میرنیوز
به گزارش ایسنا، در سال ۱۳۹۶ قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد و آییننامه اجرایی آن نیز در سال ۱۳۹۸ به تصویب هیئت وزیران رسید.
بر اساس تبصره ۹ این قانون، حوزههای علمیه و همچنین دانشگاهها، پژوهشگاهها، مؤسسههای آموزش عالی، پژوهشی فناوری کشور، دولتی و غیر دولتی موظف هستند که پیشنهادهها (پروپوزالها)، پایاننامهها و رسالههای دانشجویان و دانشآموختگان تحصیلات تکمیلی خود را که فاقد طبقهبندی هستند را در سامانههای پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) ثبت و همانندجویی کنند.
بر اساس این قانون، گواهی ثبت و بارگذاری فایل و همانندجویی این مدارک برای هرگونه پرداخت مالی به استادان راهنما، مشاور و داور و همچنین امتیاز ترفیع و ارتقای آنها و همچنین دانشجویان، الزامی است.
برای انجام این قانون، «سامانه همانندجو» و «سامانه ملی ثبت پیشنهادهها، پایاننامهها و رسالهها»، توسط ایرانداک راهاندازی شد.
آخرین آمار از عملکرد ایرانداک حاکی از این است که روند سالانه ثبت پایاننامه و رساله در ایرانداک تا سال ۱۳۹۸ یک روند افزایشی بوده و در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰، نسبت به سال ۱۳۹۸ کاهش داشته است.
دانشگاهها و مؤسسات با بیشترین میزان ثبت پایاننامه و رساله
بر اساس آخرین آمار ایرانداک در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹، در مجموع ۴۵۸ مؤسسه، نزدیک به ۷۰ هزار پارسا و ۳۶۸ مؤسسه، بیش از ۴۷ هزار پیشنهاده را در سامانه ثبت کردهاند. «وزارت علوم»، «مؤسسات آموزش عالی غیردولتی غیرانتفاعی و جهاد دانشگاهی» و «دانشگاه آزاد اسلامی» مؤسسات با بیشترین ثبت پایاننامه و رساله (پارسا) و پیشنهاده (پروپوزال) بودند و حوزههای علمیه نیز هیچگونه ثبتی نداشتهاند.
بر اساس این آمار به ترتیب دانشگاههای شهید بهشتی، فردوسی مشهد و تبریز بیشترین ثبت پایاننامه و رساله و دانشگاههای فردوسی مشهد، تربیت مدرس و شهید بهشتی از بین مؤسسات زیر نظر وزارت علوم، بیشترین ثبت پروپوزال را در سامانههای ایرانداک داشتهاند.
دانشگاهها و مؤسساتی که درخواست همانندجویی بیشتری داشتند
سامانه «همانندجو» با کاوش خودکار در این آثار، نوشتههای همانند را بازیابی و میزان همانندی و منبع اطلاعات همانند را نمایش میدهد. در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹، نزدیک به ۳۶ هزار استاد و ۱۹۰ هزار دانشجوی عضو سامانه همانندجو از ۶۳۱ مؤسسه، نزدیک به ۲۲۲ هزار درخواست همانندجویی داشتهاند.
بیشترین درخواست همانندجویی نیز توسط وزارت علوم، مؤسسات آموزش عالی غیردولتی غیرانتفاعی و جهاد دانشگاهی و دانشگاه پیام نور به ثبت رسیده است. حوزههای علمیه نیز با هفت درخواست، کمترین درخواست همانندجویی را داشتهاند.
در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹، دانشگاههای تهران، فردوسی مشهد و شیراز رتبههای نخست تا سوم همانندجویی را به دست آوردهاند.
در میان نشریههای علمی عضو سامانه همانندجو؛ نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی، نشریه پژوهشهای کاربردی روانشناختی و نشریات دانشگاه جامع امام حسین (ع)، رتبههای نخست تا سوم همانندجویی را به دست آوردهاند.
همچنین از بین همایشها نیز همایش ملی پژوهشهای نوین دانشگاهی در هنر معماری و عمران، کنگره ملی مهندسی عمران دانشگاه شیراز و کنگره ملی مهندسی عمران دانشگاه صنعتی سهند نیز در میان همایشهای عضو سامانه همانندجو، بالاترین رتبه همانندجویی را در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ داشتهاند.
سهم زنان و مردان در ثبت پایاننامه و رساله
بر اساس آمار پایاننامهها و رسالههای ثبت شده در ایرانداک در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹، حدود ۴۷ درصد از پایاننامهها و رسالهها برای زنان و ۵۲ درصد از آنها برای مردان بوده است.
دانشآموختگان کدام کشورها بیشتر پایاننامه و رساله ثبت کردند؟
برای اجرای قانون پیشگیری و مقابله با تقلب، از آبان ۱۳۹۷ از طریق سامانه ملی ثبت پیشنهادهها، پایاننامهها و رسالهها و با همکاری سازمان امور دانشجویان، نسبت به پذیرش نسخه الکترونیکی پایاننامهها و رسالههای دانشآموختگان ایرانی بیرون از کشور اقدام شده است. این مدارک پس از کنترل ایرانداک و تأیید سازمان امور دانشجویان، ثبت میشوند. در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹، ۶۹۴ پارسا در این سامانه ثبت شدهاند.
دانشآموختگان سه کشور ایتالیا، آمریکا و کانادا بیشترین ثبت پایاننامه و رساله را داشتهاند.
ایجاد دسترسی آزاد به متون علمی و پژوهشی و ایجاد دسترسی رایگان به این متون میتواند در جلوگیری از تخلفات و شناسایی تخلفات علمی و پژوهشی مانند جعل داده و سرقت علمی و .... کمک کند. همچنین دسترسی آزاد میتواند باعث دیده شدن، خوانده شدن و افزایش ارجاعات منابع پژوهشی شود. با توجه به اینکه یکی از مشکلات مقالات کشور، کمبودن میزان ارجاعات و همچنین شناسایی تخلفات پژوهشی است، برنامهریزی و تشویق پژوهشگران و مؤسسات به ثبت پایاننامهها و رسالهها و دیگر منابع پژوهشی میتواند در بهبود این وضعیت کمککننده باشد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد
۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
افسردگی از شایعترین اختلالات روانپزشکی است
نشست مسئولان حوزههای بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد
انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی
درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار میشود
نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
مهلت درخواست رشتههای تحصیلی در حوزههای استانی تمدید شد
این مُسکنها خطر خونریزی داخلی را افزایش میدهند
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت میشناسد
باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه میدارد
عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسانترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
همکاری دانشگاههای شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
مشکلات رزیدنتها بررسی و رفع خواهد شد
شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
ثبتنام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکههای اجتماعی
ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم