میرنیوز

ضرورت شناسایی موانع دستیابی به مرجعیت علمی

ضرورت شناسایی موانع دستیابی به مرجعیت علمی 2024-08-17T12:03:35+03:30

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرهنگستان علوم، دکتر مخبردزفولی در ششمین نشست مرجعیت علمی که در محل فرهنگستان علوم برگزار شد، اظهار کرد: دنبال واقعی کردن صورت مسئله هستیم برای کشف مسئله باید روی موانع متمرکز شویم، شناخت مسئله از طریق شناخت موانع امکان پذیر می شود که هنوز بر طرف نشده‌اند. برای دستیابی به الگوی مرجعیت علمی باید صبور باشیم و نباید دنبال راهکارهای فوری باشیم، چرا که سوالات و ابهاماتی وجود دارد که برای آنها پاسخ یافت نشده است.

وی با بیان اینکه نگاه نقادانه و صبوری شرط موفقیت است، ادامه داد: مرجعیت علمی رابطه جدی با تمدن سازی دارد، هدف گذاری در مرجعیت علمی باید مشخص شود و در این مسیر نگاه به سابقه تمدنی مهم است.

رییس فرهنگستان علوم بیان کرد: در مسیر دستیابی به مرجعیت علمی توجه به موقعیت کنونی ضرورت دارد، اگر وضعیت امروز به درستی تحلیل نشود دچار اشتباه می‌شویم، باید مشخص کنیم وضعیت امروز چیست؟ و در نهایت نسبت مرجعیت با آینده ایران چیست؟

دکتر مخبردزفولی عنوان کرد: مرجعیت علمی یعنی ایجاد بنای مستقل علمی با استفاده از فرهنگ ایرانی اسلامی که در ذیل گفتمان پیشرفت علمی ایران مطرح شده و نقطه مرکزی برای شکل‌گیری ایران قوی است که نتیجه دستیابی به آن پیشرفت همه جانبه، ثروت آفرین، اقتدار آفرین (ملی، علمی، اقتصادی) و شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی است.

وی با تاکید بر چرایی مرجعیت علمی اضافه کرد: امروزه علم تنها به عنوان علم مورد تاکید نیست، بلکه علم به عنوان قدرت مدنظر است، باید بدانیم که غیر از معبر علم، کشور به پیشرفت نمی‌رسد. مسیر ایران قوی از علم و فناوری می‌گذرد، علم موتور محرکه پیشرفت، ضد سلطه، توسعه محور، فرهنگ پرور و باعث بالندگی اجتماع می‌شود.

رییس فرهنگستان علوم بیان کرد: برای رسیدن به مرجعیت علمی مهم‌ترین نقطه شروع مدرسه و پیش از مدرسه است و رویکرد آموزشی باید متناسب با آن طراحی شود، حال سوال مهم این است که چه نوع آموزشی باید در دستور کار قرار گیرد؟

دکتر مخبردزفولی در پاسخ به اینکه منظور از ایران قوی چیست؟ گفت: باید در این زمینه به فهم مشترک دست پیدا کنیم همچنین لازم است نسبت به پیشرفت به فهم مشترک برسیم، اگر به دانشمند بها داده نشود دیگر انگیزه‌ای برایش نمی‌ماند، پیشرفت‌های کنونی را با ایثارگری دانشمندان به دست آورده‌ایم و این رویکرد به خاطر عقبه دفاع مقدس در کشور ماست دانشمندان با نگاه ایثارگرانه برای کشور تلاش کردند. از طرفی اگر مقام معظم رهبری پای نهضت علمی نبودند موفقیت امروز علمی را نداشتیم.

رییس فرهنگستان علوم ادامه داد: در مسیر مرجعیت علمی باید الگویمان را ارائه دهیم، اکنون به دنبال دستیابی به الگوی مرجعیت علمی هستیم ولی باید صبورانه اقدام کنیم. در این مسیر باید چارچوب‌های مفهومی، ساختاری، برنامه کلان، برنامه اقدام و تضمین یافتگی را مدنظر داشته باشیم.

موانع دستیابی به مرجعیت علمی چیست؟

در ششمین نشست مرجعیت علمی دکتر حمیدرضا جمشیدی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گزارشی از موانع دستیابی به مرجعیت علمی ارائه داد.

وی موانع مفهومی را نداشتن تعریف واضح از مرجعیت علمی دانست و گفت: عدم تعریف واضح می‌تواندمنجر به اهداف نامشخص و استراتژی ناکارآمد شود.

دکتر جمشیدی نگاه تجهیزات محور به جای انسان محوری، نداشتن علم به عنوان دارایی راهبردی در مدیریت‌ها، نگاه به کمیت بجای کیفیت از دیگر موانع مفهومی دانست.

وی موانع اقتصادی دستیابی به مرجعیت علمی را تخصیص منابع مالی ناکافی، بی ثباتی اقتصادی، عدم حمایت سازکار بازار از خلاقیت، عدم توجه به اولویت های ملی و منطقه ای، عدم حمایت از سرمایه گذاری های ریسک پذیر، توزیع ناعادلانه منابع علمی برشمرد.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی موانع سیاسی و قانونی را شامل محدودیت ها و تحریم ها، تنش های ژئوپولوتیک، ناسیونالیسم افراطی عنوان کرد.

دکتر جمشیدی دیگر موانع دستیابی به مرجعیت علمی را اجتماعی و فرهنگی، آموزشی و نیروی انسانی، نهادی، محدودیت های زیرساختی، ضعف در مشارکت، محدودیت های زیست محیطی و بهداشتی دانست.

این استاد دانشگاه گفت: باید مواظب بود که خود مرجعیت علمی به عنوان مانعی جدی برای مرجعیت علمی تبدیل نشود و به عنوان مانعی مخصوصا برای نیروهای نخبه جوان و غیره نشود و مرجعیت علمی تبدیل به برتری طلبی خودمحورانه نشود.

نبود بستر فرهنگی مناسب برای دستیابی به مرجعیت علمی

در ادامه جلسه دکتر علی اکبر صالحی، عضو فرهنگستان علوم بیان کرد:برای حل برخی از مشکلات بدیهی می‌توان از صدا و سیما و رسانه‌ها کمک گرفت تا آحاد جامعه متوجه اهمیت مرجعیت علمی شوند. تاریخ معاصر ما نشان می‌دهد که دوران برانگیختگی جامعه ایران از مشروطه شروع شد و تجلی آن در انقلاب اسلامی به وقوع پیوست، اکنون در دوران بالندگی به سر می‌بریم این دوران را باید به درستی سپری کنیم تا به دوران فرهیختگی دست یابیم، در دوران فرهیختگی همه عناصر جامعه درست در جای خود قرار دارند و همه آحاد جامعه از شهری و روستایی از جهان بینی مناسب برخوردار خواهند بود.

دکتر صالحی عنوان کرد: در این مسیر باید قوانین مجلس نیز مورد توجه قرار گیرد و قوانین و مقرراتی که در جهت پیشرفت علمی و مرجعیت علمی مانع ایجاد می کند برطرف شود.

ضرورت دریافت عمیق از مرجعیت علمی

در ادامه نشست دکتر سعید رضا عاملی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: در مسئله مرجعیت علمی نباید موضوع مرجعیت را به موضوعات مختلف مرتبط کنیم. متاسفانه هنوز به درستی وارد بحث مرجعیت علمی نشده‌ایم.

وی ادامه دا: مرجعیت علمی این است که به جایگاهی دست پیدا کنیم که به عنوان محل مراجعه دنیا شویم، نباید ذوب در مسئله باشیم، رهبر انقلاب نیز به موضوع مرجعیت تاکید زیاد دارند باید دریافت عمیق از مرجعیت علمی ایجاد شود.

دکتر محمدهادی همایون، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی گفت: هنوز مرجعیت علمی را بدرستی نمی‌شناسیم و با آشفتگی مفهومی با آن مواجه شده‌ایم. برای عبور از این مرحله راه دشواری در پیش داریم، چرا که پس از این باید الگو و چارچوب برای مرجعیت علمی پیدا کنیم.

در ادامه دکتر محمدرضا شمس اردکانی، دبیر فرهنگستان علوم بیان کرد: باید فهم مشترک درباره مرجعیت علمی ایجاد شود ما پیش از این نیز در سابقه تاریخی خود سابقه مرجعیت علمی داشتیم باید به مسیرهایی که طی کرده‌ایم توجه کنیم.

دکتر سعید سرکار، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در این نشست بیان کرد: زیر ساخت قوی برای مرجعیت نیاز داریم برای دستیابی به زیرساخت‌های باید موانع برطرف شود و در اولویت اول باشد.

استقرار مرجعیت علمی متناسب با ظرفیت های کشور

دکتر علی اکبر صبوری، استاد دانشگاه تهران نیز در این نشست گفت: مقام معظم رهبری مرجعیت علمی را به ظرفیتهای کشور گره می‌زنند، بنابراین باید بفهمیم که چطور می‌توانیم از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم. امکانات تحقیق بلا استفاده در ایران زیاداست. باید از همه امکانات بهره‌برداری مطلوب داشته باشیم

دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم نیز در این نشست عنوان کرد: باید دبیرخانه دائمی مرجعیت علمی ایجاد شود از تجربیات و تحقیقات مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور نیز می‌توان استفاده کرد.

وی ادامه داد: برخی از مدیران ارشد اقتصادی نگرش یا اعتقادی به پیشرفت کشور از طریق علم و فناوری نداشتند. نمی‌دانیم اگر تاکیدات مقام معظم رهبری نبود چطور باید این اهمیت را نمایان می‌کردیم. برای دستیابی به مرجعیت علمی می‌توانیم بر اساس وظایفمان نیز تقسیم کار کنیم.

اعضای دیگر این جلسه نیزبر چیستی و الگوی مرجعیت علمی و راهکارهای دستیابی به آن تاکید کردند.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

مقایسه میزان قطعی اینترنت در ۳ اپراتور/ شاخص‌های کیفیت شبکه اعلام شد

مقایسه میزان قطعی اینترنت در ۳ اپراتور/ شاخص‌های کیفیت شبکه اعلام شد
2024-09-20T08:31:42+03:30
معاونت توسعه و مدیریت منابع وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اخیراً گزارشی آماری تحت عنوان «گزارش شاخص های آماری بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات» تهیه و منتشر ...

جزییات ارائه دروس عمومی دانشجویان علوم پزشکی/ابلاغ درس «علوم و معارف دفاع مقدس و مقاومت» از مهر ۱۴۰۳

جزییات ارائه دروس عمومی دانشجویان علوم پزشکی/ابلاغ درس «علوم و معارف دفاع مقدس و مقاومت» از مهر ۱۴۰۳
2024-09-20T08:31:42+03:30
شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی جزییات ارائه دروس عمومی مهرماه ۱۴۰۳ برای دانشجویان علوم پزشکی را اعلام کرد.

ارتباط نمک و بیماری ام اس/ رنگ مو باعث کاهش بینایی زنان

ارتباط نمک و بیماری ام اس/ رنگ مو باعث کاهش بینایی زنان
2024-09-20T03:25:02+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور گزیده ای از مهم ترین آنها می پردازیم.

حال مجروحان لبنانی در تهران با ثبات است

حال مجروحان لبنانی در تهران با ثبات است
2024-09-19T21:11:42+03:30
معاون درمان وزارت بهداشت، حال مجروحان حادثه تروریستی لبنان را که به تهران منتقل شده اند، با ثبات اعلام کرد.

جزییات پذیرش دانشجو در آزمون سراسری ۱۴۰۴/ تعیین سهم کنکور و سوابق تحصیلی

جزییات پذیرش دانشجو در آزمون سراسری ۱۴۰۴/ تعیین سهم کنکور و سوابق تحصیلی
2024-09-19T20:58:21+03:30
دبیرخانه شورای سنجش و پذیرش دانشجو جزییات نحوه پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ براساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را منتشر کرد.

آمادگی وزارت بهداشت برای ارسال دارو و تجهیزات به لبنان

آمادگی وزارت بهداشت برای ارسال دارو و تجهیزات به لبنان
2024-09-19T18:58:22+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو، از آمادگی ارسال دارو و تجهیزات در صورت اعلام نیاز مسئولان لبنانی خبر داد.

راهکار نانو برای تجزیه یکی از سرسخت ترین آلاینده‌های محیط زیست

راهکار نانو برای تجزیه یکی از سرسخت ترین آلاینده‌های محیط زیست
2024-09-19T14:38:24+03:30
برای تجزیه یکی از سرسخت‌ترین آلاینده‌های محیط زیست راهکار نانویی پیدا شد.

اعلام اسامی متقاضیان بین‌المللی تحصیل در دانشگاه علامه‌

اعلام اسامی متقاضیان بین‌المللی تحصیل در دانشگاه علامه‌
2024-09-19T14:38:23+03:30
مرکز امور دانشجویان بین‌الملل دانشگاه علامه‌طباطبائی، نتایج بررسی پرونده‌های متقاضیان بین‌المللی تحصیل در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ این دانشگاه را اعلام کرد.

تسریع در اجرای تکالیف مرتبط با زیست‌بوم فناوری و نوآوری در برنامه هفتم

تسریع در اجرای تکالیف مرتبط با زیست‌بوم فناوری و نوآوری در برنامه هفتم
2024-09-19T13:45:04+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور بر تسریع در آغاز فرایند اجرایی‌سازی تکالیف مرتبط با زیست‌بوم فناوری و نوآوری کشور در قانون برنامه هفتم تاکی...

آیین‌نامه دریافت جواز تلبس در حوزه علمیه تهران

آیین‌نامه دریافت جواز تلبس در حوزه علمیه تهران
2024-09-19T13:45:03+03:30
حوزه علمیه تهران آئین نامه دریافت جواز تلبس در سال تحصیلی ۱۴۰۳_۱۴۰۴ را اعلام کرد.

توجه به ارتقای کیفیت باید در اولویت دانشگاه تهران قرار گیرد

توجه به ارتقای کیفیت باید در اولویت دانشگاه تهران قرار گیرد
2024-09-19T13:45:03+03:30
سرپرست دانشگاه تهران گفت: توجه به جایگاه دانشگاه تهران و ارتقای کیفیت در دانشگاه تهران باید در اولویت قرار گیرد و این ارتقای کیفی باید همه جانبه باشد.

اسامی عطرهای غیرمجاز اعلام شد

اسامی عطرهای غیرمجاز اعلام شد
2024-09-19T13:05:03+03:30
روابط عمومی سازمان غذا و دارو، اسامی عطرهای غیر مجاز را اعلام کرد.

وزن استاندارد کوله‌پشتی مدرسه/ بروز اختلالات اسکلتی دانش آموزان

وزن استاندارد کوله‌پشتی مدرسه/ بروز اختلالات اسکلتی دانش آموزان
2024-09-19T10:38:25+03:30
رئیس مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت گفت: آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد بین ۱۳ تا ۱۸ درصد اختلالات اسکلتی عضلانی دانش آموزان مربوط به استفاده نادرست از ک...

قدردانی نایب رئیس مجلس شیعیان لبنان از کادر سلامت ایران

قدردانی نایب رئیس مجلس شیعیان لبنان از کادر سلامت ایران
2024-09-19T10:11:46+03:30
نایب رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان نیز مراتب تقدیر و تشکر خود از سرعت عمل و اعزام و امدادرسانی کادر سلامت جمهوری اسلامی ایران به مجروحین حادثه تروریستی...

سوپرشارژ کردن سلول‌های بدن به مقابله با سرطان کمک کرد

سوپرشارژ کردن سلول‌های بدن به مقابله با سرطان کمک کرد
2024-09-19T09:31:45+03:30
دانشمندان راهبرد جدیدی برای بهبود ایمنی‌درمانی ارائه کردند که در آن از سلول‌های T سوپر شارژ شده برای از بین بردن تومور استفاده می‌شود.

انفجار پیجرها؛ هشداری برای امنیت تجهیزات دیجیتال در کشورها

انفجار پیجرها؛ هشداری برای امنیت تجهیزات دیجیتال در کشورها
2024-09-19T09:31:45+03:30
هزاران پیجر و دستگاه دیجیتال در لبنان در جریان یک رخنه امنیتی، طی دو روز اخیر منفجر شدند؛ امری که لزوم اتخاذ تدابیر امنیتی برای جلوگیری از وقوع حملات مشابه ر...

تمدید مهلت انتخاب رشته در مقاطع کاردانی ناپیوسته و کارشناسی آزاد

تمدید مهلت انتخاب رشته در مقاطع کاردانی ناپیوسته و کارشناسی آزاد
2024-09-19T09:18:24+03:30
مهلت ثبت نام و انتخاب رشته پذیرش دانشجو صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی در مقاطع کاردانی ناپیوسته و کارشناسی پیوسته مهرماه سال ۱۴۰۳ دانشگاه آزاد اسلامی تمدید شد.

ابراز همدردی حوزه‌های علمیه و علما با مردم لبنان

ابراز همدردی حوزه‌های علمیه و علما با مردم لبنان
2024-09-19T09:18:24+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه کشور در پیامی به سیدحسن نصرالله ابراز همدردی حوزه‌های علمیه و علما با مردم و مجاهدان لبنان را اعلام کرد.

انفجار پیجرها؛ هشداری برای امنیت تجهیزات دیجیتال درکشورها

انفجار پیجرها؛ هشداری برای امنیت تجهیزات دیجیتال درکشورها
2024-09-19T09:05:04+03:30
هزاران پیجر و دستگاه دیجیتال در لبنان در جریان یک رخنه امنیتی، طی دو روز اخیر منفجر شدند؛ امری که لزوم اتخاذ تدابیر امنیتی برای جلوگیری از وقوع حملات مشابه ر...

اروپا با پیشنهاد گوگل برای تجزیه شرکت موافقت نکرد

اروپا با پیشنهاد گوگل برای تجزیه شرکت موافقت نکرد
2024-09-19T08:38:27+03:30
گوگل در تلاشی برای از بین بردن نگرانی ها درباره عملکرد غیررقابتی اش در اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده بود بخشی از بستر تبلیغاتیAdX را بفروشد اما با آن موافقت نشد.

مواد شیمیایی سمی از بسته بندی مواد غذایی وارد بدن انسان می شوند

مواد شیمیایی سمی از بسته بندی مواد غذایی وارد بدن انسان می شوند
2024-09-19T00:25:02+03:30
پوشش پلاستیکی اطراف غذای بسته بندی شده، خوب نیست: یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که بیش از 3600 ماده شیمیایی در طی فرآیند بسته‌بندی وارد غذا می‌شوند.

ورود تیم بسیج جامعه پزشکی به لبنان

ورود تیم بسیج جامعه پزشکی به لبنان
2024-09-18T21:58:25+03:30
رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی، از ورود نخستین گروه درمانی ایران به لبنان برای امدادرسانی به مجروحین حادثه تروریستی خبر داد.

مشاور وزیر ارتباطات در توسعه ارتباطات روستایی منصوب شد

مشاور وزیر ارتباطات در توسعه ارتباطات روستایی منصوب شد
2024-09-18T19:45:02+03:30
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات امروز در حکمی «نیک محمد بلوچ زهی» را به سمت «مشاور وزیر در توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات در مناطق روستایی و مجری طرح خدمات ع...

اعزام ۸ چشم پزشک و یک تیم پرستاری به لبنان

اعزام ۸ چشم پزشک و یک تیم پرستاری به لبنان
2024-09-18T18:51:43+03:30
وزیر بهداشت، از اعزام ۸ چشم پزشک و کادر پرستاری برای درمان مجروحان حادثه تروریستی لبنان خبر داد و گفت: مراحل درمان مجروحان لبنانی که به کشور وارد شده اند در ...

معاون حقوقی وزارت بهداشت ابقا شد

معاون حقوقی وزارت بهداشت ابقا شد
2024-09-18T18:25:05+03:30
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت بهداشت، در سمت خود ابقا شد.

جانشین وزیر بهداشت منصوب شد

جانشین وزیر بهداشت منصوب شد
2024-09-18T17:31:43+03:30
علی جعفریان به عنوان مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت منصوب شد.

اختلال مقطعی اینترنت ربطی به وزارت ارتباطات نداشت/ خطای انسانی در بخش نگهداری عامل قطعی ارتباط

اختلال مقطعی اینترنت ربطی به وزارت ارتباطات نداشت/ خطای انسانی در بخش نگهداری عامل قطعی ارتباط
2024-09-18T16:38:22+03:30
شرکت های‌وب در پی اخلال اینترنت عصر دیروز اطلاعیه صادر و اعلام کرد:  اختلال مقطعی و محدود اینترنت مقارن با ظهر روز گذشته (سه‌شنبه) ربطی به شرکت ارتباطات زیرس...

توسعه همکاری‌های مشترک بین ستاد اجرایی فرمان امام و وزارت علوم

توسعه همکاری‌های مشترک بین ستاد اجرایی فرمان امام و وزارت علوم
2024-09-18T15:45:02+03:30
رییس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) با حضور در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دیدار و گفت‌وگو کرد.

مهلت ثبت نام و انتخاب رشته‌های بدون آزمون دانشگاه‌ها برای آخرین بار تمدید شد

مهلت ثبت نام و انتخاب رشته‌های بدون آزمون دانشگاه‌ها برای آخرین بار تمدید شد
2024-09-18T15:45:02+03:30
مهلت ثبت نام و انتخاب رشته در رشته های بدون آزمون دانشگاه ها (پذیرش مهرماه سال ۱۴۰۳) برای آخرین بار تمدید شد.

زمین‌شناس ایرانی عضو کمیته اجرایی اتحادیه بین‌المللی علوم زمین شد

زمین‌شناس ایرانی عضو کمیته اجرایی اتحادیه بین‌المللی علوم زمین شد
2024-09-18T15:18:24+03:30
برای اولین بار یک زمین‌شناس ایرانی به عنوان عضو کمیته اجرایی اتحادیه بین‌المللی علوم زمین (IUGS) انتخاب شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)