میرنیوز

شیوع کرونا و پررنگ شدن نابرابری در آموزش

شیوع کرونا و پررنگ شدن نابرابری در آموزش 2022-04-04T08:19:15+04:30

به گزارش ایسنا، برابری آموزشی؛ وجود فرصت‌های برابر آموزشی برای همه افراد جامعه است تا دور از هرگونه فشار مالی، اجتماعی یا فرهنگی، خود را برای مشارکت فعالانه و همه‌جانبه در جامعه آماده کنند. تساوی فرصت‌های آموزشی، به خودی خود، یک هدف نیست. بلکه وسیله‌ای برای کاهش نابرابری‌های اجتماعی و اقتصادی است. منظور از برابری در نظام آموزشی، این است که افرادی که استعداد یکسان دارند، امکان مساوی برای رشد و موفقیت در نظام آموزشی داشته باشند.

هنگامی که از نابرابری یا برابری فرصت و دسترسی صحبت می‌شود، منظور نابرابری فرصت بین دختران و پسران در برخورداری از آموزش، نابرابری بین اقلیت‌های مذهبی یا نابرابری در دسترسی به امکانات آموزشی در بین مناطق مختلف کشور است.

به نظر می‌رسد که با شیوع ویروس کرونا و غیر حضوری شدن آموزش، نابرابری آموزشی بازتولید شده باشد. بر همین اساس؛ پژوهشگران با انجام یک مطالعه، چگونگی این روند را مورد بررسی قرار دادند.

با شیوع ویروس کرونا، حوزه آموزش تغییرات زیادی داشته. این تغییرات در ساختار مدارس و مراکز آموزشی، چشم‌گیر بود و توانسته آموزش را با رویکرد جدیدی مواجه کند. در بسیاری از کشورها آموزش حضوری در مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شد و این وضعیت؛ چالش‌های زیادی برای مدیران آموزشی، معلمان، والدین و دانش‌آموزان ایجاد کرد.

در این مطالعه؛ پژوهشگران با انجام مصاحبه با ۳۰ نفر از مدیران آموزشی مدارس شهر سنندج، نابرابری آموزشی در دوران همه‌گیری کرونا را مورد بررسی قرار دادند.

یافته‌های این مطالعه حاکی از آن است که در شرایط شیوع کرونا، زنجیره‌ای شکل گرفته که اولین حلقه آن «کم‌رنگ شدن آموزش» و «کاهش کارکردهای آموزشی مدارس» بوده است.

به نظر مدیران آموزشی؛ برنامه‌ها، استراتژی‌ها و راهبردهای اتخاذ شده توسط آموزش و پرورش مبهم، نامنسجم و مقطعی هستند. به تبع، نقش مدارس در این میان با چالش روبرو شده است. به عبارت دیگر، مدارس و مدیران آموزشی آن‌ها، در وضعیتی قرار گرفته‌اند که هیچ برنامه از پیش تعریف شده‌ای برای ادامه روند آموزش در مدارس نداشته و به دلیل نامعلوم بودن شرایط کرونایی نمی‌توانند تصمیمات ثابتی را اتخاذ کنند.

به موازات این امر و بر اساس استدلال مدیران، مدارس با چالش‌هایی از جمله عدم ارزیابی درست معلمان و دانش‌آموزان، عدم آموزش حضوری، عدم نظارت بر یادگیری و موارد پرورشی و تربیتی، عدم رسیدگی به وضعیت دانش‌آموزان و غیره مواجه هستند.

محروم شدن خانواده‌های فقیر از فرصت‌های آموزشی

بر اساس این مصاحبه‌ها، در این نابرابری، جایگاه خانواده‌ها بیشترین تاثیر را داشته است. به این صورت که خانواده‌های با سرمایه فرهنگی و اقتصادی، در جایگاه برتری قرار می‌گیرند. منطقی که در پس این دیدگاه است، سبب می‌شود خانواده‌ها به مدارس خصوصی و غیر انتفاعی روی آورند و به بازتولید موقعیت و امتیازات خود دست بزنند. اما خانواده‌های مناطق فقیر و حاشیه شهر از امکانات و فرصت‌های آموزشی محروم هستند.

در شرایط همه‌گیری، شیوه‌های جدید تدریس و آموزش گسترش یافتند که تأکید آنها بر فضای رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی بوده است. در کنار آن، عضویت در مراکز و مؤسسات آموزشی و استخدام معلم خصوصی و کلاس‌های جبرانی و تقویتی نیز بیشتر شدند. این روند در شهر سنندج به روایت مدیران در چند سال اخیر رواج زیادی داشته است و این امر در زمان کرونا سیر صعودی‌تری به خود گرفته است. به روایت مدیران آموزشی دسترسی همه دانش‌آموزان به این فضاها و امکانات مقدور نیست و بیشتر، خانواده‌های با توان مالی و فرهنگی می‌توانند به تأمین هزینه‌های آن‌ها بپردازند.

همچنین روایت‌ها حاکی از آن است که دسترسی به اینترنت و فضای مجازی در مناطق مختلف شهر سنندج متفاوت بوده است. این امر به عنوان حلقه‌ای دیگر از نابرابری آموزشی، باعث ایجاد بستری برای کاهش دسترسی‌ها و امکانات آموزشی در مناطق حاشیه شهر شده است. با توجه به وجود مناطق حاشیه‌نشین و مناطق دورافتاده از شهر میزان دسترسی به برنامه‌های آموزشی و فضای مجازی برای همه دانش‌آموزان مقدور نبوده است. به استناد گفته‌های مدیران آموزشی، آموزش در مناطق حاشیه شهر منسجم و مداوم نبوده و این امر به دلیل ضعف دسترسی به اینترنت، نداشتن موبایل و تبلت، کمبود امکانات آموزشی و غیره اتفاق افتاده است.

بر اساس گفته‌های مدیران؛ استفاده از تبلت و موبایل در آموزش، به امری اجباری تبدیل شده است؛ اما بسیاری از دانش‌آموزان به ویژه دختران از این امکانات بی‌بهره هستند.

افزایش ترک تحصیل در همه‌گیری کرونا

یافته‌های حاصل از مصاحبه‌ها نشان می‌دهد که در همه‌گیری کرونا، ترک تحصیل دانش‌آموزان به دلیل فقر، یکی از چالش‌های مهم آموزشی بوده است. این امر سبب ایجاد روندی می‌شود که آموزش مختص به طبقاتی خاص از جامعه شود که توان برخورداری از آن را دارند. با توجه به وضعیت اقتصادی، هزینه‌های آموزشی در اولویت خانواده‌های فقیر و حاشیه نیست و به همین دلیل گرایش آن‌ها به بازار کار بیشتر می‌شود. بازار کار بدون مهارت و بدون سرمایه، آن‌ها را به سمت شغل‌های کاذب و موقت سوق می‌دهد.

همچنین در میدان آموزشی، سرمایه اقتصادی دست بالا را دارد و تعیین کننده میزان و نوع دسترسی خانواده‌ها به امکانات و فرصت‌های آموزشی به‌ویژه آموزش مجازی است. این امر، سبب شده که آموزش به عنوان امری عمومی (و گاهاً دولتی و رایگان) به آموزش طبقاتی و خصوصی تبدیل شود. 

در شرایط کرونا، آموزش طبقاتی شد

روایت‌ها حاکی از این است که سیر تغییرات و تاثیرات در شرایط شیوع کرونا، ملموس‌تر و محسوس‌تر نمایان شده است. با توجه به شیوع ویروس کرونا و تأثیرات آن بر مدارس و آموزش مدرسه‌ای، گرایش به مدارس غیردولتی و آموزش خصوصی بیش از حد خود را به عنوان بدیلی برای وضعیت موجود، به‌ویژه برای خانواده‌های طبقات بالا نشان می‌دهد و این امر در نهایت طبقاتی شدن و گرایش به آموزش خصوصی را طبیعی جلوه می‌دهد.

نتایج به دست آمده از این مطالعه حاکی از این است که آموزش طبقاتی شده و نابرابری آموزشی، باز تولید شده است. تمایز اجتماعی و فرهنگی، گرایش به مدارس پولی و غیردولتی، عدم دسترسی همه به آموزش در شرایط کرونا و فقر خانواده‌ها و آسیب‌های آموزشی ناشی از آن، مقوله‌هایی هستند که بر طبقاتی شدن آموزش، تاکید دارند.

همچنین نتایج نشان می‌دهد در شرایط شیوع ویروس کرونا، چالش‌های تسلط فضای مجازی بر آموزش و عدم دسترسی همه دانش‌آموزان به آن، کم‌رنگ شدن آموزش و کاهش کارکردهای آموزشی مدارس و فقر خانواده‌های مناطق پایین‌شهر و حاشیه، سبب ایجاد زمینه نابرابری آموزشی شده است.

در انجام این تحقیق نسیم عبداله‌زاده، کیوان بلندهمتان و ناصر شیربگی؛ پژوهشگران گروه علوم تربیتی دانشگاه کردستان با یکدیگر مشارکت داشتند و یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «بازتولید نابرابری آموزشی در دوران شیوع کرونا» در نشریه بررسی مسائل اجتماعی ایران، منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
2024-11-22T12:00:41+03:30
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اکنون داروهای ضدویروسی HIV که موجود هستند سبب به صفر رسیدن ویروس در خون می‌شوند.

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود
2024-11-22T11:47:20+03:30
رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی از برگزاری دهمین کنگره بررسی «سلامت در حوادث و بلایا» خبر داد.

نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد

نخستین کلوز آپ از ستاره  درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
نخستین عکس کلوزآپ از یک ستاره خارج از کهکشان راه شیری نشان می دهد این شی آسمانی در ساختاری عجیب پیچیده شده است.

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: مهلت درخواست‌های اجرای رشته و پذیرش متمرکز طلاب توسط حوزه‌های استانی و مناطق مستقل حوزوی تمدید شد.

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند
2024-11-22T08:53:59+03:30
افرادی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، در صورت مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، دو برابر با خطر خونریزی ...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
2024-11-22T08:53:58+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد
2024-11-22T08:27:32+03:30
مشاور وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت به عنوان متولی نظام سلامت در کشور به طب سنتی و مکمل به عنوان یک واقعیت جامعه نگاه می‌کند و آن را به رسمیت می‌شناسد.

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
2024-11-22T08:27:31+03:30
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که باید هزینه سلامت را پایین بیاوریم، گفت: این فرآیند از طریق احیای سبک زندگی صحیح و تغذیه سالم امکانپذیر ...

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد
2024-11-22T08:27:31+03:30
گروهی از محققان ایرانی یک حسگر مبتنی بر هیدروژل جهت رصد آمونیوم آب ابداع کرده اند تا کیفیت محیط آبزیان را کنترل کنند.

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
2024-11-22T07:47:19+03:30
یک مطالعه جدید نشان می دهد که از هر پنج مورد تب دنگی یک مورد می تواند با تغییرات آب و هوایی مرتبط باشد و افزایش آتی این ویروس منتقله از طریق پشه اجتناب ناپذی...

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
2024-11-22T07:33:59+03:30
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: بر اساس برآوردهای ارائه شده، علاوه بر حدود بیست هزار فوتی در سال، حوادث ترافیکی سالانه حدود پانصد تا هشتصد هزار م...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T07:20:43+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T06:54:00+03:30
وزیر علوم گفت: دراین چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده اند که این عدد نگران کننده ای است.

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
2024-11-21T17:07:18+03:30
وزیر علوم گفت: اطمینان می دهم که انتصاباتی که داشتم کار خودم بوده و غیرسیاسی ترین افراد را انتخاب کردم.

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
2024-11-21T16:00:38+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور به گزیده‌ای از مهم‌ترین آنها می‌پردازیم.

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:33:58+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:20:38+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
2024-11-21T13:14:03+03:30
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه در راستای ایجاد وحدت رویه در ساماندهی حوزه پیامک انبوه و با هدف ایجاد هم افزایی برای توسعه بازار کسب و کار و افزایش رضایت مردم م...

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
2024-11-21T12:47:18+03:30
دانشگاه‌های علوم پزشکی شهیدبهشتی و صنعتی شریف با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای در حوزه های رباتیک و نانورباتیک، هوش مصنوعی، یادگیری الکترونیکی، یادگیری عمیق و ... همک...

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد
2024-11-21T10:33:59+03:30
وزیر بهداشت گفت: مشکلات رزیدنت ها رفع خواهد شد.

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
2024-11-21T10:20:39+03:30
دانشگاه صنعتی شریف شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد بدون آزمون در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ را اعلام کرد.

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
2024-11-21T10:07:19+03:30
مهلت ثبت نام دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ دانشگاه علم و صنعت، تمدید شد.

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی
2024-11-21T09:53:59+03:30
دولت استرالیا لایحه‌ای با هدف ممنوعیت شبکه های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال به پارلمان ارائه کرد که شامل جریمه ای تا ۳۲ میلیون دلار آمریکا برای پلتفرم‌هایی...

ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم

ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم
2024-11-21T09:40:39+03:30
وزیر بهداشت گفت: موافق درمان رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال نیستم.

افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری

افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری
2024-11-21T09:27:19+03:30
معاون آموزش اورژانس کشور گفت: موارد مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در سال جاری افزایش ۲۰ درصدی داشته اما تعداد فوتی‌های ناشی از این مسمومیت کاهش ۱۴ درصدی نسبت ...

هر ایرانی صاحب شناسنامه سبک زندگی می‌شود

هر ایرانی صاحب شناسنامه سبک زندگی می‌شود
2024-11-21T08:33:58+03:30
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، از آموزش سبک زندگی سالم بر اساس آموزه‌های طب ایرانی با هدف کاهش بار بیماری‌های غیر واگیر در کشور خبر داد.

رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی

رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی
2024-11-21T08:20:39+03:30
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از پیشرفت‌های کم‌سابقه در افزایش ضریب نفوذ خدمات سیار، پهن‌باند و توسعه شبکه فیبرنوری خبر داد.

آغاز ثبت نام وام شهریه دانشجویان از امروز

آغاز ثبت نام وام شهریه دانشجویان از امروز
2024-11-21T08:20:39+03:30
ثبت نام وام شهریه دانشجویان از امروز اول آذر ۱۴۰۳ آغاز شده و تا ۱۴ آذرماه ۱۴۰۳ ادامه دارد.

افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری/ کاهش ۱۴ درصدی فوتی‌ها

افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری/ کاهش ۱۴ درصدی فوتی‌ها
2024-11-21T07:40:39+03:30
معاون آموزش اورژانس کشور گفت: موارد مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در سال جاری افزایش ۲۰ درصدی داشته اما تعداد فوتی‌های ناشی از این مسمومیت کاهش ۱۴ درصدی نسبت ...

برخی داروهای دیابت می توانند آسم را مهار کنند

برخی داروهای دیابت می توانند آسم را مهار کنند
2024-11-21T05:53:59+03:30
به نظر می رسد داروهایی که قبلاً توسط میلیون ها بیمار دیابتی مصرف شده اند، به کاهش حملات آسم تا ۷۰ درصد کمک می کنند.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)