میرنیوز
به گزارش ایسنا، دوغ یکی از محبوبترین نوشیدنیهای لبنی تخمیری است که در ایران و برخی از کشورهای اروپای شرقی و خاورمیانه مصرف فراوانی دارد. از مهمترین عوامل آلوده کننده دوغ میتوان از قارچها و مخمرها نام برد. تحقیقات نشان داده است رشد مخمرها در دوغ باعث ترش شدن، بدطعمی و گازدار شدن و در نتیجه فساد و کوتاه شدن زمان ماندگاری این محصول میشود. محققان در پژوهشی اثر ضد میکروبی عصاره هیدروالکلی مریم گلی، دارچین و ریحان را در دوغ بررسی کردهاند.
در این پژوهش که توسط هاجر شهسوار ، دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، مرضیه بلندی، دانشیار گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان و هما بقایی، استادیار گروه صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان انجام شده، آمده است:« دوغ یکی از محبوبترین نوشیدنیهای لبنی تخمیری است که در ایران و برخی از کشورهای اروپای شرقی و خاورمیانه، مصرف فراوانی دارد. از مهمترین عوامل آلودهکننده دوغ میتوان از قارچها و مخمرها نام برد. تحقیقات نشان داده است رشد مخمرها در دوغ باعث ترششدن، بدطعمی و گازدار شدن و در نتیجه فساد و کوتاه شدن زمان ماندگاری این محصول میشود.»
نویسندگان این مقاله میگویند:« از آن جا که تمایل به استفاده از مواد شیمیایی در صنایع غذایی به عنوان مواد نگهدارنده کاهش یافته است، کاربرد عصارههای گیاهی به دلیل خواص دارویی، ضدقارچی، ضدباکتریایی و آنتیاکسیدانی آنها در مواد غذایی رو به افزایش است.»
براساس آن چه در این پژوهش آمده، مریم گلی گیاهی علفی از تیره نعناییان است. گیاه مریم گلی باارزشترین نوع دارویی تیره نعناییان است. ریحان نیز گیاهی از تیره نعناییان است که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی قوی و ضدویروس است. دارچین هم گیاهی خوشبو است که خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد دیابتی دارد.
ساکارومایسس سرویزیه مهمترین مخمر صنعتی برای تولید محصولات بیوشیمیایی، پروتئینهای نوترکیب و پروتئین تکیاخته است. محققان در این پژوهش اثر ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی مریم گلی، ریحان و دارچین بر ساکارومایسس سرویزیه موجود در دوغ را بررسی کردهاند.
محققان در آزمایشگاه، دوغ را با شیر خریداری شده از بازارِ مصرف، تهیه و گیاهان مذکور را پودر کردند. پژوهشگران سپس از گیاهان پودرشده در آزمایشگاه عصاره به دست آوردند.
براساس آن چه در این مقاله آمده، سویه غذایی مخمر ساکارومایسس سرویزیه از مرکز کلکسیون قارچها و باکتریهای صنعتی و عفونی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تهیه شد. پس از طی کردن مراحلی، رقیق سازی میکروبها انجام شد. پس از طی کردن مراحل دیگر، هشت سیسی از دوغ استریل شده داخل هر لوله آزمایش ریخته شد و سپس مقدار ۰.۶۲ میلیگرم از هر عصاره در یک سیسی از دوغ استریلشده حل و نیز یک سیسی از سوسپانسیون ۱۵۰۰۰۰۰ میکروب به لولههای دوغ مورد آزمایش اضافه شد.
در این پژوهش آمده است:« تحقیقات نشان داده است عصارههای گیاهی میتوانند به عنوان یکی از عوامل مهم ضدمیکروبی، ضد قارچی و ضد ویروسی و در عین حال به عنوان یک طعمدهنده جایگزین نگهدارندههای شیمیایی مواد غذایی باشند. نتایج مطالعه حاضر میتواند در جهت کنترل برخی پاتوژنهای غذایی و نیز افزایش عمر ماندگاری دوغ در دمای خارج یخچال سودمند باشد.»
این پژوهش در هشتادونهمین شمارهی دورهی شانزدهم نشریه علوم و صنایع غذایی منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تصفیه پساب یکی از بزرگترین کارخانههای پروتئینی کشور با کمک «نانوحباب»
برترینهای مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر معرفی شدند
ذخیره دادهها در الماس برای چند میلیون سال!
افرادی که با مهندسی و کمیت پژوهش بالا آمدند در جشنواره رازی برگزیده نشوند
استادیاران جوان دانشگاههای علوم پزشکی ۲ گرنت پژوهشی میگیرند
پذیرش دانشجوی دکتری در دانشگاه انقلاب اسلامی منوط به ارائه رساله شد
ارتباط میلیونها مرگ با آلودگی هوا
دعوت از مسئولان حوزه ارتباطات تاجیکستان برای بازدید از نمایشگاه تلکام ایران
مهلت مجدد شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی امروز پایان می یابد
آیا شلغم پنی سلین دارد
بازدید تاجیکستان از نمایشگاه تلکام ایران
توسعه فعالیتهای بنیاد ملی علم ایران تا سه سال آینده
فردا آخرین مهلت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشتههای علوم پزشکی سال ۱۴۰۳
عدم تصویب مزایای شغلی دستیاران در مجلس ضربه به آینده پزشکی ایران است
پذیرفته شدگان دکتری تخصصی پزشکی سال ۱۴۰۳ از شرکت در آزمون سال بعد محروم شدند
هم افزایی آنتی بیوتیک و نانوذرات در مقابله با باکتری
هیچ واحدی از دانشگاه پیام نور منحل نشده است
واکنش وزارت بهداشت به ۱۰ هزار قدم پیاده روی روزانه
آئین نامه اجرایی «ابر دولت» تصویب شد
حراجی جمعه سیاه آمازون با اعتصاب کارگران بهم خورد
تصویب نشدن مزایای شغلی دستیاران در مجلس
تبدیل گرمای هدر رفته به برق، سادهتر و ارزانتر میشود
شبکه های اجتماعی برای کودکان استرالیایی ممنوع شد
کانادا شاکی گوگل شد
ضرورت نقشآفرینی طلاب نخبه در خدمت به جامعه
دیابتیها با خیال راحت این قند را مصرف کنند
آخرین وضعیت ماهوارههای هدهد و کوثر در فضا؛ انتقال تصاویر از ماهواره کوثر به زودی انجام میشود
دستور رئیس جمهور درخصوص برنامههای ۱۶ آذر دانشگاهها
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۱۲۵ تماس مزاحم داشت
واکنش وزارت بهداشت به ادعای روغن کنترل چربی خون!