میرنیوز
به گزارش ایسنا، سالانه حدوداً ۱۵ میلیون نوزاد نارس در سراسر جهان متولد میشوند. این آمار رو به افزایش، تقریباّ ۱۶ درصد کل نوزادان متولد شده را شامل میشود. تولد نوزاد نارس وضعیتی را ایجاد میکند که والدین برای آن آماده نیستند. آنان تمام رویاها، آرزوها و انتظارات خود را ازدسترفته میپندارند و این رویداد غیر منتظره، اضطراب و افسردگی را برای آنها به دنبال خواهد داشت. بستری شدن نوزادان نارس در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان، رنج بسیار زیادی را برای خانوادهها بهخصوص مادران به همراه میآورد، بهطوریکه میتواند رابطه، تعامل و دلبستگی بین مادر و نوزاد را تحت تأثیر خود قرار دهد.
آنگونه که متخصصان میگویند، والدین نوزادان نارس به علت تحمل شرایط بالینی نامعلوم نوزاد در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان، مشاهده درمانهای تهاجمی و عدم مشارکت در مراقبتهای نوزاد، مکرراّ رنج روحی زیادی را متحمل میشوند. نتایج مطالعات مختلف نیز نشان میدهند که والدین نوزادان نارس بستری بهاندازه کافی حمایت نمیشوند. پس از یک زایمان زودرس، مادران سطح نگرانی، اضطراب، استرس و افسردگی بالاتری نسبت به پدران تجربه میکنند و آمار بالاتری از این مشکلات در مادران نسبت به پدران گزارش شده است. بروز این مشکلات در چنین مادرانی میتواند موجب اختلال در جنبههای مختلف مادر و فرزندی و روحیات آنان گردد.
پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی ایران و پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی در رابطه با این موضوع مهم، یک مطالعه پژوهشی را انجام دادهاند که در آن تأثیر یک کار ساده یعنی ماساژ نوزاد بر بهبود خلق افسرده مادران نوزادان نارس مورد بررسی واقع شده است.
در این مطالعه نیمه تجربی تعداد ۷۰ جفت مادر و نوزاد نارس آنها که بر اساس ویزیت پزشک متخصص در طی ۲۴ ساعت آینده از بخش مراقبتهای ویژه نوزادان ترخیص میشدند، مورد بررسی قرار گرفتند.
از نیمی از این مادران خواسته شد به مدت چند دقیقه نوزاد خود را ماساژ و این کار را در روز ترخیص نیز تکرار نمایند. پس از پایان این مداخله، خلق افسرده مادران مجدداّ اندازهگیری و بررسی شد.
نتایج این مطالعه نشان داد که در روز ترخیص، میانگین نمره خلق افسرده مادران گروه ماساژ نوزاد، بهطور قابل توجهی کمتر از گروهی بود که از این تکنیک استفاده نمیکرد.
به گفته مریم کشاورز، پژوهشگر گروه مامایی و بهداشت باروری مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایران و همکارش، «با توجه به تأثیر مثبت انجام ماساژ نوزاد نارس توسط مادر بر خلق افسرده آنها، انجام این روش توسط مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان توصیه میشود».
آنها معتقدند: «بدون شک ادامه اجرای ماساژ نوزاد توسط مادر در محیط خانواده بهعنوان گسترش یک عادت، طرز فکر و باور بهداشتی در جهت بهبود شرایط روحی این مادران، از اهمیت فراوانی برخوردار است».
بر اساس این نتایج، استفاده از روشهای ساده، ارزان و در دسترس ازجمله ارتباط لمسی بین مادر و نوزاد ضمن ایجاد فواید متعدد برای نوزاد، اثرات مثبتی بر خلق مادران و حاالت روانی آنان خواهد داشت.
کشاورز و همکارش میگویند: «ضروری است مراقبتهای بهداشتی مبتنی بر جامعه و خانواده در سرلوحه برنامهریزیهای مراقبتی در کشورمان قرار گیرد. در این راستا، آموزش نحوه اجرای ماساژ نوزاد به پرستاران و ماماهای شاغل در بخشهای مراقبتهای ویژه نوزادان و تأکید به آنان در آموزش اجرای ماساژ به مادران و توجه به اجرای روزانه آن توسط مادران بایستی مد نظر قرار گیرد».
این یافتهها که تکنیکی ساده ولی درعینحال بسیار کاربردی را برای کاهش یک معضل مهم نشان میدهند، در «نشریه پرستاری ایران» وابسته به مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران منتشر شدهاند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۵ سال زندان در انتظار رییس سامسونگ
استعدادهای برتر جامعهالزهرا(س) شناسایی میشوند
پیامکهای پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران کلاهبرداری است
تناسب اندام میتواند به پیشگیری از زوال عقل کمک کند
آغوش باز معاونت علمی برای استفاده از ظرفیتهای علوم انسانی در «حکمرانی فناورانه»
درد مزمن مفاصل روی عملکرد مغز اثر میگذارد
همایش ملی دستاوردهای علمی فرش ایران برگزار خواهد شد
فراخوان جذب هیئت علمی در دانشگاههای علوم پزشکی بهمن ماه اعلام میشود
هوش مصنوعی از انجام پژوهشهای تکراری جلوگیری میکند
ساخت اولین دستیار صوتی آفلاین اندروید توسط متخصصان ایرانی
پیشگویی چت جی پی تی از آینده پژوهش و استنادات علمی
رفع نیاز آزمایشگاههای آنالیز مواد شیمیایی با دستگاه ایران ساخت
انتصابات جدید در شرکت ارتباطات زیرساخت
سمپوزیوم بینالمللی تازههای نقشهبرداری مغز ایران برگزار میشود
نتایج جذب استعدادهای برتر در دستگاهها بزودی اعلام میشود
ابقای رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند
روبات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند
تبدیل پسماندهای زغالسنگ به گرافن با بازده بالا
هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است
قدردانی نماینده حزب الله لبنان از جراحان ایرانی
ظرفیت بیهوشی و اطفال خالی مانده است
اسلحه خودکار برای پهپادهای سبک از راه رسید
نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد
سردار جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمیدرمانی در درمان سرطان
بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند
نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت
اتحادیهها بازوی تصمیمسازی قوی در دانشگاه آزاد هستند