میرنیوز

برداشت سولفات سدیم از دریاچه میقان از علل نابودی این تالاب/چرایی نابودی ذخایر ژنتیکی بیابان‌ها

برداشت سولفات سدیم از دریاچه میقان از علل نابودی این تالاب/چرایی نابودی ذخایر ژنتیکی بیابان‌ها 2021-08-30T11:28:09+04:30

به گزارش ایسنا، دکتر حسین آخانی در سخنرانی علمی خود با موضوع «شگفتی‌های بیابان‌های ایران» با بیان این‌که دریاچه ارومیه به علت شوری فراوان از جمله تالاب‌های بیابانی بشمار می‌رود، اظهار کرد: تالاب‌های بیابانی و شبه بیابانی ایران در خطرترین و آسیب‌پذیرترین زیست بوم‌های دنیا هستند به نحوی که فقط طی ۳ دهه اغلب آن‌ها به بی‌رحمانه‌ترین شکل نابود شده‌اند.

نابودی ذخایر ژنتیکی بیابان‌های ایران با شترگردانی

وی با اشاره به شتر گردانی در بیابان‌هایی بدون پوشش گیاهی افزود: وجود گله‌های بزرگ شتر در بیابان‌هایی که هیچ پوشش گیاهی ندارد به نابودی ذخایر ژنتیکی منجر می‌شود، هم‌چنین سفر به مناطق بیابانی با ماشین آفرود از دیگر علل نابودی این بیابان‌هاست که در این‌باره باید چاره‌ای اندیشیده شود.

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران با بیان این‌که بیابان‌های ایران محلی برای گذر کاروان مواد مخدر است، گفت: در سال‌های اخیر تالاب‌های بیابانی به بیابان‌های مرگ تبدیل شده‌اند. زمانی تالاب بختگان در فارس زیباترین و پر آب‌ترین تالاب کشور بود که مرکز تنوع جنس گیاهی سالیکورنیاست، اما در سال‌های اخیر این تالاب به بیابان تبدیل شد.

دکتر آخانی با اعتقاد به این‌که بیابان‌های ایران جزو کم‌شناخته‌ترین‌های بیابان‌های دنیاست، ادامه داد: تحقیقات زیادی در خصوص بیابان‌های ایران انجام نشده است و متأسفانه کسی حاضر به سرمایه‌گذاری درباره تحقیقات بیابانی نیست، این در حالی است که ناشناخته‌های بسیاری در بیابان‌های ایران وجود دارد، به‌عنوان مثال در ماسه‌زارهای ریگ جن جنگل انبوه C۴ طاق دیده شده است. این جنگل‌ها در این سال‌ها به واسطه گردشگری با آفرود در حال نابودی است، با وجودی که هنوز در هیچ کتاب و مقاله علمی در مورد آن‌ها گزارشی نیست. 

وجود حیات جانوری به‌رغم نبود حیات گیاهی در کویر لوت ایران

وی با بیان این‌که در جای جای کویر لوت حیات وجود دارد، افزود: این در حالی است که عده‌ای معتقد بودند که در لوت حیاتی نیست. اما در کمال تعجب حیات جانوری به‌رغم نبود حیات گیاهی دیده می‌شود. من در سومین سفر خود به این بیابان به دنبال منبع کربن برای جانوران بیابانی بودم که دریافتم بخش عمده این منبع از خارج از لوت تأمین می‌شود.

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران در ادامه توضیح داد: لاشه‌های پرندگانی که از خارج وارد کویر لوت می‌شوند، سپس خوراک روباه شنی می‌شوند و بدین ترتیب این جانور به حیات خود در بیابان ادامه می‌دهد.

دکتر آخانی با بیان این‌که زیباترین و مرتفع‌ترین تپه‌های ماسه‌ای جهان را در کویر لوت می‌بینیم، گفت: در کویر گیاهانی چون درختچه‌های اسکنبیل دیده می‌شود که گاهی تا کیلومترها گیاه دیگری در آن شرایط دیده نمی‌شود.

کوه‌های مریخی چابهار از زیباترین نمونه‌های فاقد پوشش گیاهی

وی افزود: در بیابان لوت محیط‌های شبه تالابی بی‌نهایت زیبایی به چشم می‌خورد که کمتر کسی در مورد آن‌ها پژوهش کرده است. 

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران کوه‌های مریخی و مارنی را از دیگر زیبایی‌های بیابانی در ایران برشمرد و افزود: کوه‌های مریخی در چابهار از زیباترین نمونه‌های آن است که فاقد هر گونه پوشش گیاهی است.

دکتر آخانی با بیان این‌که بیابان‌های ایران از نظر حیات جزو متنوع‌ترین‌هاست، گفت: از دلایل آن وجود شرایط مناسب برای تکامل بسیاری از گیاهان و جانورانی که توانسته‌اند در این محیط های سخت خود را سازش دهند. 

وی با اشاره به وجود پستاندارانی چون یوزپلنگ، گورخر ایرانی و روباه شنی در بیابان‌های ایران، خاطرنشان کرد: هم‌چنین طیف وسیعی از خزندگان، جوندگان، عنکبوتیان و حتی تعدادی از پرندگان خاص در بیابان‌های ایران دیده می‌شود که هر کدام خود را با شرایط بیابانی وفق داده‌اند. بسیاری از شاخه‌های قدیمی مارها و مارمولک‌هایی در بیابان‌های ایران دیده می‌شود به عبارتی بیابان‌های ایران ذخیره‌گاه مهمی از نادرترین خزندگان و پرندگانی نظیر زاغ بور هستند.

شناسایی ۱۶۶ گونه بی‌مهره و ۱۶۷ گونه ‌مهره‌دار در کویر لوت

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران افزود: براساس نتایج پژوهشی اولیه تیم تحقیقاتی لوت که توسط خودم برنامه‌ریزی شده بود، در لوت ۱۶۶ گونه بی‌مهره و ۱۶۷ گونه ‌مهره‌دار شناسایی شد.

دکتر آخانی با بیان این‌که در بیابان‌های ایران متنوع‌ترین و زیباترین گیاهان «ایرانی- تورانی» وجود دارند، گفت: گیاهانی در بیابان‌های ایران وجود دارند که خود را با شرایط سخت سازش داده‌اند و علاوه‌بر آن‌که از زیباترین گیاهان دنیا هستند، سازش‌های منحصر به فرد ساختاری و عملکردی در آن‌ها تکامل پیدا کرده است.

وی با اشاره به وجود گونه گیاهی بومی کویر توران و ابرقو از جنس کاروگزیلون (Caroxylon abarghuense) در بیابان‌های ایران، تصریح کرد: نزدیک‌ترین خویشاوند به این جنس در آفریقای جنوبی است و به عبارتی این گیاه مهم‌ترین حلقه باقی‌مانده از گذشته‌های دور است که به شدت در حال انقراض است. 

ایران متنوع‌ترین کشور در خاورمیانه از نظر وجود گونه‌های گیاهی شوررست

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران با بیان این‌که کویرهای ایران جزو با نمک‌ترین کویرهای جهان است، افزود: ایران با  ۲۷ میلیون هکتار خاک شور در خاورمیانه بیشترین خاک‌های شور را دارد و از نظر تنوع گونه‌های گیاهی شوررست متنوع‌ترین کشور منطقه است. 

دکتر آخانی با بیان این‌که براساس نتایج بررسی‌ها ۵۲۸ گونه شورپسند و مقاوم به شوری در ایران یافت می‌شود، ادامه داد: این تعداد به ۲۳۰ جنس و ۵۶ تیره تعلق دارد.

وی با بیان این‌که گیاه گز جزو گیاهان بانمک بشمار می‌رود، خاطرنشان کرد: این گیاه غده‌هایی دارد که نمک را از ریشه گرفته و در برگ‌ها به خارج پمپاژ می‌کند. در عین حال ایران مرکز تنوع و تکامل بسیاری از مهم‌ترین شاخه‌های گیاهان گوشتی تیره اسفناجیان است. برای نمونه ایران با داشتن ۱۰ گونه و زیر گونه از جنس «سالیکورنیا» در دنیا مقام نخست را دارد.

بیابان‌های ایران جزو داغ‌ترین و پرآب‌ترین بیابان‌های جهان

این پژوهشگر زیست‌بوم‌های بیابانی گفت: بیابان‌های ایران جزو داغ‌ترین بیابان‌های جهان است و کویرهای ایران به‌ویژه لوت قطب گرمایی کره زمین بشمار می‌رود. تحقیقات بسیار و سنجش از راه دور هم نشان داده است هیچ جای دنیا داغ‌تر از کویر لوت نیست، به نحوی که میزان دمای سطح زمین کویر لوت در ۵ فروردین‌ماه که با دماسنج لیزری اندازه‌گیری شده، ۷۸.۲ سانتی‌گراد بوده است.

دکتر آخانی ادامه داد: براساس مطالعات دیگر و اندازه‌گیری دما از طریق سنجش از راه دور در سال ۲۰۱۸ میزان حرارت این بخش از کره زمین ۸۰.۸۳ درجه سانتی‌گراد بود، البته این احتمال وجود دارد درجه حرارت سطح زمین در تابستان در این منطقه در برخی نقاط به ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد هم برسد. 

وجود آب در داغ‌ترین نقطه لوت

وی با بیان این‌که کویرهای ایران جزو پرآب‌ترین‌های بیابان‌های جهان است، افزود: براساس بررسی کرینسلی که از نیروی هوایی آمریکا در مناطق بیابانی ایران در دهه ۶۰ انجام شده است، حدود ۶۰ چاله بیابانی، تالاب یا دق در ایران مرکزی معرفی شد(چاله‌های بیابانی یا چاله آبگیر براثر سیلاب و جریان آب‌های سفره‌های زیرزمینی ایجاد می‌شود). 

دکتر آخانی گفت: ما در سفر علمی خود در داغ‌ترین نقطه لوت در عمق ۸۰ سانتی‌متری به آب رسیدیم. 

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران با بیان این‌که جازموریان تالابی است که یک جانور سخت‌پوست با نام میگوی سروزغی (Triops) زندگی می‌کند که تا سال‌های اخیر آن را فسیلی زنده با قدمت ۲۵۰ میلیون سال می‌دانستند، اگر چه اخیراً متوجه شده‌اند که همین جانور چندین گونه پنهان دارد.

کشف میگوی جدید در یکی از دریاچه‌های کویر لوت ایران

دکتر آخانی با اشاره به وجود دریاچه فصلی در کویر لوت افزود: در یکی از این دریاچه‌ها ما در سفر علمی خود موفق به کشف یک میگوی جدید (Phallocryptus fahimii) شدیم. راز بقای چنین موجود آبزی در وسط بیابان این است که کیست‌های آن می‌توانند مانند آرتمیا سال‌ها در زیر خاک زنده بمانند و به محض بارندگی مجدداً زندگی عادی خود را آغاز کنند. 

وی با بیان این‌که بیابان‌های ایران C۴ ترین‌ها در جهان است، خاطرنشان کرد: در بیابان‌های ایران ۳۳۵ گونه گیاهی چهار کربنه داریم. ایران تنها جای دنیا است که چنین گونه گیاهی از جنس منجی (Bienertia) در شوره‌زارهای آن است که قادر به انجام فتوسنتز در یک سلول است. این نوع فتوسنتز که برای نخستین بار در دو گونه از ایران آسیای میانه کشف شد، بسیاری از باورهای قدیمی در مورد گیاهان چهارکربنه را تغییر داد. 

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران توضیح داد: گیاهان چهار کربنه با کاهش دی اکسید کربن کره زمین و افزایش دما حدود ۲۵ تا ۳۵ میلیون سال پیش منشا گرفتند. این گیاهان با کارآیی بالای مصرف آب که تا دو برابر گیاهان سه کربنه هستند، اهمیت بسیاری در پوشش‌های گیاهی مناطق گرم و خشک دارند. 

بیابان‌های ایران جزو گچی‌ترین بیابان‌های جهان

دکتر آخانی با بیان این‌که بیابان‌های ایران جزو گچی‌ترین بیابان‌های جهان هم هستند، گفت: چون بخش عمده ایران مرکزی منطقه رسوبی است، این مناطق از زیر دریا خارج شده است و رسوب‌گذاری نمک و گچ را داشته‌ایم و طبق آمارها، ایران با ۹۰۰ میلیون تن گچ بیشترین معادن گچ دنیا را دارد.

وی با بیان این‌که وجود گچ در ایران سبب شده است تا تنوع گیاهان گچ‌دوست در بیابان‌های ایران زیاد شود، خاطرنشان کرد: در بیابان‌های ایران پس از فرسایش سازندهای گچی در لوت لایه‌ای از گچ در معرض است که مانند مرواریدهای سفید کف زمین را فرش کرده‌اند.

این استاد گیاه‌شناسی دانشگاه تهران افزود: از خاک لوت مرکزی نمونه‌برداری شده به درصد ۸۱.۹۶ گچ پی بردیم. 

دکتر آخانی با بیان این‌که با استناد به نتایج پژوهش‌های انجام شده بیشترین تنوع گیاهان گچ‌پسند دنیای قدیم در ایران با ۳۴۵ گونه گچ‌رُست و ۱۰۴ گونه گچ‌دوست انحصاری یافت شده است. 

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
2023-12-03T19:08:50+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی را از مهمترین ماموریت‌های شورای راهبری هوش مصنوعی دانست و گفت: این شورا با ای...

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!
2023-12-03T19:08:49+03:30
پژوهشگران می‌گویند، خاکسترهای حاصل از آتش‌سوزی‌های جنگلی باعث رشد و شکوفایی حیات دریایی می‌شوند.

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
2023-09-25T21:29:51+03:30
تحقیقات جدید نشان می‌دهد که خطر بیماری قلبی برای مردانی که در مشاغل پر استرس کار می‌کنند و احساس می‌کنند از تلاش‌هایشان قدردانی نمی شود، دو برابر بیشتر است.

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
2023-09-25T21:29:50+03:30
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، از مشارکت ۲.۵ میلیون نفر اهدا کننده خون در کشور برای تأمین نیاز ۱۰۰ درصدی مراکز درمانی خبر داد.

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
2023-09-25T21:29:50+03:30
تفاهم‌نامه احداث بیمارستان هزار تختخوابی در شرق تهران بین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و شرکت سینوفارم چین منعقد شد.

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت، از راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور خبر داد.

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون بهداشت وزارت بهداشت، از جذب ۴ هزار بهورز و ۵ هزار کارشناس بهداشت و مجموعاً ۹ هزار نیروی بهداشتی در آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
2023-09-25T21:29:48+03:30
زمان اخذ آرای ششمین دوره انتخابات سازمان نظام پرستاری، از ساعت ۷ صبح لغایت ۲۰ روز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ اعلام شد.

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
2023-09-25T21:29:48+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور گزیده ای از مهم ترین آنها می پردازیم.

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
2023-09-25T21:29:48+03:30
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر لزوم ایجاد نقشه غربالگری و بیماریابی سلیاک در کشور تاکید کرد.

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
2023-09-25T21:29:47+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با طیف زیادی از بیماری‌های نادر مواجهیم که متاسفانه برای بسیاری از آنها هنوز درمان پیدا نشده و یا اینکه درمان های موجود کفایت نمی...

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:47+03:30
نشست چالش‌های زنجیره تأمین ایمن و اثربخش دارو در ایران در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
2023-09-25T21:29:46+03:30
شروع فصل پاییز، زمان شیوع بیماری های ویروسی است که سرماخوردگی شایع ترین بیماری فصل سرما است. اما، با رعایت یک توصیه ساده، می توان از ابتلا به این بیماری مصون...

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
2023-09-25T21:29:46+03:30
رئیس هیئت مدیره سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی گفت: گران قیمت ترین محصولات مواد پایه پتروشیمی، دارو است.

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
2023-09-25T21:29:46+03:30
معاون فنی مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت گفت: هر کسی که واکسن کرونا تزریق کرده باشد، پرونده الکترونیک سلامت دارد.

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
2023-09-25T21:29:45+03:30
راهکارهای ورود شرکت های داروسازی ایران به بازار دارویی اوراسیا، در یک نشست تخصصی مورد بررسی قرار می گیرد.

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد
2023-09-25T21:29:45+03:30
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، تخصص و تعهد حرفه‌ای را دو بال جامعه پزشکی برای خدمت به مردم دانست.

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
2023-09-25T21:29:45+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس، گفت: جامعه سلامت کشور افتخار دارد که همپای دلاورمردان عرصه نبرد، در جبهه ها حضور داشت.

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:45+03:30
نشست چالش‌های قیمت‌گذاری دارو، مواد موثره و مکمل‌ها در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم
2023-09-25T21:29:44+03:30
یک متخصص تغذیه، در خصوص میان وعده دانش آموزان در مدرسه، توصیه هایی ارائه داد.

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
2023-09-25T21:29:44+03:30
همزمان با آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۲، ۱۴۰۳ وزیر بهداشت، زنگ دبیرستان شهید آوینی تهران را به صدا در آورد.

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
2023-09-25T21:29:44+03:30
معاون پرستاری وزارت بهداشت، از جذب ۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان از طریق آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
2023-09-25T21:29:44+03:30
وزیر بهداشت، به طور سرزده از مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی شفا یحیاییان تهران بازدید کرد.

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
2023-09-25T21:29:43+03:30
بنابر اعلام وزارت بهداشت، در یک هفته گذشته ۲۲ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در کشور فوت شدند.

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود
2023-09-25T21:29:43+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو، راه شناخت تولیدات دارویی کشور در جهان را، صادرات محصولات دانست.

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است
2023-09-25T21:29:43+03:30
وزیر بهداشت، با اشاره به کارآمدی حوزه سلامت کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران دارای قوی‌ترین و موفق ترین نظام سلامت در منطقه است.

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
2023-09-25T21:29:43+03:30
مسئول هیات مرکزی نظارت بر ششمین دوره انتخابات نظام پرستاری، از رشد ۱۵ درصدی نامزدهای دوره ششم انتخابات نظام پرستاری نسبت به دوره قبل خبر داد.

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
2023-09-25T21:29:42+03:30
رئیس مرکز اورژانس استان تهران، با اشاره به مزاحمت تلفنی با اورژانس ۱۱۸، گفت: در هفته گذشته ۲۴۳۰ تماس مزاحم با اورژانس استان تهران داشتیم.

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
2023-09-25T21:29:42+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت روز جهانی بهداشت محیط، تمرکز بر اقدامات بهداشت محیط را عاملی موثر بر جلوگیری از تحمیل هزینه های سنگین ناشی از بار بیماری های ...

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا
2023-09-25T21:29:42+03:30
مقاله کارایی واکسن برکت در یکی از برجسته‌ترین مجلات علمی جهان بنام The BMJ هیجده ماه پس از ارسال به چاپ رسید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)