میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، بادهای شدید و بارش باران در مقر فضایی آژانس فضایی اروپا در "کورو" واقع در گویان فرانسه، عامل آخرین تاخیر در پرتاب تلسکوپ فضایی "جیمز وب" بود. اما نوع دیگری از آب و هوا نیز وجود دارد که ممکن است در سفر این تلسکوپ بزرگ به مدار اختلال ایجاد کند و آن، آب و هوای فضایی است. بنابراین پیشبینی آب و هوای فضایی برای پرتاب بزرگ امروز که آینده علم نجوم را رقم میزند، چگونه است؟
کارشناسان ناسا برای چراغ سبز دادن به پرتاب تلسکوپ فضایی "جیمز وب"، سه جنبه از آب و هوای فضایی را زیر نظر دارند که شامل شاخص جهانی فعالیت ژئومغناطیسی است که همچنین به عنوان شاخص Kp شناخته میشود و وضعیت کمربندهای "ون آلن"(Van Allen) که دو منطقه در اطراف زمین هستند که ذرات پرانرژی توسط میدان مغناطیسی زمین به دام میافتند و همچنین ذرات پرانرژی خورشیدی که گاهی از خورشید فرار میکنند.
"جیم اسپن" مدیر آب و هوای فضایی در مقر ناسا در واشنگتن در بیانیهای گفت: تأثیرات آب و هوای فضا اشکال مختلفی دارد و میتواند برای کاری که انجام میدهیم مشکلاتی ایجاد کند. ما باید توجه زیادی به آب و هوای فضا داشته باشیم.
اما چگونه هر یک از این سه جنبه آب و هوای فضا میتواند بر تلسکوپ فضایی "جیمز وب" تأثیر بگذارد و پیشبینی آب و هوای فضا برای پرتاب امروز چیست؟
شاخص Kp معیاری از اختلال در میدان مغناطیسی زمین است که توسط باد خورشیدی که همان جریان ذرات باردار ساطع شده از خورشید است، ایجاد میشود. مقدار آن از ۰ تا ۹ متغیر است. نمره بالای چهار به منزله یک طوفان ژئومغناطیسی در نظر گرفته میشود. اگر شاخص امروز روی چنین نمرهای بود، احتمالاً "جیمز وب" باید همچنان معطل میماند، چرا که اختلالات مغناطیسی میتواند بر توانایی آن برای برقراری ارتباط با زمین تأثیر بگذارد.
در حال حاضر به نظر میرسد که شاخص Kp پرتاب امروز را متوقف نخواهد کرد، زیرا پیشبینی برای امروز، مقادیری بین ۱ تا ۳ بوده است.
تیمهای پرتاب تلسکوپ فضایی "جیمز وب" همچنین میزان الکترونهای به دام افتاده در کمربندهای "ون آلن" را به دقت زیر نظر دارند. این دو منطقه دوناتی شکل به ترتیب در ارتفاعات ۶۵۰ تا ۹۶۶۰ کیلومتری و ۱۳۵۰۰ تا ۶۰۰۰۰ کیلومتری زمین قرار دارند.
میدان مغناطیسی زمین ذرات خورشید را در کمربندهای "ون آلن" به دام میاندازد. هنگامی که یک طوفان خورشیدی به سیاره زمین برخورد میکند، کمربندها دوباره انرژی میگیرند که احتمالاً میتواند با ایجاد بار الکتریکی روی سطح هر فضاپیمای در حال عبور، آن را با مشکل مواجه کند.
"اسپن" میگوید: وقتی لباسی را از خشککن بیرون میآورید، احتمالا اگر به کسی دست بزنید، یک برق گرفتگی لحظهای را احساس خواهید کرد. این همان اتفاقی است که برای یک فضاپیما در هنگام عبور از کمربندهای "ون آلن" میافتد. در طول این اتفاق، جریانهای اضافی از مدارهای فضاپیما عبور میکنند که احتمالاً میتواند باعث اتصال کوتاه شود یا بر عملکرد پنلهای خورشیدی تأثیر بگذارد.
اتصال کوتاه، مداری است که اجازه میدهد جریان از یک مسیر ناخواسته گذر کند.
سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکا(NOAA) با ماهواره "GOES-۱۷" محتوای الکترون در کمربند بیرونی "ون آلن" را اندازهگیری میکند تا تیمهای عملیاتی تلسکوپ فضایی "جیمز وب" خطرات را به خوبی ارزیابی کنند.
مشکل نهایی، ذرات پرانرژی خورشیدی(SEPs) شامل الکترونها و فوتونهای بسیار سریع است که با سرعت هزاران کیلومتر در ثانیه از خورشید به بیرون پرتاب میشوند. دانشمندان هنوز نمیتوانند به طور قابل اعتمادی حضور آنها را در فضای اطراف زمین پیشبینی کنند، اما به نظر میرسد زمانی که نواحی فعال روی خورشید وجود دارند، یعنی نقاطی که شرارههای خورشیدی میتوانند از آنها فوران کنند، آنها بیشتر رایج هستند.
اگر یک فضاپیما مورد اصابت یک SEP قرار گیرد، رایانه آن ممکن است گیج شود و صفر و یکها را در کد باینری خود قاطی کند.
در هر حال، بر اساس گزارش مرکز پیشبینی آب و هوای فضایی سازمان ملی اقیانوسی و جوی آمریکا، در حال حاضر هیچ خطری برای پرتاب تلسکوپ فضایی "جیمز وب" برای امروز پیشبینی نشده است و قرار است این موشک امروز، شنبه ۴ دی، در ساعت ۷:۲۰ دقیقه به وقت منطقه زمانی شرقی(۱۵:۵۰ به وقت تهران) به فضا پرتاب شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۵ سال زندان در انتظار رییس سامسونگ
استعدادهای برتر جامعهالزهرا(س) شناسایی میشوند
پیامکهای پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران کلاهبرداری است
تناسب اندام میتواند به پیشگیری از زوال عقل کمک کند
آغوش باز معاونت علمی برای استفاده از ظرفیتهای علوم انسانی در «حکمرانی فناورانه»
درد مزمن مفاصل روی عملکرد مغز اثر میگذارد
همایش ملی دستاوردهای علمی فرش ایران برگزار خواهد شد
فراخوان جذب هیئت علمی در دانشگاههای علوم پزشکی بهمن ماه اعلام میشود
هوش مصنوعی از انجام پژوهشهای تکراری جلوگیری میکند
ساخت اولین دستیار صوتی آفلاین اندروید توسط متخصصان ایرانی
پیشگویی چت جی پی تی از آینده پژوهش و استنادات علمی
رفع نیاز آزمایشگاههای آنالیز مواد شیمیایی با دستگاه ایران ساخت
انتصابات جدید در شرکت ارتباطات زیرساخت
سمپوزیوم بینالمللی تازههای نقشهبرداری مغز ایران برگزار میشود
نتایج جذب استعدادهای برتر در دستگاهها بزودی اعلام میشود
ابقای رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند
روبات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند
تبدیل پسماندهای زغالسنگ به گرافن با بازده بالا
هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است
قدردانی نماینده حزب الله لبنان از جراحان ایرانی
ظرفیت بیهوشی و اطفال خالی مانده است
اسلحه خودکار برای پهپادهای سبک از راه رسید
نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد
سردار جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمیدرمانی در درمان سرطان
بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند
نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت
اتحادیهها بازوی تصمیمسازی قوی در دانشگاه آزاد هستند