میرنیوز

ساخت آزمایشگاهی نسل‌های جدید سلول‌های خورشیدی با طول عمر و پایداری بیشتر

ساخت آزمایشگاهی نسل‌های جدید سلول‌های خورشیدی با طول عمر و پایداری بیشتر 2021-10-28T07:25:46+03:30

دکتر یاسر عبدی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که کار ما عمدتاً آزمایشی و کاربردی است، اظهار کرد: علاوه‌بر مطالعات فیزیکی، تئوری و نظری که روی سلول‌هایی که می‌سازیم انجام می‌دهیم، بازدهی آن‌ها را نیز اندازه‌گیری، طول عمر آن‌ها را رصد و عوامل موثر در ناپایداری و عوامل موثر بر بهبود عملکرد آن‌ها را بررسی می‌کنیم، هم‌اکنون این سلول‌ها به‌صورت سلول‌های آزمایشگاهی در آزمایشگاه ساخته می‌شوند.

این فعال حوزه سلول‌های خورشیدی با بیان این‌که این سلول‌ها در دنیا هنوز به آن حد مطلوب پایداری نرسیده‌اند که بتوانند وارد بازار شوند، افزود: البته ما هم از این قاعده مستثنا نیستیم. می‌کوشیم که بتوانیم طول عمر، پایداری، تکرارپذیری و عملکرد آن‌ها را به حدی زیاد کنیم که قابل رقابت با سلول‌های نسل اولیه و قابل عرضه به بازار باشند.

تشریح علمی نحوه تولید برق از انرژی خورشیدی

استاد دانشکده فیزیک دانشکدگان علوم دانشگاه تهران در تشریح علمی نحوه تولید برق از انرژی خورشیدی با بیان این‌که نانوالکترونیک سلول‌های خورشیدی به خصوص سلول‌های خورشیدی نسل جدید بر پایه نانوساختار به رشته فیزیک و به صورت تخصصی‌تر  نانوفیزیک و فیزیک ادوات مربوط است، ادامه داد: ما با استفاده از نانوساختارهای متعدد بلورهای متعدد به لحاظ فیزیکی تولید انرژی الکتریکی یا نیروی الکتریکی از انرژی خورشیدی را بهینه می‌کنیم.

دکتر عبدی درباره فرآیندی که در سلول خورشیدی برای تولید انرژی یا برق اتفاق می‌افتد، توضیح داد: در سلول‌های فتوولتائیک نور به یک قطعه‌ رسانا یا قطعه‌ای نانوساختار می‌تابد که به‌صورت نامتجانس به لحاظ الکتریکی در کنار هم قرار گرفته‌اند و تابش نور یا فوتون‌ها به تولید الکترون حفره منجر می‌شود.

وی افزود: الکترون حفره‌های تولیدشده همان بارهای مثبت، منفی هستند که قرار است برای ما برق تولید کنند. برای این‌که طول عمر این‌ها افزایش پیدا کند، باید از یکدیگر جدا شوند. پس از این‌که از هم جدا ‌شدند، الکترون‌ها و حفره‌هایی که بارهای مثبت دارند، باید به سمت الکترون‌های مثبت و منفی بروند و برای ما برق تولید کنند.

استاد دانشکده فیزیک دانشکدگان علوم دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: حرکت الکترون‌ها به سمت الکترودها هم باید به‌نحوی مهندسی شود که الکترون‌ها پیش از رسیدن به الکترود مربوط به خود از بین نروند. بنابراین، برای افزایش بازدهی یک سلول خورشیدی ما باید بتوانیم درصد زیادی از نور خورشید را اولاً جذب کنیم که درصد زیادی از فوتون‌ها بتوانند به الکترون و حفره تبدیل شوند و درصد زیادی از الکترون حفره‌ها بتوانند از هم جدا شوند و درصد زیادی از الکترون و حفره‌هایی که از هم جدا شده‌اند، بتوانند ترابرد موفقیت‌آمیزی به سمت الکترودهای مربوط‌ به خود داشته باشند تا در نهایت ضرب همه این‌ها بتواند بازدهی مطلوب به ما بدهد. در واقع از این دانش استفاده می‌کنیم تا افزایش بازدهی در سلول‌های خورشیدی را برای مواد مختلف نانوساختار فراهم کنیم.

دکتر عبدی با بیان این‌که هزینه تولید سلول خورشیدی خیلی بالا نیست، گفت: البته ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز در حوزه انرژی و ساخت نیروگاه‌های خورشیدی، بادی، آبی، گازی و سوخت‌های دیگر، به سرمایه‌گذاری نیاز دارد. اغلب به این ترتیب که برای تولید سلول‌های خورشیدی ابتدا یک سرمایه‌گذاری اولیه انجام می‌شود. طول عمر نیروگاه تولید سلول‌های خورشیدی متوسط ۱۰ تا ۱۵ سال است و حالا باید این‌طور سنجید که وقتی نیروگاه ساخته می‌شود، سلول خورشیدی با همان هزینه اولیه قرار است ۱۰ تا  ۱۵ سال انرژی تولید کند و این مقرون به‌صرفه است.

وی تصریح کرد: باید بکوشیم هزینه ساخت اولیه نیروگاه خورشیدی را کاهش دهیم. استفاده از این انرژی در کشورهایی مانند کشور ما که از انرژی آفتابی خوبی برخوردار است و در اغلب روزهای سال تابش خورشید را دارد، به‌صرفه است.

استاد دانشکده فیزیک دانشکدگان علوم دانشگاه تهران افزود: البته اگر بخواهیم برقی را که به‌صورت یارانه‌ای در اختیار مردم قرار می‌گیرد، در نظر بگیریم، ممکن است خیلی به‌صرفه نباشد، اما اگر یارانه را از برق‌ حذف کنیم، نه تنها برای دولت‌ها، بلکه برای مردم هم خیلی به‌صرفه خواهد بود که به سمت نسل اول سلول‌های خورشیدی(سیلیکونی) بروند. این موضوع  از این جهت قابل طرح است که هرچند این سلول‌های نسل جدید هنوز کاملاً وارد بازار نشده‌اند، اما سلول‌هایی هستند که با هزینه‌های خیلی کمتر و قابلیت‌های بیشتر ساخته می‌شوند. بنابراین در آینده نه‌چندان دور نسل‌های جدیدی از سلول‌های خورشیدی را خواهیم داشت که نه‌ تنها به صرفه، بلکه به‌شدت قابل رقابت با سایر انواع تولید انرژی خواهند بود.

دکتر عبدی با بیان این‌که برای افزایش بازدهی‌ سلول‌های خورشیدی نسل اول که سیلیکونی بودند روش‌هایی وجود داشت، افزود: سال‌ها دانشمندان روی آن کار کردند و به بازدهی‌های بیش از ۳۰ درصد رسیدند که عملاً متوقف شد.

ایجاد نسل‌های دوم و سوم سلول‌های خورشیدی بر مبنای نانوساختار

وی با بیان این‌که برای سلول‌های نسل اول بازدهی بیشتر از این حتی به‌لحاظ تئوری قابل تصور نیست، خاطرنشان کرد: از همین‌رو نسل‌های جدیدتر سلول خورشیدی، یعنی نسل دوم و سوم پدید آمدند. در نسل سوم، سلول‌ها بر مبنای نانوساختار بودند و پیش‌بینی می‌شود بازدهی آن‌ها تا بیش از۷۰ درصد هم بالا برود.

استاد دانشکده فیزیک دانشکدگان علوم دانشگاه تهران افزود: روش‌های متعددی هم برای افزایش بازدهی آن‌ها وجود دارد. البته مسأله فقط بازدهی سلول‌های خورشیدی نیست، بلکه طول عمر، آلاینده نبودن موادی که در سلول‌های خورشیدی به کار می‌رود، پایداری در برابر رطوبت و دما هم اهمیت فراوانی دارد.

ایران در تولید صنعتی سلول‌های خورشیدی عقب‌تر از دیگر کشورها

دکتر عبدی تصریح کرد: امروزه دانشمندان مطالعات بسیاری روی این مسأله انجام داده‌اند. در ایران نیز فعالیت‌های بسیاری در این حوزه انجام شده و هنوز هم در حال پژوهش هستیم. در ایران، تحقیقات بسیاری در حوزه تولید سلول‌های خورشیدی و مطالعات بر پایه آن داریم، اما در صنعت به دلیل این‌که در خصوص سلول‌های نسل اول خیلی فعال نبودیم، به لحاظ تولید صنعتی از کشورهای دیگر دنیا عقب‌تر هستیم، اما با پیشرفت‌هایی که در سلول‌های نسل جدید حاصل می‌شود، با پیدا کردن راهی برای ورود به بازار و تکامل سلول‌های نسل جدید در سطح دنیا می‌توان انتظار داشت که این صنعت در کشور ما هم پیشرو شود.

وی خاطرنشان کرد: اما هنوز در تولید در صنعت کاری انجام نمی‌شود. البته شرکت‌هایی هستند که پنل‌های خورشیدی را خریداری و اسمبل و در ساخت نیروگاه‌ها از آن استفاده می‌کنند. با وجود این‌که سلول‌های نسل اول بر پایه سیلیکونی پیچیدگی زیادی ندارند، ما هنوز نتوانستیم در کشور سلول خورشیدی بسازیم. امید می‌رود در ایران بتوان روی سلول‌های نسل جدید تمرکز کرد و آن را به تولید انبوه رساند.

استاد دانشکده فیزیک دانشکدگان علوم دانشگاه تهران گفت: اگر سیاست تخصیص یارانه به انرژی برق را حذف کنیم و دولت‌ها برای تأمین برق به استفاده از انرژی خورشیدی موظف باشند، می‌توان از این انرژی استفاده کرد.

دکتر عبدی ادامه داد: دولت‌های ما متأسفانه علاوه‌بر هزینه‌های تولید روزانه برق هزینه‌های انتقال را هم متحمل می‌شوند، یعنی نیروگاهی را در بخشی از کشور ایجاد می‌کنیم، سپس این انرژی باید به یک شهر یا منطقه دیگر منتقل شود، این در حالی است که با انرژی خورشیدی می‌توانیم برق تمام روستاها، مناطق صعب‌العبور و مناطقی را که جمعیت کمی دارند و انتقال برق به آن مناطق به صرفه نیست، به سادگی تأمین کنیم.

وی تصریح کرد: حتی عشایر ما که در حال کوچ هستند، می‌توانند از انرژی خورشیدی با نصب یکسری نیروگاه‌های سیار بهره‌مند شوند. بنابراین، اگر بپذیریم که هزینه تولید برق در شرایط کنونی برای دولت‌ها خیلی بیشتر از انرژی خورشیدی است، حتماً کشور ما هم به آن سمت خواهد رفت که بتواند به دانشمندان و مهندسان خود اعتماد کند. امید می‌رود بتوانیم در استفاده از این انرژی پاک و تجدیدپذیر با توجه به این‌که منبع خوبی از آن را در کشور داریم، در تولید پیشگام باشیم.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
2024-11-26T12:00:39+03:30
درس «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» برای دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی هوشمند ارائه شده و این دوره از امروز ۶ آذر آغاز شد...

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد
2024-11-26T11:47:23+03:30
کارشناس حوزه جمعیت گفت: موضع گیری هایی که از سوی شخص رئیس جمهور تخاذ شده است، نشان می دهد اهتمام زیادی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارند.

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس شانزدهمین کنگره دندان پزشکان عمومی ایران گفت: هوش مصنوعی مبحث تازه ای است که کاربردهای موثری را در درمان دندان پزشکی دارد و استفاده از این ظرفیت کار دند...

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس جمهور، روز سه شنبه ششم آذر ۱۴۰۳ به طور سرزده راهی وزارت بهداشت شد.

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد
2024-11-26T11:47:21+03:30
وزارت صنعت اندونزی پیشنهاد اپل برای سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری در کارخانه تولید تجهیزات و قطعات آیفون در این کشور را قبول نکرد.

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد
2024-11-26T11:47:20+03:30
بر اساس تقویم آموزشی دانشگاه پیام‌نور امکان تغییر محل آزمون برای دانشجویان این دانشگاه در سامانه گلستان فراهم شد.

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی
2024-11-26T11:20:39+03:30
مشاور اقتصادی وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: پیش‌بینی ما این است که در دوره چهارساله وزارت دکتر سیمایی حدود ۳۰ هزار خوابگاه متأهلی ایجاد کنیم.

پرهیز از تمایز میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر

پرهیز از تمایز میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
2024-11-26T11:20:39+03:30
معاون وزیر علوم با اشاره به ۱۶ آذر گفت: ضروری است معاونان دانشجویی با هماهنگی روسای دانشگاه‌ها اقداماتی را برای پاسخ‌گویی به سوالات دانشجویان داشته باشند.

تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها

تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها
2024-11-26T10:54:06+03:30
محققان دستگاه اپتوالکترونیکی ساختند که از بینایی انسان برای محاسبات درون حسگری تقلید می‌کند؛ این سامانه مصرف انرژی کم و سرعت بالایی دارد.

امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانش‌بنیان

امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانش‌بنیان
2024-11-26T10:54:05+03:30
صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف سرعت بخشیدن به درخواست‌ها و کاهش میزان مراجعات حضوری، نخستین قرارداد الکترونیکی را با یک شرکت دانش‌بنیان منعقد کرد. 

آخرین تغییرات در شورای عالی حوزه‌های علمیه

آخرین تغییرات در شورای عالی حوزه‌های علمیه
2024-11-26T10:40:40+03:30
اعضای جدید شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأیید رهبر معظم انقلاب اسلامی و مراجع تقلید معرفی شدند.

زنجیره تولید و تامین دارو گرفتار کمبود نقدینگی است

زنجیره تولید و تامین دارو گرفتار کمبود نقدینگی است
2024-11-26T10:27:19+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو، با اشاره به کمبود نقدینگی در زنجیره تولید و تامین دارو، گفت: چالش‌های بیرونی بر فعالیت‌های داخلی سازمان غذا و دارو سایه انداخته است.

کره جنوبی روبات دوست ترین کشور دنیاست

کره جنوبی روبات دوست ترین کشور دنیاست
2024-11-26T10:27:18+03:30
طبق پژوهشی جدید کره جنوبی نخستین کشوری خواهد بود که روبات ها را جایگزین ۱۰ درصد نیروی کار صنعتی خود  می کند.

ادعای جدید ماسک برای دسترسی ساده موبایل به اینترنت استارلینک

ادعای جدید ماسک برای دسترسی ساده موبایل به اینترنت استارلینک
2024-11-26T10:07:20+03:30
مدیر ارشد اجرایی اسپیس ایکس مدعی شده اینترنت استارلینک بدون تجهیزات خاصی برای موبایل ها فراهم خواهد شد.

تغییر دو عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه

تغییر دو عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه
2024-11-26T10:07:20+03:30
اعضای جدید شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأیید رهبر معظم انقلاب اسلامی و مراجع تقلید معرفی شدند.

امروز آخرین مهلت ثبت‌نام ارشد بدون آزمون دانشگاه علم و صنعت

امروز آخرین مهلت ثبت‌نام ارشد بدون آزمون دانشگاه علم و صنعت
2024-11-26T10:07:19+03:30
امروز آخرین مهلت ثبت نام دانشجویان متقاضی ورود به دوره کارشناسی‌ارشد بدون آزمون استعدادهای درخشان سال ۱۴۰۵-۱۴۰۴ دانشگاه علم و صنعت ایران، است.

فرصت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشته‌های علوم پزشکی آغاز شد

فرصت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشته‌های علوم پزشکی آغاز شد
2024-11-26T10:07:19+03:30
انتخاب رشته-محل و ارسال سوابق آموزشی و پژوهشی داوطلبان مجاز در آزمون دکتری تخصصی (Ph.D) و دکتری تخصصی پژوهشی/ فناوری محور رشته‌های علوم پایه پزشکی، بهداشت و...

بوی کپسول روسی در فضا پیچید

بوی کپسول روسی در فضا پیچید
2024-11-26T09:54:00+03:30
فضانوردان روسی ساکن ایستگاه فضایی بین المللی مجبور شدند به طور موقت بخشی از آزمایشگاه فضایی را تعطیل کنند زیرا متوجه بوی عجیبی از کپسول حمل بار «پروگرس ۹۰» ش...

افشین: پارک‌های انیمیشن توسط بخش خصوصی راه اندازی می‌شود

افشین: پارک‌های انیمیشن توسط بخش خصوصی راه اندازی می‌شود
2024-11-26T09:53:59+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور از راه‌اندازی پارک‌های انیمیشن در چارچوب قانون برنامه هفتم توسط بخش خصوصی خبر داد.

۲میلیارد تراکنش در «مرکز ملی تبادل اطلاعات» از ابتدای دولت چهاردهم

۲میلیارد تراکنش در «مرکز ملی تبادل اطلاعات» از ابتدای دولت چهاردهم
2024-11-26T09:40:40+03:30
از ابتدای دولت چهاردهم تا پایان آبان ماه، بیش از دو میلیارد تراکنش از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات بین دستگاههای اجرایی تبادل شده است.

نانوحباب‌ها داروی ضدسرطان را به ریه می‌رسانند

نانوحباب‌ها داروی ضدسرطان را به ریه می‌رسانند
2024-11-26T09:40:39+03:30
محققان مرکز تحقیقات نوآوری و فناوری نروژ موسوم به SINTEF نشان دادند که با استفاده از نانوحباب می‌توان داروی ضدسرطان را به ریه رساند.

شاخص‌ بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟

شاخص‌ بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟
2024-11-26T09:27:21+03:30
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت اب استان های شرقی توضیح داد.

مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان منصوب شد

مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان منصوب شد
2024-11-26T09:27:20+03:30
رئیس سازمان امور دانشجویان طی حکمی مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان را منصوب کرد.

شاخص‌های بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟

شاخص‌های بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟
2024-11-26T09:00:40+03:30
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت اب استان های شرقی توضیح داد.

متا سال آینده برای خرید اینستاگرام و واتس اپ به دادگاه می رود

متا سال آینده برای خرید اینستاگرام و واتس اپ به دادگاه می رود
2024-11-26T09:00:39+03:30
متا پلتفرمز مالک فیس بوک در آوریل ۲۰۲۵ میلادی باید در دادگاه مربوط به اتهامات کمیسیون فدرال تجارت آمریکا(FTC) شرکت کند.

زمان برگزاری هفدهمین دوره المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی اعلام شد

زمان برگزاری هفدهمین دوره المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی اعلام شد
2024-11-26T09:00:39+03:30
در جلسه شورای سیاستگذاری المپیاد علمی زمان و موضوعات هفدهمین دوره المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی مشخص شد.

دو بیماری که سلامت زنان را تهدید می‌کند

دو بیماری که سلامت زنان را تهدید می‌کند
2024-11-26T08:34:00+03:30
یک مطالعه بزرگ نشان می دهد که دو عارضه شایع در طول سال های باروری زنان ممکن است احتمال ابتلا به بیماری جدی و مرگ زودرس را افزایش دهد.

خطر ایجاد کارخانه تولید مقاله با هوش مصنوعی!

خطر ایجاد کارخانه تولید مقاله با هوش مصنوعی!
2024-11-26T08:20:41+03:30
یک پژوهشگر مطالعات علم و فناوری با تشریح اصول و ضوابط جهانی استفاده از هوش مصنوعی در تولیدات علمی گفت: سوگیری و تبعیض، عدم شفافیت و تصاویر جعلی برخی نگرانی ه...

مدارک دکتری و پزشکی دانشگاه‌های آذربایجان فاقد اعتبار است

مدارک دکتری و پزشکی دانشگاه‌های آذربایجان فاقد اعتبار است
2024-11-26T08:07:19+03:30
براساس اعلام وزارتخانه های علوم و بهداشت مدارک تحصیلی دانشگاههای جمهوری آذربایجان در مقطع دکتری و رشته های علوم پزشکی نامعتبر است.

واکنش «زاکانی» به چادرخوابی همراهان بیمار

واکنش «زاکانی» به چادرخوابی همراهان بیمار
2024-11-26T07:40:42+03:30
شهردار تهران گفت: یکی از رسانه‌ها یک عکسی از اطراف بیمارستان منتشر کرده بود، اما معلوم شد که این عکس برای تابستان بوده است.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)