میرنیوز
به گزارش ایسنا، امروزه گرایش زیادی به مصرف موادغذایی فراسودمند؛ یعنی غذاهای دارای ارزش دارویی و تغذیهای ویژه به وجود آمده است.
از جمله مهمترین موادغذایی فراسودمند، میتوان به غذاهای حاوی میکروارگانیسمهای «پروبیوتیک» اشاره کرد. پروبیوتیکها؛ موجودات ریز زندهای هستند که با حفظ یا بهبود تعادل میکروبی روده میتوانند اثرات سلامتبخشی برای میزبان خود به همراه داشته باشند. باکتریهای لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم از مهمترین گونههای باکتریایی مورد استفاده در محصولات پروبیوتیک هستند.
به طور کلی غذاهای فراسودمند باید حاوی دو دسته مواد شامل مواد مغذی پایه و مواد فعال از نظر فیزیولوژیکی باشند. این دسته دوم، برای فراسودمند کردن غذا استفاده میشود و میتواند به اشکال مختلفی مانند نشاسته، ویتامین، میکروبهای زنده و... باشد.
برای افزایش میزان زندهمانی پروبیوتیکها در مواد غذایی، از ترکیبات «پریبیوتیک» استفاده میشود و به آن دسته از موادغذایی که به طور همزمان دارای پروبیوتیکهای زنده و ترکیبات پریبیوتیک هستند، «سینبیوتیک» گفته میشود.
یکی از ترکیبات طبیعی پریبیوتیک مهم «اینولین» نام دارد که میتوان آن را از برخی گیاهان استخراج کرد. مهمترین منبع استخراج صنعتی پریبیوتیک اینولین گیاهان کاسنی، سیب زمینی ترشی و سیر است. به همین دلیل پژوهشگران علوم و صنایع غذایی با انجام یک مطالعه به بررسی امکان تهیه یک دمنوش سینبیوتیک حاوی این گیاهان پرداختند.
برای تهیه این دمنوشها از درصدهای متفاوتی از کاسنی، سیبزمینی ترشی و سیر استفاده و سپس باکتری «لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس» ۱۰ درصد به آنها اضافه شد. همچنین از گیاهان زیره سیاه، بابونه، دارچین، رازیانه، نعنا و شیرین بیان نیز در این دمنوش استفاده شد.
دمنوشهای تولید شده از نظر کدورت، pH، فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان باکتریها، طعم و... ارزیابی شدند.
همچنین در این مطالعه میزان بریکس این نوشیدنیها نیز محاسبه شد. درجه بریکس؛ نشاندهنده درصد وزن مواد جامد موجود در یک محلول به وزن کل محلول است و هرچه درصد بریکس بیشتر باشد، غلظت مواد جامد در آن محلول بیشتر است.
بررسیهای این مطالعه نشان داد که با کاهش میزان کاسنی، میزان بریکس و فعالیت باکتریهای پروبیوتیک افزایش مییابد؛ در حالی که با کاهش میزان سیبزمینی ترشی و سیر، میزان بریکس و فعالیت باکتریهای پروبیوتیک کاهش داشت. همچنین میزان کاسنی، سیر و سیبزمینی ترشی بر ویژگیهای حسی مانند طعم، رنگ و بوی دمنوشها تاثیر نداشتند.
یافتههای به دست آمده از این مطالعه نشان داد که دمنوش حاوی ۲۰ درصد کاسنی، یک درصد سیر و ۲۰ درصد سیبزمینی ترشی دارای بهترین ویژگیهای شیمیایی، حسی و میکروبی است و میتوان آن را به عنوان دمنوش گیاهی سینبیوتیک تولید کرد.
در انجام این تحقیق سمیه منظمی و افشین جعفرپور؛ پژوهشگران علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه پاییز سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی امکان تولید دمنوش گیاهی سین بیوتیک بر پایه کاسنی، سیر و سیبزمینی ترشی توسط باکتری های پروبیوتیک» در مجله علوم و صنایع غذایی دانشگاه تربیت مدرس منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانهای به گرافن
فراخوان بورس تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاههای کشور در سال جاری
توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
روشی نوین برای ترمیم آسیبهای استخوانهای حساس جمجمه و صورت
بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
اندازهگیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
دستیابی دانش بنیانها به فناوری هدایت لیزری ماشینآلات سدسازی
دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل میشود
یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
۸ نشریه علمی دانشگاه علامه در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
المپیاد علمی حوزههای علمیه برگزار میشود
پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملیسنجش» ضروری است
رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
توسعه سیستم ارزیابی مدلهای زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
راهاندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
سرپرست جدید معاونت امور حوزههای علمیه خواهران معرفی شد