتیک و استروئیدها بودند، خانمهای باردار، خانمهایی که قرص ضدبارداری خوراکی مصرف میکردند و افراد زیر ۲۰ سال و بالای ۶۰ سال و همینطور وجود مواردی که التیام بافت را با تاخیر مواجه میکرد مانند وجود جسم خارجی، ایسکمی، بافت نکروتیک و وجود کشش بافتی وارد مطالعه نشدند.
در این مقاله آمده: «دو دندان هر فک به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. در گروه "مورد"، پس از خارج کردن دندان، پانسمان آلژینات کلسیم و در گروه "شاهد"، پانسمان متعارف(گاز) قرار داده شد. دو گروه از نظر خونریزی، یک ساعت و ۲۴ ساعت پس از عمل مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین زمان لخته شدن خون با قراردهی هر ۱۵ ثانیه گاز روی ساکت دندانی در هر دو گروه تا زمانی که لکه خون روی گاز بزرگتر و پخش نشود بررسی شد.»
نتایج این پژوهش نشان داد، تداوم خونریزی پس از یک ساعت در گروه گاز معمولی در ۲۰ نفر(۶۶.۷ درصد) و در گروه پانسمان آلژینات کلسیم ۱۳ نفر(۴۳.۳ درصد) دیده شد و آزمون نشان داد که به لحاظ آماری معنیدار بود.
تداوم خونریزی در پیگیری ۲۴ ساعت پس از عمل در گروه گاز معمولی ۲۶.۷ درصد و در گروه پانسمان آلژینات کلسیم ۳.۳ درصد بود. خونریزی در گروه پانسمان کمتر بود و به لحاظ آماری معنی دار بود.
میزان درد در روز سوم پس از پیگیری، در گروه گاز معمولی ۱.۳ ± ۱.۸ و در گروه آلژینات کلسیم ۱.۵ ± ۲.۱ بود که این اختلاف از لحاظ آماری معنیدار نبود. میزان درد در گروه گار معمولی ۰.۸ ±۰.۹ و گروه آلژینات کلسیم ۰.۷ ±۰.۹ بود که این اختلاف هم معنیدار به حساب نمیآید.
نویسندگان این مقاله در پایان می گویند:« استفاده از این پانسمان در بیمارانی که به هر نحوی مشکل انعقادی دارند، به عنوان یک ماده کمکی جهت برقراری هموستاز بسیار مفید و کارآمد بوده و میتواند تا حد چشمگیری باعث کاهش نگرانی جهت ادامه خونریزی شدید در این افراد شود.»
این مقاله در اولین شماره جلد هفدهم مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
بیانیه بسیج دانشجویی در پی نحوه عزل رئیس سابق دانشگاه فردوسی مشهد
شیوع پوسیدگی دندان از کجا نشات میگیرد؟
۱۴ کشته در اثر رانش زمین در شرق اوگاندا؛ ۴۰ خانه مدفون شد
رئیسی: مردم از نظام سلامت کشور رضایت ندارند
وزارت بهداشت خبر شیوع ویروس گوارشی را تکذیب کرد
آغاز تحقیق از مایکروسافت برای زورگویی به مشتریان
دگرگونی ماهیت ۴۰ درصدی مشاغل جهانی با گسترش استفاده از هوش مصنوعی
برخورد با رئیس سابق دانشگاه فردوسی مشهد خلاف کرامت انسانی بوده است
۱۶ آذرماه یکی از نمادهای دموکراتیک و مردمسالارانه جمهوری اسلامی است
بومی سازی «کیتهای تشخیص بر بالین» برای تسهیل انجام آزمایش در مناطق محروم
تمام آنچه دانشآموختگان ۲۴ رشته علوم پزشکی باید درباره خدمات قانونی و طرح بدانند
چگونه با طب سنتی لاغر شویم+ روشهای پاکسازی بدن
چگونه با طب سنتی لاغر شویم +روشهای پاکسازی بدن
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است
تاثیر رژیم غذایی مادر باردار بر سلامت کودک
نشست شورای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی دوشنبه هفته آینده برگزار میشود