میرنیوز
به گزارش ایسنا دکتر سعداله نصیری قیداری امروز در مراسم افتتاحیه "سال بین المللی علوم پایه برای پیشرفت پایدار" با اشاره به نامگذاری سال ۲۰۲۲ به عنوان سال علوم پایه، افزود: در کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۲۰۱۹، مقرر شد که سال ۲۰۲۲ به عنوان "سال بین المللی علوم پایه برای پیشرفت پایدار" نامگذاری شود. این روال یونسکو است که هرسال، هر دهه و هر روزی را به مناسبتی، نامگذاری می کند.
وی نامگذاری این سال را به عنوان علوم پایه پیشنهادی از سوی "میشل اسپیرو"، رییس اتحادیه بین المللی فیزیک محض و کاربردی (IUPAP) دانست و اظهار کرد: این پیشنهاد بعد از تصویب در شورای اجرایی یونسکو، در کنفرانس عمومی یونسکو نیز به تصویب رسید. این حرکت موجب خواهد شد که عموم مردم به علوم پایه اهمیت دهند و این یکی از اهدف این نامگذاری است.
نصیری قیداری با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری که فرمودند علوم پایه مانند ذخیره بانک برای آینده است، خاطر نشان کرد: علوم پایه برای آینده است و همانند علوم کاربردی نیست که به سرعت به صحنه کاربرد وارد شود.
دبیر ستاد ملی علوم پایه اضافه کرد: در سال ۱۹۰۰ هیچ صنعتی احساس نمی کرد که روزی به فیزیک کوانتوم نیاز پیدا کند، ولی همگان می دانند که اگر فیزیک کوانتوم کشف نمی شد، امروز جای این علم در گوشه گوشه صنعت خالی بود؛ چرا که توسعه امروز صنعت مدیون این علم است، لذا توجه بسیار ارزشمند مقام معظم رهبری و تشبیه علوم پایه به ذخیره برای آینده قابل توجه است.
وی با تاکید بر اینکه از پیشنهاد "مشیل اسپیرو" حدود ۳۰ برنده جایزه نوبل حمایت کردند، ادامه داد: هم اکنون این تعداد حمایت به ۱۰۰ برگزیده جایزه نوبل رسیده است، ضمن آنکه اتحادیه های بین المللی شیمیدانان، منجمان و فیزیکدانان و زمین شناسان و غیره و همچنین نهادهای علمی ذیل یونسکو از این پیشنهاد حمایت کردند و این در حالی است که تصویب یک پیشنهاد در یونسکو کار ساده ای نیست و نیاز به همت جهانی دارد تا به تصویب برسد.
رییس دانشگاه شهید بهشتی، با اشاره به افتتاح سال علوم پایه و توسعه پایدار، یادآور شد: ما منتظر نبودیم که یونسکو، امسال را به عنوان سال جهانی علوم پایه نامگذاری کند و بعد ما به یکسری از فعالیت ها در این زمینه بپردازیم، بلکه با وقوع انقلاب شکوهمند اسلامی، ما شاهد پیشرفت های عظیمی بودیم.
نصیری قیداری اضافه کرد: پس از انقلاب شکوهمند اسلامی ملت ایران شاهد پیشرفت شتابان علمی کشور در همه زمینه ها از جمله در علوم پایه و به ویژه در ۳ دهه اخیر بوده ایم. ایجاد دوره های تحصیلات تکمیلی به خصوص در دوره های دکتری و تربیت نیروی انسانی متخصص و با انگیزه و اجرای طرح های کلان از نشانه های بارز اعتلای علم و فناوری در کشور است.
وی اجرای طرح کلان رصدخانه ملی، شتابگر ملی، تجهیزات آزمایشگاه های مرجع در رشته های مختلف، موفقیت در رسیدن به فناوری انرژی هسته ای، رشد چشمگیر در کمیت و کیفیت اسناد علمی در پایگاه های استنادی بین المللی، گسترش رشته ها و فناوری های جدید بین رشته ای همانند علوم زیستی، نانو و علوم شناختی را از دیگر نشانه های اعتلای کشور نام برد.
نصیری قیداری با بیان اینکه فعالیت های ما در حوزه علوم پایه تا حدی اهمیت این حوزه علمی را درک کرده است، ادامه داد: ولی ما تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم.
وی به بیان اقدامات کشور برای سال جهانی علوم پایه پرداخت و گفت: در تیرماه شورای سیاستگذاری (ستاد ملی سال بین المللی علوم پایه برای پیشرفت پایدار) به ریاست وزیر علوم برگزار شد و تاکنون ۵ جلسه شورای سیاستگذاری تشکیل شده و در آخرین جلسه، پیشنهاد شد که این شورا به نام ستاد ملی علوم پایه تغییر نام داده شود که تصویب شد.
دبیر ستاد ملی سال بین المللی علوم پایه برای توسعه پایدار با اشاره به اقدامات این ستاد، افزود: لازم است در طول این هر سال تلاش کنیم که جامعه به اهمیت علوم پایه پی ببرد و در این زمینه نیاز به شواهد ملموس داریم تا جامعه به این موضوع پی ببرد و دانشگاه ها نیز در این زمینه برنامه هایی دارند، از جمله دانشگاه شهید بهشتی که پایلوت طرحی به نام طرح "توانش" را است و آن را اجرایی کرده که طی آن مهارت آموزی حین تحصیل به دانشجویان ارائه می شود و امیدواریم وزارت علوم برای توسعه این طرح، حمایت های لازم را داشته باشد.
وی تصویب شیوه نامه تشکیل ستادهای استانی در شورای سیاستگذاری علوم پایه را از جمله اقدامات این ستاد نام برد و اظهار کرد: اینکه به صورت مویرگی در همه استان ها به این حوزه توجه شود، بسیار مهم است؛ ولی تاکنون ریاست این برنامه های ملی بر عهده استانداران بوده است که به دلیل مشغله زیاد آنها، این بار روسای دانشگاه های مادر استان ها مسوول برگزاری برنامه های این سال بین المللی شدند.
دبیر ستاد ملی سال بین المللی علوم پایه، ارسال نامه به روسای دانشگاه های معین استان برای تشکیل ستاد استانی سال جهانی علوم پایه، ارسال نامه به روسای دانشگاه ها برای معرفی اساتید ممتاز را از دیگر اقدامات این ستاد دانست و ادامه داد: در جلسه امروز به صورت نمادی از این استادان ممتاز تقدیر خواهد شد.
وی با بیان اینکه نامه ای به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برای طرح موضوع سال جهانی علوم پایه در نقشه جامع علمی کشور ارسال شده است، خاطر نشان کرد: علاوه بر آن مقرر شد تا ۱۰۰ نفر ظرفیت جذب پسا دکتری یا فرصت مطالعاتی در علوم پایه به دانش آموختگان دکتری یا هیات علمی کشورهای همسایه و اسلامی اختصاص یابد تا زیر نظر اساتید برجسته کشور پژوهش هایی را اجرایی کنند.
به گفته وی به ازای هر نفر، ۵۰ میلیون تومان به دانشگاه های میزبان کمک مالی خواهد شد.
وی افزود: همچنین مقرر شد به ۱۰۰ نفر دانشجوی مستعد جهان اسلام برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های علوم پایه بورس تحصیلی اعطا شود.
نصیری قیداری ادامه داد: همچنین در ستاد ملی سال جهانی علوم پایه مصوب شد که ۵۰ طرح ملی در حوزه علوم پایه تعیین و تصویب شود و در استان ها توزیع شود. بر اساس برنامه ریزی های انجام شده ۳ پروژه در استان تهران و استان های بزرگ ۳ پروژه و بقیه استان ها یک پروژه واگذار خواهد شد و تا ۳ میلیارد تومان کمک مالی در نظر گرفته خواهد شد.
وی با بیان اینکه در اجرای این برنامه سعی می شود که از مشارکت بخش خصوصی نیز بهره مند شویم، اظهار کرد: به انتشارات بزرگ دنیا نیز پیشنهاد شده است که به مناسبت سال جهانی علوم پایه در مورد هزینه های Open Access Publications تخفیف مقتضی قائل شوند.
رییس دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: در جلسات تشکیل شده پیشنهاد کلید زدن پروژه "خانه علم" و احتمالا بعد از آن "شهر علم" و پروژه "ثبت تاریخ شفاهی علم در ایران" ارائه شد و همچنین پیشنهاد شد که از دانشمندان برجسته و برندگان نوبل در همایش های ملی و بین المللی گسترش برنامه های ترویج علم و معرفی مروجان و معلمان برتر در مناطق محروم، دعوت شود.
دبیر ستاد ملی سال جهانی علوم پایه اضافه کرد: تصویب "روز تولد ابوریحان بیرونی" (۱۳ اسفند) به مناسبت روز علوم پایه در تقویم سالیانه کشور به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شد و درخواست می شود که از صندوق حمایت از پژوهشگران و صندوق نوآوری و شکوفایی خواسته شود از برنامه های سال جهانی حمایت کنند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار میشود
نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
مهلت درخواست رشتههای تحصیلی در حوزههای استانی تمدید شد
این مُسکنها خطر خونریزی داخلی را افزایش میدهند
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت میشناسد
باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه میدارد
عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسانترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
همکاری دانشگاههای شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
مشکلات رزیدنتها بررسی و رفع خواهد شد
شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
ثبتنام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکههای اجتماعی
ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم
افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری
هر ایرانی صاحب شناسنامه سبک زندگی میشود
رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی
آغاز ثبت نام وام شهریه دانشجویان از امروز
افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری/ کاهش ۱۴ درصدی فوتیها
برخی داروهای دیابت می توانند آسم را مهار کنند