میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، در سال 2019 مطالعهای روی موشها انجام شد تا بررسی شود که سفر به اعماق فضا چگونه روی سیستم عصبی آنها تأثیر میگذارد و مشخص شد که تابش اشعههای کیهانی و قرار گرفتن در معرض تشعشعات فضایی به سیگنال دهی سلولی در قسمتهای اَسبَک یا هیپوکامپ و قشر پیشپیشانی مغز آسیب میرساند که منجر به مشکلاتی در یادگیری و حافظه میشود.
محققان همچنین مشاهده کردند که موشها رفتارهای مرتبط با اضطراب از خود نشان میدهند، به این معنی که تشعشعات میتوانند به قسمت آمیگدال نیز آسیب برسانند.
اسبک مغز قسمتی از دستگاه کنارهای یا دستگاه لیمبیک مغز است که مرکز یادگیری است.
قشر پیشپیشانی نیز در آناتومی مغز پستانداران، قسمتی از قشر مغز است که قسمت جلویی لوب پیشانی را در بر میگیرد. این قسمت از مغز در فرآیندهایی مثل برنامهریزی رفتارهای شناختی پیچیده، بیان شخصیت، تصمیمگیری و تعدیل رفتار اجتماعی نقش دارد. در واقع فعالیت اصلی این قسمت از مغز، تنظیم اعمال و افکار بر اساس اهداف درونی است.
آمیگدال (Amygdala)نیز قسمتی از دستگاه کنارهای یا لیمبیک در مغز است. "هسته قاعدهای-جانبی بادامه"(آمیگدال) نقش مهمی در یادگیری و حافظه ایفا میکند. بادامه علاوه بر نقش اصلی در درک احساسات و ایجاد پاسخ به آنها، در تعدیل درد نیز دخالت دارد. هسته مرکزی بادامه به عنوان بادامه کنترل درد، معرفی شده است. آمیگدال همچنین مسئول تظاهرات هیجانی چهره مانند خوشحالی و ترس است و نقش مهمی در اکتساب یادگیریهای هیجانی دارد.
اکنون یک مطالعه جدید که در مجله Science Advances منتشر شده است نشان میدهد که موشهای نر در معرض تشعشعات مشابه با تشعشعاتی که انسانها در ماموریتهای فضایی طولانی در معرض آن قرار میگیرند، در یادگیری و درک محیطی دچار مشکل شدهاند.
محققان چندین آزمایش را برای ارزیابی توانایی یادگیری فضایی(spatial learning) موش ها پس از قرار گرفتن در معرض تابش کیهانی انجام دادند.
در یکی از این آزمایشات، محققان به موشها یاد دادند که سکویی را پیدا کنند که در زیر آب مات و کدر پنهان شده بود. برای رسیدگی به این وظیفه، موشها باید به دستورالعملهای محققان که قبل از قرار گرفتن در معرض تابش کیهانی به آنها اموزش داده شده بود، تکیه میکردند.
نتایج نشان داد که موشهای نر نسبت به گروه کنترل (که در معرض اشعه قرار نگرفته بودند) اشتباهات بیشتری انجام دادند. اما موشهای ماده این چنین نبودند.
محققان همچنین دریافتند که یک رژیم غذایی که برای از بین بردن میکروگلیا (سلولهای ایمنی در مغز) طراحی شده است، از اختلال در یادگیری فضایی جلوگیری میکند.
"سوزانا روسی" محقق دانشگاه "کالیفرنیا سان فرانسیسکو" گفت: این تحقیق در راستای سایر تحقیقات نشان میدهد که ما باید به اثرات تابش فضای عمیق بر فضانوردان توجه کنیم. ما باید عوامل کاهش دهندهای را پیدا کنیم که بتوانند کمک کننده باشد.
وی افزود: این تحقیقات همچنین به ما میگوید که فضانوردان میتوانند از کاهش دهندههایی که در حال حاضر برای کاهش میکروگلیا در انسان تایید شدهاند، استفاده کنند!
سرانجام محققان توانستند یک نشانگر زیستی مرتبط با موشها را شناسایی کنند که بیشتر در معرض تابش اشعه قرار میگیرد. این میتواند روزی برای ارزیابی اینکه کدام فضانوردان بیشتر در معرض عواقب قرار گرفتن در معرض تابش قرار میگیرند، مورد استفاده قرار گیرد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانهای به گرافن
فراخوان بورس تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاههای کشور در سال جاری
توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
روشی نوین برای ترمیم آسیبهای استخوانهای حساس جمجمه و صورت
بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
اندازهگیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
دستیابی دانش بنیانها به فناوری هدایت لیزری ماشینآلات سدسازی
دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل میشود
یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
۸ نشریه علمی دانشگاه علامه در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
المپیاد علمی حوزههای علمیه برگزار میشود
پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملیسنجش» ضروری است
رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
توسعه سیستم ارزیابی مدلهای زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
راهاندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
سرپرست جدید معاونت امور حوزههای علمیه خواهران معرفی شد