میرنیوز

توانایی یک "بادبان نوری" در رسیدن به "آلفا قنطورس" ظرف ۲۰ سال

توانایی یک "بادبان نوری" در رسیدن به "آلفا قنطورس" ظرف ۲۰ سال 2021-12-09T07:40:48+03:30

به گزارش ایسنا و به نقل از آی‌ای، اکتشافات میان ستاره‌ای، حداقل در معنای مجازی خود ممکن است چندان از ما فاصله نداشته باشد، چرا که پروژه تحقیقاتی بین‌المللی "پیشرفت استارشات"(Breakthrough Starshot) به‌روزرسانی برنامه‌های خود را برای ارسال کاوشگر به ستاره دوتایی "آلفا قنطورس" که نزدیک‌ترین منظومه ستاره‌ای در همسایگی ما است، ارائه کرده است.

بیانیه مطبوعاتی دانشگاه ملی استرالیا(ANU) توضیح می‌دهد که قبل از رسیدن به این ستاره، باید نوع جدیدی از سیستم رانش فضاپیما را توسعه داد و آزمایش کرد که از بادبان نوری و مجموعه‌ای از پرتوهای لیزر برای رسیدن به سرعت‌های بسیار زیاد مورد نیاز برای سفر میان ستاره‌ای که به طول عمر ما قد بدهد، استفاده می‌کند.

توانایی یک "بادبان نوری" در رسیدن به "آلفا قنطورس" ظرف ۲۰ سال

سفری ۴۰ تریلیون کیلومتری در فضا

فضاپیمای فوق سبک "استارشات"(Starshot) برای رسیدن به "آلفا قنطورس" باید چهار سال نوری را طی کند. به بیان دیگر، نزدیک‌ترین منظومه ستاره‌ای در همسایگی ما در فاصله ۴۰ تریلیون کیلومتری از زمین قرار دارد.

برای مقایسه باید گفت که سریع‌ترین و مطمئن‌ترین فناوری امروزی ما برای سفرهای فضایی دوربرد، پیشران یونی است که ماموریت "دارت"(DART) ناسا را ​​با سرعت ۲۴ هزار کیلومتر در ساعت به یک سیارک می‌رساند. با این حال، به گفته ناسا با یک رانشگر یونی حدود ۱۸ هزار سال یا تقریباً ۲۷۰۰ نسل انسان طول می‌کشد تا به "آلفا قنطورس" برسیم.

اما تیم محققان "استارشات" معتقد است که این فضاپیما با کمک لیزرهای مستقر روی زمین می‌تواند به سرعت‌های بی‌سابقه‌ای دست یابد و به آن اجازه می‌دهد تا مسافت موجود تا "آلفا قنطورس" را تنها ظرف ۲۰ سال طی کند. اگر این فضاپیما به مقصد برسد، اولین تصاویر گرفته شده از یک منظومه خورشیدی دیگر را ارسال خواهد کرد و به سیارات دوردستی که ممکن است شبیه زمین باشند، پنجره‌ای باورنکردنی باز می‌کند.

"آلفا قِنطورِس "(Alpha Centauri) نام ستاره‌ای در صورت فلکی "قنطورس" است. "آلفا قنطورس" یک ستاره دوتایی است که به همراه کوتوله سرخ "پروکسیما قنطورس" یا "آلفا قنطورس سی" که بسیار کم‌نورتر است، یک سامانه سه‌گانه را تشکیل می‌دهد. این سامانه از همه ستاره‌ها به منظومه خورشیدی ما نزدیک‌تر است و با چشم غیرمسلح به صورت چهارمین ستاره درخشان آسمان شب دیده می‌شود. احتمال می‌رود که "پروکسیما قنطورس" توسط میدان گرانشی دو ستاره دیگر محدود شده‌ باشد.

فاصله "آلفا قنطورس" از خورشید ۴.۳۷ سال نوری است. شعاع "آلفا قنطورس اِی" ۲۳ درصد از خورشید بیشتر است و چگالی آن نیز ۱۰ درصد بیشتر از خورشید ما است. ستاره دوتایی "آلفا قنطورس" از دو ستاره A و B تشکیل شده که حدوداً هر ۸۰ سال یک‌بار گرد مدار خود می‌گردند. 

محققان استرالیایی در یک مقاله تحقیقاتی جدید، مفهوم خود را برای سفر به "آلفا قنطورس" در قالب یک پیشنهاد عملی تشریح کردند. این تیم در حال توسعه یک کاوشگر کوچک با یک بادبان خورشیدی یا نوری است که توسط یک آرایه لیزری قدرتمند از زمین تغذیه می‌شود. این آرایه لیزری میلیون‌ها پرتو را در طول این سفر میان ستاره‌ای روی بادبان نوری متمرکز می‌کند و به آن اجازه می‌دهد به سرعت‌های باورنکردنی برسد.

دکتر "باندوتونگا" از مرکز اخترفیزیک گرانشی دانشکاه ملی استرالیا توضیح می‌دهد: برای پوشش فواصل وسیع بین "آلفا قنطورس" و منظومه شمسی خودمان، باید با دید باز فکر کنیم و راهی جدید برای سفر فضایی میان ستاره‌ای بسازیم.

وی افزود: این بادبان نوری پس از پرواز در خلاء فضا ظرف ۲۰ سال به مقصد می‌رسد و در طول پرواز خود، تصاویر و سنجش‌های علمی مختلفی را ثبت خواهد کرد که آنها را به زمین مخابره خواهد کرد.

توانایی یک "بادبان نوری" در رسیدن به "آلفا قنطورس" ظرف ۲۰ سال

پرواز فضایی میان‌ستاره‌ای با ۱۰۰ میلیون لیزر

تیم‌های توسعه پروژه "استارشات" و دانشگاه ملی استرالیا برای توسعه فضاپیمای خود به پیشرفت در چندین فناوری کلیدی متکی هستند. به عنوان مثال، بادبان‌های نوری به تازگی به عنوان یک شکل مناسب از سفر فضایی به اثبات رسیده‌اند. در سال ۲۰۱۹ پروژه‌ای با الهام از "کارل ساگان" به نام "لایت‌سل ۲"(LightSail ۲) توانست با موفقیت مسیر مداری خود را به دور زمین با استفاده از یک بادبان نوری یا بادبان خورشیدی که توسط فوتون‌های خورشید به حرکت در می‌آید، به اندازه ۳.۲ کیلومتر بالا ببرد.

کارل ساگان در دهه ۱۹۷۰ از یک بادبان صحبت کرد که می‌تواند با بازتاباندن نور خورشید، نیروی لازم برای حرکت یک فضاپیما را تامین کند و اکنون میراث او ممکن است هفته آینده راهی فضا شود.  "کارل ساگان" در دهه ۱۹۷۰ از توانایی بادبان خورشیدی در برنامه‌های تلویزیونی و کتاب‌هایش صحبت می‌کرد.

البته که کلمه بادبان وجود هوا و وزش باد را در ذهن تداعی می‌کند اما از آنجایی که در خلاء فضا هیچ مولکول هوا برای به حرکت درآوردن این بادبان وجود ندارد، در عوض از فوتون‌های نور خورشید برای حرکت خود استفاده می‌کند. از لحاظ تئوری، فشار مستمر فوتون‌ها می‌تواند یک فضاپیما را به حرکت درآورد. این فرآیند آهسته‌تر از فرآیندهای شیمیایی خواهد بود، اگرچه که نیازی به حمل مقدار زیادی سوخت نیست. استفاده از یک بادبان به اندازه یک رینگ بوکس می‌تواند یک فضاپیمای بزرگ را در فضا هدایت کند.

بادبان خورشیدی(Solar sail)  که از آن با عنوان‌های بادبان نوری یا بادبان فوتونی نیز یاد می‌شود، روشی پیشنهادی برای پیشرانش فضاپیما با استفاده از فشار تابش اعمال شده بر روی آینه‌هایی عظیم است. بادبان کشتی یک مثال کاربردی است. نیروی اعمال شده توسط نور بر روی آینه‌ها، مشابه بادبانی است که به وسیله باد به وزش درآمده باشد.

از پرتوهای لیزر پرانرژی می‌شود به عنوان منبع جایگزین برای اعمال نیرویی بیشتر از آنچه که نور خورشید می‌تواند فراهم کند، استفاده کرد، مفهومی که با عنوان کشتیرانی پرتویی(beam sailing)  شناخته می‌شود.

با این حال، چالش اصلی در قالب پیشنهاد استقرار و تاباندن پرتوهای لیزر خواهد بود که باید میلیون‌ها لیزر را برای کار به صورت هماهنگ تنظیم کند. دکتر "وارد" از دانشکده فیزیک تحقیقاتی دانشگاه ملی استرالیا می‌گوید: برنامه "استارشات" مجموع توان نوری مورد نیاز را حدود ۱۰۰ گیگاوات تخمین می‌زند که حدود ۱۰۰ برابر ظرفیت بزرگ‌ترین باتری امروزی جهان است. برای دستیابی به این هدف، ما تعداد لیزرهای مورد نیاز را تقریباً ۱۰۰ میلیون تخمین می‌زنیم.

محققان برای اینکه این لیزرها در طول سفر "استارشات" دقیقاً به سمت این بادبان نوری نشانه بگیرند، استفاده از یک ماهواره "راهنمای لیزر" در مدار زمین را پیشنهاد می‌کند که همانطور که از نامش پیداست، به عنوان راهنما و هدایت کننده عمل می‌کند و اطمینان حاصل می‌کند که کل پرتوهای لیزر به مختصات درست نشانه بروند. این ماهواره در کنار الگوریتمی که برای تصحیح نور لیزرها طراحی شده است، به تصحیح اعوجاج حاصل از حرکت در اتمسفر زمین کمک خواهد کرد.

به گفته دکتر "باندوتونگا"، گام بعدی شروع آزمایش برخی از اساسی‌ترین ویژگی‌های این فناوری در یک محیط آزمایشگاهی کنترل شده است که شامل مفاهیم ترکیب پرتوهای لیزر برای ایجاد آرایه‌های بزرگتر و الگوریتم‌های تصحیح اعوجاج اتمسفری است.

تیم دانشگاه ملی استرالیا همچنین بر این واقعیت تأکید می‌کند که این پروژه یک همکاری جهانی است و این تیم تنها روی یکی از چندین جنبه از این پروژه جاه‌طلبانه کار می‌کند.

پروژه "پیشرفت استارشات"(Breakthrough Starshot) یکی از بخش‌های برنامه "ابتکارات پیشرفت"(Breakthrough Initiatives) شامل مجموعه‌ای از برنامه‌های علمی و فناوری است که توسط "یوری میلنر" تأسیس شد و برای جستجوی حیات در خارج از منظومه شمسی طراحی شده است.

اگر این بادبان نوری به واقعیت تبدیل شود، می‌تواند با رسیدن به سیاره‌های اطراف دومین ستاره نزدیک ما یعنی "آلفا قنطورس" در طول عمر انسان، به سفر میان‌ستاره‌ای دست یابد.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

توضیح وزیر بهداشت درباره حذف ارز ترحیجی دارو

توضیح وزیر بهداشت درباره حذف ارز ترحیجی دارو
2024-11-30T14:20:42+03:30
وزیر بهداشت درباره ارز ترجیحی دارو و چگونگی پرداخت‌های دارویار توضیح داد.

تزریق واکسن روتاویروس هفته جاری آغاز می‌شود

تزریق واکسن روتاویروس هفته جاری آغاز می‌شود
2024-11-30T14:20:41+03:30
معاون بهداشت وزارت بهداشت،گفت: تزریق واکسن روتاویروس در هفته جاری اجرایی می‌شود.

عضویت استاد دانشگاه تهران در کمیته ملی ایران در شورای جهانی نفت

عضویت استاد دانشگاه تهران در کمیته ملی ایران در شورای جهانی نفت
2024-11-30T14:20:41+03:30
استاد دانشکده مهندسی شیمی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران به عنوان عضو کمیته ملی جمهوری اسلامی ایران در شورای جهانی نفت منصوب شد.

سلامت روان و جسم مکمل یکدیگر و برای پرورش دانشجو موثر و مفید است

سلامت روان و جسم مکمل یکدیگر و برای پرورش دانشجو موثر و مفید است
2024-11-30T14:20:40+03:30
رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: برای اینکه دانشجویان بتوانند افراد موثر و مفیدی در جامعه باشند باید علاوه بر سلامت روان از سلامت جسم نیز برخوردار باشند.

ظفرقندی: شیب نوزادان مبتلا به ایدز در کشور کاهشی است

ظفرقندی: شیب نوزادان مبتلا به ایدز در کشور کاهشی است
2024-11-30T14:07:23+03:30
وزیر بهداشت گفت: در مورد درمان ایدز، بیش از هدفگذاری‌ها پیش رفته‌ایم و درحال حاضر ۹۳ تا ۹۶ درصد موارد درمان موفقیت‌آمیز داشته‌اند.

کاهش انتشار سالانه ۱.۵میلیون تن CO2 با تامین ۱۰ درصد برق صنعتی پاک

کاهش انتشار سالانه ۱.۵میلیون تن CO2 با تامین ۱۰ درصد برق صنعتی پاک
2024-11-30T14:07:22+03:30
نتایج مطالعه پژوهشگران دانشگاه تهران نشان داد که تأمین برق با شیوه ORC خورشیدی به میزان ۱۰ درصد برق مورد نیاز صنعتی شهر تهران، می‌تواند به کاهش انتشار ۱.۵ م...

دانش‌آموخته دانشگاه تهران برنده جایزه رساله برتر در زمینه هوش مصنوعی شد

دانش‌آموخته دانشگاه تهران برنده جایزه رساله برتر در زمینه هوش مصنوعی شد
2024-11-30T14:07:22+03:30
رساله دکتری دانش‌آموخته دانشگاه تهران، در نخستین دوره جایزه دکتر اکبرزاده، به عنوان برترین رساله در زمینه «هوش مصنوعی در خدمت به تعالی جامعه انسانی» معرفی شد.

فردا آخرین مهلت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشته‌های علوم پزشکی۱۴۰۳

فردا آخرین مهلت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشته‌های علوم پزشکی۱۴۰۳
2024-11-30T14:07:21+03:30
فرصت انتخاب رشته-محل و ارسال سوابق آموزشی و پژوهشی داوطلبان مجاز در آزمون دکتری تخصصی و پژوهشی/ فناوری محور علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی و دندانپزشکی سال ...

پشه آئدس می‌تواند نظام سلامت را فلج کند

پشه آئدس می‌تواند نظام سلامت را فلج کند
2024-11-30T13:54:00+03:30
معاون بهداشت وزارت بهداشت، نسبت به کنترل پشه آئدس که بسیار خطرناک است، هشدار داد.

هشدار وزارت کار درباره پیام جعلی «اعطای وام ۳۰ میلیون تومانی بدون سود و ضامن»

هشدار وزارت کار درباره پیام جعلی «اعطای وام ۳۰ میلیون تومانی بدون سود و ضامن»
2024-11-30T13:54:00+03:30
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماهی هشدار داد: پیام اینترنتی «اعطای وام ۳۰ میلیون تومانی بدون سود و ضامن از سوی وزارت کار»جعلی است.

ابراز نگرانی وزارت بهداشت از شاخص پایین شناسایی افراد مبتلا به HIV

ابراز نگرانی وزارت بهداشت از شاخص پایین شناسایی افراد مبتلا به HIV
2024-11-30T13:40:41+03:30
معاون بهداشت وزارت بهداشت، به تشریح وضعیت HIV در کشور پرداخت و آمار و اطلاعاتی از روند ابتلا و خدمات درمانی به بیماران مبتلا به ایدز ارائه داد.

مهلت ثبت نام در آزمون دانشنامه و گواهینامه تخصصی دندانپزشکی سال ۱۴۰۳ تمدید شد

مهلت ثبت نام در آزمون دانشنامه و گواهینامه تخصصی دندانپزشکی سال ۱۴۰۳ تمدید شد
2024-11-30T13:40:41+03:30
آزمون دانشنامه/ گواهینامه تخصصی دندانپزشکی سال ۱۴۰۳ در بهمن ماه ۱۴۰۳ برگزار می شود و مهلت ثبت نام در این آزمون برای آخرین بار تمدید شد.

باید چگونگی و ابعاد حضور بانوان در دانشگاه تراز مشخص شود

باید چگونگی و ابعاد حضور بانوان در دانشگاه تراز مشخص شود
2024-11-30T13:27:21+03:30
نشست نظریه دانشگاه تراز با حضور ارائه دهندگان، رئیس دانشگاه امام حسین، رئیس دانشگاه الزهرا، استاد دانشگاه تهران، در دانشکده پژوهش و مطالعات دانشگاه امام حسین...

طرح نوآوران ایران در رویداد دانشمندان جوان بریکس شایسته تقدیر شد

طرح نوآوران ایران در رویداد دانشمندان جوان بریکس شایسته تقدیر شد
2024-11-30T13:14:01+03:30
طرح نوآوران ایران در نهمین مجمع دانشمندان جوان کشورهای بریکس و هفتمین دوره جایزه بهترین نوآوران جوان شایسته تقدیر شد

کاهش انتشار سالانه ۱.۵ میلیون CO2 با تامین ۱۰ درصد برق صنعتی پاک

کاهش انتشار سالانه  ۱.۵ میلیون CO2 با تامین ۱۰ درصد برق صنعتی پاک
2024-11-30T13:14:01+03:30
نتایج مطالعه پژوهشگران دانشگاه تهران نشان داد که تأمین برق با شیوه ORC خورشیدی به میزان ۱۰ درصد برق مورد نیاز صنعتی شهر تهران، می‌تواند به کاهش انتشار ۱.۵ م...

نقطه عطف صادرات دانش بنیان با نمایشگاه «ایران‌ساخت»

نقطه عطف صادرات دانش بنیان با نمایشگاه «ایران‌ساخت»
2024-11-30T13:14:00+03:30
رئیس مرکز راهبری ستادهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، دوازدهمین دوره نمایشگاه ایران ساخت را نقطه عطفی در توسعه همکاری‌های بین‌المللی و تقویت جایگاه ایران در حوزه...

برگزاری همایش شوراهای صنفی سراسر کشور با حضور وزیر بهداشت

برگزاری همایش شوراهای صنفی سراسر کشور با حضور وزیر بهداشت
2024-11-30T13:14:00+03:30
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت از برگزاری همایش کشوری شوراهای صنفی سراسر کشور با حضور وزیر بهداشت خبر داد.

کسب مدال برنز المپیاد بین‌المللی شیمی توسط دانشجوی دانشگاه آزاد بجنورد

کسب مدال برنز المپیاد بین‌المللی شیمی توسط دانشجوی دانشگاه آزاد بجنورد
2024-11-30T13:13:59+03:30
دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد مدال برنز سومین دوره المپیاد بین‌المللی شیمی کشور ترکمنستان را بدست آورد.

پایتخت‌نشینان خون اهدا کنند

پایتخت‌نشینان خون اهدا کنند
2024-11-30T13:00:42+03:30
مدیرکل انتقال خون استان تهران گفت: پایتخت‌نشینان در آستانه فصل سرما برای نجات جان بیماران اقدام به اهدای خون کنند.

سرویس رسانی استارلینک در یک کشور آفریقایی ممنوع شد

سرویس رسانی استارلینک در یک کشور آفریقایی ممنوع شد
2024-11-30T13:00:41+03:30
در حالیکه استارلینک مشغول گسترش خوشه ماهواره های اینترنتی خود است، نامیبیا به این شرکت دستور داده فعالیت بدون مجوز در این کشور را متوقف کند.

وبینار روز جهانی ایدز در تهران برگزار شد

وبینار روز جهانی ایدز در تهران برگزار شد
2024-11-30T12:20:45+03:30
وبینار روز جهانی ایدز با حضور وزیر بهداشت و نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد.

افزایش مرگ‌های مرتبط با ایدز در غرب اقیانوس آرام

افزایش مرگ‌های مرتبط با ایدز در غرب اقیانوس آرام
2024-11-30T12:20:45+03:30
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که عفونت‌های HIV و مرگ و میر ناشی از ایدز در منطقه غربی اقیانوس آرام رو به افزایش است و سال‌ها پیشرفت در مبارزه با این همه‌گیری...

متا ۲۵ هزارمایل کابل نوری زیردریایی می سازد

متا ۲۵ هزارمایل کابل نوری زیردریایی می سازد
2024-11-30T12:20:44+03:30
طبق گزارش ها متا تصمیم دارد یک کابل زیردریایی فیبرنوری بسازد که کره زمین را در می نوردد.

پیش نویس سند ساماندهی رمزارزها در مرکز ملی فضای مجازی بررسی شد

پیش نویس سند ساماندهی رمزارزها در مرکز ملی فضای مجازی بررسی شد
2024-11-30T12:20:44+03:30
پیش نویس سند ساماندهی رمزارزها در کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور بررسی شد.

یک ماده دیگر از آیین‌نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی باطل شد

یک ماده دیگر از آیین‌نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی باطل شد
2024-11-30T12:07:21+03:30
هیات عمومی دیوان عدالت اداری یک ماده دیگر از آیین نامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی را غیرقانونی اعلام و باطل کرد.

تصفیه پساب یکی از بزرگترین کارخانه‌های پروتئینی کشور با کمک «نانوحباب»

تصفیه پساب یکی از بزرگترین کارخانه‌های پروتئینی کشور با کمک «نانوحباب»
2024-11-30T11:53:59+03:30
یک شرکت دانش بنیان، سامانه تصفیه‌ پساب با کمک نانوحباب را در یکی از بزرگترین کارخانه‌های پروتئینی کشور (آوا پروتئین پایتخت) راه‌اندازی کرد.

برترین‌های مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر معرفی شدند

برترین‌های مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر معرفی شدند
2024-11-30T11:14:07+03:30
در اختتامیه هشتمین دوره مسابقات هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی امیرکبیر برترین های این دوره از مسابقات در ۵ بخش مختلف تقدیر شدند.

ذخیره داده‌ها در الماس برای چند میلیون سال!

ذخیره داده‌ها در الماس برای چند میلیون سال!
2024-11-30T11:14:07+03:30
گروهی از مهندسان دانشگاه علم و فناوری چین روشی نوین برای رمزگذاری داده ها با تراکم بالاتر  از روش های فعلی در الماس ابداع کرده اند.

افرادی که با مهندسی و کمیت پژوهش بالا آمدند در جشنواره رازی برگزیده نشوند

افرادی که با مهندسی و کمیت پژوهش بالا آمدند در جشنواره رازی برگزیده نشوند
2024-11-30T11:14:06+03:30
معاون تحقیقات و فناوری با تاکید بر لزوم توجه به چارچوب‌ برای انتخاب نفرات برتر گفت: باید از انتخاب افرادی که با مهندسی و با تاکید بر کمیت پژوهش بالا می‌آیند ...

استادیاران جوان دانشگاه‌های علوم پزشکی ۲ گرنت پژوهشی می‌گیرند

استادیاران جوان دانشگاه‌های علوم پزشکی ۲ گرنت پژوهشی می‌گیرند
2024-11-30T11:00:41+03:30
فراخوان اهدای دو گرنت به استادیاران جوان دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسرکشور منتشر شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)