میرنیوز

شناسایی گل‌فشان‌های منطقه هرمزگان توسط محققان کشور

شناسایی گل‌فشان‌های منطقه هرمزگان توسط محققان کشور 2022-04-22T08:40:45+04:30

دکتر محمد مختاری رئیس کارگروه سونامی منطقه شمال غرب اقیانوس هند وابسته به یونسکو در مورد گلفشان ها به خبرنگار مهر گفت: گلفشان، پدیده‌ای طبیعی است که طی آن گل‌ولای از زیر زمین به شکل چشمه‌وار به سطح زمین می‌رسد و شکل ماهوری بخود می‌گیرد.

وی افزود: گل‌فشان یکی از عوارض ژئومورفولوژی و زمین شناسی است که از یک یا چند دهانه آتشفشانی تشکیل شده و به‌طور مداوم گل سردی از آن به خارج پرتاب و روان شده و با انباشته شدن روی هم، کم‌کم مخروط های کوچک و بزرگی را تشکیل می‌دهد.

وی با بیان اینکه برخی معتقدند گل‌فشان پدیده‌ای مرتبط با فعالیت‌های آتش فشانی است، اما اغلب دانشمندان معتقدند این پدیده خاستگاه غیر آتشفشانی دارند، گفت: حدود ۲۰۰۰ گلفشان در جهان شناسایی شده و انتظار می رود که این تعداد به طور قابل توجهی افزایش یابد. تخمین زده می شود که تعداد گلفشان های زیردریایی بین ۷۰۰۰ تا یک میلیون برسد.

وی گفت: در ۴۴ منطقه دور از ساحل و نواحی کم عمق فلات قاره نزدیک به ۱۱۰۰ گل‌فشان و در ۲۱ منطقه فراساحل و عمیق دریا نزدیک به یکصد هزار گل‌فشان در جهان شناسایی شده است که با ادامه اکتشافات در اعماق دریا، انتظار می‌رود این تعداد به طور قابل توجهی افزایش یابد. در ایران، گل فشان‌ها بیشتر در جلگه های ساحلی دریای خزر و بویژه دریای عمان دیده می شود.

وی افزود: در ایران نیز، گل‌فشان‌ها بیشتر در جلگه های ساحلی دریای خزر و بویژه دریای عمان دیده می شود. تنها در استان هرمزگان تاکنون نزدیک به ۳۰ گل فشان بزرگ و کوچک فعال در شرق تنگه هرمز در محدوده کوه گوک و ۶ گل فشان در محدوده روستاهای گتان و توجک گزارش شده است.

وی افزود: بزرگترین گل فشان بنام آریانا، دارای مخروطی با ارتفاع ۷۳ متر از سطح زمین‌های اطراف در محدوده روستای گتان و کوچکترین آن دارای مخروطی با ارتفاع کمتر از یک متر در محدوده کوه گوک واقع شده است.

عضوهسته سونامی و زمین لرزه، دانشگاه هرمزگان و مجری طرح شناسایی خطرات سونامی در منطقه مکران ادامه داد: این پدیده ها بهم وابسته هستند زیرا فعالیت گسل هم می تواند موجب رخداد زمین لرزه و سونامی شود و هم اینکه معبری برای توسعه و رشد گل فشان ها ایجاد کند.

عضو کارگروه تدوین ضوابط و مسئول کمیته سونامی سازمان بنادر و دریانوردی اضافه کرد: ضرورت توجه به گل فشان ها به عنوان یک مخاطره طبیعی زمین شناسی، همواره مورد توجه بوده است. زیرا هر چند ابعاد گلفشان در سطح زمین ممکن است کوچک به نظر برسد اما بر اساس اطلاعات ژیوفیزیکی، تنوره اصلی این پدیده که در زیر زمین مدفون است معمولا به چندین کیلومتر می رسد.

گل فشانهای شناسایی شده در منطقه مکران

شناسایی گل‌فشان‌های منطقه هرمزگان توسط محققان کشور

رئیس کارگروه منطقه شمال غرب اقیانوس هند وابسته به یونسکو بیان کرد: حضور گل فشان در هر منطقه نشانه فعالیت زمین ساخت آن منطقه است. گل فشان های رخنمون یافته در سطح زمین به سادگی قابل شناسایی هستند و بعنوان جاذبه گردشگی نیز محسوب می شوند. در صورتی که گل فشان هایی که هنوز به سطح نرسیده اند شناسایی آنها کار مشکلی است و نیاز به استفاده از برداشت داده های ژئوفیزیکی دارد.

وی خاطر نشان کرد: بنابراین احداث مناطق مسکونی یا صنعتی در موقعیت هایی که گل فشان های مدفون محتمل است، بسیار مخاطره آمیز خواهد بود.

گل فشانهای شناسایی شده در منطقه مکران

شناسایی گل‌فشان‌های منطقه هرمزگان توسط محققان کشور


وی گفت: بر این أساس در مناطق ساحلی مکران که بدلیل زمین ساخت فعال گل فشان ها حضور دارند بایستی قبل از احداث مناطق مسکونی و صنعتی، در کنار مطالعه سایر مخاطرات طبیعی، شناسایی خطر گل فشان ها انجام شود و پیش بینی های لازم لحاظ شود تا از بروز بحران در آینده جلوگیری شود.

مختاری خاطر نشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع در بررسی مخازن هیدروکربوری، مخاطرات محیطی و زیست محیطی، اقتصادی، مسکونی و غیره، مرکز پژوهشی سونامی و زمین‌لرزه‌ی دانشگاه هرمزگان در حال طراحی و اشتراک طرح‌های تحقیقی مرتبطی با همکاران و محققان مؤسسات ملی و بین‌المللی است تا بتوان با شناخت و معرفی بیشتر این پدیده زمین‌شناسی، قدم‌های مثبت و مفیدی در توسعه پایدار مکران برداشت.

شناسایی گل فشانهای منطقه مکران توسط محققان کشور

وی افزود: از جمله اقداماتی که مرتبط با پروژه مکران و در جهت شناسایی گل‌فشان‌های این منطقه صورت گرفته است، برداشت داده‌های ثقل‌سنجی (یا گرانی‎سنجی) است تا با تفسیر و تحلیل این داده‌ها بتوان محل قرارگیری گل‌فشان‌های مدفون را مشخص کرد.

به گفته مختاری، این مطالعات در بخش مشخصی از مکران ایران، بوسیله متخصصان هسته‌ی پژوهشی سونامی و زمین‌لرزه دانشگاه هرمزگان در حال بررسی است. در صورت صحت‌سنجی محل گل‌فشان‌های شناسایی شده در مکران با مطالعات صحرایی، در نظر است که در آینده منطقه ساحلی مکران به طور کامل با برداشت‌های ژئوفیزیکی پوشش داده شود تا موقعیت تمامی گل‌فشان‌ها مدفون در منطقه شناسایی شود.

وی ادامه داد: این روش در کنار سایر روش‌های ژئوفیزیکی نقش قابل توجهی در شناسایی و دستیابی به اطلاعات دقیق از موقعیت این پدیده خطرآفرین خواهد داشت و منجر به کاهش خسارات زیست محیطی و جانی-مالی ناشی از آن می‌شود. امید است که بتوان در آینده نزدیک با کمک مؤسسات بین‌المللی بویژه بخش علوم زمین سازمان یونسکو به نتایج نوینی دست یافت.

همکاری دانشگاه هرمزگان در زمینه شناسایی گل فشان های مدفون در منطقه مکران

وی افزود: از آنجا که مطالعه و بررسی گل‌فشان‌های ناحیه مکران در مقیاس گسترده انجام نشده است، به همین دلیل شناسایی گل‌فشان‌ها یکی از برنامه تعیین شده در مرکز پژوهشی سونامی و زمین‌لرزه دانشگاه هرمزگان قرار گرفت.

مختاری ادامه داد: در این برنامه علاوه‌بر مطالعات انجام شده در سطح ملی و بین‌المللی، روش‌های شناسایی گل‌فشان‌های مدفون که می‌تواند یکی از مخاطرات توسعه مکران باشد در حال بررسی و پیشنهاد است. این روش‌ها در دیگر نقاط جهان به نتایج مطلوب و مناسب دست یافته است.

وی با بیان اینکه در نهایت نتایج و اطلاعات حاصل از این مطالعات در اختیار ادارات و سازمان‌های مرتبط مانند استانداری‌ها، مراکز تحقیقاتی، سازمان بنادر و دریانوردی، دفاتر مهندسین مشاور، مراکز توسعه اقتصادی-رفاهی و سایر کاربران قرار خواهد گرفت، گفت: به این واسطه خسارات جانی-مالی ناشی از عدم توجه به این پدیده را می توان به حداقل رساند.

مختاری مسئول پیش بینی زمین لرزه هسته پژوهشی سونامی و زمین لرزه اظهار داشت: می‌توان گفت با توجه به این‌که فعال شدن این گل‌فشان‌ها در نتیجه فعال شدن زمین‌لرزه و زمین‌ساخت فعال منطقه است و از سوی دیگر سازوکار مشخصی برای شناسایی دقیق زمان وقوع زمین‌لرزه وجود ندارد، از این‌رو، نمی‌توان به طور دقیق فعال شدن این پدیده زمین‌شناسی را پیش‌بینی کرد ولی با شناسایی موقعیت آن‌ها و به کارگیری راهکارهای به صرفه و بهینه از خسارات ناشی از آن می‌توان جلوگیری کرد.

به گفته وی، پروژه سونامی‌شناسی مکران و در کنار آن شناسایی محل و موقعیت گل‌فشان‌ها مدفون بیش از یک سال است که در حال تکمیل و انجام بوده و انتظار می‌رود با تهیه منابع مالی و حمایتی لازم بتوان در سال‌های آتی به نتایج مطلوب و دلخواه دست یافت.

وی با بیان این که این مطالعات در کاهش خسارات ناشی از بلایای طبیعی مثمرثمر خواهد بود گفت: براساس برنامه‌های توسعه ملی-بین‌المللی که برای منطقه مکران در نظر گرفته شده است و از سوی دیگر با توجه به قرارگیری آن در اقیانوس هند و دسترسی به مسیرهای تجاری و اقتصادی جهان، عدم توجه به این مطالعات هر گونه سرمایه‌گذاری و توسعه‌ را با خطر روبه‌رو خواهد کرد. لذا جهت اطمینان از هرگونه پیشرفت و توسعه در این ناحیه، این پدیده مخاطره‌آمیز بایستی مورد توجه قرار گیرد.

در ادامه دکتر مهدی مسعودی مدیر هسته سونامی و زمین لرزه دانشگاه هرمزگان نیز به خبرنگار مهر گفت: پدیده گلفشان در منطقه خزر ـ آذربایجان و نیز محدوده مکران و سواحل دریای عمان به وفور یافت می شود. در محدوده خزر ـ آذربایجان وجود پوشش رسوبی جوان و بسیار ضخیم شرایط ناپایدار مکانیکی را مهیا ساخته است. از طرفی اکثر زمین لرزه های منطقه در پوشش رسوبی رخ می دهند و این امر تشکیل گل فشان ها را تشدید کرده است.

وی ادامه داد: از سال ۱۸۱۰ میلادی، تاکنون ۲۰۰ فوران در ۵۰ گلفشان در قلمرو جمهوری آذربایجان رخ داده و این فوران ها بعلت ورود گاز از بخش های عمیق، عموما با انفجار شدید همراه است.

مسعودی از منظر زمین ساختی در منطقه مکران و سواحل دریای عمان اظهار داشت، فشار جانبی ناشی از فرورانش ورقه عربستان به زیر ایران، درکنار ضخامت زیاد رسوبات جوان و گسلهای فراوان در منطقه ساحلی و دریایی، بستر مناسبی برای وقوع پدیده گلفشان فراهم کرده است. بطوریکه تاکنون بیش از ۱۰۰ گلفشان در این محدوده شناسایی شده است.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

پیامک‌های پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران کلاهبرداری است

پیامک‌های پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران کلاهبرداری است
2024-11-25T15:54:01+03:30
دانشگاه علوم پزشکی اعلام کرد: پیامک‌های ارسالی مبنی بر پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران، کلاهبرداری است.

تناسب اندام می‌تواند به پیشگیری از زوال عقل کمک کند

تناسب اندام می‌تواند به پیشگیری از زوال عقل کمک کند
2024-11-25T15:40:39+03:30
تحقیقات جدید در سوئد نشان می دهد افرادی که ژن شان، آنها را در معرض خطر بالای زوال عقل قرار می دهد ممکن است قادر به مبارزه با این عامل ارثی و غلبه بر آن باشند.

آغوش باز معاونت علمی برای استفاده از ظرفیت‌های علوم انسانی در «حکمرانی فناورانه»

آغوش باز معاونت علمی برای استفاده از ظرفیت‌های علوم انسانی در «حکمرانی فناورانه»
2024-11-25T15:13:59+03:30
در دیدار و هم اندیشی معاون علمی رییس جمهور و رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سازوکارهای استفاده از ظرفیت‌های علوم انسانی در حکمرانی نوآورانه و فناورانه ...

درد مزمن مفاصل روی عملکرد مغز اثر می‌گذارد

درد مزمن مفاصل روی عملکرد مغز اثر می‌گذارد
2024-11-25T15:00:40+03:30
داشتن مفاصل دردناک فقط یک مصیبت فیزیکی نیست: همراه با افسردگی، می‌تواند عملکرد مغز افراد مسن را به مرور زمان کاهش دهد.

همایش ملی دستاوردهای علمی فرش ایران برگزار خواهد شد

همایش ملی دستاوردهای علمی فرش ایران برگزار خواهد شد
2024-11-25T15:00:40+03:30
ششمین همایش ملی دستاوردهای علمی پژوهشگران، دانش‌آموختگان و دانشجویان فرش ایران توسط انجمن علمی فرش ایران و دانشگاه سوره برگزار خواهد شد.

فراخوان جذب هیئت علمی در دانشگاه‌های علوم پزشکی بهمن ماه اعلام می‌شود

فراخوان جذب هیئت علمی در دانشگاه‌های علوم پزشکی بهمن ماه اعلام می‌شود
2024-11-25T14:47:24+03:30
معاون آموزشی وزارت بهداشت از رایزنی برای انتشار بیست و دومین فراخوان جذب هیئت علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی در بهمن ماه جاری خبر داد.

هوش مصنوعی از انجام پژوهش‌های تکراری جلوگیری می‌کند

هوش مصنوعی از انجام پژوهش‌های تکراری جلوگیری می‌کند
2024-11-25T14:34:00+03:30
عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با بیان این‌که هوش مصنوعی می‌تواند روندهای پژوهشی نوظهور را شناسایی کند، گفت: شناسایی موضوعات نوظهور از پژ...

ساخت اولین دستیار صوتی آفلاین اندروید توسط متخصصان ایرانی

ساخت اولین دستیار صوتی آفلاین اندروید توسط متخصصان ایرانی
2024-11-25T14:20:38+03:30
دستیار صوتی آفلاین فارسی اندروید در هر زمان و مکانی بدون نیاز به اینترنت پاسخ‌های دقیق ارائه می‌دهد و با قابلیت‌های منحصر به فرد خود می‌تواند به رشد اشتغال و...

پیشگویی چت جی پی تی از آینده پژوهش و استنادات علمی

پیشگویی چت جی پی تی از آینده پژوهش و استنادات علمی
2024-11-25T14:07:19+03:30
عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور گفت: از هوش مصنوعی می‌توان در ارزیابی کیفیت و تاثیر پژوهش‌ها و پژوهش‌های پیشروی آینده استفاده کرد.

رفع نیاز آزمایشگاه‌های آنالیز مواد شیمیایی با دستگاه ایران ساخت

رفع نیاز آزمایشگاه‌های آنالیز مواد شیمیایی با دستگاه ایران ساخت
2024-11-25T13:54:03+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان موفق به ساخت دستگاه تصفیه گاز استیلن شده است که در آزمایشگاه‌های آنالیز مواد شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.

انتصابات جدید در شرکت ارتباطات زیرساخت

انتصابات جدید در شرکت ارتباطات زیرساخت
2024-11-25T13:54:03+03:30
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت طی احکامی، معاون توسعه منابع مدیرعامل، مدیرکل تامین تجهیزات فنی و خدمات پیمانکاری و مدیرکل توسعه سرمایه انسانی را منصوب کرد.

سمپوزیوم بین‌المللی تازه‌های نقشه‌برداری مغز ایران برگزار می‌شود

سمپوزیوم بین‌المللی تازه‌های نقشه‌برداری مغز ایران برگزار می‌شود
2024-11-25T13:40:40+03:30
هشتمین سمپوزیوم بین‌المللی تازه‌های نقشه‌برداری مغز ایران با حمایت آزمایشگاه ملی نقشه‌برداری مغز برگزار می‌شود.

نتایج جذب استعدادهای برتر در دستگاه‌ها بزودی اعلام می‌شود

نتایج جذب استعدادهای برتر در دستگاه‌ها بزودی اعلام می‌شود
2024-11-25T13:40:39+03:30
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان از آغاز اعلام اسامی تأییدشدگان طرح جذب استعدادهای برتر در دستگاه‌های اجرایی از طریق سامانه دانای بنیاد ملی نخبگان طی روزهای آتی خب...

ابقای رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران

ابقای رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران
2024-11-25T13:40:39+03:30
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی تهران در حکمی رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران را ابقا کرد.

ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند

ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند
2024-11-25T12:47:23+03:30
پس از آنکه یک تحقیق جدید نشان داد چت جی پی تی ۴ شرکت اوپن ای آی در زمینه تشخیص بیماری ها از پزشکان  بهتر عمل کرده، اکنون ایلان ماسک پیش بینی می کند هوش مصنوع...

روبات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند

روبات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند
2024-11-25T12:33:59+03:30
نوع جدیدی از روبات می تواند به راحتی اشیای مختلف از مواد خوراکی نرم تا پیچ و مهره را بردارد، جابه جا و کنترل کند. این روبات با الهام از کرم مخملی ابداع شده ک...

تبدیل پسماندهای زغال‌سنگ به گرافن با بازده بالا

تبدیل پسماندهای زغال‌سنگ به گرافن با بازده بالا
2024-11-25T12:20:39+03:30
محققان آزمایشگاه ملی فناوری انرژی آمریکا (NETL) از سیال به دست آمده از قطران زغال سنگ برای تولید گرافن استفاده کردند.

هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است

هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است
2024-11-25T11:40:39+03:30
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: هوش مصنوعی از نظر قدرت تخریب حتی از انرژی اتمی نیز قدرتمندتر است.

قدردانی نماینده حزب الله لبنان از جراحان ایرانی

قدردانی نماینده حزب الله لبنان از جراحان ایرانی
2024-11-25T11:27:21+03:30
نماینده حزب الله در ایران از دستاوردهای پزشکی ایران و کمک پزشکان ایرانی به مجروحان لبنانی قدردانی کرد.

ظرفیت بیهوشی و اطفال خالی مانده است

ظرفیت بیهوشی و اطفال خالی مانده است
2024-11-25T11:27:20+03:30
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، مشکل کمبود پزشک متخصص را بی ارتباط با افزایش ظرفیت پزشکی دانست.

اسلحه خودکار برای پهپادهای سبک از راه رسید

اسلحه خودکار برای پهپادهای سبک از راه رسید
2024-11-25T11:27:20+03:30
محققان چینی یک اسلحه خودکار برای پهپاد ابداع کرده اند و به این ترتیب فناوری جنگ افزاری های بی سرنشین را توسعه داده اند.

نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد

نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد
2024-11-25T11:27:19+03:30
در نخستین نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، برنامه‌های جدیدی برای بهبود خدمات تغذیه دانشگاه معرفی شد تا رضایت دانشجویان افزایش یابد.

سردار جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم

سردار جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
2024-11-25T11:14:01+03:30
رئیس پدافند غیر عامل گفت: در آینده یک اپیدمی جدید مارا تهدید خواهد کرد.

جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم

جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
2024-11-25T11:00:43+03:30
رئیس پدافند غیر عامل گفت: در آینده یک اپیدمی جدید مارا تهدید خواهد کرد.

راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمی‌درمانی در درمان سرطان

راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمی‌درمانی در درمان سرطان
2024-11-25T10:47:22+03:30
به تازگی نتایج تحقیقی منتشر شده که نشان می‌دهد می‌توان با استفاده از یک پوشش قند مانند روی نانوذرات داروی ضدسرطان را بهبود بخشید.

بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند

بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند
2024-11-25T10:47:22+03:30
«گروه اطلاعات تهدید گوگل» (Google’s Threat Intelligence Group)  شبکه ای از شرکت های مرتبط با چین را از نتیجه جستجوهایش حذف کرده زیرا سرویس ها و وب سایت های ا...

نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت

نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت
2024-11-25T10:47:21+03:30
رئیس فرهنگستان علوم گفت: در شرایط فعلی، نمی‌توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت. برای این که مغزهای متفکر کشور بمانند باید تصمیمات قا...

اتحادیه‌ها بازوی تصمیم‌سازی قوی در دانشگاه آزاد هستند

اتحادیه‌ها بازوی تصمیم‌سازی قوی در دانشگاه آزاد هستند
2024-11-25T10:47:21+03:30
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد، بر لزوم تقویت هویت جمعی و نوآوری در اتحادیه‌ها تأکید کرد و خواستار برگزاری جلسات منظم و کارآمد برای افزایش تأثیرگذاری آ...

بازنگری ۲۰۰ برنامه درسی دانشگاه جامع علمی کاربردی در ۱۲ استان

بازنگری ۲۰۰ برنامه درسی دانشگاه جامع علمی کاربردی در ۱۲ استان
2024-11-25T10:47:20+03:30
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی درسی دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: بازنگری ۲۰۰ برنامه درسی در ۱۲ استان کشور در حال انجام است.

تدوین سند ذخایر راهبردی داروهای اساسی و واکسن

تدوین سند ذخایر راهبردی داروهای اساسی و واکسن
2024-11-25T10:34:01+03:30
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو از تدوین سند ذخایر راهبردی داروهای اساسی و واکسن خبر داد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)