میرنیوز

نظریه محققان زلزله‌شناسی درباره فعال شدن مجدد منطقه مکران

نظریه محققان زلزله‌شناسی درباره فعال شدن مجدد منطقه مکران 2022-02-19T13:26:06+03:30

به گزارش ایسنا دکتر محمد زعفرانی، استاد پژوهشکده زلزله شناسی پژوهشگاه مهندسی زلزله و زلزله شناسی در سمینار بازنگری لرزه خیزی سواحل مکران برای برآورد خطر زمینلرزه که به صورت آنلاین از سوی این پژوهشگاه برگزار شد، گفت: در زمینه برآورد خطر زلزله و خطر سونامی در منطقه مکران دو رویکرد "سنتی سناریو محور از ۱۹۴۰ در مهندسی زلزله و مهندسی سونامی" و "رویکرد نوین احتمالاتی از ۱۹۷۰ در مهندسی زلزله و در سال‌های ۲۰۰۰ به بعد در مهندسی سونامی" مطرح شد که در رویکرد نوین از مزایایی چون در نظر گرفتن احتمال و دوره بازگشت برای شتاب و ارتفاع موج، در نظر گرفتن تاثیر رویدادهای لرزه‌ای کم تا زیاد و کاهش حساسیت نتایج به انتخاب‌های تیم تحلیل خطر را در پی دارد.

وی با اشاره به مطالعات لرزه خیزی در منطقه مکران از سوی محققان پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله اظهار کرد: این مطالعات اهدافی چون برآورد همه پارامترهای لرزه‌ای لازم برای طراحی سازه‌ها در سواحل مکران، برآورد ارتفاع موج در دوره بازگشت‌های متفاوت در امتداد سواحل مکران، ارائه روشی برای برآورد میزان پیشروی، سرعت و ارتفاع موج در ساحل و ارائه اولین دستورالعمل ملی طراحی سازه‌ها برای اثرات سونامی را دنبال می‌کرد.

زعفرانی تولید بانک داده سناریوهای سونامی را از دیگر دستاوردهای این طرح مطالعاتی در منطقه مکران نام برد و یادآور شد: این بانک در ایجاد هر نوع سامانه هشدار سونامی کاربرد دارد.

استاد پژوهشکده زلزله شناسی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به اثرات مطالعات لرزه‌خیزی در دستیابی به این اهداف، اضافه کرد: عدم قطعیت‌ها در برآورد خطر زلزله و سونامی شامل دو دسته ذاتی و شناختی می‌شوند و مطالعات بر روی عدم قطعیت برآورد خطر زلزله می‌تواند در حوزه‌هایی چون نرخ لغزش گسل و دوره بازگشت زمینلرزه، عمق شروع و خاتمه گسیختگی، قطعه بندی گسل، ارائه مدل تکرار زلزله و شیب گسل، به محققان کمک کند.

در این سمینار آنلاین همچنین دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشکده زلزله شناسی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله نیز منطقه مکران را منطقه‌ای واقع در نزدیکی مرزهای ورقه‌های عربستان، هند و اوراسیا دانست که فرآیند برخورد زمین‌ساختی در امتداد مرز جنوبی و جنوب شرقی ورقه اوراسیا به دلیل برخورد آن با ورقه هند و سایر ورقه‌های خرد در حال وقوع است.

وی ادامه داد: حرکت به سمت شمال و فرورانش لیتوسفر اقیانوسی عمان به زیر ورقه ایران با زاویه بسیار کم و با سرعت بالا، موجب کوهزایی فعال و بالا آمدن این منطقه شده، به گونه‌ای که نوار رشته کوه از پشته‌های کوهستانی ساحلی چین خورده و پر گسل در امتداد منطقه ساحلی مکران در بلوچستان و سواحل سند پاکستان شکل گرفته است.

زارع اضافه کرد: این منطقه در مقایسه با منطقه زاگرس، لرزه خیزی پایین‌تری را نشان می‌دهد، به گونه‌ای که اطلاعات لرزه خیزی این منطقه نشان می‌دهد از غرب زون گسل "میناب" تعداد زلزله‌های رخ داده شده زیاد است و هر چه به سمت شرق این گسل حرکت می‌کنیم، از تعداد زلزله‌ها کاسته می‌شود، ولی آن چیزی که برای منطقه‌ای که زلزله کمی رخ می‌دهد (رشته کوه‌های مکران) مهم است، آن است که در این ناحیه زلزله‌های مهم با بزرگای در حدود ۸ وجود دارد و برخی برآوردها نشان می‌دهد که این منطقه توانایی رخداد لرزه‌های بالاتر از ۸ را نیز دارد.

وی با تاکید بر اینکه محققان حوزه زلزله شناسی آرزو دارند که گسل‌های منطقه غربی مکران قطعه قطعه باشد، ادامه داد: فلات تشکیل شده در مکران غربی عبارت از کوه‌هایی به ارتفاع حداکثر ۱۵۰۰ متر، پادگان‌های آبرفتی که مرز آنها گسلی است و مهمتر از همه گلفشان‌ها است، ضمن آنکه این زون لرزه خیز، یکی از مناطق مهم پتانسیل تولید انرژی پاک و تجدید پذیر ژئوترمال به شمار می‌رود.

زارع، آغاز مطالعات این پژوهشگاه در منطقه مکران را مربوط به سال ۱۳۷۳ و ۷۴ عنوان کرد و یادآور شد: این منطقه ناحیه رخداد زلزله‌های مهم فرورانشی از جمله زلزله ۱۹۴۵ بوده است. این ناحیه، مرز منطقه منشورهای افزایشی مکران در شمال دریای عرب است و این مرز شروع فرورانش نیز به شمار می‌رود، برآورد می‌شود که بیش از ۳۰ تا ۱۰۰ کیلومتر از ساحل فاصله دارد و اگر در این مرز گسیختگی رخ دهد، با مشکل سونامی جدی مواجه خواهیم شد، همان طور که در ۲۸ نوامبر ۱۹۴۵ و آذر ۱۳۲۴ در مجاورت مرز ایران و پاکستان شاهد وقوع سونامی بزرگی بودیم.

این محقق زلزله پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله، به بیان رخدادهای لرزه‌ای تاریخی منطقه مکران پرداخت و گفت: زلزله شمال پاکستان در سال ۳۲۶ قبل از میلاد از جمله این رخدادهای لرزه‌ای مکران و زلزله‌ای بوده است که سپاهیان اسکندر مقدونی، به دلیل سونامی شکست خوردند.

وی زلزله ۹۷۸ و ۱۰۰۸ بعد از میلاد در سیراف ایران را از دیگر زلزله‌های تاریخی منطقه مکران نام برد و افزود: زلزله ۱۵۲۴ در ساحل هند، زلزله ۱۸۵۱ در مکران از دیگر رخدادهای لرزه‌ای این منطقه به شمار می‌رود و بعد از آن زلزله بزرگ ۲۸ نوامبر سال ۱۹۴۵ با بزرگای ۸.۱ رخ داد و گفته شده که این رویداد تا ۴ هزار نفر کشته داشته و در مجاورت سواحل ایران رخ داده است. متاسفانه از پهنه غربی این رخداد ۱۹۴۵، اطلاعات ما کم است.

زارع خاطر نشان کرد: در این زون، زلزله ۲۷ فروردین ۱۳۹۲ (۱۶ آوریل ۲۰۱۳) در سروان رخ داد که زلزله بسیار مهمی است و بحث‌هایی در میان زلزله شناسان دنیا ایجاد کرد که چه بسا این زلزله نشاندهنده بیدار شدن گسیختگی ساحل مکران در زون فرورانش باشد؛ چرا که بررسی‌ها نشان داد که این زلزله در عمق زیاد بوده و این زلزله در جایی رخ داد که به نظر می‌رسد عمق آن بیش از ۶۰ کیلومتر باشد؛ از این رو این رخداد با گسلشی همراه شد که با زاویه خیلی کم در ساحل مکران اتفاق افتاده است.

استاد پژوهشکده زلزله شناسی پژوهشگاه زلزله شناسی و مهندسی زلزله با تاکید بر اینکه زلزله سراوان ۴۰۰ کیلومتر بالاتر از لبه ساحل چابهار و کنارک بوده و  همچنان مرتبط با گسل فرورانشی است، گفت: ما در آن سال روی این زلزله مطالعاتی انجام دادیم و در کمتر از یک ماه زلزله بشاگرد به بزرگای ۶ رخ داد و گزارش شناسایی این رخداد لرزه‌ای (زلزله سراوان) با عنوان Iran, Makran Earthquakes در آمریکا منتشر شد.

وی اضافه کرد: در این مقاله عنوان شد که سازوکار این زلزله سازوکار کششی بود و از دهلی تا کویت بر اثر زلزله سراوان لرزیدند و در آن همچنین سناریوهای مختلفی مطرح شد و بعد از این گزارش، گزارش دیگری از محققان خارجی درباره گسل منتشر و در آن برای اولین بار سناریویی مطرح شد که بر اساس آن اگر کل گسل ساحلی مکران در یک اتفاق لرزه‌ای دچار گسیختگی شود، می‌توانیم انتظار زلزله‌ای به بزرگای ۹ را داشته باشیم که این سناریو یک سناریوی بدبینانه است.

زارع، آخرین زلزله و سونامی در منطقه مکران را مربوط به سال ۱۹۴۵ ذکر کرد و گفت: به نظر می‌رسد و محاسبات نشان می‌دهد که در برخی از مناطق مکران ارتفاع موج ناشی از سونامی به ۱۰ تا ۱۵ متر می‌رسد که این میزان ارتفاع موج در زلزله ۱۹۴۵ بوده است و در آینده اگر سناریوی بدبینانه را در نظر بگیریم، با برآوردهایی کنونی ایجاد ارتفاع موجی تا ۲۰ متر غیر منطقی نخواهد بود.

زارع ادامه داد: بزرگترین زلزله‌ای که تاکنون در فلات فارس و منطقه مکران ثبت شده، زلزله‌ای است که در ۲۷ نوامبر ۱۹۴۵ به بزرگای ۸.۱ رخ داد و خوشبختانه این زمینلرزه جان افراد کمی را گرفت، چرا که این منطقه تراکم جمعیتی پایینی داشت، ولی این رخداد لرزه‌ای باعث رانش زمین در امتداد خط ساحلی دریای عمان شد و در نتیجه ۴ آتشفشان بزرگ گلی از آب بیرون آمدند.

وی تاکید کرد: با وقوع زمینلرزه‌های اخیر در فلات ایران هر لحظه زلزله بزرگی در انتظار است که منطقه را در نوردد.

به گفته این محقق حوزه زلزله شناسی، معمولا زمینلرزه‌های مکران عمق کم با فاصله ۷۰ کیلومتری از سواحل دریای عمان دارند، اما در عمق دریا تا ۸۰ کیلومتر افزایش می‌یابد.

زارع اظهار کرد: لرزه خیزی مکران و وقوع زلزله‌هایی چون سراوان با بزرگای ۷.۸، گوهران-بشاگرد در ۱۱ اردیبهشت با بزرگای ۶.۵ و رخداد ۵ زلزله با بزرگای ۵ از جمله دلایل اصلی فعال شدن مجدد این منطقه است.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

«سیگار» نقش اول نمایش‌های خانگی!

«سیگار» نقش اول نمایش‌های خانگی!
2024-11-27T05:47:18+03:30
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات گفت: مطالعات انجام‌شده نشان می‌دهد که بیش از ۳۰ درصد از جوانان به دلیل تأثیر تبلیغات و نمایش دخانیات به این رفتار روی ...

راهکارهای طلایی طب ایرانی برای درمان حساسیت فصلی

راهکارهای طلایی طب ایرانی برای درمان حساسیت فصلی
2024-11-27T05:33:59+03:30
متخصص طب سنتی درخصوص درمان حساسیت فصلی با روش‌های طب سنتی توصیه‌هایی ارائه داد.

نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند

نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند
2024-11-26T16:40:44+03:30
جلسه توجیهی ویژه کارکنان نیروهای پلیس راهور تهران بزرگ با حضور بیش از ۱۰۰ نفر در سالن الغدیر پلیس راهور برگزار شد.

حضور ۱۸ شرکت‌ دانش‌بنیان در نمایشگاه صنعت بازی رایانه‌ای روسیه

حضور ۱۸ شرکت‌ دانش‌بنیان در نمایشگاه صنعت بازی رایانه‌ای روسیه
2024-11-26T16:14:03+03:30
هیئت تجاری متشکل از شرکت‌های دانش‌بنیان کشورمان با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی در نمایشگاه صنعت بازی رایانه‌ای مسکو حاضر شدند.

پیش بینی اکونومیست از سال ۲۰۲۵؛ شکوفایی فناوری‌های پاک به رهبری چین

پیش بینی اکونومیست از سال ۲۰۲۵؛ شکوفایی فناوری‌های پاک به رهبری چین
2024-11-26T15:47:23+03:30
یک نشریه اقتصادی در گزارشی پیش بینی کرده در سال آتی میلادی چین سردمدار تولید فناوری های حافظ محیط زیست خواهد بود و آینده هوش مصنوعی با وجود سرمایه گذاری کلان...

«صندوق بیمه ویژه» برای اجرای مطمئن‌تر پروژه‌های صنعتی راه اندازی شد

«صندوق بیمه ویژه» برای اجرای مطمئن‌تر پروژه‌های صنعتی راه اندازی شد
2024-11-26T15:47:22+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور گفت: یک صندوق بیمه تشکیل شده و تقریبا ۱۲ بیمه کشور در آن حاضر هستند تا ریسک پروژه های صنعتی مخصوصا در حوزه ...

فیلترینگ در چه شرایطی موجه و مطلوب است/ پالایش هوشمند در اینستاگرام

فیلترینگ در چه شرایطی موجه و مطلوب است/ پالایش هوشمند در اینستاگرام
2024-11-26T15:34:03+03:30
نشست فیلترینگ فضای مجازی در ایران با محوریت ابعاد حقوقی آن ظهر امروز در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجهیزات نظامی را نامرئی می‌کند

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجهیزات نظامی را نامرئی می‌کند
2024-11-26T14:54:05+03:30
ارتش چین مدعی شده یک پوشش ضد رادار جدید ابداع کرده که می تواند هدف های مورد نظر را از رادارهای ضد پنهان کاری( شناساگر) مخفی کند.

۶۴۵ میلیارد تومان وام ودیعه مسکن به دانشجویان پرداخت شد

۶۴۵ میلیارد تومان وام ودیعه مسکن به دانشجویان پرداخت شد
2024-11-26T14:40:43+03:30
رئیس صندوق رفاه دانشجویان گفت: ۶۴۵ میلیارد تومان، وام ودیعه مسکن توسط صندوق رفاه دانشجویان پرداخت شده است.

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجیهزات نظامی را نامرئی می‌کند

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجیهزات نظامی را نامرئی می‌کند
2024-11-26T14:27:34+03:30
ارتش چین مدعی شده یک پوشش ضد رادار جدید ابداع کرده که می تواند هدف های مورد نظر را از رادارهای ضد پنهان کاری( شناساگر) مخفی کند.

مراکز علمی کاربردی ملزم به ارائه قیمت تمام شده آموزش شدند

مراکز علمی کاربردی ملزم به ارائه قیمت تمام شده آموزش شدند
2024-11-26T14:27:33+03:30
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: قیمت تمام شده آموزش توسط مراکز آموزش علمی کاربردی ارائه شود.

مهلت شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد

مهلت شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد
2024-11-26T14:27:33+03:30
فرصت شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت سی و هشتمین دوره آزمون پذیرش دستیار در رشته های تخصصی دندانپزشکی سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ با توجه به ایجاد ظرفیت های جدید تا ۱۰ آذ...

پرهیز از تبعیض میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر

پرهیز از تبعیض میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
2024-11-26T14:27:28+03:30
معاون وزیر علوم با اشاره به ۱۶ آذر گفت: ضروری است معاونان دانشجویی با هماهنگی روسای دانشگاه‌ها اقداماتی را برای پاسخ‌گویی به سوالات دانشجویان داشته باشند.

مهلت اجرای تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد

مهلت اجرای تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد
2024-11-26T14:14:04+03:30
فرصت شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت سی و هشتمین دوره آزمون پذیرش دستیار در رشته های تخصصی دندانپزشکی سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ با توجه به ایجاد ظرفیت های جدید تا ۱۰ آذ...

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی در علوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی در علوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
2024-11-26T13:47:22+03:30
درس «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» برای دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی هوشمند ارائه شده و این دوره از امروز ۶ آذر آغاز شد...

حضور بیش از ۲۰ هزار نفر از ۷۰ کشور جهان در مسابقات «برنامه‌سازی رایان»

حضور بیش از ۲۰ هزار نفر از ۷۰ کشور جهان در مسابقات «برنامه‌سازی رایان»
2024-11-26T13:34:05+03:30
مسابقه‌ بین‌المللی برنامه‌سازی رایان با حمایت معاونت علمی و ستاد اقتصاد دانش‌­بنیان دیجیتال به میزبانی دانشگاه شریف برگزار می‌­شود.پیش بینی می شود از ۷۰ کشور...

دلایل پایین بودن نرخ اتصال فیبرنوری در ایران

دلایل پایین بودن نرخ اتصال فیبرنوری در ایران
2024-11-26T13:34:04+03:30
وزیر ارتباطات با تأکید بر اهمیت کیفیت خدمات دیجیتال از ضعف جدی در اجرای پروژه فیبرنوری و فاصله ۲۵درصدی با استانداردهای جهانی خبر داد و خواستار نقش‌آفرینی تسه...

افتخارآفرینی تیم دانشگاه تهران در المپیاد جهانی معماری منظر

افتخارآفرینی تیم دانشگاه تهران در المپیاد جهانی معماری منظر
2024-11-26T13:34:04+03:30
تیم دانشگاه تهران موفق شد در المپیاد جهانی معماری منظر در بخش «همکاری دانشجویی»، رتبه نخست را کسب کند.

برگزیدگان همایش کتاب سال بانوان معرفی شدند

برگزیدگان همایش کتاب سال بانوان معرفی شدند
2024-11-26T13:20:46+03:30
چهارمین همایش ملی کتاب سال بانوان با پیام آیت‌الله العظمی سبحانی و تقدیر از برگزیدگان به کار خود پایان داد.

هوش مصنوعی آهنگساز می شود

هوش مصنوعی آهنگساز می شود
2024-11-26T12:40:42+03:30
انویدیا یک مدل هوش مصنوعی جدید برای تولید موسیقی و صوت رونمایی کرد که می تواند اصوات را اصلاح و صداهای جدید تولید کند.

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
2024-11-26T12:00:39+03:30
درس «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» برای دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی هوشمند ارائه شده و این دوره از امروز ۶ آذر آغاز شد...

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد
2024-11-26T11:47:23+03:30
کارشناس حوزه جمعیت گفت: موضع گیری هایی که از سوی شخص رئیس جمهور تخاذ شده است، نشان می دهد اهتمام زیادی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارند.

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس شانزدهمین کنگره دندان پزشکان عمومی ایران گفت: هوش مصنوعی مبحث تازه ای است که کاربردهای موثری را در درمان دندان پزشکی دارد و استفاده از این ظرفیت کار دند...

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس جمهور، روز سه شنبه ششم آذر ۱۴۰۳ به طور سرزده راهی وزارت بهداشت شد.

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد
2024-11-26T11:47:21+03:30
وزارت صنعت اندونزی پیشنهاد اپل برای سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری در کارخانه تولید تجهیزات و قطعات آیفون در این کشور را قبول نکرد.

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد
2024-11-26T11:47:20+03:30
بر اساس تقویم آموزشی دانشگاه پیام‌نور امکان تغییر محل آزمون برای دانشجویان این دانشگاه در سامانه گلستان فراهم شد.

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی
2024-11-26T11:20:39+03:30
مشاور اقتصادی وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: پیش‌بینی ما این است که در دوره چهارساله وزارت دکتر سیمایی حدود ۳۰ هزار خوابگاه متأهلی ایجاد کنیم.

پرهیز از تمایز میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر

پرهیز از تمایز میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
2024-11-26T11:20:39+03:30
معاون وزیر علوم با اشاره به ۱۶ آذر گفت: ضروری است معاونان دانشجویی با هماهنگی روسای دانشگاه‌ها اقداماتی را برای پاسخ‌گویی به سوالات دانشجویان داشته باشند.

تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها

تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها
2024-11-26T10:54:06+03:30
محققان دستگاه اپتوالکترونیکی ساختند که از بینایی انسان برای محاسبات درون حسگری تقلید می‌کند؛ این سامانه مصرف انرژی کم و سرعت بالایی دارد.

امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانش‌بنیان

امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانش‌بنیان
2024-11-26T10:54:05+03:30
صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف سرعت بخشیدن به درخواست‌ها و کاهش میزان مراجعات حضوری، نخستین قرارداد الکترونیکی را با یک شرکت دانش‌بنیان منعقد کرد. 
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)