میرنیوز
به گزارش ایسنا، شیر مادر به عنوان یک غذای ایدهآل شناخته میشود و به طور معمول تمام مواد مغذی مورد نیاز برای شش ماه اول زندگی کودکان را تامین میکند. شیر مادر علاوه بر مواد درشت مغذی و ریز مغذی ضروری، دارای چندین ترکیب زیست فعال منحصر به فرد، برای بهبود سیستم ایمنی و همچنین رشد و تکامل اندامها است.
ترکیبات شیر انسان، به طور قابل توجهی بین مادران و در یک مادر؛ حتی در طی یکبار مصرف شیر متفاوت است. به نظر میرسد این تنوع در ترکیب شیر مادر به دلیل سازگاری با نیازهای در حال تغییر نوزادان باشد.
همچنین برخی از عوامل دیگر مانند تنوع فرهنگی، عادات غذایی، سبک زندگی، محتوای معدنی خاک منطقه زندگی که منعکسکننده تراکم مواد معدنی غذاها است و همچنین زمینه ژنتیکی، میتواند برخی از تفاوتها را در ترکیب شیر انسان در داخل و بین جمعیتها توضیح دهد.
مطالعات در طول دو دهه گذشته نشان داده که چربی به عنوان یک عنصر مهم در شیر مادر، تامینکننده انرژی نوزاد بوده و تولید اسیدهای چرب ضرورتی است که بدن نوزاد توانایی تولیدشان را ندارد. همچنین این عنصر نقش مهمی در رشد عصبی نوزاد دارد.
با توجه به اهمیت زیستی فراوان ترکیبات اسیدهای چرب شیر مادر، برای رشد و نمو نوزاد، تحقیقات گستردهای درباره این موضوع در سراسر جهان انجام شده است. برهمین اساس؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با انجام یک مطالعه مروری به بررسی مطالعات انجامشده در زمینه ترکیب اسیدهای چرب شیر مادر در نقاط مختلف جهان پرداختند.
پژوهشگران این مطالعه با جستجوی کلمات کلیدی مورد نظر در پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی، مقالات منتشر شده در این زمینه تا تیرماه ۱۳۹۸ (جولای ۲۰۱۹) را استخراج کردند و پس از سه مرحله بررسی، ۸۰ مقاله که اعتبار لازم را داشتند، مورد بررسی قرار دادند.
در این ۸۰ مقاله، هشت هزار و ۷۹۳ نفر بررسی شده بودند. این بررسی سیستماتیک و متاآنالیز، تفاوتهای قابل توجهی را در ترکیب اسیدهای چرب شیر مادر، در جمعیتهای مختلف نشان داد و تائید کرد میزان اسیدهای چرب شیر مادر در سراسر جهان تفاوت زیادی با یکدیگر دارد.
بررسیهای این مطالعه سیستماتیک حاکی از این بود که نتایج مطالعات بررسیشده، ناهمگونی زیادی با یکدیگر دارند. چندین عامل زمینهای میتواند تا حدی باعث ایجاد ناهمگونی زیاد بین مطالعات شود. این عوامل شامل؛ عوامل ژنتیکی ذاتی در هر گروه قومی، تغییرات زیاد در رژیمهای غذایی فردی،روشهای مورد استفاده برای جمعآوری نمونه شیر، روشهای آنالیز اسیدهای چرب، نژاد و قومیت، زمانهای مختلف نمونهگیری شیر پس از زایمان، سطح چربی پایه شیر مادر، استفاده از ابزارهای مختلف برای ارزیابی رژیم غذایی مادر و ... هستند.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ علیرغم وجود ناهمگونی زیاد بین مطالعات بررسیشده، این مرور سیستماتیک جامع و متاآنالیز، اطلاعات کافی را در مورد محتوای اسید چرب شیر مادران در جمعیتهای مختلف ارائه میدهد و انواع مختلف شیر مادر؛ یعنی آغوز، شیر انتقالی (شیری که حدود ۳ تا ۶ روز پس از تولد نوزاد تولید میشود)، شیر بالغ، را بررسی میکند.
پژوهشگران این مطالعه با توجه به نتایج بهدست آمده، توصیه میکنند: از آن جایی که مصرف چربی در رژیم غذایی در شیر مادر منعکس میشود؛ باید به کیفیت و میزان کل چربی دریافتی مادران باردار و شیرده توجه ویژهای شود.
در انجام این مطالعه؛ مریم بحرینیان و رویا کلیشادی؛ مرکز تحقیقات رشد و تکامل کودک پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیرواگیر، به همراه آوات فیضی از گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با یکدیگر مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «آیا ترکیب اسیدهای چرب شیر مادر در جمعیتهای مختلف، متفاوت است؟ بررسی سیستماتیک و متاآنالیز» در نشریه International Journal of Food Sciences and Nutrition منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
افسردگی از شایعترین اختلالات روانپزشکی است
نشست مسئولان حوزههای بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد
انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی
درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار میشود
نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
مهلت درخواست رشتههای تحصیلی در حوزههای استانی تمدید شد
این مُسکنها خطر خونریزی داخلی را افزایش میدهند
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت میشناسد
باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه میدارد
عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسانترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
همکاری دانشگاههای شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
مشکلات رزیدنتها بررسی و رفع خواهد شد
شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
ثبتنام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکههای اجتماعی
ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم
افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری
هر ایرانی صاحب شناسنامه سبک زندگی میشود
رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی